ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 21 Ιούνη 2012
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«ΑΝΑΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ» ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ - ΤΡΟΪΚΑΣ
Προϋπόθεση τα αντιλαϊκά μέτρα

Χρονική επέκταση του μνημονίου και νέα δανειακή σύμβαση ανάλογα με το βαθμό όξυνσης της καπιταλιστικής κρίσης. Φορολογικό νομοσχέδιο, αναδιαρθρώσεις, ιδιωτικοποιήσεις οι άμεσες προτεραιότητες

Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, οι σαρωτικές αναδιαρθρώσεις στο στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα, μαζί και η κλιμάκωση των ιδιωτικοποιήσεων- μαμούθ μπαίνουν στις άμεσες προτεραιότητες της νέας συγκυβέρνησης. Αποτελούν και τη βάση της συζήτησης που ξεκινούν από σήμερα με τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, τα μέτρα -γέφυρα για τη λεγόμενη «επαναδιαπραγμάτευση» του μνημονίου, σε μια διαδικασία που φέρνει τα ακόμη χειρότερα για το λαό.

Σήμερα Πέμπτη συνεδριάζουν στο Λουξεμβούργο οι υπουργοί Οικονομίας της Ευρωζώνης (συμβούλιο Γιούρογκρουπ). Στο επίκεντρο είναι οι εξελίξεις που καταγράφονται σε Ελλάδα, Κύπρο, Πορτογαλία και Ισπανία, επίσης η έγκριση του αναβαθμισμένου μόνιμου μηχανισμού στήριξης (ESM) για τα κράτη της λυκοσυμμαχίας που αντιμετωπίζουν οξυμένα φαινόμενα καπιταλιστικής κρίσης. Είναι απόλυτα δεδομένη η «ισχυρή πολιτική βούληση», οι «διαβεβαιώσεις» που η συγκυβέρνηση θα τους καταθέσει ότι θα προχωρήσει κλιμακώνοντας την αντιλαϊκή πολιτική. Στο αμέσως προσεχές διάστημα για την «αξιολόγηση» και «επικαιροποίηση» του αντιλαϊκού προγράμματος προγραμματίζουν την επανεκκίνηση των συνομιλιών με τα κλιμάκια των ιμπεριαλιστικών Οργανισμών που θα καταφθάσουν ξανά στην Αθήνα.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος της «απερχόμενης» συγκυβέρνησης:

  • Η συζήτηση για την επαναδιαπραγμάτευση αφορά στη χρονική επιμήκυνση του μνημονίου κατά 2 επιπλέον χρόνια, δηλαδή μέχρι και το 2016. Ομολογούν ακόμη ότι ήδη έχουν ξεκινήσει τα παζάρια και γα πρόσθετα δάνεια από τους ιμπεριαλιστικούς Οργανισμούς και για ποσά που εκτιμώνται από 16 μέχρι και 20 δισ. ευρώ, τα οποία θα «αξιοποιήσουν» από το 2014 και μετά.
  • Τα πρόσθετα αντιλαϊκά μέτρα, τα δάνεια και ο ρυθμός κλιμάκωσης και εφαρμογής θα κριθούν από το βαθμό της κατρακύλας του παραγόμενου ΑΕΠ, ειδικότερα σε περίπτωση που ξεπεράσει το 6%. Πρόκειται δηλαδή για αναγκαστική προσαρμογή που έχει να κάνει αποκλειστικά και μόνο με το βάθεμα της καπιταλιστικής κρίσης.

Τα άμεσα μέτρα που η τρόικα βάζει στο τραπέζι αφορούν:

-- Νέο φορολογικό νόμο - εργαλείο για το αποφασιστικό ξεζούμισμα του λαϊκού εισοδήματος. Οι σχετικές επεξεργασίες έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί ήδη από την προηγούμενη συγκυβέρνηση, ενώ η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ έχουν καταλήξει και σε κοινό πόρισμα.

-- Τον «περιορισμό του δημόσιου τομέα», με μαζικά λουκέτα και απομακρύνσεις εργαζομένων στο στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα. Θεωρούν μηδενικές τις αποδόσεις από τα προηγούμενα προγράμματα (εργασιακή εφεδρεία, προσυνταξιοδοτικό καθεστώς). Ετοιμάζουν νέο νομοθετικό πλαίσιο, προκειμένου να πετύχουν το στόχο για τη βίαιη απομάκρυνση 150.000 εργαζομένων μέσα στα επόμενα χρόνια.

-- Αμεση έναρξη του προγράμματος με τις ιδιωτικοποιήσεις - μαμούθ ακόμη και σε φάση οξυμένης καπιταλιστικής κρίσης, «απουσίας επενδυτικού ενδιαφέροντος» το οποίο ελπίζουν να κεντρίσουν με την κλιμάκωση και αποφασιστική εφαρμογή των μέτρων του μνημονίου. Οι προτεραιότητες αφορούν τη συμμετοχή του κράτους στις εταιρείες ΔΕΠΑ, ΔΕΣΦΑ, ΕΛΠΕ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ. Επίσης λιμενικές υποδομές, αεροδρόμια και οδικούς άξονες.

-- «Αξιολόγηση» της εξέλιξης των «διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων», όπως για το «άνοιγμα» των λεγόμενων «κλειστών επαγγελμάτων».

Η... εκταμίευση

Στο σημερινό Γιούρογκρουπ αναμένεται η έγκριση εκταμίευσης ύψους 1 δισ. ευρώ που αφορά την προηγούμενη δόση, που αποδόθηκε κουτσουρεμένη (4,2 αντί 5,2 δισ. ευρώ). Πάνω από 900 εκατ. ευρώ θα επιστραφούν, μέχρι τέλος Ιούλη, πίσω στα κοιναγορίτικα ταμεία, προκειμένου να καλυφθεί η πρώτη δόση για τη συμμετοχή της χώρας στο μόνιμο μηχανισμό στήριξης (ESM). Τα συνολικά ποσά της συμμετοχής υπολογίζονται σε περίπου 2 δισ. ευρώ.


ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ 2012
Κατακρεούργησαν τις «ελαφρύνσεις»

Πρόσθετα χαράτσια 280 ευρώ σε κάθε λαϊκή οικογένεια που μένει στο νοίκι και με παιδί στο φροντιστήριο!

Πολυεπίπεδη είναι η φοροληστεία που συντελείται φέτος στο λαϊκό εισόδημα μέσω της εκκαθάρισης των δηλώσεων που αφορούν στα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2011.

Πυλώνας της φορο-εξαχρείωσης είναι η κατακρεούργηση των παρεχόμενων ελαφρύνσεων που αναγνωρίζει το υπουργείο Οικονομικών, και που αφορούν στις δαπάνες των λαϊκών νοικοκυριών που μειώνουν το τελικό ποσό του φόρου.

Οπως προκύπτει και από τις Οδηγίες που εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών:

  • Νοίκια: Μέχρι πέρσι έδιναν «έκπτωση φόρου» στα 240 ευρώ. Τώρα την καρατομούν στα 100 ευρώ, μαζεύοντας δηλαδή πρόσθετα χαράτσια από 140 ευρώ από κάθε λαϊκό νοικοκυριό που μένει στο νοίκι. Καταργούν ολοκληρωτικά κάθε «ελάφρυνση» σε όσους παίρνουν στεγαστικό επίδομα, επίσης στα νοικοκυριά που έχουν ιδιόκτητη κατοικία. Το αντίστοιχο ισχύει και για τα νοίκια παιδιών που σπουδάζουν σε άλλη πόλη. Η μείωση αυτή αναγνωρίζεται μόνο όταν ο φορολογούμενος αναγράφει τον ΑΦΜ του εκμισθωτή.
  • Για τα φροντιστήρια των παιδιών, η παρεχόμενη έκπτωση μπορεί να φτάσει το πολύ στα 100 ευρώ από 240 ευρώ μέχρι σήμερα.
  • Από κάθε οικογένεια που μένει στο νοίκι και με 1 παιδί στο φροντιστήριο - αποκλειστικά και μόνο για αυτές τις 2 κατηγορίες δαπανών - αρπάζουν από 280 ευρώ (από 140 ευρώ για τη δαπάνη ενοικίου και άλλα τόσα για τα δίδακτρα).
  • Τόκοι στεγαστικών δανείων: Αναγνωρίζουν έκπτωση φόρου 10% στους τόκους για α' κατοικία, από 20% για τα δάνεια μετά το 2003 και έναντι έκπτωσης για ολόκληρο το ποσό από το εισόδημα για τα παλαιότερα δάνεια.
  • Οι δαπάνες για ιατρική και νοσοκομειακή περίθαλψη υπολογίζονται στο 10% από το φόρο (και μέχρι 1.500 ευρώ) έναντι αφαίρεσης ολόκληρου του ποσού από το εισόδημα.
  • Στο μισό κόβεται η ελάφρυνση για ασφάλιστρα ζωής, ασθένειας κ.ά. (μέχρι 120 ευρώ για άγαμο και στα 240 για τους συζύγους από 240 και 480 ευρώ πέρυσι).
  • Για τις υποχρεωτικές εισφορές επαγγελματοβιοτεχνών σε ασφαλιστικά ταμεία (ΟΑΕΕ κ.ά.) αναγνωρίζουν προς έκπτωση φόρου το 10% της δαπάνης από το φόρο έναντι αφαίρεσης ολόκληρου του ποσού από το εισόδημα που ίσχυε μέχρι πέρσι.
  • Από φέτος καταργείται κάθε παρεχόμενη έκπτωση για τις μικροδαπάνες των νοικοκυριών (αποδείξεις λιανικής). Ταυτόχρονα, υποχρεώνουν τα λαϊκά νοικοκυριά να δηλώσουν αξία αποδείξεων ίση με το 25% του εισοδήματος (του μεγαλύτερου ανάμεσα στο πραγματικό και το «τεκμαρτό»). Σε διαφορετική περίπτωση, επιβάλλουν πρόστιμο 10% πάνω στην αξία των αποδείξεων που «λείπει».

σδφ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ