ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 2 Φλεβάρη 2024
Σελ. /28
ΥΓΕΙΑ
ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ ΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Εδώ και τώρα μόνιμη και σταθερή δουλειά, όχι άλλη ομηρία!

Δυναμική συγκέντρωση χτες στο υπουργείο Υγείας | Παράταση στην αγωνία από την κυβέρνηση που ξεκαθαρίζει ότι οι εργολαβίες θα γενικευτούν

Παράταση στην ομηρία για τουλάχιστον 6.000 συμβασιούχους στην καθαριότητα, στη φύλαξη και στην εστίαση στα δημόσια νοσοκομεία δίνει η κυβέρνηση αφού αρνείται τη μονιμοποίησή τους επικαλούμενη ότι «δεν προβλέπεται από το Σύνταγμα». Υπενθυμίζεται ότι αναφέρεται σε άρθρο του Συντάγματος, το οποίο στην προηγούμενη αναθεώρηση όλα τα αστικά κόμματα αρνήθηκαν να αλλάξει, όπως είχε προτείνει το ΚΚΕ, και τώρα το επικαλούνται για να επιτεθούν στη διεκδίκηση συμβασιούχων που ζητούν μόνιμη και σταθερή δουλειά.

Χτες το πρωί, δεκάδες συμβασιούχοι, σωματεία κι εργαζόμενοι από τα Νοσοκομεία ΚΑΤ, «Θριάσιο», «Αττικόν», «Αγιος Σάββας», «Ελενα Βενιζέλου», «Αγία Ολγα», ΨΝΑ Δαφνί, «Ευαγγελισμός», «Σωτηρία» και ΨΝΑ Δρομοκαΐτειο, το Σωματείο Εργαζομένων του Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου Κρήτης και το Σωματείο Καθαριστριών του Γενικού Νοσοκομείου Πατρών, το Κλαδικό Συνδικάτο Καθαριστριών Αττικής συγκεντρώθηκαν έξω από το υπουργείο Υγείας απαιτώντας να μετατραπούν οι συμβάσεις όλων των συμβασιούχων στις δημόσιες μονάδες Υγείας σε αορίστου χρόνου με πλήρη δικαιώματα.

Σε ένα κακοστημένο σόου μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες, η κυβέρνηση επιχείρησε να «καθαρίσει» την εικόνα της, με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας να ανεβαίνει στο βήμα της συγκέντρωσης για να πάρει τον λόγο, γεγονός που προκάλεσε την οργή και την αγανάκτηση των συμβασιούχων οι οποίοι είναι αντιμέτωποι και πάλι με την ανεργία και τις μεσαιωνικές εργασιακές συνθήκες των εργολάβων.

«Πάρτε πίσω τις απολύσεις», «Εξω οι εργολάβοι από τα νοσοκομεία», «Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους» ήταν τα συνθήματα με τα οποία υποδέχτηκαν την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, η οποία τελικά αποχώρησε εν μέσω αποδοκιμασιών.

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει την παράδοση υπηρεσιών (σίτιση, καθαριότητα και φύλαξη) στους εργολάβους, ενώ σαλαμοποιεί το δημόσιο σύστημα Υγείας παραδίδοντάς το κομμάτι κομμάτι στους ιδιώτες.

Μιλώντας στη συγκέντρωση, η Μαίρη Μαρκοπούλου, εκ μέρους του Συνδικάτου Καθαριστριών Αττικής, εξέφρασε την αλληλεγγύη στους εργαζόμενους, στον αγώνα τους για μόνιμη και σταθερή δουλειά. Οπως είπε, μετά από παρατάσεις 3,5 χρόνων είναι και πάλι αντιμέτωποι με την ανεργία. Αυτές οι παρατάσεις δεν οφείλονται στην καλή καρδιά των διοικήσεων και του υπουργείου, αλλά στην άρνηση των εργολάβων να αναλάβουν το έργο της καθαριότητας στα νοσοκομεία εν μέσω πανδημίας, να δίνουν χρήματα για ΜΑΠ (μάσκες, γάντια κ.ά.). Τόνισε την ανάγκη η καθαριότητα των δημόσιων νοσοκομείων να γίνεται από εργαζόμενους με μόνιμη σχέση εργασίας και απηύθυνε κάλεσμα για την 24ωρη πανελλαδική απεργία στις 28 Φλεβάρη.

Τον λόγο πήραν επίσης καθαρίστριες από το Νοσοκομείο «Αγιος Σάββας» που έλαβαν με email την απόλυσή τους. «Δεν θέλω να ακούσω από τον υπουργό πόσο κοστίζω. Θέλω δουλειά με δικαιώματα», ακούστηκε χαρακτηριστικά. Από το Νοσοκομείο «Σωτηρία» άλλη εργαζόμενη είπε: «Είμαι απολυμένη από χτες. "Φάγαμε" την Covid με κίνδυνο της υγείας μας, όταν όλοι οι εργολάβοι αρνούνταν να βουτήξουν στην πανδημία και τότε η κυβέρνηση μας χειροκροτούσε, τώρα μας πετάει έξω».

Από το ΠΓΝ Πάτρας καθαρίστρια σημείωσε «την ανάγκη να ενώσουμε τις δυνάμεις μας όλοι οι εργαζόμενοι για να τους σταματήσουμε».

Ο Μιχάλης Ρίζος, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο «Αττικόν», στηλίτευσε το γεγονός ότι την ώρα που απολύονται καθαρίστριες λόγω «κόστους», δίνονται 8,6 δισ. για την αγορά των F-35. Υπενθυμίζεται ότι το κόστος για την αγορά των 40 F-35 ισούται με τη λειτουργία 70 νέων νοσοκομείων και 2.000 νέων δημοτικών σχολείων.

Ο Γιώργος Φερεντίνος, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός», σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «κανένας συμβασιούχος εργαζόμενος δεν περισσεύει. Ζητάμε όλοι οι συμβασιούχοι να παραμείνουν στη δουλειά, εδώ και τώρα μόνιμοι».

Ενώ ο Θωμάς Δημουλάς, εκ μέρους της διοίκησης του Ενιαίου Σωματείου Εργαζομένων ΨΝΑ Δαφνί, επισήμανε ότι «οι εργαζόμενοι έχουν ένα όπλο, την αλληλεγγύη τους και την οργάνωση της πάλης τους. Ενα όπλο που όσο και αν προσπαθούν να το χειραγωγήσουν καλλιεργώντας τον φόβο και την τρομοκρατία στους εργαζόμενους, τόσο δυναμώνει τη δική μας πάλη στο να οργανώνουμε μάχες, απεργίες και αγώνες για να συνειδητοποιούν ότι δεν είμαστε μονάδα αλλά είμαστε πολλοί».

Μετά από πολύωρη αναμονή, ο υπουργός Υγείας, Αδ. Γεωργιάδης, δέχτηκε να συναντήσει αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία, όπου τους ξεκαθάρισε ότι το πρόγραμμα της κυβέρνησης «είναι οι ιδιωτικοποιήσεις». Απέρριψε το αίτημα για μονιμοποίηση των συμβασιούχων στο δημόσιο σύστημα Υγείας ισχυριζόμενος ότι «το Σύνταγμα της χώρας απαγορεύει τη μονιμοποίηση των εργαζομένων με Σύμβαση Ορισμένου Χρόνου Εργασίας». Σε μια προσπάθεια να μετατρέψει τους χιλιάδες συμβασιούχους σε εκλογική δεξαμενή ενόψει των ευρωεκλογών, υποσχέθηκε τρίμηνη παράταση των συμβάσεων στις καθαρίστριες στα δημόσια νοσοκομεία, έως τις 30/6/2024, «ώστε να διασφαλίσουμε την ομαλή μετάβαση όλων στην αγορά εργασίας».

Ενώ δεν παρέλειψε να εκβιάσει τις εργαζόμενες στην καθαριότητα με ΣΟΧ ότι αν θέλουν να προσληφθούν σε εργολάβο υπηρεσιών καθαριότητας θα πρέπει να γίνει αυτό εντός της τρίμηνης παράτασης, «όποιος επιλέξει όμως να μην προσληφθεί, θα πρέπει να γνωρίζει ότι κάποτε η δουλειά του στο νοσοκομείο θα τελειώσει». Αντίστοιχες παρατάσεις ανακοίνωσε για τα προγράμματα ηλικίας 55 - 67, των 4.000 ΟΑΕΔ, Philos.

Από τη μεριά τους οι εργαζόμενοι ανανεώνουν το αγωνιστικό τους ραντεβού για την κλαδική απεργία που θα γίνει στις 22 Φλεβάρη και για την 24ωρη πανελλαδική απεργία που έχει προκηρυχθεί για τις 28 Φλεβάρη.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Τώρα και ... ψηφιακά η αναμονή για χειρουργείο ενόψει των γενικευμένων πληρωμών

90.000 τα εκκρεμή χειρουργεία από όπου αντλούν πελατεία οι ιδιώτες, ενώ οι ασθενείς στέλνονται να πληρώνουν και στα απογευματινά χειρουργεία

Σε εφαρμογή τέθηκε από χτες η Ενιαία Ψηφιακή Λίστα Χειρουργείων, δηλαδή το ψηφιακό σύστημα αρχειοθέτησης των ασθενών που ξεροσταλιάζουν αναμένοντας τη σειρά τους, για να χειρουργηθούν στα δημόσια Νοσοκομεία. Παρουσιάζοντας τα ...φύκια για μεταξωτές κορδέλες, η κυβέρνηση μέσω του υπουργού Υγείας Αδ. Γεωργιάδη έκανε λόγο για «μια σημαντική μεταρρύθμιση στον χώρο της Υγείας που θα διασφαλίζει τη μείωση του χρόνου αναμονής, θα παρακολουθεί τα κλινικά χαρακτηριστικά των ασθενών και θα διευκολύνει το έργο των γιατρών του ΕΣΥ, αντιμετωπίζοντας φαινόμενα καθυστερήσεων και παθογένειες του συστήματος σε βάρος των ασθενών».

Σύμφωνα με την ΚΥΑ:

  • Για περιστατικά που έχουν γρήγορη εξέλιξη και η καθυστέρηση επηρεάζει το αποτέλεσμα, ο εκτιμώμενος χρόνος αναμονής για το χειρουργείο είναι μέχρι 2 βδομάδες.
  • Για περιστατικά με δυνητικά γρήγορη εξέλιξη όπου η καθυστέρηση μπορεί να επηρεάσει το αποτέλεσμα, ο χρόνος αναμονής φτάνει τον ενάμιση μήνα! (3 - 6 βδομάδες).
  • Για περιστατικά με έντονα συμπτώματα ή δυσλειτουργία, χωρίς γρήγορη εξέλιξη η αναμονή για το χειρουργείο φτάνει τους 3 μήνες (7 - 12 βδομάδες).
  • Για περιστατικά με ήπια/μέτρια συμπτώματα ή δυσλειτουργία, χωρίς γρήγορη εξέλιξη, η αναμονή είναι ...13 - 24 βδομάδες!
  • Για περιστατικά χωρίς συμπτώματα ή δυσλειτουργία, χωρίς γρήγορη εξέλιξη, η αναμονή είναι 25 βδομάδες και πάνω!

Στην πραγματικότητα, μετά τη διαγραφή από τη λίστα όσων δεν άντεξαν να περιμένουν βδομάδες και μήνες να χειρουργηθούν, παραμένουν 90.000 εκκρεμή χειρουργεία, τα οποία είναι στην αναμονή με κίνδυνο της υγείας και της ζωής τους, ενώ καθημερινά θα προστίθενται νέα περιστατικά, τα οποία για την ώρα στοιβάζονται σε αντίστοιχες, ψηφιακές και μη, λίστες αναμονής για ένα πρωινό ραντεβού με γιατρό, για μια εξέταση κ.ά.

«Με την Ενιαία Ψηφιακή Λίστα Χειρουργείων τα νοσοκομεία θα έχουν τη δυνατότητα να καταρτίζουν και να οργανώνουν καλύτερα το πρόγραμμα των χειρουργείων τους βάσει των πραγματικών αναγκών», δήλωσε ο υφυπουργός Υγείας Μ. Θεμιστοκλέους.

Το πώς θα γίνει στην πράξη αυτό, άλλωστε, το έχει εξηγήσει ήδη ο Αδ. Γεωργιάδης μέσα από τα απογευματινά «επί πληρωμή χειρουργεία», μετατρέποντας τους ασθενείς σε πελάτες μέσα στο δημόσιο νοσοκομείο. Αντί, δηλαδή, να προσλάβει άμεσα προσωπικό, ώστε να επαναλειτουργήσει το 30% των χειρουργικών αιθουσών που είναι κλειστές, ξεκινάει το «ψηφιακό ξεσκαρτάρισμα», στέλνοντας μαζικά ασθενείς είτε στον ιδιωτικό τομέα είτε στα απογευματινά επί πληρωμή χειρουργεία, φορτώνοντάς τους με δυσθεώρητα κόστη.

«Για την κάθε επέμβαση έχουμε συγκεκριμένο τιμοκατάλογο», ομολογεί η κυβέρνηση, ενώ αν πάρουμε ως δείκτη τα λεγόμενα Κλειστά Ενοποιημένα Νοσήλια (ΚΕΝ), ένας ενδεικτικός τιμοκατάλογος των απογευματινών χειρουργείων έχει ως εξής: Αμυγδαλεκτομή και/ή αδενοειδεκτομή: 2.478 ευρώ. Λοιμώξεις/φλεγμονές του αναπνευστικού χωρίς συνυπάρχουσες παθήσεις - επιπλοκές: 5.573 ευρώ. Διακαθετηριακή τοποθέτηση καρδιακής βαλβίδας χωρίς καταστροφικές συνυπάρχουσες παθήσεις - επιπλοκές: 10.000 ευρώ. Εμφύτευση συσκευών κοιλιακής υποβοήθησης με Bi-VAD: 90.000 ευρώ.

Οι παραπάνω τιμές μάλιστα θεωρούνται «παρωχημένες» και αναμένεται να υπάρξει επανακοστολόγηση σύμφωνα με το σύστημα των Ομοιογενών Διαγνωστικών Κατηγοριών - DRGs, που θα αντικαταστήσει τα ΚΕΝ.

65 οι νεκροί με covid, 5 από γρίπη

Επιπλέον 65 άνθρωποι με covid έχασαν τη ζωή τους την εβδομάδα 22 - 28 Ιανουαρίου, σύμφωνα με την έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης αναπνευστικών λοιμώξεων. Ο αριθμός των εισαγωγών (546) παρουσίασε μείωση 60% σε σχέση με τον μέσο εβδομαδιαίο αριθμό εισαγωγών τις προηγούμενες 4 βδομάδες, ενώ έγιναν 11 νέες διασωληνώσεις, με τον συνολικό αριθμό των ασθενών covid που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι να είναι 51. Η επιτήρηση του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα έδειξε μείωση της κυκλοφορίας του ιού σε 7 από τις 9 περιοχές που ελέγχθηκαν και σε 2 παρέμεινε σταθερή.

Η θετικότητα για γρίπη στην κοινότητα παραμένει άνω του 10% (εποχικό όριο έναρξης της επιδημικής δραστηριότητας της γρίπης κατά το ECDC) και εμφάνισε αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη βδομάδα, παρόλο που η συχνότητα εμφάνισης των γριπωδών συνδρομών εμφανίζει σταθερή πτωτική τάση. Πέντε άνθρωποι με γρίπη έχασαν τη ζωή τους και καταγράφηκαν 5 νέα σοβαρά κρούσματα με νοσηλεία σε ΜΕΘ. Συνολικά έχουν καταγραφεί 32 θάνατοι από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ