ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 22 Αυγούστου 2019
Σελ. /20
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ - BREXIT
Γερμανική «κατανόηση» για εναλλακτική σε... 30 μέρες

Από την κοινή συνέντευξη των δύο ηγετών

Copyright 2019 The Associated

Από την κοινή συνέντευξη των δύο ηγετών
ΒΕΡΟΛΙΝΟ - ΛΟΝΔΙΝΟ - ΠΑΡΙΣΙ.--

Αποφεύγοντας τις επικρίσεις και χρησιμοποιώντας διαλλακτική γλώσσα, δίχως ωστόσο να προσφέρει επί της ουσίας κάτι συγκεκριμένο, η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, συνάντησε χτες βράδυ στο Βερολίνο τον Βρετανό πρωθυπουργό, Μπόρις Τζόνσον, δημιουργώντας την εντύπωση ότι «θα μπορούσε» να βρεθεί λύση στο αδιέξοδο των σκληρών παζαριών εάν το Λονδίνο καταφέρει να βρει και να προτείνει μέσα σε έναν μήνα «λεπτομερείς βιώσιμες εναλλακτικές προτάσεις». Η ίδια, σε σύντομη συνέντευξη Τύπου που έδωσε μαζί με τον Βρετανό ηγέτη, υποστήριξε πως διακρίνει «δυνατότητες μέσω αλλαγών στην πολιτική διακήρυξη των μελλοντικών σχέσεων ΕΕ - Ηνωμένου Βασιλείου». Θα μπορούσε, είπε η ίδια, να δώσουν (οι αλλαγές αυτές) «λύση στο πρόβλημα του backstop».

Οι δηλώσεις της Μέρκελ δημιούργησαν την εντύπωση πως οι βρετανικές προτάσεις για «εναλλακτική λύση» θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν το λεγόμενο backstop, που αφορά την αποτροπή αυστηρών συνοριακών ελέγχων μεταξύ Ιρλανδίας (μέλος ΕΕ) και Βόρειας Ιρλανδίας (τμήμα Ηνωμένου Βασιλείου) δίχως την παραμονή της Βρετανίας στην ενιαία τελωνειακή αγορά της ΕΕ. Ομως, το γεγονός πως φαντάζει δύσκολο να βρεθεί λύση σε έναν μήνα, ενώ δεν βρέθηκε μέσα στα δύο χρόνια σκληρών διαπραγματεύσεων, δεν φάνηκε να πτοεί τον Βρετανό πρωθυπουργό, που δήλωσε ότι «οι λύσεις συχνά έρχονται στο τέλος, όταν τα άλογα αλλάζουν θέσεις» (στον ιππόδρομο)... Ο Τζόνσον, μάλιστα, σε μια προσπάθεια να φανεί ότι βρίσκεται στην ίδια πλευρά με την Γερμανίδα καγκελάριο είπε στα Γερμανικά «Wir schaffen das», που σημαίνει «Μπορούμε να το κάνουμε». Διόλου τυχαία ο Βρετανός πρωθυπουργός χρησιμοποίησε τη φράση που είχε πει η Μέρκελ όταν ανακοίνωσε, πριν από λίγα χρόνια, για πρώτη φορά ότι η Γερμανία θα δεχθεί περισσότερους μετανάστες από τη Συρία κ.ά.

Ερωτηθείς, σε άλλο σημείο, εάν θα δεχόταν την επαναφορά της Ρωσίας στο G7 ο Μπόρις Τζόνσον είπε πως δεν έχει πειστεί ακόμη ότι θα ήταν σωστό κάτι τέτοιο. Πρόσθεσε δε ότι σε αυτό το ζήτημα Λονδίνο και Βερολίνο «συμφωνούν»...

Σήμερα, ο Βρετανός πρωθυπουργός μεταβαίνει στο Παρίσι για να συναντήσει τον Γάλλο Πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν. Δεν φαίνεται ότι θα έχει την αποδοχή που του επιφύλαξε χτες η Μέρκελ καθώς χτεσινοβραδινή ανακοίνωση της γαλλικής Προεδρίας ανέφερε ότι ...«σήμερα το βασικό σενάριο για το Brexit είναι εκείνο μιας αποχώρησης χωρίς συμφωνία», καθώς «υπάρχει μια ευρωπαϊκή αποφασιστικότητα επί των αρχών» ιδίως στο θέμα του backstop και «βούληση συζήτησης με τη Βρετανία για πολλά θέματα», μεταξύ άλλων τη μελλοντική σχέση μεταξύ του Λονδίνου και της ΕΕ. Η ανακοίνωση καταλήγει: «Εάν το Ηνωμένο Βασίλειο θεωρεί ότι το ενδεχόμενο ενός backstop αποκλείεται, είναι δικαίωμά του, όμως σε αυτήν την περίπτωση περιορίζει τις πιθανότητες να επιτευχθεί μια συμφωνία».

Δύσκολη αναμένεται να είναι και η συνάντηση που θα έχει ο Τζόνσον την Κυριακή στη Γαλλία (στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του G7) με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ.

ΙΤΑΛΙΑ
Ξεκίνησαν οι διερευνητικές επαφές για σχηματισμό κυβέρνησης

Ορους συγκυβέρνησης με το «Κίνημα 5 Αστέρων» έθεσε χτες το Δημοκρατικό Κόμμα

ΡΩΜΗ.--

Διερευνητικές διαβουλεύσεις με τα πολιτικά κόμματα για τη δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης ξεκίνησε χτες ο Ιταλός Πρόεδρος, Σέρτζιο Ματαρέλα, μια μέρα μετά την παραίτηση του πρωθυπουργού, Τζουζέπε Κόντε, κατά του οποίου είχε καταθέσει πρόταση μομφής η «Λέγκα» του Ματέο Σαλβίνι. Η «Λέγκα» συγκυβερνούσε επί 14 μήνες με το «Κίνημα 5 Αστέρων» (M5S) του Λουίτζι Ντι Μάγιο.

Χτες το απόγευμα, ο Ματαρέλα συναντήθηκε με τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους των κομμάτων, ενώ σήμερα θα συνεχίσει τις διαβουλεύσεις με τα μεγάλα κόμματα, δηλαδή το Μ5S, το Δημοκρατικό Κόμμα (PD) και τη «Λέγκα». Αν δεν επιτευχθεί ο σχηματισμός ενός κυβερνητικού συνασπισμού μεταξύ Μ5S και PD, οι άλλες επιλογές του Ιταλού Προέδρου είναι μια προσωρινή κυβέρνηση τεχνοκρατών που θα οδηγήσει τη χώρα σε εθνικές εκλογές ή να προκηρύξει άμεσα εκλογές το φθινόπωρο.

Στο εσωτερικό τόσο του Μ5S όσο και του PD αρκετά στελέχη αντιδρούσαν τις προηγούμενες μέρες στο ενδεχόμενο μιας συγκυβέρνησης. Πάντως, ο σοσιαλδημοκράτης πρώην πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι (PD) δήλωσε χτες για ακόμη μια φορά διατεθειμένος να συνεργαστεί με το «Κίνημα των 5 Αστέρων», αν αυτό οδηγούσε σε μια εποικοδομητική στάση απέναντι στην Ευρώπη.

Το PD εμφανίστηκε χτες «ενωμένο» πίσω από το σχέδιο να σχηματίσει μια πλειοψηφία με το «Κίνημα 5 Αστέρων», θέτοντας όρους. Το PD θέλει να συμφωνήσει με το M5S πάνω σε «ένα εφικτό πρόγραμμα, το οποίο να συμμερίζεται μια ευρεία κοινοβουλευτική πλειοψηφία», δήλωσε ο επικεφαλής του PD, Νικόλα Τζινγκαρέτι, διαφορετικά «η χώρα θα οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές».

Ο ίδιος απαρίθμησε πέντε προγραμματικά σημεία: «Πίστη στη συμμετοχή στην Ευρώπη, πλήρης αναγνώριση της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας και της κεντρικής θέσης του Κοινοβουλίου, ανάπτυξη βασισμένη στον σεβασμό του περιβάλλοντος, αλλαγή πορείας στη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών με προεξάρχοντα ρόλο της Ευρώπης, στροφή στην οικονομική και την κοινωνική πολιτική προς περισσότερη αναδιανομή και επενδύσεις».

ΙΝΔΙΚΟ ΚΑΣΜΙΡ
Αυτονομιστές καλούν σε διαδηλώσεις κατά της ινδικής κυβέρνησης

Επαφές Μόντι με Μπ. Τζόνσον, Εμ. Μακρόν και Ντ. Τραμπ

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.--

Ηγέτες των αυτονομιστών στο Ινδικό Κασμίρ κάλεσαν χτες τους πολίτες να αψηφήσουν την απαγόρευση και να διαδηλώσουν μετά την προσευχή αυτή την Παρασκευή, στην πρώτη τέτοιου είδους έκκληση αφότου η ινδική κυβέρνηση ανακάλεσε το ειδικό καθεστώς του κρατιδίου. Επίσης, χτες σημειώθηκε η πρώτη ανταλλαγή πυρών μετά την ανακοίνωση της ινδικής κυβέρνησης, μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας και αυτονομιστών στην Μπαραμούλα, στο βόρειο τμήμα του Κασμίρ, με δυο νεκρούς.

Η κυβέρνηση του Ινδού πρωθυπουργού, Ναρέντρα Μόντι, ανέστειλε στις 5 Αυγούστου το ειδικό καθεστώς του Κασμίρ, όπου η πλειονότητα των κατοίκων είναι μουσουλμάνοι, με αιτιολογία ότι εμποδίζει το κρατίδιο να ενσωματωθεί με την υπόλοιπη χώρα και έχει εξελιχθεί σε «φυτώριο τρομοκρατίας».

Εκατοντάδες «αυτονομιστές» που επιθυμούν την απόσχιση του Κασμίρ από την Ινδία έχουν συλληφθεί και η έκκλησή τους προς τους πολίτες έγινε μέσω αφισών της Ενωμένης Ηγεσίας της Αντίστασης που εμφανίστηκαν στη διάρκεια της νύκτας στην πόλη Σριναγκάρ, τη μεγαλύτερη του κρατιδίου. Η πορεία προγραμματίζεται προς την έδρα της αποστολής των κυανόκρανων του ΟΗΕ στη Σριναγκάρ, η οποία αναπτύχθηκε το 1949 μετά τον πρώτο πόλεμο μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν για το Κασμίρ.

Στο μεταξύ, ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, πρότεινε την Τρίτη - παρά τις επιφυλάξεις της Ινδίας - να διαδραματίσει ρόλο «μεσολαβητή» μεταξύ της Ινδίας και του Πακιστάν για το Κασμίρ. «Το Κασμίρ είναι μια πολύ περίπλοκη περιοχή. Υπάρχουν οι ινδουιστές και οι μουσουλμάνοι και δεν θα έλεγα ότι τα πάνε και πολύ καλά μεταξύ τους», σχολίασε ο Τραμπ. «Θα έβαζα τα δυνατά μου, αν ενεργούσα ως μεσολαβητής», πρόσθεσε.

Πάντως οι ΗΠΑ εμφανίστηκαν να σκληραίνουν τη στάση τους απέναντι στην Ινδία, κάνοντας έκκληση για «σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των νομικών διαδικασιών» στο Κασμίρ. «Εξακολουθούμε να ανησυχούμε για τις πληροφορίες που κάνουν λόγο για συλλήψεις και για τους συνεχιζόμενους περιορισμούς που επιβάλλονται στους κατοίκους της περιοχής», δήλωσε μια αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ επιστρέφοντας από ταξίδι στην περιοχή και σημείωσε ότι αυτά τα αιτήματα έχουν μεταφερθεί στην ινδική κυβέρνηση.

Αλλά και ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, συνομίλησε την Τρίτη με τον Ν. Μόντι, ο οποίος σήμερα θα συναντηθεί στο Παρίσι με τον Γάλλο Πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, αλλά και με τον Ντ. Τραμπ στο περιθώριο της Συνόδου του G7 στη γαλλική πόλη Μπιαρίτς το ερχόμενο Σαββατοκύριακο. Η Βρετανία «διαμήνυσε με σαφήνεια» ότι Ινδία και Πακιστάν θα πρέπει «να επιλύσουν διμερώς» και «μέσω του διαλόγου» τα προβλήματα που συνδέονται με το Κασμίρ, τόνισε ο εκπρόσωπος του Τζόνσον.

ΦΙΛΑΝΔΙΑ - ΡΩΣΙΑ
Συνομιλίες Πούτιν - Νιινίστο για ΕΕ και «ασφάλεια»

ΕΛΣΙΝΚΙ - ΜΟΣΧΑ.--

Εκτεταμένες συνομιλίες με τον Φιλανδό ομόλογό του, Σαουλί Νιινίστο, είχε χτες το απόγευμα στο Ελσίνκι ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν.

Σύμφωνα με τον σύμβουλο του Κρεμλίνου, Γιούρι Ουσακόφ, οι δυο Πρόεδροι θα συνομιλούσαν για την ανάπτυξη των διμερών οικονομικών και εμπορικών σχέσεων και για επενδύσεις, όπως και για την κλιματική αλλαγή, η οποία παρεμπιπτόντως αναδεικνύεται ως μεγάλη ευκαιρία στην περιοχή της Αρκτικής. Σύμφωνα με τον ίδιο, η συνεργασία στην περιοχή της Αρκτικής αναμενόταν να είναι βασικό θέμα στις συνομιλίες των δύο Προέδρων. Ο Σ. Νιινίστο σε προχτεσινή συνέντευξη Τύπου είχε δηλώσει το ενδιαφέρον της Φιλανδίας για την κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία και μια ενδεχόμενη συνάντηση Πούτιν με τον Ουκρανό Πρόεδρο, Βολοντιμίρ Ζελένσκι.

Πούτιν και Νιινίστο «θα συζητήσουν επίσης τις προοπτικές ανάκτησης εποικοδομητικού διαλόγου μεταξύ της Ρωσίας και της ΕΕ, με δεδομένη την ανάληψη από τη Φιλανδία της προεδρίας της ΕΕ από τον Ιούλη έως τον Δεκέμβρη του 2019», είπε ο Ουσακόφ. Θυμίζουμε ότι τη Δευτέρα μεγάλο μέρος των συνομιλιών του Πούτιν με τον Γάλλο Πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, στη νότια Γαλλία αφορούσαν ακριβώς την ένταση των διαπραγματεύσεων για «προσέγγιση» της Ρωσίας με την ΕΕ.

«Πιθανότατα, θα συζητήσουν και το ζήτημα της ασφάλειας στην περιοχή της Βαλτικής Θάλασσας, συμπεριλαμβανομένης της γνωστής πρωτοβουλίας του Φιλανδού Προέδρου για αύξηση του επιπέδου αεροπορικής ασφάλειας στη Βαλτική, δηλαδή τη χρήση αναμεταδοτών από τη στρατιωτική αεροπορία», είπε ο Ουσακόφ.

Στο μεταξύ, χτες η Ρωσία ανακοίνωσε εκτεταμένα στρατιωτικά μέτρα στα δυτικά σύνορά της ως «απάντηση» στις αυξανόμενες εντάσεις με το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ. Η τρέχουσα πολιτική και στρατιωτική κατάσταση στα δυτικά σύνορα της Ρωσίας χαρακτηρίζεται από την ενισχυμένη στρατιωτική παρουσία του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Ευρώπη, την ανάπτυξη αντιπυραυλικής άμυνας των ΗΠΑ σε Ρουμανία και Πολωνία και την αυξανόμενη συνεργασία του ΝΑΤΟ με τη Φιλανδία και τη Σουηδία, σημείωσε ο Ρώσος υπουργός Αμυνας, Σεργκέι Σοϊγκού, συμπληρώνοντας ότι «θα λάβουμε ολοκληρωμένα μέτρα για να αποτρέψουμε τις αναδυόμενες απειλές».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ