ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 20 Αυγούστου 2002
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ψευτοελαφρύνσεις για μισθωτούς - συνταξιούχους

Κατεβάζουν τον πήχη για το αφορολόγητο, μεταθέτουν για το 2004 τα νέα χαράτσια στη μικρή ακίνητη ιδιοκτησία

Τις τελικές «πινελιές» για την κατάρτιση του προϋπολογισμού για το 2003 βάζει τις μέρες αυτές η κυβέρνηση, καρκινοβατώντας ανάμεσα στην ανάγκη τους να ...πείσουν για κάποιες δήθεν φοροελαφρύνσεις που υποτίθεται ότι θα δώσουν στα λαϊκά στρώματα και από την άλλη στην προσπάθειά τους να αυξήσουν τα φορολογικά έσοδα, αλλά και να «διευκολύνουν» με κάθε πρόσφορο τρόπο τους μεγαλοεπιχειρηματίες. Κάθε άλλο παρά τυχαίο είναι το γεγονός ότι τα αφορολόγητα ποσά για τα εισοδήματα που θα αποκτηθούν μέσα στο 2003 θα είναι τελικά αισθητά χαμηλότερα από το ύψος που διέδιδε αρχικά η κυβέρνηση και αναμετέδιδαν τα διάφορα «παπαγαλάκια» της. Ταυτόχρονα, η όποια πενιχρή αύξηση στα αφορολόγητα όρια είναι στην πραγματικότητα «στάχτη στα μάτια», καθώς θα εξανεμιστεί από την κατάργηση πληθώρας φοροαπαλλαγών που δικαιούνται μέχρι σήμερα οι εργαζόμενοι. Οι τελικές αποφάσεις για το «φορολογικό» αναμένεται να παρθούν αυτή τη βδομάδα σε σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό και κάποιες από αυτές θα ανακοινωθούν στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης. Το ύψος του αφορολόγητου που θα αποφασιστεί θα είναι συνάρτηση του ποσοστού αύξησης των φορολογικών εσόδων που επιθυμεί η κυβέρνηση για το 2003 και βέβαια του ποσού που θα στερηθούν οι εργαζόμενοι με την κατάργηση των φοροαπαλλαγών που ισχύουν σήμερα. Κρίσιμο ζήτημα για τη λεγόμενη επικοινωνιακή πολιτική της κυβέρνησης είναι οι επερχόμενες δημοτικές εκλογές του Οκτώβρη και στην προοπτική αυτή σταμάτησαν να κάνουν λόγο για τα νέα χαράτσια πάνω στη μικρή ακίνητη ιδιοκτησία (τους λεγόμενους φόρους κατοχής) που επαγγέλλονταν στο πλαίσιο της «φορολογικής μεταρρύθμισης». Τα ζητήματα αυτά όπως και η επιβολή ΦΠΑ στις νεοαναγειρόμενες οικοδομές θα επανέλθουν στο προσκήνιο μετά τις δημοτικές εκλογές και σε χρόνο που η κυβέρνηση θα κρίνει κατάλληλο για την ίδια και τις μεθοδεύσεις της.

Σύμφωνα με την πληροφόρηση που έδωσε στο «Ρ» υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, η επιβολή του ΦΠΑ στις νέες άδειες οικοδομών θα ξεκινήσει μέσα στο 2004. Ο ίδιος παράγοντας δεν έκρυψε τις σκέψεις που επικρατούν για ταυτόχρονες νέες μεγάλες αυξήσεις πάνω στις αντικειμενικές τιμές των ακινήτων. Ετσι, εκτός των άλλων, οι πενιχρές «φοροελαφρύνσεις» για γονικές παροχές, κληρονομίες και δωρεές που ανακοινώθηκαν πρόσφατα είναι ψευδεπίγραφες, καθώς θα ακυρωθούν από τις ανατιμήσεις πάνω στις αντικειμενικές τιμές. Αυτή είναι και η βασική πλεύση της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά όλα τα ζητήματα της φορολόγησης των χαμηλόμισθων και των συνταξιούχων. Ολες οι υποτιθέμενες φοροελαφρύνσεις εξανεμίζονται με αντίστοιχα τερτίπια.

Σύμφωνα με τα λεγόμενα κυβερνητικού παράγοντα δεν εξετάζεται το ενδεχόμενο αύξησης των συντελεστών ΦΠΑ στα είδη λαϊκής κατανάλωσης από 18% σε 19%, όπως αναφέρουν ορισμένα δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών. Αν έτσι έχουν τα πράγματα είναι φανερό ότι τα λεγόμενα για αύξηση του ΦΠΑ στο 19% είναι ένα ακόμη «επικοινωνιακό» τέχνασμα της κυβέρνησης στη γνωστή «λογική του Χότζα», προκειμένου να ισχυριστούν στη συνέχεια ότι επέλεξαν το μικρότερο κακό. Ο ίδιος παράγοντας ισχυρίστηκε ότι δεν εξετάζεται η αύξηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης (πετρελαιοειδή, τσιγάρα).


Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ:
«Θωρακίζουμε» την Ελλάδα από τη διεθνή κρίση

Σε μέτρα «θωράκισης» της Ελλάδας από τις εξωτερικές αρνητικές διαταραχές κάνει λόγο μέσω του πρωθυπουργού η κυβέρνηση, θέλοντας προφανώς να καταστείλει τις αγωνιστικές διεκδικήσεις των εργαζομένων

Η Ελλάδα θωρακίζεται για να αντιμετωπίσει το διεθνή ανταγωνισμό αλλά και «τις επιπτώσεις από αρνητικές εξωτερικές διαταραχές», ανέφερε σε χτεσινό μήνυμά του, με την ευκαιρία της 67ης Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ), ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης. Είναι η πρώτη φορά, που εκπρόσωπος της κυβέρνησης, έστω και έμμεσα, επισημαίνει ότι η διεθνής κρίση που πλήττει τις ΗΠΑ, τη Λατινική Αμερική, αλλά και την ευρωπαϊκή οικονομία, έχει επιπτώσεις και στην Ελλάδα, η οποία «θωρακίζεται» για να τις αντιμετωπίσει. Η κυβέρνηση, πάντως, δεν έχει ανακοινώσει μέχρι σήμερα μέτρα προς αυτή την κατεύθυνση, εκτός βέβαια από κατά καιρούς φορολογικά μέτρα ενίσχυσης των μεγάλων επιχειρήσεων, τα οποία, βέβαια, ούτως ή άλλως θα έπαιρνε, ανεξάρτητα από την πορεία των κυκλικών διακυμάνσεων της διεθνούς και ελληνικής οικονομίας. Είναι βέβαιο πάντως ότι με τον ένα ή τον άλλο τρόπο η κυβέρνηση θα εκμεταλλευτεί το αρνητικό διεθνές περιβάλλον για να ζητήσει από τον ελληνικό λαό... αυτοσυγκράτηση στις διεκδικήσεις του, αλλά και νέες θυσίες. Αυτό έμμεσα και πάλι το υπαινίχθηκε στο μήνυμά του ο πρωθυπουργός, καθώς στην αμέσως επόμενη παράγραφο επισημαίνει ότι «η προσπάθεια αυτή αποτελεί μια δυναμική διαδικασία στο μέτρο που ο στόχος της πραγματικής σύγκλισης μπορεί να εκληφθεί ως ένας πήχης που συνεχώς ανεβαίνει». Αν λάβουμε υπόψη ότι ο όρος «πραγματική σύγκλιση» επικαλύπτει όλο το αντιλαϊκό πλέγμα των κυβερνητικών επιλογών και αν αυτό το συνδυάσουμε με τον «πήχη που συνεχώς ανεβαίνει», τότε δικαίως θα πρέπει να ανησυχούμε.

Στο σύντομο μήνυμά του ο πρωθυπουργός εγγυήθηκε στους επιχειρηματίες, ότι η πορεία της κυβέρνησης θα συνεχίζει να χαρακτηρίζεται από συνέπεια και συνέχεια... Καταφεύγοντας και πάλι σε λέξεις-κλισέ ανέφερε ότι «το κλειδί, το διαβατήριο της πραγματικής σύγκλισης, το δίνουν: Το τρίπτυχο ανταγωνιστικότητα-παραγωγικότητα- επιχειρηματικότητα, η σταθερότητα των επιλογών μας, η αναπτυξιακή δυναμική της ελληνικής οικονομίας».

Για μια ακόμη φορά και χωρίς περιστροφές, περιέγραψε το κυβερνητικό «όραμα» να μετατρέψει τη Θεσσαλονίκη σε κέντρο της ιμπεριαλιστικής διείσδυσης, στην περιοχή των Βαλκανίων και της παρευξείνιας ζώνης. Εκθειάζοντας μάλιστα τη «νέα τάξη πραγμάτων» δήλωσε ότι «στο διπολικό μεταπολεμικό κόσμο, η Β. Ελλάδα ήταν στην περιφέρεια. Σήμερα βρίσκεται στο σταυροδρόμι μίας περιοχής με τεράστια αποθέματα δυναμικής ανάπτυξης, με αστείρευτη δυναμική». Και αμέσως μετά: «Φιλοδοξούμε η Θεσσαλονίκη, που θα φιλοξενήσει την τακτική Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον Ιούνη του 2003 στη διάρκεια της ελληνικής προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, να καταστεί, τα χρόνια που έρχονται, πρωτεύουσα της βαλκανικής ενδοχώρας». Στην υλοποίηση του εφικτού - κατά τον Σημίτη - αυτού «οράματος» θα πρέπει να συστρατευτούν οι πάντες, εργαζόμενοι και επιχειρηματίες. Στο πνεύμα αυτό και με αέρα ...στρατηλάτη ο πρωθυπουργός ανέφερε: «Καλώ τους πολίτες και τους οργανωμένους φορείς της Θεσσαλονίκης και της Β. Ελλάδος σε μια αναπτυξιακή συστράτευση, για να γίνει αυτό το όραμα πραγματικότητα. Για να καταστούν η Β. Ελλάδα και η Θεσσαλονίκη επάξιες των προκλήσεων και των ευκαιριών που ανοίγονται μπροστά τους».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ