ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 21 Ιούλη 2009
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΟΥΜΑΝΙΑ
Δήμαρχος θαυμαστής των «Ες Ες»

Σκάνδαλο και έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει ο δήμαρχος της πόλης της Κονστάντζα της Ρουμανίας, Ράντου Μαζάρε, καθώς το περασμένο Σάββατο εμφανίστηκε σε επίδειξη μόδας συνοδευόμενος από τον γιο του με τη ναζιστική στολή, όπως δημοσίευσε χτες το βουλγάρικο πρακτορείο «Sofia News Agency». Οπως υποστήριξε, «πάντα ήθελα να ντυθώ ως στρατηγός της Βερμαχτ επειδή πάντα μου άρεσε αυτή η στολή και θαυμάζω την αυστηρή οργάνωση του γερμανικού στρατού»... Ο συγκεκριμένος δήμαρχος - η πόλη του οποίου «φιλοξενεί» αμερικανικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις και στρατεύματα - υποστήριξε επίσης πως στη ναζιστική στολή δεν υπήρξαν σβάστικες και πως ήταν στολή στρατηγού του γερμανικού πεζικού και πως δεν είχε να κάνει σε τίποτα με τους «Ες Ες».

Πάντως, ο Μαζάρε, που εκλέχθηκε δήμαρχος της πόλης της Κονστάντζα ως ανεξάρτητος, αλλά στη συνέχεια μεταπήδησε στο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα και επανεξελέγη δήμαρχος τον Ιούνη του 2008, είναι ένας από τους 300 πλουσιότερους ανθρώπους της Ρουμανίας, η, δε, ...καριέρα του, αλλά και η περιουσία του, εκτινάχθηκαν μετά τις ανατροπές και την παλινόρθωση του καπιταλισμού.

ΙΝΔΙΑ - ΗΠΑ
Συμφωνίες δισεκατομμυρίων

Πίσω από τα χαμόγελα Κλίντον - Σινγκχ, η παρέμβαση του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού σε μια νευραλγική περιοχή, που περιλαμβάνει Ινδία, Πακιστάν, Αφγανιστάν, Κίνα, Ρωσία
Πίσω από τα χαμόγελα Κλίντον - Σινγκχ, η παρέμβαση του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού σε μια νευραλγική περιοχή, που περιλαμβάνει Ινδία, Πακιστάν, Αφγανιστάν, Κίνα, Ρωσία
ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.--

Ιδιαίτερα αποδοτική για τις ΗΠΑ αποδεικνύεται η επίσκεψη της Αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον στην Ινδία, με στόχο «τη σύσφιγξη των δεσμών και την ανάπτυξη των εμπορικών σχέσεων των δύο χωρών» και κορυφαία ζητήματα στην ατζέντα των επαφών της την ασφάλεια, την πυρηνική ενέργεια και τις κλιματικές αλλαγές, κατά τις συναντήσεις που είχε με τον πρωθυπουργό της χώρας Μανμόχαν Σινγκχ και τον Ινδό ομόλογό της Σ. Μ. Κρίσνα. Χθες Νέο Δελχί και Ουάσιγκτον υπέγραψαν συμφωνίες αγοραπωλησίας όπλων από τις ΗΠΑ στην Ινδία, με άκρως δεσμευτικούς όρους προς τη δεύτερη, της οποίας η εξωτερική πολιτική δεσμεύεται ακόμα περισσότερο στα συμφέροντα του αμερικανικού ιμπεριαλισμού.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε χθες, οι ΗΠΑ συμφώνησαν να πωλούν αμυντικό εξοπλισμό υψηλής τεχνολογίας στην Ινδία, ελέγχοντας εάν αυτός χρησιμοποιείται βάσει των συμφωνηθέντων όρων και με τη δέσμευση ότι η τεχνολογία των οπλικών αυτών συστημάτων δε διαρρέει σε τρίτους. Παράλληλα, το Νέο Δελχί ανακοίνωσε χθες την έγκριση από την ινδική κυβέρνηση της κατασκευής πυρηνικών αντιδραστήρων στη χώρα από τις ΗΠΑ.

Την ίδια στιγμή, η Αμερικανίδα ΥΠΕΞ - παρά τις δηλώσεις της για μη παρέμβαση - άσκησε το μέγιστο της επιρροής της στην Ινδία, προκειμένου να προχωρήσουν σύντομα και αποτελεσματικά οι διαδικασίες ειρήνευσης μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν, στο όνομα της «αντιτρομοκρατικής συνεργασίας», με απώτερο σκοπό την καλύτερη εξυπηρέτηση των ιμπεριαλιστικών συμφερόντων στην περιοχή, με φόντο και τον εν εξελίξει πόλεμο στην περιοχή του Πακιστάν και του Αφγανιστάν. Επισκεπτόμενη τη Βομβάη, στην οποία πέρσι πραγματοποιήθηκε πολύνεκρη βομβιστική επίθεση με περισσότερα από 170 θύματα, η Χ. Κλίντον παρομοίασε τα γεγονότα της Βομβάης με την 11η Σεπτέμβρη στη Νέα Υόρκη, ζητώντας πάταξη της τρομοκρατίας σε διεθνές επίπεδο και υποστηρίζοντας ότι οι δράστες των επιθέσεων στους δίδυμους πύργους βρίσκονται στη μεθόριο Πακιστάν - Αφγανιστάν.

Τέλος, αναφερόμενη στο Παλαιστινιακό, η Αμερικανίδα ΥΠΕΞ υποστήριξε ότι «οι διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ συνεχίζονται και είναι έντονες».

ΙΣΡΑΗΛ - ΗΠΑ
«Τριβές» για τους εποικισμούς

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.--

Εν αναμονή του Αμερικανού υπουργού Αμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς, που θα επισκεφθεί το Ισραήλ στις 27 Ιούλη για να ...προσφέρει εγγυήσεις στο Ισραήλ σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, την Κυριακή ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου απέρριψε τη σύσταση των ΗΠΑ να σταματήσει την οικοδόμηση ενός νέου οικισμού στην ανατολική Ιερουσαλήμ, υποστηρίζοντας ότι δε δέχεται διαταγές...

«Δεν μπορούμε να δεχθούμε ότι εβραίοι δεν έχουν το δικαίωμα να ζουν και να αγοράζουν (σπίτια) οπουδήποτε στην Ιερουσαλήμ», δήλωσε μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο, προσθέτοντας ότι «η ενιαία Ιερουσαλήμ είναι πρωτεύουσα του εβραϊκού λαού και του κράτους του Ισραήλ. Η εθνική κυριαρχία μας είναι αδιαμφισβήτητη». Υπενθυμίζεται ότι το Ισραήλ κατέλαβε το ανατολικό Ιερουσαλήμ το 1967 και κήρυξε ολόκληρη την πόλη πρωτεύουσά του. Οι δηλώσεις αυτές προκάλεσαν την αντίδραση του επικεφαλής των Παλαιστινίων διαπραγματευτών Σαέμπ Ερεκάτ, ο οποίος σημείωσε ότι ο Νετανιάχου πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι «οικισμοί και ειρήνη είναι δύο παράλληλα που δε συναντώνται», ενώ πρόσθεσε ότι οι δηλώσεις αυτές υπονομεύουν τις προσπάθειες για επανέναρξη της ειρηνευτικής διαδικασίας. Η απόφαση να χτιστεί ο εποικισμός, τόνισε, αντικατοπτρίζει την περιφρόνηση του Ισραήλ προς τις εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας για λήξη της εποικιστικής δραστηριότητας.

Σύμφωνα με Ισραηλινούς αξιωματούχους, ο Ισραηλινός πρεσβευτής στην Ουάσιγκτον Μάικλ Ορεν εκλήθη στο τέλος της εβδομάδας στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ για να δώσει εξηγήσεις για την οικοδόμηση της πρώτης ενότητας είκοσι κατοικιών στην αραβική αυτή συνοικία του Σέιχ Τζάραχ, ενέργεια που καταδίκασε ο υπουργός Ενημέρωσης Γιούλι Εντελστάιν, του κόμματος «Λικούντ». Σύμφωνα με δηλώσεις του σε δημοσιογράφους, υποστήριξε ότι «η αμερικανική επέμβαση για μια τοποθεσία στην Ιερουσαλήμ που βρίσκεται δύο βήματα από το εβραϊκό πανεπιστήμιο αποδεικνύει σε ποιο σημείο είναι επικίνδυνο να γίνεται λόγος για πάγωμα του εποικισμού».

Σημειώνεται ότι ο δήμος της Ιερουσαλήμ έδωσε άδεια για την οικοδόμηση του οικισμού στην τοποθεσία Σέιχ Τζάραχ, εργασίες που χρηματοδοτούνται από τον Αμερικανό εβραίο εκατομμυριούχο, Ιρβινγκ Μόσκοβιτς, ο οποίος αγόρασε την έκταση από το ισραηλινό κράτος το 1985, παρά το γεγονός ότι η οικοδόμηση οικισμών είναι παράνομη με βάση το διεθνές δίκαιο. Ο ίδιος έχει χρηματοδοτήσει την οικοδόμηση εβραϊκού οικισμού από 133 σπίτια στην καρδιά της παλαιστινιακής συνοικίας Ρας ελ Αμούντ στην Ιερουσαλήμ.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, πάνω από 30 Ισραηλινοί έποικοι, ορισμένοι έφιπποι, έβαλαν φωτιά σε αγρούς και ελαιώνες, ενώ λιθοβόλησαν αυτοκίνητα Παλαιστινίων στην πόλη Ναμπλούς της Δυτικής Οχθης, με αποτέλεσμα δύο Παλαιστίνιοι να τραυματιστούν ελαφρά.

ΝΤ. ΜΕΝΤΒΕΝΤΕΦ
«Δύσκολη» η κατάσταση στον Καύκασο

ΜΟΣΧΑ.--

Η κατάσταση στο ρωσικό Καύκασο παραμένει «πολύ, πολύ δύσκολη», παρά τις προσπάθειες που καταβάλλονται για να σταθεροποιηθεί αυτή η περιφέρεια της νότιας Ρωσίας, δήλωσε ο Ρώσος Πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ στη διάρκεια ομιλίας του σε υψηλόβαθμους στρατιωτικούς αξιωματούχους. Οι δηλώσεις του Ρώσου Προέδρου έρχονται σε μια στιγμή που έχουν ενταθεί οι επιθέσεις αυτονομιστών και οι μάχες είναι σχεδόν καθημερινές στις δημοκρατίες του ρωσικού Καύκασου, αλλά και ύστερα από τη δολοφονία πριν από λιγότερο από μια βδομάδα υποστηρίκτριας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Ναταλία Εστεμίροβα στην Τσετσενία.

ΙΡΑΝ
Δημοψήφισμα ζητά ο Χαταμί

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Δημοψήφισμα με στόχο την επίλυση της κρίσης που προκάλεσαν τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών στο Ιράν, που εμφάνισαν σαρωτική νίκη για τον Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, ζήτησε χτες, εκ μέρους της παράταξης των φερόμενων ως «ανανεωτικών», ο πρώην πρόεδρος της χώρας Μοχάμαντ Χαταμί, δεδομένου ότι «έχει κλονισθεί η λαϊκή εμπιστοσύνη στο σύστημα». Τη θέση Χαταμί φαίνεται να υποστηρίζει ακόμα ένας πρώην πρόεδρος του Ιράν, ο Ακμπάρ Χασεμί Ραφσαντζανί, ο οποίος και σημείωσε ότι ένας συμβιβασμός μεταξύ «ανανεωτών και συντηρητικών, για την επίλυση της κρίσης θα ήταν το ελάχιστο που θα μπορούσε να γίνει για την εκτόνωση της παρούσας κατάστασης», ενώ τη συγκεκριμένη θέση στηρίζει και ομάδα κληρικών που ιδρύθηκε και καθοδηγείται από τον Μ. Χαταμί.

Σύμφωνα με το Ιρανικό Σύνταγμα, μόνο ο ανώτατος ηγέτης της χώρας, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, μπορεί να δώσει εντολή για τη διενέργεια δημοψηφίσματος, ο οποίος δημόσια υπερασπίζεται το αποτέλεσμα της κάλπης ισχυριζόμενος ότι δεν υπήρξε νοθεία, καλώντας τον αντίπαλο του Μ. Αχμαντινετζάντ, Χουσεΐν Μουσαβί να αποδεχθεί το αποτέλεσμα. Η διαπάλη αυτή είναι ανάμεσα σε μερίδες της κυρίαρχης τάξης που θέλουν να διαχειριστούν την καπιταλιστική ανάπτυξη βάζοντας το λαό στη γωνία. Ωστόσο οι λαϊκές αντιδράσεις εκφράζουν και ευρύτερες διαθέσεις για κοινωνική αλλαγή.

ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ - ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΕ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ
Αναθέρμανση «τρομο-λαγνείας»

ΤΖΑΚΑΡΤΑ._

Στην «ισλαμιστική» οργάνωση Τζεμάα Ισλαμίγια, που φέρεται να έχει σχέσεις με την «αλ Κάιντα», αποδίδουν οι αρχές της Ινδονησίας την διπλή βομβιστική επίθεση στα ξενοδοχεία Μάριοτ και Ριτζ Κάρλτον της Τζακάρτα, την Παρασκευή, που είχε σαν αποτέλεσμα εννιά άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους και δεκάδες να τραυματιστούν, λόγω των «ομοιοτήτων - όπως ανακοίνωσαν - ανάμεσα στις βόμβες που χρησιμοποιήθηκαν και τις βόμβες που έχουν χρησιμοποιηθεί κατά τη διάρκεια παλαιότερων επιθέσεων της οργάνωσης». Οι επιθέσεις αυτές ήρθαν σε μια στιγμή που το πρόσχημα της «τρομοκρατίας» είναι το απαραίτητο πρόσχημα για τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις.

Μέχρι στιγμής ωστόσο καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει επίσημα την ευθύνη των επιθέσεων, παρά το ότι η ινδονησιακή αστυνομία τις συνδέει με την ομάδα του Μαλαισιανού Νορντίν Τοπ, ο οποίος όπως σημείωσε ο εκπρόσωπος των δυνάμεων ασφαλείας της χώρας, «θεωρείται υπεύθυνος για πολλές τρομοκρατικές ενέργειες τα τελευταία χρόνια» και είναι ο πλέον καταζητούμενος άνθρωπος στην Ινδονησία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ