ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 24 Νοέμβρη 2006
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
Φοροελαφρύνσεις για τους «έχοντες»

Παρά τα όσα κατά καιρούς υποστήριζαν οι κυβερνώντες, τώρα αναγκάζονται και οι ίδιοι να παραδεχτούν ότι η μεγάλη πλειοψηφία των μισθωτών θα επιβαρυνθεί με νέους υπέρογκους φόρους

Οι περίφημες φοροελαφρύνσεις που διακήρυτταν τα προπαγανδιστικά επιτελεία της κυβέρνησης, αφορούν, τελικά, τα μεγάλα εισοδήματα των κάποιων δεκάδων χιλιάδων ευρώ το χρόνο. Αντίθετα, για τους φτωχοδιάβολους της ελληνικής κοινωνίας, τα λαϊκά στρώματα που περιφρονητικά τα αποκαλούν και φορολογικά υποζύγια, με βάση τις αλλαγές που εξάγγειλε χτες ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών - όπως προκύπτει από τα ίδια τα κυβερνητικά παραδείγματα - είτε προκύπτει αύξηση φόρου για τους άγαμους και τις οικογένειες με ένα παιδί και για εισόδημα έως 20.000 ευρώ, είτε οι ...ελαφρύνσεις περιορίζονται σε μερικά ευρώ το μήνα, για οικογένειες με δύο παιδιά και άνω. Αντίθετα, εισόδημα των 75.000 ευρώ θα έχουν όφελος που φτάνει τα 3.625 ευρώ το 2009.

Πρόκειται, δηλαδή, για αλλαγές με ταξική στόχευση, η υλοποίηση των οποίων θα επιφέρει νέα μείωση των φορολογικών βαρών για την αστική τάξη και τα υψηλά αμειβόμενα στρώματα, ενώ επιτείνεται ο αντιδραστικός χαρακτήρας της φορολογίας εισοδήματος Φυσικών Προσώπων, η οποία επί της ουσίας έχει μετατραπεί σε ...έμμεσο φόρο, όπως και ο ΦΠΑ. Με τις νέες κυβερνητικές αλλαγές, προστίθεται ένας επιπλέον κρίκος στις φορολογικές ανατροπές μακράς πνοής, που ξεκίνησαν στις αρχές της δεκαετίας του '90, πάλι από την κυβέρνηση της ΝΔ, οι οποίες συνεχίστηκαν από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, για να περάσει η σκυτάλη και πάλι σήμερα στη νέα κυβέρνηση της ΝΔ. Αλλαγές, οι οποίες εντάσσονται στο ευρύτερο πλέγμα των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων και κινούνται γύρω από το άστρο της στρατηγικής της Λισαβόνας, με απώτερη επιδίωξη την προαγωγή της ανταγωνιστικότητας και της επιχειρηματικότητας...

Οι αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση της ΝΔ στην άμεση φορολογία, οι οποίες θα εφαρμοστούν το 2008 για τα εισοδήματα του 2007, απεικονίζονται στη νέα φορολογική κλίμακα. Στα πλαίσια αυτής, αυξάνεται το αφορολόγητο ποσό για μισθωτούς, συνταξιούχους κατά 1.000 ευρώ, από 11.000 στα 12.000 ευρώ, καταργείται ο πρώτος συντελεστής του 15% και μειώνονται οι επόμενοι συντελεστές (των 30% και 40%) κατά μία μονάδα αρχικά, με στόχο να φτάσουν στο 25% και 35% αντίστοιχα το 2009.

Η ταξικότητα των φορολογικών αλλαγών που προωθεί η κυβέρνηση, προκύπτει ακόμα και από τα ίδια τα παραδείγματα που έδωσε χτες στη δημοσιότητα το οικονομικό επιτελείο. Ενδεικτικά αναφέρουμε τα ακόλουθα: Σε παράδειγμα - χωρίς τιμαριθμοποίηση των εισοδημάτων για το 2007 - όπου γίνεται σύγκριση του φόρου που προκύπτει με την κλίμακα του 2006 και του φόρου που προκύπτει με την κλίμακα του 2007, για μισθωτό με ένα παιδί: Για εισόδημα έως 12.000 ευρώ η μείωση φόρου είναι μηδενική, για εισόδημα 30.000 ευρώ προκύπτει μείωση φόρου 920 ευρώ και για εισόδημα 50.000 ευρώ, η μείωση ανέρχεται στα 1.120 ευρώ. Οσο, δηλαδή, αυξάνεται το εισόδημα, τόσο μειώνεται και η φορολογική επιβάρυνση.

Αλλά το παράδειγμα αυτό είναι ...στατικό, χωρίς τιμαριθμοποίηση των εισοδημάτων. Η αληθινή φορολογική επιβάρυνση, αποδεικνύεται σε άλλο επίσημο παράδειγμα και πάλι μισθωτού με ένα παιδί, όπου γίνεται σύγκριση του φόρου που θα πληρώσει το 2006 και το 2007 με τη νέα κλίμακα. Μόνο που σ' αυτό το παράδειγμα, το εισόδημα που θα αποκτήσει ο συγκεκριμένος μισθωτός το 2007, έχει τιμαριθμοποιηθεί με συντελεστή 5%. Από τα στοιχεία προκύπτει ότι το 2006 εισόδημα 15.000 ευρώ θα πληρώσει φόρο 750 ευρώ και το 2007 (το εισόδημα των 15.000 αυξάνεται κατά 5% και διαμορφώνεται στα 15.750 ευρώ) θα πληρώσει φόρο 797,5 ευρώ. Προκύπτει, δηλαδή, επιβάρυνση 47,5 ευρώ. Εισόδημα 20.000 ευρώ με το ισχύον σύστημα θα πληρώσει φόρο 2.250 ευρώ και με το νέο 2.320 ευρώ. Η επιβάρυνση ανέρχεται στα 70 ευρώ. Αντίθετα, φορολογική μείωση προκύπτει για εισοδήματα άνω των 25.000 ευρώ. Οσο για μισθωτούς με δύο παιδιά, προκύπτει ότι: Εισόδημα 20.000 ευρώ θα έχει... ελάφρυνση 70 ευρώ το χρόνο (5 ευρώ το μήνα), σε εισόδημα 25.000 ευρώ, η ελάφρυνση ανέρχεται στα 250 ευρώ το χρόνο ή 18 ευρώ το μήνα και για εισόδημα των 30.000 η ελάφρυνση ανέρχεται στα 375 ευρώ το χρόνο, ή τα 26,8 ευρώ το μήνα. Και πάλι η τάση είναι, όσο αυξάνεται το εισόδημα, τόσο μειώνεται ο φόρος... Βέβαια, οι πονηροί του υπουργείου Οικονομικών ...ξέχασαν ότι η ισχύουσα φορολογική κλίμακα παραμένει η ίδια από το 2004. Αν η τελευταία είχε τιμαριθμοποιεί για τα έτη 2005 και 2006, τότε η φορολογική επιβάρυνση θα ήταν κατά πολύ μεγαλύτερη από τα παραδείγματα του υπουργείου Οικονομικών και στην περίπτωση αυτή θα προέκυπτε φόρος ακόμα και για οικογένειες με δύο παιδιά.

Οι άλλες φορο-ρυθμίσεις

Γενναιότατες φοροελαφρύνσεις σε όφελος μερίδων του μεγάλου κεφαλαίου και ρυθμίσεις-κοροϊδία για τα λαϊκά στρώματα περιλαμβάνονται στις διατάξεις του υπό κατάθεση φορολογικού νομοσχεδίου. Ακόμη και η πολυδιαφημισμένη από την κυβέρνηση κατάργηση του χαρτοσήμου (3,6%) πάνω στα νοίκια των κατοικιών τελικά θα γίνει με δόσεις. Με βάση τις ρυθμίσεις το αφορολόγητο όριο μισθωτών (12.000 ευρώ) θα ισχύει με την προϋπόθεση ότι το εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες είναι πάνω από το 50% του συνολικού ετήσιου εισοδήματος. Για τους λοιπούς θα ισχύσει το αφορολόγητο για μη μισθωτές υπηρεσίες (10.500 ευρώ), γεγονός που με βάση τη νέα φορολογική κλίμακα συνεπάγεται πρόσθετο φόρο ύψους 225 ευρώ το χρόνο. Από την εν λόγω ρύθμιση εξαιρούνται τα εισοδήματα των συνταξιούχων.

Το φορολογικό νομοσχέδιο που δημοσιοποίησε χτες η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών περιλαμβάνει και τις παρακάτω διατάξεις:

  • Το τέλος χαρτοσήμου (3%) πάνω στα νοίκια από 1/1/2007 διαμορφώνεται σε 1,5% και καταργείται από την 1/1/2008. Να σημειωθεί πως τα νοίκια επιβαρύνονται και με επιπλέον τέλος 0,6% (υπέρ ΟΓΑ) που διατηρείται για το 2007. Ετσι, στην επόμενη χρονιά (2007) η συνολική επιβάρυνση στα νοίκια διαμορφώνεται σε 2,1% (από 3,6% σήμερα)
  • Οι εκπτώσεις φόρου (για νοίκια, φροντιστήρια, κ.ά.) διατηρούνται στο 10% του αφορολόγητου ορίου. Αναγνωρίζεται επίσης έκπτωση από το εισόδημα ποσοστού 20% της δαπάνης για εγκατάσταση συστήματος τηλεθέρμανσης, κεντρικού κλιματισμού με χρήση ηλεκτρικής ενέργειας, θερμομόνωσης κτιρίων, κ.ά. Το ποσό της δαπάνης που αφαιρείται δεν μπορεί να ξεπερνά τα 700 ευρώ
  • Αυξάνεται σε 40% το ποσοστό έκπτωσης των δαπανών (από τα ετήσια μισθώματα) για έξοδα επισκευής-συντήρησης κατοικιών προκειμένου, σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, να περιοριστεί η φοροδιαφυγή. Ανάλογη έκπτωση χορηγείται και για τα ασφάλιστρα κατοικίας
  • Ποσά επιπλέον φόρου (μετά την εκκαθάριση) μέχρι 250 ευρώ πληρώνονται εφάπαξ. Μέχρι σήμερα η εφάπαξ πληρωμή ίσχυε για ποσά μέχρι 90 ευρώ. Παράλληλα, καταργείται και η φοροέκπτωση 1,5% σε περιπτώσεις εφάπαξ πληρωμής
  • Η απαλλασσόμενη επιφάνεια κύριας κατοικίας που παραχωρείται για χρήση από γονείς σε παιδιά (ή το αντίστροφο) διαμορφώνεται σε 200 τ.μ. (από 100 τ.μ. σήμερα)
  • Ο φόρος πάνω στις αμοιβές πληρωμάτων του εμπορικού ναυτικού μειώνεται σε 1% (από 3%) για το κατώτερο πλήρωμα και σε 3% (από 6%) για τους αξιωματικούς
  • Η δυνατότητα τεκμαρτής φορολόγησης για τους ιδιοκτήτες ταξί παραμένει μέχρι και τη «χρήση του 2008». Προφανώς η κυβέρνηση προσανατολίζεται σε αλλαγές από το έτος 2009.
Ελαφρύνσεις για το κεφάλαιο

Τα λεγόμενα αφορολόγητα αποθεματικά για τις εισηγμένες στο χρηματιστήριο ΑΕ φορολογούνται με συμβολικό συντελεστή μόλις 6% και για τις μη εισηγμένες ΑΕ με 12%, αντί του «κανονικού» 29%. Μετά από αυτό τα «αποθεματικά» που υποτίθεται ότι θα πήγαιναν για επενδύσεις μπορούν να γίνουν κέρδη και να μοιραστούν στους μεγαλομετόχους. Το συγκεκριμένο προβλέπεται ρητά στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού. Επιπλέον δίνονται κίνητρα ενίσχυσης του χρηματιστηριακού τζόγου, όπως για τις δαπάνες αγοράς μεριδίων αμοιβαίων κεφαλαίων που συνδέονται με ασφαλιστήρια συμβόλαια ζωής. Απαλλάσσονται από κάθε φόρο εισοδήματος τα κεφαλαιακά κέρδη στο χρηματιστήριο παραγώγων εφόσον «εμφανιστούν σε λογαριασμό ειδικού αποθεματικού». Για τις χρηματιστηριακές ΑΕ προβλέπεται η δυνατότητα σχηματισμού «επισφαλειών» με τις οποίες θα μειώνουν ισόποσα τα φορολογητέα κέρδη τους. Διασφαλίζεται επίσης και νομικά η φοροασυλία των τραπεζών και άλλων ρεντιέρηδων σε ό,τι αφορά στη φορολόγηση των τόκων από ομόλογα.

ΚΚΕ
«Στην τροχιά της αντιλαϊκής πολιτικής»

Σε ανακοίνωσή του, για το φορολογικό νομοσχέδιο, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει:

«Το φορολογικό νομοσχέδιο κινείται στη σταθερή τροχιά της αντιλαϊκής πολιτικής. Αντίθετα με όσα ισχυρίζεται η κυβέρνηση, φοροελαφρύνσεις προβλέπονται μόνο για το κεφάλαιο και για τα υψηλά εισοδήματα, αφού: Το εισόδημα έως 11.000 ευρώ των 3.150.000 φορολογουμένων εξανεμίζεται από την έμμεση φορολογία. Για 1.500.000 φορολογούμενους με εισόδημα μέχρι 23.000 ευρώ, οι όποιες ελαφρύνσεις προβλέπει το νομοσχέδιο επίσης εξανεμίζονται από την αύξηση της έμμεσης φορολογίας και μόνο για το 17% που έχουν υψηλά εισοδήματα θα υπάρχουν φορολογικές ελαφρύνσεις.

Το πόσο προκλητική είναι η στήριξη της κερδοφορίας του κεφαλαίου αποδεικνύεται και από τη διάταξη που μειώνει τη φορολόγηση των αποθεματικών των επιχειρήσεων από 25% σε 6% για τις εισηγμένες στο Χρηματιστήριο και 12% για τις υπόλοιπες.

Γίνεται φανερό ότι οι εργαζόμενοι για να απολαύσουν τον πλούτο που παράγουν πρέπει να αντιπαλέψουν και να ανατρέψουν την αντιλαϊκή πολιτική».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ