ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 26 Ιούλη 2016
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Εντείνονται οι ζυμώσεις για το ρόλο του στρατού

Οι επιθέσεις στη Γερμανία τροφοδοτούν ξανά τη συζήτηση για τη στρατιωτικοποίηση στο εσωτερικό
Οι επιθέσεις στη Γερμανία τροφοδοτούν ξανά τη συζήτηση για τη στρατιωτικοποίηση στο εσωτερικό
ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Αναζωπυρώνονται οι συζητήσεις και οι ζυμώσεις στη γερμανική πολιτική σκηνή σε σχέση με το ρόλο του στρατού στο εσωτερικό της χώρας αλλά και ευρύτερα με πρόσχημα τις τρομοκρατικές επιθέσεις. Αφορμή δίνουν οι τέσσερις αιματηρές ένοπλες επιθέσεις που σημειώθηκαν στη Νότια Γερμανία, μέσα σε περίπου μία βδομάδα.

Πρώτη έσυρε «το χορό» των δηλώσεων για τον ενεργό ρόλο του γερμανικού στρατού στο εσωτερικό της χώρας η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, Γερμανίδα ομοσπονδιακή υπουργός Αμυνας, που στα μέσα Ιούλη είχε παρουσιάσει τη λεγόμενη «Λευκή Βίβλο για την πολιτική ασφάλειας», προωθώντας θέσεις για την ενισχυμένη παρουσία και δράση του γερμανικού στρατού στο εξωτερικό αλλά και τη συμμετοχή των γερμανικών Ενόπλων Δυνάμεων σε επιχειρήσεις στο εσωτερικό της χώρας. Τότε η Λάιεν είχε επισημάνει πως η στάση της Βρετανίας για τέτοια ζητήματα «παρέλυε την Ευρωπαϊκή Ενωση σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής της ασφάλειας. Αυτό δεν μπορεί να σημαίνει πως η υπόλοιπη Ευρώπη παραμένει ανενεργή, αλλά αντ' αυτού χρειαζόμαστε να προχωρήσουμε σε αυτά τα μείζονα ζητήματα», ενώ είχε διατυπώσει την πρόταση για «δημιουργία ενός ευρωπαϊκού πολιτικοστρατιωτικού αρχηγείου, από όπου θα σχεδιάζονται ευρωπαϊκές αποστολές, καθώς και ένα ευρωπαϊκό ιατρικό σώμα στρατού».

Η Ντε Λάιεν, μιλώντας την Κυριακή στην «Φρανκφούρτερν Αλγκεμάιν Τσαϊτούνγκ» επανέφερε αυτές τις προτάσεις με αφορμή τις επιθέσεις κυρίως σε Μόναχο και Ανσμπαχ, λέγοντας πως η Μπούντεσβερ (οι ομοσπονδιακές ένοπλες δυνάμεις) «είναι έτοιμη να αναπτυχθεί, λόγω τρομοκρατικής επίθεσης, στο εσωτερικό της χώρας. Αυτό δεν θα πρέπει να αποκλειστεί...».

Ο ομοσπονδιακός υπουργός Εσωτερικών, Τόμας ντε Μεζιέρ, τόνισε από την πλευρά του χτες ότι η «εσωτερική ασφάλεια είναι πρώτα και κύρια υπόθεση της αστυνομίας αλλά το σύνταγμα επιτρέπει τη βοήθεια του ομοσπονδιακού στρατού σε περίπτωση εξαιρετικού, ακραίου κινδύνου».

Στο ίδιο πνεύμα και η τηλεφωνική επικοινωνία του Γάλλου Προέδρου, Φρ. Ολάντ, με την Γερμανίδα καγκελάριο σε τηλεφωνική συνομιλία που είχαν το περασμένο Σάββατο, με τους δυο ηγέτες να συμφωνούν «στην ανάγκη (οι δυο χώρες) να συνεργαστούν ακόμα πιο στενά απέναντι σε εκείνους που θέλουν να διχάσουν τους λαούς και να δημιουργήσουν ένα κλίμα τρόμου στους πληθυσμούς». Θυμίζουμε ότι μετά το πρόσφατο μακελειό στη Νίκαια, η Μέρκελ είχε σπεύσει να εκφράσει τα συλλυπητήριά της στη Γαλλία, δηλώνοντας πεπεισμένη ότι «θα νικήσουμε αυτή τη μάχη (κατά της τρομοκρατίας), παρά τις πολλές δυσκολίες».

Κάποιοι εμφανίζονται πιο επιφυλακτικοί, όπως για παράδειγμα η γενική γραμματέας των Σοσιαλδημοκρατών Καταρίνα Μπάρλεϊ, που, μιλώντας στον όμιλο Ενημέρωσης «Funke» είπε ότι «όποιος ζητά περισσότερες παρακολουθήσεις, κλείσιμο των εαυτών μας στα σπίτια μας και ανάπτυξη του στρατού στο εσωτερικό της χώρας ενόψει τραγωδιών όπως αυτή του Μονάχου, εκμεταλλεύεται τα θύματα...».

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι η επίθεση στο εμπορικό κέντρο Ολύμπια στο Μόναχο την Παρασκευή κινητοποίησε 2.300 αστυνομικούς και επίλεκτες δυνάμεις της αντιτρομοκρατικής σε όλη την πόλη θυμίζοντας κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, μολονότι επισήμως αυτή δεν επιβλήθηκε...

Η κουβέντα για την οπλοκατοχή

Το ίδιο διάστημα ζωηρεύει η κουβέντα και για την αυστηροποίηση των ελέγχων στην αγορά και κατοχή όπλων στη χώρα, μολονότι ο 18χρονος Γερμανοϊρανός στην επίθεση του Μονάχου χρησιμοποίησε όπλο που απέκτησε από το λεγόμενο «σκοτεινό δίκτυο» στο ίντερνετ και όχι ακολουθώντας τη νόμιμη διαδικασία...

Τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού, οι Χριστιανοδημοκράτες και οι Σοσιαλδημοκράτες συμφώνησαν ωστόσο ότι «είναι απαραίτητοι πιο αυστηροί νόμοι για να αποτρέψουν μεταξύ άλλων και την αντιγραφή επιθέσεων όπως αυτές του Μονάχου ή του Ανμπαχ».

Κάποιοι αναλυτές πάντως όπως επισημαίνει χτεσινό ρεπορτάζ της Ντόιτσε Βέλλε, "ενοχοποιούν" και την Συνθήκη Σένγκεν, ισχυριζόμενοι πως «η ελεύθερη κίνηση προϊόντων, προσώπων κ.λπ. που προβλέπεται από αυτήν "επέτρεψε και διευκόλυνε την αγορά όπλων στην Ανατολική Ευρώπη, είτε εντός ή εκτός ΕΕ, που διοχετεύτηκαν σε όλη την Ευρωπαϊκή ήπειρο. Αυτό σημαίνει πως το πρόβλημα ίσως είναι καλύτερο να αντιμετωπιστεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο».


ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Στοιχεία και ερωτήματα για τις επιθέσεις

Πολλά είναι τα στοιχεία, αλλά και τα ερωτήματα σε σχέση με τις ένοπλες επιθέσεις σε Μόναχο, Ροϊτλίνγκεν και Ανσμπαχ, οι οποίες προκάλεσαν χτες αύξηση των δρακόντειων μέτρων ασφαλείας σε σιδηροδρομικούς σταθμούς, αεροδρόμια, σταθμούς λεωφορείων και γενικότερα μέσων συγκοινωνίας.

Η επίθεση στο Μόναχο

Η επίθεση στο Μόναχο επισήμως συνδέεται με τα σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα που αντιμετώπιζε ο 18χρονος Ιρανογερμανός δράστης παρότι σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο 18χρονος σχεδίαζε την επίθεση στο Μόναχο τουλάχιστον ένα χρόνο και είχε αναρτήσει στο διαδίκτυο ένα είδος «μανιφέστου», όπως είχε κάνει και ο Νορβηγός ακροδεξιός μακελάρης Αντερς Μπένριγκ Μπρέιβικ που είχε σκοτώσει δεκάδες άτομα στις 22 Ιούλη 2011. Σε σχέση με το περιεχόμενο του «μανιφέστου» όμως δεν δημοσιοποιήθηκαν λεπτομέρειες, μόνο ότι μισούσε τους ανθρώπους και ότι αναζητούσε λεπτομέρειες σε σχέση με τον Μπρέιβικ, επιλέγοντας να εξαπολύσει την επίθεσή του στις 22 Ιούλη, την πέμπτη επέτειο από την σφαγή δεκάδων στη Νορβηγία...

Από τα εννιά θύματα του 18χρονου Ιρανογερμανού, που είχε φτιάξει ψεύτικο λογαριασμό στο Facebook καλώντας τον κόσμο να μεταβεί στο ταχυφαγείο Μακντόναλντς για «δωρεάν φαγητό», οι επτά ήταν έφηβοι, κυρίως μετανάστες τρίτης γενιάς, όπως ο 18χρονος Ελληνας μουσουλμάνος από τη Ροδόπη που έχασε τη ζωή του ακαριαία στο χώρο της επίθεσης. Στο μεταξύ, ένας 16χρονος Αφγανός φίλος του 18χρονου ανακρίνεται γιατί φέρεται πως γνώριζε για τα σχέδια του δράστη και δεν ειδοποίησε τις αρχές.

Η επίθεση στο Ανσμπαχ

Το απόγευμα της Κυριακής, στο Ανσμπαχ της Ν. Γερμανίας, 27χρονος Σύρος (του οποίου η αίτηση για παροχή ασύλου στη Γερμανία είχε απορριφθεί) μεταφέροντας στην πλάτη σακίδιο με εκρηκτικά και αιχμηρά κομμάτια μετάλλου, εξαπέλυσε επίθεση προκαλώντας το θάνατό του καθώς και τον τραυματισμό 15 ατόμων, εκ των οποίων τέσσερις νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση. Ο 27χρονος αρχικά προσπάθησε να εισχωρήσει σε φεστιβάλ μουσικής της πόλης και όταν δεν τα κατάφερε, πήγε έξω από ένα μπαρ και πυροδότησε τα εκρηκτικά.

Ο Βαυαρός υπουργός Εσωτερικών Γιοάχιμ Χέρμαν είπε στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων πως η επίθεση στο Ανσμπαχ ήταν ισλαμική επίθεση αυτοκτονίας. Πρόσθεσε ότι ο δράστης είχε λάβει ψυχιατρική αγωγή, είχε επιχειρήσει δύο απόπειρες αυτοκτονίας, και ήταν γνωστός στις αρχές για κατοχή ναρκωτικών. Ο ίδιος κατέληξε: «Πρέπει να δούμε ότι μεταξύ των πολλών προσφύγων με τη θλιβερή μοίρα έρχονται και άνθρωποι οι οποίοι αποτελούν έναν πραγματικό κίνδυνο για τη χώρα μας». Επιπλέον απαίτησε σε ομοσπονδιακό επίπεδο «αλλαγές στη νομοθεσία που διέπει τη χορήγηση ασύλου, αλλά και το Ποινικό Δίκαιο και τα ζητήματα παραμονής στη Γερμανία».

Την ανάγκη να αποσαφηνιστούν τα αίτια της επίθεσης στο Ανσμπαχ «γρήγορα και πλήρως», καθώς «μόνο τότε θα καταλήξουμε στα σωστά συμπεράσματα», τόνισε ο Βαυαρός πρωθυπουργός Χορστ Ζεεχόφερ, ενώ η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος, Ουλρίκε Ντέμερ, δήλωσε πως η ομοσπονδιακή κυβέρνηση «είναι συγκλονισμένη», καλώντας άπαντες να αναμένουν τα αποτελέσματα των ερευνών σχετικά με τα κίνητρα αλλά και να μη συνδέονται τα περιστατικά με το προσφυγικό ζήτημα.

Η επίθεση στο Ροϊτλίνγκεν

Πριν την επίθεση του 27χρονου, μεσημέρι Κυριακής, ένας άλλος 21χρονος Σύρος πρόσφυγας είχε επιτεθεί στο Ροϊτλίνγκεν της Νοτιοδυτικής Γερμανίας με ματσέτα έξω από σταθμό λεωφορείων της πόλης προκαλώντας το θάνατο μίας εγκύου από την Πολωνία και τον τραυματισμό άλλων δύο ατόμων, προτού συλληφθεί από τους αστυνομικούς. Οι αρχές κάνουν λόγο για έγκλημα πάθους.


BΡΕΤΑΝΙΑ - ΣΚΟΤΙΑ
Νέες διαβεβαιώσεις Μέι για «αποτελεσματική διαπραγμάτευση»...

ΛΟΝΔΙΝΟ - ΜΠΕΛΦΑΣΤ - ΕΔΙΜΒΟΥΡΓΟ.--

Συναντήσεις με τους πολιτικούς ηγέτες της Βόρειας Ιρλανδίας είχε χτες στο Μπέλφαστ η πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Τερέζα Μέι, σε μία προσπάθεια να τους καθησυχάσει για τις διεργασίες που αφορούν το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος για αποχώρηση της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Η Μέι που πραγματοποίησε πρώτα συνομιλίες με την πρωθυπουργό της Β. Ιρλανδίας, Αρλίν Φόστερ (της οποίας το κόμμα υποστήριξε το Brexit), και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Μάρτιν Μακγκίνες (που τάχθηκε υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ), επανέλαβε ότι θα διαπραγματευτεί σκληρά με την ΕΕ ώστε να κάνει τη διαδικασία αποχώρησης της χώρας από την Ενωση «επιτυχία» που «θα δουλέψει για όλο το Ηνωμένο Βασίλειο, συμπεριλαμβανομένης και της Βόρειας Ιρλανδίας». Σημείωσε ακόμη ότι δεν θα ξεκινήσει τις επίσημες διαπραγματεύσεις αποχώρησης από την ΕΕ προτού καταρτιστεί το σχετικό σχέδιο «από όλο το Ηνωμένο Βασίλειο».

«Θέλω να καθησυχάσω το λαό της Β. Ιρλανδίας πως θα ηγηθώ μιας κυβέρνησης που θα δουλεύει για όλους σε όλα τα μέρη του Ηνωμένου Βασιλείου και πως η Β. Ιρλανδία είναι ένα ιδιαίτερο και αξιόλογο τμήμα αυτής της ένωσης», κατέληξε.

Δηλώσεις υπέρ απόσχισης της Σκοτίας...

Το ίδιο 24ωρο στο Εδιμβούργο η πρωθυπουργός της Σκοτίας, Νίκολα Στάρτζεον, δήλωσε ότι θα αρχίσει τις προπαρασκευαστικές εργασίες για το διαχωρισμό της Σκοτίας από το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο, ώστε να διατηρήσει εφικτή την επιλογή της ανεξαρτησίας μετά το δημοψήφισμα της 23ης του Ιούνη.

Επανέλαβε τη θέση της ότι μια νέα προσπάθεια για ανεξαρτησία θα πρέπει να παραμένει «μια επιλογή ανάλογα με τη μορφή των μελλοντικών σχέσεων της Βρετανίας με την ΕΕ», λέγοντας: «Αν διαπιστώσουμε ότι τα συμφέροντά μας δεν μπορούν να προστατευθούν στο πλαίσιο του Ηνωμένου Βασιλείου, η ανεξαρτησία πρέπει να είναι μια από αυτές τις επιλογές που η Σκοτία πρέπει να έχει το δικαίωμα να εξετάσει... Θα προβούμε σε προπαρασκευαστικά βήματα, ώστε να διασφαλίσουμε ότι αυτό είναι μια ανοικτή επιλογή στο κοινοβούλιο της Σκοτίας, αν το κοινοβούλιο της Σκοτίας το κρίνει αυτό απαραίτητο».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ