ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 2 Μάρτη 2008
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΕΡΓΑΤΕΣ
Μαθήματα ελληνικής γλώσσας στα θρανία του ΠΑΜΕ

Ενα διαφορετικό σχολείο λειτουργεί από το Γενάρη, εμπλουτίζοντας τη δράση των ταξικών δυνάμεων για τη βελτίωση της ζωής των μεταναστών και των προσφύγων

Δάσκαλοι και μαθητές επί το έργον
Δάσκαλοι και μαθητές επί το έργον

Μιλά για τα μαθήματα και τα μάτια της «λάμπουν». Η 53χρονη Τατιάνα από την Ουκρανία εξηγεί γιατί θεωρεί απαραίτητο να μάθει να μιλά σωστά ελληνικά: «Μεγαλώνω παιδιά. Είμαι μαζί τους από όταν γεννήθηκαν, πρέπει να μπορώ να μιλάω καλά...». Εξηγεί πόσο χάρηκε όταν αρχίζοντας να καταλαβαίνει τι της έλεγε μια από τις μικρές που φυλάει, συνειδητοποίησε ότι το κορίτσι τη θεωρούσε «θεία» της και όχι απλά μια οποιαδήποτε γυναίκα που μένει στο σπίτι μαζί της.

Για κάθε άνθρωπο που αναγκάζεται να εγκαταλείψει την πατρίδα του και φτάνει σε μια άγνωστη χώρα αναζητώντας μεροκάματο, ο κλοιός της ανασφάλειας σφίγγει γύρω του ασφυκτικά, λόγω της ανεργίας, της κρατικής και εργοδοτικής τρομοκρατίας, της δουλιάς χωρίς κανένα μέτρο προστασίας, ακόμα και χωρίς ασφάλιση. Αλλά και λόγω της συσσωρευμένης σωματικής και ψυχολογικής κόπωσης, της μοναξιάς, της οικονομικής αδυναμίας να πάει ακόμα και για έναν καφέ.

Αντιπαλεύοντας μαζί με τους μετανάστες αυτή την οξυμένη επίθεση, το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο αναπτύσσει πλούσια δράση για την αντιμετώπιση των προβλημάτων τους με στόχο, όχι απλά να εκφράσει την έμπρακτη συμπαράστασή του, αλλά και να αναδείξει τους πραγματικούς ενόχους γι' αυτά εντεινόμενα προβλήματα. Στοχεύοντας στην αγωνιστική αφύπνιση των μεταναστών, στην ένταξή τους στα συνδικάτα, στη σφυρηλάτηση της ταξικής ενότητας και πάλης ανάμεσα σε εργαζόμενους κάθε εθνικότητας, κάθε γλώσσας, θρησκείας.

Περισσεύει το μεράκι και η όρεξη

Αμείωτο το ενδιαφέρον σε όλη τη διάρκεια του μαθήματος
Αμείωτο το ενδιαφέρον σε όλη τη διάρκεια του μαθήματος
Από τον περασμένο Γενάρη, το ΠΑΜΕ διοργανώνει δωρεάν μαθήματα ελληνικής γλώσσας, κάθε Κυριακή πρωί. Αφ' ενός, κατανοώντας ότι οι δυσκολίες στην επικοινωνία αποτελούν ένα βασικό πρόβλημα για τους εργαζόμενους που έρχονται στην Ελλάδα από άλλες χώρες και, αφ' ετέρου, αναδεικνύοντας γιατί και πώς οι συνδικαλιστικές οργανώσεις μπορούν και πρέπει να παρεμβαίνουν σε διάφορους τομείς της ζωής του εργάτη και της οικογένειάς του.

Ο «Ρ» συνάντησε τους μετανάστες και τους πρόσφυγες «μαθητές», την περασμένη Κυριακή, λίγο πριν ξεκινήσουν το μάθημα.

Μιλώντας για την πρωτοβουλία του ΠΑΜΕ, η Τατιάνα σημειώνει ότι από το 1999 που είναι στην Ελλάδα δεν της δόθηκε άλλη ευκαιρία να μάθει τη γλώσσα. «Δουλεύω μέσα σε σπίτι 6 μέρες, μόνο την Κυριακή έχω ρεπό». Ο Παύλος, μετανάστης κι αυτός από την Ουκρανία, συμπληρώνει: «Είναι πολύ σημαντικό ότι τα μαθήματα είναι δωρεάν. Γι' αυτό μπορούμε να παρακολουθούμε».

Στο ερώτημα, αν τους πειράζει που πρέπει να «ξοδέψουν» το λιγοστό ελεύθερό τους χρόνο, ο 40χρονος Μουσταφά, από το Μπανγκλαντές, σπεύδει να απαντήσει: «Οχι, καθόλου. Χρειάζεται να μάθουμε».

Εχουμε όλοι τα ίδια προβλήματα

Η στήριξη που προσφέρει το ΠΑΜΕ στους μετανάστες μέσα και από αυτή την πρωτοβουλία, έχει ξεχωριστή σημασία. Οι συνέπειες της αντεργατικής πολιτικής που εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις του κεφαλαίου στις χώρες από όπου φεύγουν, αλλά και όπου καταφεύγουν οι μετανάστες, πολλαπλασιάζει τα αδιέξοδα που αντιμετωπίζουν.

Η Τατιάνα έφυγε από την πατρίδα της όταν, στο εργοστάσιο ιματισμού όπου δούλευε, η παραγωγή μειώθηκε κατακόρυφα: «Πριν ήταν εκεί 4.000 εργαζόμενοι, μετά έμειναν 600». Ο γιος της, που σήμερα είναι 25 χρονών, ζει με τη γιαγιά του στην πατρίδα της. Εχει να συναντήσει τη μητέρα του εννιά ολόκληρα χρόνια.

Ο Μουσταφά δεν μπορεί να βρει σταθερή δουλειά. Δουλεύει περιστασιακά, σε μια βιοτεχνία κλωστοϋφαντουργίας. Το μεροκάματο είναι 3,5 ευρώ την ώρα. Κι η δουλιά φτάνει μέχρι και τις 10 ώρες τη μέρα. «Κάποιοι είναι με ασφάλιση, κάποιοι χωρίς...». Η ανεργία είναι το πιο σοβαρό πρόβλημα, λένε οι μετανάστες. Ο Παύλος σήμερα δεν έχει δουλειά. Η Ελβίρα, από τη Ρωσία, δουλεύει σε συνεργείο καθαρισμού. Δουλεύει «3 ώρες τη μια μέρα, 6 την άλλη, 5 την άλλη» και παίρνει 300 ευρώ το μήνα. «Ψάχνω και γι' άλλη δουλιά, δε φτάνουν τα λεφτά» τονίζει.

Η καθημερινή αναμέτρηση με τα προβλήματα πείθει για την αναγκαιότητα να δυναμώσει η κοινή πάλη όλων των εργαζομένων, να δίνει ενωμένη η εργατική τάξη από καλύτερη θέση τη μάχη ενάντια στους εκμεταλλευτές της. «Εχουμε τα ίδια προβλήματα με τους Ελληνες εργαζόμενους. Δεν έχει σημασία από πού είμαστε. Δεν έχει σημασία που αυτός είναι από το Πακιστάν, αυτή από τη Ρωσία. Ολοι δουλειά θέλουμε. Το ίδιο είμαστε...». «Και να βοηθήσουμε τα παιδιά μας» τονίζουν.

Σύντομα, ο χώρος γεμίζει. Ανδρες και γυναίκες, διαφόρων ηλικιών, μοιράζονται τις καρέκλες. Πάνω στα «θρανία» ανοίγουν τετράδια, μερικές φωτοτυπίες, ένα λεξικό. Πριν ξεκινήσουν, μοιράζεται σ' όλους ένα χαρτί με τη διεύθυνση του χώρου όπου θα συνεχίζονται τα μαθήματα από την ερχόμενη βδομάδα. Αυτή η αίθουσα αποδείχτηκε γρήγορα πολύ μικρή...

  • Οσοι μετανάστες ενδιαφέρονται να παρακολουθήσουν τα μαθήματα ελληνικής γλώσσας που παραδίδει το ΠΑΜΕ, μπορούν να επικοινωνήσουν στα τηλέφωνα: 210.3301.847 - 210.3301.842.

Αναστασία ΜΟΣΧΟΒΟΥ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ