ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 25 Σεπτέμβρη 2013
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ
«Μαστίγιο και καρότο» από Ομπάμα

Ο Ομπάμα στο βήμα της ΓΣ του ΟΗΕ
Ο Ομπάμα στο βήμα της ΓΣ του ΟΗΕ
HNΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.--

«Κουνώντας το δάκτυλο» στη Συρία, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, κατά τη διάρκεια μακροσκελούς ομιλίας του στις εργασίες της 68ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, που ξεκίνησαν χτες στη Νέα Υόρκη, εξέφρασε την ετοιμότητα των ΗΠΑ να χρησιμοποιήσουν «κάθε δυνατότητα, συμπεριλαμβανομένης και της στρατιωτικής ισχύος, για να εξασφαλίσουν τα ζωτικά τους συμφέροντα στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής» και να διασφαλίσουν τάχα την «ελεύθερη ροή της Ενέργειας για όλο τον κόσμο».

«Θα αντιμετωπίσουμε εξωτερική επίθεση κατά των συμμάχων και εταίρων μας, όπως κάναμε στον Πόλεμο του Κόλπου. Θα εξασφαλίσουμε την ελεύθερη ροή Ενέργειας από την περιοχή στον κόσμο. Μολονότι η Αμερική μειώνει σταθερά την εξάρτησή της από το εισαγόμενο πετρέλαιο, η υφήλιος εξακολουθεί να εξαρτάται από τα ενεργειακά αποθέματα της περιοχής και μία σοβαρή διακοπή στη ροή της Ενέργειας θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει όλη την παγκόσμια οικονομία», σημείωσε χαρακτηριστικά...

Ισχυρίστηκε δε εντελώς κυνικά ότι «ο κίνδυνος για τον κόσμο δεν προέρχεται από την εμπλοκή των ΗΠΑ αλλά από το γεγονός ότι η δικαιολογημένη ανησυχία της Αμερικής για τις εσωτερικές δυσκολίες μπορεί να δημιουργήσει κενό εξουσίας που καμία άλλη χώρα δεν είναι έτοιμη να καλύψει». Παρ' όλα αυτά, ισχυρίστηκε ότι οι ΗΠΑ δεν παίζουν κάποιο «μεγάλο παιχνίδι» που προσπαθούν να κερδίσουν.

Κατά τ' άλλα, πέταξε το «καρότο» της διπλωματίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα λέγοντας ότι «θα πρέπει να δοκιμαστεί η διπλωματική οδός» και σημειώνοντας ότι τα συμφιλιωτικά λόγια του Ιρανού νέου Προέδρου «θα πρέπει να συνοδεύονται από πράξεις ξεκάθαρες και επαληθεύσιμες».

Δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο Μεσανατολικό με αφορμή τις νέες «διαπραγματεύσεις» Ισραηλινών - Παλαιστινίων, υποστηρίζοντας την ανάγκη μιας λύσης δύο κρατών, με δεδομένη όμως τη στήριξή του στην ισραηλινή κατοχή.

Υπεραμύνθηκε της ιμπεριαλιστικής επέμβασης στη Λιβύη, λέγοντας ότι τάχα τα πράγματα είναι καλύτερα χωρίς τον Καντάφι, παραδέχθηκε όμως τα προβλήματα που προκάλεσε η επίθεση των ΗΠΑ στο Ιράκ προσπερνώντας τα με τη φράση πως στη συγκεκριμένη περίπτωση «απεδείχθη πως η δημοκρατία δεν μπορεί να επιβληθεί διά της βίας». Απέρριψε τις αιτιάσεις πως οι ΗΠΑ προσπαθούν να «εξάγουν δημοκρατία δυτικού τύπου» σε αραβικές και μουσουλμανικές χώρες, λέγοντας ότι η δημοκρατία δεν είναι αντίθετη με τα ιδεώδη του ισλάμ ή του αραβικού κόσμου. Για χώρες όπως η Τυνησία και τη λεγόμενη «αραβική άνοιξη» δεν έκρυψε τη στήριξη των ΗΠΑ, που την εμφάνισε ότι είναι δήθεν στήριξη... «σε όσους επιζητούν την αλλαγή στη βάση της δημοκρατίας και της διαφάνειας». Για τον Αιγύπτιο πρώην Πρόεδρο Μ. Μούρσι είπε πως εξελέγη δημοκρατικά «αλλά αποδείχθηκε απρόθυμος ή ανίκανος να κυβερνήσει» αποτελεσματικά, ότι η μεταβατική κυβέρνηση υποστηρίζεται «από μεγάλο αριθμό Αιγυπτίων» αλλά «έχει αναλάβει μη δημοκρατική δράση με την επιβολή νόμου έκτακτης κατάστασης και τους περιορισμούς στον Τύπο, στα πολιτικά δικαιώματα και στα κόμματα της αντιπολίτευσης». Ετσι έκανε φανερό ότι για τον αμερικανικό ιμπεριαλισμό είναι ανοιχτό το ζήτημα πώς θα καταλήξει η ενδοαστική διαμάχη στην Αίγυπτο που εκφράζεται με τον στρατό από τη μία και τους «Αδελφούς Μουσουλμάνους» από την άλλη.

ΣΥΡΙΑ
«Μετ' εμποδίων» οι συνομιλίες

Κόντρα Ρωσίας και δυτικών ιμπεριαλιστών

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

«Δύσκολες» χαρακτήρισε τις συνομιλίες με την αμερικανική διπλωματία για την επίτευξη συμφωνίας σχετικά με την απόφαση για το συριακό χημικό αφοπλισμό ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών. Ο Σεργκέι Ριάμπκοφ, που «επέβλεψε» τη συγκέντρωση και αποστολή των στοιχείων σχετικά με το χημικό της οπλοστάσιο στον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Οπλων, υποστήριξε ότι η συνέχιση δηλώσεων υπέρ της αυτόματης ανάληψης στρατιωτικής δράσης τόσο περισσότερο φανερώνει ότι οι «δυτικές δυνάμεις» (εννοώντας ΗΠΑ, Βρετανία και Γαλλία) δεν έχουν πραγματικά υπαναχωρήσει από τα σχέδια για στρατιωτικό πλήγμα, αλλά απλώς τα έχουν αναβάλλει. Σημείωσε ότι η Ρωσία ανησυχεί ιδιαιτέρως μήπως η όποια απόφαση χρησιμοποιηθεί ως πρόσχημα για στρατιωτική επίθεση.

Τόνισε ότι η Μόσχα επιμένει να μην υπαχθεί η απόφαση για το συριακό χημικό αφοπλισμό στο άρθρο 7 εκτιμώντας ότι δε χρειάζεται καμία αυτόματη αντίδραση. Αποδέχεται όμως να γίνεται αναφορά στο άρθρο 7 μέσα στο κείμενο, ως προειδοποίηση. Μια τέτοια εκδοχή σημαίνει ότι το ζήτημα θα επανέλθει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ που θα πρέπει να λάβει σχετική απόφαση. Παρ' όλα αυτά, ο Ριάμπκοφ εξέφρασε την άποψη ότι είναι πιθανή η επίτευξη απόφασης για το συριακό χημικό αφοπλισμό, εντός της εβδομάδας, και διατύπωσε την ικανοποίησή του για τη γνωστοποίηση της απόφασης του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Οπλων να στείλει τους επιθεωρητές του, εντός των ημερών, πίσω στη Συρία.

Ο Γάλλος πρόεδρος, όμως, κατά την ομιλία του στη Γενική Συνέλευση, επέμεινε στην υπαγωγή της απόφασης στο άρθρο 7 συμπληρώνοντας ότι θα πρέπει να τιμωρηθούν και όσοι έκαναν χρήση χημικών, εφόσον αποκαλυφθούν. Επίσης, μίλησε για «καθυστέρηση» του ΟΗΕ, επανέλαβε ότι η «γαλλική στρατιωτική πίεση οδήγησε στη συμφωνία» για το συριακό χημικό αφοπλισμό, συμπέρανε ότι «χρειάζεται πάντα δράση» και εκτίμησε ότι μετά τον τερματισμό των μαχών στη Συρία «χρειάζεται «μεταβατική κυβέρνηση».

Εκκληση προς «τις μεγάλες δυνάμεις» να πάψουν να τροφοδοτούν «την αιματοχυσία στη Συρία αποστέλλοντας εξοπλισμό και στις δύο πλευρές» απηύθυνε, κατά την παρέμβασή του, ο ΓΓ του ΟΗΕ. Ο Μπαν Γκι Μουν επανέλαβε ότι «δεν υπάρχει στρατιωτική λύση» στο ζήτημα της Συρίας και θα πρέπει να γίνει αντιληπτό εκατέρωθεν.

Εντός Συρίας, η κρατική τηλεόραση και το ειδησεογραφικό πρακτορείο «ΣΑΝΑ» μετέδιδαν ότι σημειώθηκε έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου στη συνοικία Τανταμόν με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 7 άνθρωποι και να τραυματιστούν 15. Παράλληλα, πηγές προσκείμενες στους αντικαθεστωτικούς υποστήριζαν ότι έχει ξεκινήσει αντεπίθεσή τους στα προάστια Ντεράγια και Μουανταμίγια, στη νοτιοδυτική Δαμασκό, σε μια προσπάθεια να κάμψουν τον ασφυκτικό στρατιωτικό κλοιό.

  • Ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε, αργά χτες, στρατιωτική βοήθεια 8,7 εκατομμυρίων δολαρίων στο λιβανικό στρατό, χαρακτηρίζοντάς τον εγγυητή της ενότητας της χώρας που κλυδωνίζεται από τις εξελίξεις στη γειτονική Συρία.
ΙΡΑΝ - ΗΠΑ
Κλίμα «συγκρατημένης προσέγγισης»

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

Οι Πρόεδροι ΗΠΑ και Ιράν δεν συναντήθηκαν, όπως είχε διαρρεύσει μετά την πρόσφατη ανταλλαγή επιστολών μεταξύ τους, κατά τη διάρκεια ανεπίσημου γεύματος που παραθέτει στους ηγέτες των χωρών - μελών του ΟΗΕ ο ΓΓ του Οργανισμού, Μπαν Γκι μουν, αφού ο Ιρανός Πρόεδρος, Χασάν Ρουχανί, δεν παρέστη. Λίγο νωρίτερα, η εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωνε ότι δεν υπάρχει στο πρόγραμμα του Ρουχανί συνάντηση ή κάποιου άλλου είδους ανεπίσημη επαφή με τον Ομπάμα. Αντίθετα, έχει προγραμματιστεί συνάντηση με τον Γάλλο Πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος δήλωσε ότι οι διακηρύξεις Ρουχανί αντιπροσωπεύουν «μια εξέλιξη», που θα πρέπει να εκφραστεί με «πράξεις».

Παρ' όλα αυτά το «κλίμα προσέγγισης» συνέχισε να καλλιεργεί ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών. Ο Τζαβάντ Ζαρίφ δήλωσε ότι θεωρεί τη συνάντηση που θα έχει αύριο, Πέμπτη, με εκπροσώπους της «ομάδας των 6» (των χωρών - μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, δηλαδή των Κίνας, Ρωσίας, Βρετανίας, Γαλλίας και ΗΠΑ, και της Γερμανίας) ως «την έναρξη μιας νέας εποχής στις διαπραγματεύσεις του Ιράν με τη Δύση για το πυρηνικό του πρόγραμμα». Συγκρατημένα αισιόδοξη εμφανιζόταν η αμερικανική πλευρά, με αξιωματούχο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που θέλησε να τηρήσει την ανωνυμία του, να δηλώνει ότι «δεν περιμένει κανείς λύση από τη συνάντηση της Πέμπτης αλλά περιμένουμε να γίνει βήμα προόδου». Στη συνάντηση θα συμμετάσχει και ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Με το βλέμμα στη Συρία

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

Υπέρ ενός ΟΗΕ ο οποίος θα μπορεί να ανταποκρίνεται στην παγκόσμια πραγματικότητα και θα είναι σε θέση να αναλαμβάνει δράση, προκειμένου να «διατηρήσει τη διεθνή σταθερότητα και ειρήνη» τάχθηκε ο Τούρκος Πρόεδρος, Αμπντουλάχ Γκιουλ, στην 68η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, με αιχμή τις εξελίξεις στη Συρία, όπου η τουρκική αστική τάξη παίζει σημαντικό ρόλο, εξοπλίζοντας αντικαθεστωτικούς και μισθοφόρους. Ο Α. Γκιουλ κατά τ' άλλα ζήτησε ένα «πραγματικά δημοκρατικό, αντιπροσωπευτικό, αποτελεσματικό και υπολογίσιμο» Συμβούλιο Ασφαλείας και υποστήριξε ότι η συμφωνία για καταστροφή του χημικού οπλοστασίου της Συρίας δεν πρέπει να καλύψει τις «ευθύνες του καθεστώτος για τα υπόλοιπα εγκλήματα που διέπραξε». Αναφέρθηκε επίσης στο Παλαιστινιακό, χαρακτηρίζοντας αδικαιολόγητη την άρνηση αναγνώρισης παλαιστινιακού κράτους και καταδικάζοντας τους εποικισμούς. Οσον αφορά στο Κυπριακό ο Τούρκος Πρόεδρος αναφέρθηκε για ακόμα μία φορά στο «σχέδιο Ανάν», καλώντας τη διεθνή κοινότητα να «πιέσει τους Ελληνοκύπριους να ανταποκριθούν με καλή πίστη» σε οριοθετημένες διαπραγματεύσεις με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, χαρακτηρίζοντας το Κυπριακό ζωτικής σημασίας για τη σταθερότητα και την ειρήνη στη Μεσόγειο. Τέλος, ο Α. Γκιουλ χαρακτήρισε την ισλαμοφοβία νέα μορφή ρατσισμού και υπεραμύνθηκε της υποψηφιότητας της Τουρκίας ως μη μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ