ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 27 Οχτώβρη 2006
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΛΥΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ - «ΑΚΡΟΠΟΛ»
Αρχή με λιποθυμία σε απαράδεκτες συνθήκες

Με λιποθυμία μιας μουσικού την ώρα της παράστασης και με πτώση σοβάδων από την οροφή σημαδεύτηκε η προχτεσινή πρεμιέρα του «Ντον Τζοβάνι» της Λυρικής Σκηνής, στο θέατρο «Ακροπόλ». Οι αφόρητες για το καλλιτεχνικό δυναμικό συνθήκες (υψηλή θερμοκρασία, συνωστισμός πάνω στη σκηνή) που επικρατούσαν στο θέατρο, το οποίο δε διαθέτει κλιματισμό, είχαν ως αποτέλεσμα να λιποθυμήσει μουσικός της ορχήστρας, η οποία με ασθενοφόρο διακομίστηκε στο νοσοκομείο, ένα εικοσάλεπτο πριν τη λήξη της εναρκτήριας παράστασης. «Ποιος μπορεί ν' αντέξει και να παίζει σε ένα χώρο που έχει 40 βαθμούς θερμοκρασία;», δήλωναν χτες μουσικοί της ορχήστρας, καταγγέλλοντας τις απαράδεκτες συνθήκες εργασίας τους. «Εχουμε φτάσει στο έσχατο σημείο υποβιβασμού της δουλιάς μας» ανέφεραν, τονίζοντας ότι «δε ζητάμε τίποτα άλλο από το να μπορούμε να εργαστούμε με αξιοπρέπεια και ασφάλεια». Τραγική ειρωνεία, οι σοβάδες που έπεσαν από την οροφή - πάλι την ώρα της πρεμιέρας - λίγο πιο πίσω από τα πρώτα βιολιά της ορχήστρας.

Δεν ξέρουμε αν ο υπουργός Πολιτισμού, που παρακολουθούσε την πρεμιέρα αντιλήφθηκε τα δύο συμβάντα, τα οποία κάθε άλλο παρά τυχαία ήταν. Ηταν δύο αποκαλυπτικά στοιχεία του «προαναγγελθέντος εγκλήματος» κατά του μοναδικού λυρικού μας θεάτρου και των εργαζόμενων καλλιτεχνών που το υπηρετούν από μια πολιτική που βυθίζει ολοένα και βαθύτερα τη Λυρική Σκηνή. Τα πλατιά χαμόγελα που μοίρασαν ο υπουργός και οι διοικούντες τη Λυρική Σκηνή, μέσα σε αυτό το απαξιωτικό για τον πολιτισμό μας «σκηνικό», μετά τη λήξη της παράστασης, απαιτούν μέγα θράσος. Εκείνοι που άσκησαν και συνεχίζουν να ασκούν πιέσεις στους καλλιτέχνες για να παίξουν κάτω από απαράδεκτες συνθήκες, που σπρώχνουν το λυρικό θέατρο στην... αγκάλη των ιδιωτικών συμφερόντων και χορηγών, έπρεπε μάλλον να βρουν κάπου να κρυφτούν!

Νέες θεατρικές αυλαίες

«Ντα» στο θέατρο «Βασιλάκου»
«Ντα» στο θέατρο «Βασιλάκου»
Από σήμερα, στο «Βασιλάκου», ανεβαίνει, το «Ντα» του Χιου Λέοναρντ, σε σκηνοθεσία Γιώργου Μιχαλακόπουλου, μετάφραση Ερρίκου Μπελιέ, σκηνικά Γιώργου Πάτσα, κοστούμια Αννας Μαχαιριανάκη. Ενας άντρας πηγαίνει την ημέρα του θανάτου του πατέρα του στο πατρικό του σπίτι, όπου στο μυαλό του ζωντανεύει η νεανική του ζωή. Οι γονείς του αναβιώνουν μέσα από τρυφερές και αστείες στιγμές της ζωής τους. Παίζουν: Γιώργος Μιχαλακόπουλος, Ερση Μαλικένζου, Παναγιώτης Μπουγιούρης, Γιάννης Δεγαΐτης, Ειρήνη Κονίδου κ.ά.

  • Το έργο του Εντουαρντ Αλμπι «Ποιος φοβάται τη Βιρτζίνια Γουλφ», παρουσιάζεται στο «Μεταξουργείο», σε σκηνοθεσία Ελένης Μποζά, μετάφραση Τζένης Καρέζη - Σταμάτη Φασουλή, σκηνικά - κοστούμια Ελένης Μανωλοπούλου. Τέσσερα πρόσωπα μέσα σ' ένα σαλόνι θα ζήσουν την πιο παράξενη, την πιο φυσική, την πιο κωμική, την πιο τραγική, την πιο σκληρή και συγχρόνως την πιο τρυφερή νύχτα της ζωής τους. Παίζουν: Αννα Βαγενά, Γιώργος Νινιός, Γιώργος Χρυσοστόμου, Γιασεμί Κηλαηδόνη.
  • Στο «Βεάκη» παρουσιάζεται το έργο του Αλεχάντρο Κασόνα «Χορεύοντας στη Σιωπή», σε διασκευή - σκηνοθεσία Νίκου Καραγεώργου, με τους Μίρκα Παπακωνσταντίνου, Χρήστο Βασιλόπουλο και Κώστα Αρζόγλου. Πρόκειται για ένα μεταφυσικό παραμύθι, επικεντρωμένο στις σχέσεις μιας παράξενης οικογένειας, με κέντρο μια ανύπαντρη γυναίκα, που ζει στα όρια της παραφροσύνης, περιμένοντας τον αρραβωνιαστικό της να γυρίσει απ' την Αμερική. Μετάφραση Ιουλίας Ιατρίδη, σκηνικά - κοστούμια Χριστίνας Κωστέα, μουσική Πάνου Δορμπαράκη. Παίζουν επίσης: Αννα Μονογιού, Σταυριάνα Πανδή, Ειρήνη Ράπτη, Ελένη Αποστολοπούλου κ.ά.
  • Το έργο του Απόστολου Δοξιάδη «Δέκατη έβδομη νύχτα» παρουσιάζεται στο θέατρο «Ανεσις» σε σκηνοθεσία Αντώνη Καφετζόπουλου, με τον Γιώργο Κοτανίδη στο ρόλο του κορυφαίου μαθηματικού Κουρτ Γκέντελ. Παίζουν επίσης: Σμαράγδα Σμυρναίου, Εύα Κοτανίδη, Ιζαμπέλα Κογεβίνα, Θανάσης Δήμου.
  • Το «Μαγαζάκι του τρόμου», των Αλαν Μένκεν - Χάουαρντ Ασμαν, παρουσιάζεται στο «Κιβωτός», σε σκηνοθεσία - κείμενα των Βασιλικής Ανδρίτσου - Θέμιδας Μαρσέλλου, απόδοση Θοδωρή Πετρόπουλου, ενορχήστρωση Αχιλλέα Γουάστορ. Παίζουν: Χρήστος Βαλαβανίδης, Βασιλική Ανδρίτσου, Βασίλης Αξιώτης, Αρτεμις Ζάννου, Δημήτρης Κώτσαρης, Θέμις Μαρσέλλου, Πέτρος Μπουσουλόπουλος, Τάκης Παπαματθαίου κ.ά.
  • Τρεις σαραντάρες, από παιδιά φίλες, συγκατοικούν στο σπίτι της μίας για να απαλύνουν τη μοναξιά τους. Η ξαφνική παρουσία ενός νεαρού θα αναστατώσει τις σχέσεις τους. Πρόκειται για την κωμωδία του Ζαν-Μαρί Σερβέ «Τρελές γαζέλες... σε ψηλά τακούνια», που παρουσιάζεται στο «Γκλόρια» σε σκηνοθεσία - σκηνικά Κοραή Δαμάτη. Παίζουν: Αννα Αδριανού, Μαρία Γεωργιάδου, Κατερίνα Διδασκάλου, Γιάννης Δρίτσας, Δημήτρης Πλειώνης.
  • Τρεις ιστορίες με θέμα τη βία αποτελούν το σπονδυλωτό έργο «Ολοένα και λιγότερες περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης» του Μάρτιν Κριμπ, που παρουσιάζει η ομάδα «Γκρασχόπερ» στο θέατρο «Εμπρός» σε σκηνοθεσία Σοφίας Βγενοπούλου. Παίζουν οι Γιώργος Ζιόβας, Αλεξία Μπουλούκου, Μαρία Πανουργιά, Θάνος Σαμαράς.
  • Ο «Δον Καμίλο» του Σωτήρη Πατατζή παρουσιάζεται στο «Βέμπο» σε σκηνοθεσία Θανάση Θεολόγη. Παίζουν: Γιώργος Παρτσαλάκης, Νίκος Δαδινόπουλος, Χρήστος Μπίρος, Μανώλης Σορμαΐνης, Στέλιος Καλαθάς, Αλεξάνδρα Καρακατσάνη, Δέσποινα Ψαρροπούλου κ.ά. Σκηνικά - κοστούμια Αντώνη Χαλκιά, μουσική Μανώλη Μανουσάκη, χορογραφίες του Πέτρου Γάλλια.
  • «Τον εχθρό του λαού» του Ιψεν παρουσιάζει η «Αλλη Σκηνή» στο «Θέατρο της Ημέρας» σε σκηνοθεσία Νίκου Περέλη. Παίζουν: Μπάμπης Αλατζάς, Ηλιάνα Αδαμοπούλου, Στάθης Αναστασίου, Κωνσταντίνος Κυριακού, Τόνια Μάνεση, Νίκος Νικολαΐδης, Νίκος Περέλης, Στάθης Σαμαρτζής.
Περί ζωγραφικής

Εργο του Μ. Παντελιά
Εργο του Μ. Παντελιά
Εργα ζωγραφικής του Μίλτου Παντελιά φιλοξενεί (31/10-19/11) η αίθουσα τέχνης «Σκουφά» (Σκουφά 4). Οπως σημειώνει ο δημιουργός, «δε ζωγραφίζω ακριβώς τοπία. Προσεγγίζω έναν κόσμο σε διαρκή δημιουργία. Μια κοσμογονία. Τον ανεξερεύνητο γρίφο του καινούριου. Μορφές και κείμενα ή καλύτερα σώματα και κείμενα. Λέξεις που εγγράφονται στο σώμα. Σώμα που δημιουργεί λέξεις. Κάτι που εγγράφεται και κάτι που ξαναγράφεται».

Εκθεση ζωγραφικής της Αλόκα Αλλαγιάννη και του Γιώργου Κουτσονάσιου παρουσιάζεται (2/11-2/12) στην γκαλερί «Αδάμ» (Ν. Βάμβα 5). Τα έργα τους είναι εμπνευσμένα από τη φύση με μια προσωπική διάθεση απόδοσης, όσον αφορά στη σύνθεση και στη χρησιμοποίηση των υλικών.

Από 31/10-18/11 η γκαλερί «έκφραση γιάννα γραμματοπούλου» (Βαλαωρίτου 9α) θα παρουσιάσει έκθεση ζωγραφικής του Βασίλη Τάγκαλου, με το αγαπημένο του θέμα: το τοπίο. Μεγάλα τοπία από τα νησιά του Αιγαίου, τη Μάνη και τη γενέτειρά του Αρκαδία. Ζωγραφίζοντας εκ του φυσικού μεταφέρει την ατμόσφαιρα και τη συγκίνηση που προξενεί ένα τοπίο, η φύση, οι διαφορές και ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής.

Ρεμπέτικες «διαδρομές»

Ενα ξεχωριστό ψυχαγωγικό πρόγραμμα με τις μεγαλύτερες στιγμές του ρεμπέτικου, αρχοντορεμπέτικου, παραδοσιακού, σμυρναίικου και λαϊκού μας τραγουδιού παρουσιάζει ο Μπάμπης Τσέρτος από χτες στο «Περιβόλι τ' Ουρανού» (Λυσικράτους 19 και Αμαλίας 50, Πλάκα, τηλ. 210 3235.517). Μαζί του οι: Βάσια Ζήλου, Ντένια Κουρούση, Δανάη Παπαδοπούλου και ο δεξιοτέχνης του μπουζουκιού Χρήστος Κωνσταντίνου. Πρόγραμμα: Τετάρτη - Σάββατο (9.30 μ.μ.).

  • Σήμερα ξεκινά το πρόγραμμα και στη σκηνή «Ρεμπέτικη Κλίκα» (Κοδριγκτώνος 17 και Πατησίων, τηλ. 210 8253.356). Ο Μπάμπης Γκολές, παρέα με τους Γιώργο Ξηντάρη, Μαρία Κατινάρη και Αντιγόνη Παινέζη παρουσιάζουν ένα απάνθισμα με τα καλύτερα ρεμπέτικα τραγούδια. Μπουζούκι: Δημήτρης Παπαδόπουλος. Πρόγραμμα από Πέμπτη μέχρι Κυριακή (10 μ.μ.).
Ταινίες... όλη του η ζωή

Αρχισε χτες και θα συνεχιστεί μέχρι τις 8/11 στο «Σινέ Φιλίπ», το αφιέρωμα στην κινηματογραφική δημιουργία του Ροβήρου Μανθούλη. Δημιουργία πλούσια σε ντοκιμαντέρ, αλλά και ταινίες μεγάλου μήκους. Χτες προβλήθηκαν οι ταινίες: «Χρόνια ερωτικά», «Ελλάδα: οι ναυαγοί της ιστορίας», «Ψηλά τα χέρια Χίτλερ», «Lilly's story». Σήμερα (από 8 μμ) θα προβληθούν: «Η δικτατορία των Ελλήνων συνταγματαρχών», «Ρίζες: Γιάννης Ρίτσος», «Η Μελίνα στο Παρίσι», «Πρόσωπο με πρόσωπο». Αύριο (από 7 μμ): «Η Ελλάδα (ή Η κραυγή της σιωπής)», «Λευκάδα - Νησί των ποιητών», «Μια ταινία, μια ζωή: Ροβήρος Μανθούλης». Την Κυριακή (από 7 μμ): «Χίλια χρόνια πριν - Η εορτή των Καλένδων στο Βυζάντιο», «Τσιγγάνοι: οι παρίες της Ουγγαρίας», «Τσιγγάνοι: οι νέοι Καστιλλιάνοι», «Η δική μου Γιάφα», «Το ταγκό πεθαίνει την αυγή». Δευτέρα (30/10, από 7 μμ): «Ο κινηματογράφος του πραγματικού», «Βασίλης Αλεξάκης», «Η Γαλλία στα χρόνια του ?30», «Εντίθ Πιαφ - Δέκα λεπτά ευτυχίας την ημέρα», «Κούβα: η μουσική και η ζωή». Στις 31/10 (από 7 μμ): «Οι Σαχραουί εν αναμονή», «Σικελία, Η γη που αιμορραγεί», «Ανεβαίνοντας το Μισισιπή», «Η μουσική κάουντρι ή Η νοσταλγία της Δύσης», «Τα λευκά μπλουζ», «Μπλουζ με σφιγμένα δόντια». Ακολουθούν προβολές οκτώ ακόμη ημερών.

Ο λόγος στους στιχουργούς

Σε δεκαοκτώ σημαντικούς Ελληνες στιχουργούς εστιάζεται το αφιέρωμα του Δεύτερου Προγράμματος 103,7 της ΕΡΤ (από τις αρχές Νοεμβρίου έως τέλος Μαρτίου) στον «Ιανό» (Σταδίου 24). Δεκαοκτώ συναντήσεις - συναυλίες (Τετάρτες), που «φωτίζουν» το στιχουργικό λόγο ανθρώπων που υπηρετούν το τραγούδι πολλά χρόνια. Η αρχή θα γίνει (8/11) με αφιέρωμα στον Λευτέρη Παπαδόπουλο. Ακολουθούν οι: Θοδωρής Γκόνης (15/11), Ισαάκ Σούσης (22/11), Οδυσσέας Ιωάννου (29/11), Σώτια Τσώτου (6/12), Κ. Χ. Μύρης (13/12), Νίκος Μωραΐτης (20/12), Μανώλης Ρασούλης (17/1), Παρασκευάς Καρασούλος (24/1), Μάνος Ελευθερίου (31/1), Μιχάλης Γκανάς (21/2), Ηλίας Κατσούλης (28/2), Αρης Δαβαράκης (7/3), Κώστας Τριπολίτης (14/3), Μιχάλης Μπουρμπούλης (21/3) και Λίνα Νικολακοπούλου (28/3). Στις 7/2 θα γίνει αφιέρωμα στην παράδοση της Αποκριάς και στις 14/2 στο σατιρικό στίχο.

Στις βραδιές θα αναφέρεται το έργο των στιχουργών, ενώ τραγούδια - σταθμούς της πορείας τους θα παρουσιάζουν ζωντανά ορχήστρα και τραγουδιστές - ερμηνευτές τραγουδιών τους. Είσοδος ελεύθερη, με κράτηση θέσεων στο 210- 3217917 (εσωτερικό 203). Οι συναντήσεις θα μεταδίδονται ζωντανά ανά την Ελλάδα από το Δεύτερο Πρόγραμμα, τους 19 Περιφερειακούς σταθμούς της Ραδιοφωνίας και την ΕΡΑ-5.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ