ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 19 Φλεβάρη 1999
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΟ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ
Ο χρόνος εξαντλείται, αλλά αυξάνονται οι εκβιασμοί

ΗΠΑ και Δυτικοευρωπαίοι πιέζουν ασφυκτικά το Βελιγράδι, προκειμένου να υπογράψει συμφωνία στο Ραμπουγέ, αυξάνοντας τις στρατιωτικές δυνάμεις τους στην ΠΓΔΜ

ΡΑΜΠΟΥΓΕ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-

Ο χρόνος εξαντλείται, δίχως ουσιαστικό αποτέλεσμα στο τραπέζι συνομιλιών στο Ραμπουγέ. Να πλησιάζει, άραγε, η ώρα των βομβαρδισμών; Ενδεχομένως, καθώς, οι περισσότερες χτεσινές εξελίξεις ενίσχυσαν αυτή την πιθανότητα: Αφ' ενός, οι Σέρβοι ενέμειναν και χτες - παρά τις ασφυκτικές απειλές και πιέσεις των ξένων δυνάμεων - στην άρνησή τους να υπογράψουν μια συμφωνία - "πρό(σ)κλησης" των ΝΑΤΟικών στρατευμάτων στο Κοσσυφοπέδιο, ενώ την ίδια ώρα διέρρεαν πληροφορίες που έφεραν τον Σέρβο Πρόεδρο, Μιλάν Μιλουτίνοβιτς να δέχεται στο παραένα την παρουσία ΝΑΤΟικών δυνάμεων πλην των αμερικανικών. Ταυτόχρονα, το Βελιγράδι πύκνωνε τις στρατιωτικές του δυνάμεις στη μεθόριο της επαρχίας με την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας και της Αλβανίας. Αφ' ετέρου, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον, έδωσε χτες εντολή για την αποστολή ακόμη 51 πολεμικών αεροσκαφών στα Βαλκάνια, απειλώντας ότι οι βομβαρδισμοί θα είναι "ταχείς και με μεγάλα πλήγματα"...

Οι πιέσεις των ξένων δυνάμεων

Ο Γάλλος Πρόεδρος, Ζακ Σιράκ, ξεκαθάρισε πως εάν δεν επιτευχτεί συμφωνία στο Ραμπουγέ μέχρι τις 13.00 το μεσημέρι του Σαββάτου, τότε όποια πλευρά ευθύνεται "θα δεχτεί όλες τις συνέπειες". Η απειλή του Σιράκ στόχευε στο Βελιγράδι, καθώς τόσο αυτός (και μαζί του άλλοι Δυτικοευρωπαίοι ηγέτες), αλλά και το ΝΑΤΟ έχουν προετοιμαστεί για το ενδεχόμενο εξαπόλυσης βομβαρδισμών σερβικών θέσεων.

Στο μεταξύ, ο Ρώσος Πρόεδρος Μπόρις Γιέλτσιν, ρητόρευε πως η Μόσχα "δε θα επιτρέψει να αγγιχτεί το Κόσσοβο"... Οπως ανακοίνωσε το Κρεμλίνο, η "προειδοποίηση" αυτή έγινε στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας του Γιέλτσιν με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, ωστόσο δε διασαφηνίστηκε πώς θα απαντήσει η ρωσική πλευρά σε ενδεχόμενους ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς.

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Γιόσκα Φίσερ, ολοκληρώνοντας χτες την επίσκεψή του στη Μόσχα, δήλωσε πως η Γιουγκοσλαβία κινδυνεύει να χάσει τελείως το Κοσσυφοπέδιο, αν δε συμφωνήσει για την αυτονομία της επαρχίας αυτής. Αμέσως μετά, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Ιγκόρ Ιβανόφ τόνισε ότι αν υπάρξει συμφωνία στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις στη Γαλλία, η Ρωσία είναι πιθανό να συμμετάσχει σε μια χερσαία δύναμη στο Κοσσυφοπέδιο, που θα επιτηρεί την εφαρμογή της συμφωνίας. Ομως, σε αντίθετη περίπτωση, η Μόσχα δε θα κάνει καμιά κίνηση μέχρι να συνεδριάσει και πάλι η εξαεθνής Ομάδα Επαφής, η οποία θα πρέπει να λάβει πρόσθετα μέτρα για τη συnέχιση των διαπραγματεύσεων.

Μέρος στο παιχνίδι απειλών και εκβιασμών πήρε και ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Χαβιέ Σολάνα, ο οποίος επισκεπτόμενος χτες την ΠΓΔΜ μαζί με τον ΝΑΤΟικό στρατηγό διοικητή, Γουέσλεϊ Κλαρκ, επανέλαβε ότι η απάντηση του Βορειοατλαντικού Συμφώνου θα είναι "άμεση" σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμφωνία στο Ραμπουγέ.

Τέλος, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Ρόμπιν Κουκ - μάλλον ο... μόνος Δυτικοευρωπαίος κυβερνητικός αξιωματούχος, που θυμήθηκε πως στο Ραμπουγέ υπάρχει και η αντιπροσωπεία των Κοσσοβάρων Αλβανών - παρατήρησε χτες πως οι αυτονομιστές αντάρτες "πρέπει να αφοπλιστούν" παρά την άρνησή τους.

Τώρα, όσον αφορά στις συνομιλίες στο Ραμπουγέ, διπλωματικές πληροφορίες αναφέρουν πως μπορεί να δοθεί μικρή παράταση πέραν του τελεσιγράφου της "Ομάδας Επαφής" (13.00 μεσημέρι ερχόμενου Σαββάτου) σε περίπτωση που διαφανεί περισσότερο φως και... διάθεση για επίτευξη συμφωνίας υπό τον όρο ότι θα πρέπει να επιλυθούν ορισμένα ανεπίλυτα ζητήματα.

Οσο για την τελική στάση του Βελιγραδίου, οι πληροφορίες δίνουν και παίρνουν χωρίς βέβαια να είναι κανείς σε θέση να τις εξακριβώσει. Ενα σενάριο φέρει τον Σέρβο Πρόεδρο, Μιλάν Μιλουτίνοβιτς, να υπογράφει τελικώς στο Ραμπουγέ συμφωνία με τους Κοσσοβάρους Αλβανούς και να αποδέχεται ξένα στρατεύματα στο Κοσσυφοπέδιο υπό τον όρο ότι σ' αυτά δε θα περιλαμβάνονται αμερικανικές δυνάμεις. Σ' αυτό το σενάριο συνέβαλε χτες και δήλωση του αντιπροέδρου της γιουγκοσλαβικής κυβέρνησης, Βουκ Ντράσκοβιτς, που δήλωσε πως εάν οι Αμερικανοί και οι Ευρωπαίοι άρουν τις κυρώσεις κατά της ΝΟ Γιουγκοσλαβίας, αποκαταστήσουν τη θέση της Σερβίας στους διεθνείς οργανισμούς, τότε ίσως επιτευχθεί συμφωνία. "Τέτοιες εξελίξεις θα άνοιγαν το δρόμο για μία συμφωνία ειρήνης ανάμεσα στη Γιουγκοσλαβία και τη διεθνή κοινότητα"... δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ντράσκοβιτς.

Η στάση του ΟΑΣΕ

Η αποστολή διεθνών επιβεβαιωτών του ΟΑΣΕ θα εγκαταλείψει το Κοσσυφοπέδιο σε περίπτωση αποτυχίας των ειρηνευτικών συνομιλιών στο Ραμπουγέ, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει πάρει κανένα μέτρο για μία επείγουσα αποχώρηση, δήλωσε η εκπρόσωπός της Μπεατρίς Λακόστ.

"Είναι σαφές ότι εάν δεν υπάρξει συμφωνία, εάν έχουμε τη βεβαιότητα ότι η συμφωνία δε θα υπογραφεί, ο ΟΑΣΕ θα εγκαταλείψει την περιοχή" τόνισε η Λακόστ.

Πάντως, στο Βελιγράδι, η καναδική και η βρετανική πρεσβεία ανακοίνωσαν ότι θα αρχίσουν να απομακρύνουν το προσωπικό τους καθώς λήγει η προθεσμία που έχει δώσει το ΝΑΤΟ για την επίτευξη συμφωνίας στο Ραμπουγέ, απειλώντας, στην αντίθετη περίπτωση με βομβαρδισμό γιουγκοσλαβικών στόχων. Σύμφωνα με έναν Καναδό διπλωμάτη, στην περιοχή "υπάρχει αυξημένη ένταση". Ο ίδιος είπε πως 11 διπλωμάτες της πρεσβείας και οι οικογένειές τους θα αναχωρήσουν σήμερα από τη ΝΟ Γιουγκοσλαβίας. Η πρεσβεία, στην οποία θα παραμείνουν εννέα διπλωμάτες, θα λειτουργεί κανονικά με εξαίρεση το τμήμα θεώρησης διαβατηρίων, το οποίο θα κλείσει.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για σχέδια εκκένωσης άλλων πρεσβειών.

ΛΙΒΑΝΟΣ - ΙΣΡΑΗΛ
Επεκτείνεται η ζώνη κατοχής

ΒΗΡΥΤΟΣ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-

Ενα χωριό έξω από την κατεχόμενη ζώνη στο Νότιο Λίβανο κατέλαβε, τις πρώτες πρωινές ώρες, χτες, ο ισραηλινός στρατός κατοχής και η, συνεργαζόμενη μαζί του, λιβανική πολιτοφυλακή. Η λιβανική ηγεσία μίλησε για άλλη μια "κίνηση εμφανούς επιθετικότητας" του Ισραήλ, ενώ ο ισραηλινός στρατός αρκέστηκε να ανακοινώσει ότι η απόφασή του οφείλεται "στην προσπάθειά του να προστατεύσει τους κατοίκους του λιβανέζικου χωριού από τους μαχητές της Χεζμπολάχ"!

Το χωριό Αρνούν κατέλαβε, χτες τα ξημερώματα, ο ισραηλινός στρατός, ο οποίος, χρησιμοποιώντας μπουλντόζες και άλλα μηχανήματα, μέσα σε λίγες ώρες περιέφραξε το χωριό με σύρμα και ενημέρωσε τους κατοίκους ότι στο εξής θα χρειάζονται μια, έστω τυπική, άδεια των Ισραηλινών στρατιωτών, για να μετακινηθούν από και προς το χωριό. Το χωριό Αρνούν βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα βόρεια από τα όρια της κατεχόμενης "ζώνης ασφαλείας", που συνεχίζουν να ελέγχουν ο ισραηλινός στρατός και η, προσκείμενη σε αυτόν, λιβανική πολιτοφυλακή και πλέον αριθμεί, μόλις 35 κατοίκους. Οι υπόλοιποι, περίπου, 2.000 κάτοικοί του το εγκατέλειψαν σταδιακά κατά τη διάρκεια του περασμένου χρόνου καθώς είχαν, επανειλημμένως, αποτελέσει στόχο ισραηλινών πυρών, με το προκάλυμμα της πραγματοποίησης πληγμάτων σε καταφύγια ανταρτών της σιιτικής φιλοϊρανικής οργάνωσης "Χεζμπολάχ". Μάλιστα, μόλις τον περασμένο μήνα, ο ισραηλινός στρατός είχε προχωρήσει στην κατεδάφιση 14 σπιτιών του χωριού.

"Νέα επίθεση σε βάρος λιβανικού εδάφους", χαρακτήρισε την κατάληψη του Αρνούν ο Λιβανέζος Πρόεδρος Εμίλ Λαχούντ, ενώ ο πρωθυπουργός Σαλίμ Χος υπογράμμισε ότι το Ισραήλ έδειξε ξεκάθαρα την επιμονή του στη συνέχιση της κατοχής του εδάφους του Λιβάνου και εκτίμησε ότι η πράξη αυτή αποκαλύπτει την ισραηλινή υποκρισία περί πρόθεσης αποχώρησης από την κατεχόμενη ζώνη. Από την πλευρά του, ο ισραηλινός στρατός εξέδωσε, από την Ιερουσαλήμ, λακωνική ανακοίνωση, στην οποία τονίζει ότι κατέλαβε το χωριό Αρνούν, "προκειμένου να προφυλάξει τους λιγοστούς κατοίκους του από τυχόν επιθέσεις της Χεζμπολάχ".

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Σιδηροδρομικό δυστύχημα

ΜΟΝΑΧΟ.-

Δύο νεκροί και 20 τραυματίες, εκ των οποίων οι 8 νοσηλεύονται σε πολύ κρίσιμη κατάσταση, είναι ο τραγικός απολογισμός της σύγκρουσης δύο επιβατικών τρένων χθες το πρωί κοντά στην πόλη Ιμενσταντ της Βαυαρίας, στη νότια Γερμανία κοντά στα σύνορα με την Αυστρία, ανακοίνωσαν Γερμανοί αξιωματούχοι, χωρίς όμως να είναι σε θέση να δώσουν περισσότερα στοιχεία για τα αίτια της σύγκρουσης που παραμένουν αδιευκρίνιστα. Σύμφωνα με την αστυνομία του Ιμενσταντ, η σύγκρουση σημειώθηκε όταν το τελευταίο βαγόνι της ταχείας αμαξοστοιχίας εκτροχιάστηκε και έπεσε πάνω σε τοπικό τρένο που κινούνταν στην αντίθετη κατεύθυνση. Η ταχεία αμαξοστοιχία Ιντερσίτι, προερχόταν από το Ομπερσντορφ, και είχε προορισμό το Ντόρτμουντ της δυτικής Γερμανίας.

ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ
Απεργία ενάντια στην εξαθλίωση

ΤΖΑΚΑΡΤΑ.-

Χιλιάδες εργαζόμενοι συνέχισαν χτες, για δεύτερο 24ωρο, τον απεργιακό τους αγώνα σε εταιρίες πλαστικών και ηλεκτρονικών στη Σουραμπάγια, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ινδονησίας.

Πλήθος αστυνομικών δυνάμεων είχαν σπεύσει χτες στους χώρους απεργίας, ενώ την ίδια ώρα αξιωματούχοι της κυβέρνησης του Ινδονήσιου Προέδρου, Χαμπίμπι, διαπραγματεύονταν με εκπροσώπους των απεργών, οι οποίοι διεκδικούν αυξήσεις σε μισθούς και βελτίωση των συνθηκών εργασίας.

Σύμφωνα με το Ασοσιέιτεντ Πρες, οι απεργοί στα δύο εργοστάσια ξεπερνούν τους 6.000. Την ίδια ώρα, πάνω από 25.000 διαδηλωτές (απεργοί και υποστηριχτές τους από άλλους κλάδους) συγκρούονταν με τις δυνάμεις ασφαλείας, ενώ η πορεία κατευθυνόταν προς την κατοικία του κυβερνήτη της Σουραμπάγια και στο τοπικό Κοινοβούλιο. Τουλάχιστον, πέντε διαδηλωτές συνελήφθησαν και δεκάδες τραυματίστηκαν.

Οι υπουργοί Εξωτερικών Γαλλίας και Βρετανίας, ενώ μιλούν στους δημοσιογράφους στο Ραμπουγέ

Από τα αμερικανικά βομβαρδιστικά, που περιμένουν σε πολεμική ετοιμότητα



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ