ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 27 Αυγούστου 2014
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΩΡΙΔΑ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ
Συμφωνία μόνιμης εκεχειρίας μετά από σφαγές ενάμιση μήνα

Ο Παλαιστίνιος πιτσιρικάς ψάχνει στα συντρίμμια του βομβαρδισμένου σπιτιού του
Ο Παλαιστίνιος πιτσιρικάς ψάχνει στα συντρίμμια του βομβαρδισμένου σπιτιού του
ΚΑΪΡΟ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.--

Μετά από 50 μέρες ισραηλινών φονικών, ισοπεδωτικών βομβαρδισμών και αιματοκυλίσματος του Παλαιστινιακού λαού, οι αντιπροσωπείες Ισραηλινών και Παλαιστινίων αποδέχτηκαν τη μεσολαβητική πρόταση της Αιγύπτου για «μόνιμη, ανοιχτή» εκεχειρία, που τέθηκε σε ισχύ από τις 7 χτες το απόγευμα, συμφωνώντας σε συνέχιση της διαπραγμάτευσης τον ερχόμενο μήνα. Η είδηση έγινε δεκτή με πανηγυρισμούς, με πυροβολισμούς και ιαχές χαράς και ανακούφισης από τους χιλιάδες κατοίκους της περιοχής, που αναθάρρησαν για πρώτη φορά, μετά από τρομοκρατικούς βομβαρδισμούς ενάμιση μήνα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του αιγυπτιακού υπουργείου Εξωτερικών, η συμφωνία εκεχειρίας προβλέπει άμεσο, ταυτόχρονο άνοιγμα μεθοριακών θυλακίων διέλευσης μεταξύ Ισραήλ και Λωρίδας της Γάζας με στόχο την άμεση, αλλά υπό «επίβλεψη», μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας και υλικών για την ανοικοδόμηση των κατεστραμμένων περιοχών.

Προβλέπει επίσης διεύρυνση της ζώνης αλιείας για τους Παλαιστίνιους ψαράδες στα έξι ναυτικά μίλια και τη συνέχιση των έμμεσων διαπραγματεύσεων (στο Κάιρο) μεταξύ των δύο πλευρών σχετικά με άλλα θέματα για διάστημα ενός μήνα μετά την έναρξη της κατάπαυσης του πυρός.

Σε αυτό το νέο γύρο διαπραγμάτευσης στο Κάιρο, η παλαιστινιακή πλευρά αναμένεται να εστιάσει σε ζητήματα όπως η αποκατάσταση και η επαναλειτουργία του διεθνούς αεροδρομίου της Γάζας, η οικοδόμηση του λιμανιού της πόλης, η πλήρης και καθολική άρση του ισραηλινού αποκλεισμού, η απρόσκοπτη χρηματοδότηση των δημοσίων υπαλλήλων στη Λωρίδα της Γάζας, η απελευθέρωση των Παλαιστίνιων πολιτικών κρατουμένων που κρατούνται στις ισραηλινές φυλακές.

Οι Ισραηλινοί από την πλευρά τους αναμένεται να επικεντρώσουν στη λεγόμενη αποστρατιωτικοποίηση της Λωρίδας της Γάζας, της «Χαμάς» και άλλων παλαιστινιακών κινημάτων αντίστασης.

Αντιδράσεις σε Ραμάλα και Τελ Αβίβ

Ο εκπρόσωπος της «Χαμάς», Αμπού Μαρζούκ, χαρακτήρισε την εξέλιξη «νίκη για την παλαιστινιακή αντίσταση». Ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος Μαχμούτ Αμπάς, σε τηλεοπτικό διάγγελμά του από τη Ραμάλα, εστίασε στην από δω και πέρα διαδικασία για ανοικοδόμηση των δεκάδων χιλιάδων κατεστραμμένων νοικοκυριών και των βασικών υποδομών της χώρας σε υπηρεσίες Υγείας, Εκπαίδευσης, του δικτύου ηλεκτρισμού και ύδρευσης (το τελευταίο έχει παύσει να λειτουργεί εδώ και βδομάδες στερώντας από τους κατοίκους της Γάζας ακόμη και το νερό!). «Ανακοινώνω ότι η παλαιστινιακή ηγεσία αποδέχτηκε την έκκληση της Αιγύπτου για μια μόνιμη εκεχειρία από τις 19.00» είπε ο Αμπάς ευχαριστώντας το Κάιρο για τις προσπάθειες που κατέβαλε ώστε «να σταματήσει η επίθεση εναντίον της Λωρίδας της Γάζας και να σταματήσουν η αιματοχυσία και οι σκοτωμοί παιδιών».

Από την πλευρά τους, Ισραηλινοί αξιωματούχοι είπαν πως η πρόταση για εκεχειρία παρουσιάστηκε από τον πρωθυπουργό, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, δίχως να υποβληθεί σε ψηφοφορία, με τη σημείωση πως «είναι ουσιαστικά η ίδια που είχαν προτείνει οι Αιγύπτιοι διπλωμάτες στις 15 Ιούλη και με την οποία και τότε είχε συμφωνήσει η ισραηλινή πλευρά».

Πάντως, οι εχθροπραξίες μέχρι την έναρξη της τελευταίας εκεχειρίας είχαν προκαλέσει συνολικά από τις 8 Ιούλη το θάνατο 2.136 Παλαιστινίων, τον τραυματισμό άνω των 11.000, τεράστιες καταστροφές σε πάνω από 17.000 κτίρια με αποτέλεσμα πάνω από 100.000 οικογένειες άστεγες.

Οι Ισραηλινοί, από την άλλη, μετρούν 68 νεκρούς, εκ των οποίων μόλις οι τέσσερις δεν είναι στρατιώτες. Χαρακτηριστική εξέλιξη είναι και η πολύ χαμηλή δημοτικότητα του Ισραηλινού πρωθυπουργού, που από το 82% αποδοχής των Ισραηλινών που συγκέντρωνε πριν ένα μήνα, τώρα (σύμφωνα με σφυγμομέτρηση που αναφέρει η ισραηλινή εφημερίδα «Χα'αρέτζ») μόλις 4 στους 10 Ισραηλινούς τον επικροτούν για τους χειρισμούς του στην τελευταία κρίση και επέμβαση στη Λωρίδα της Γάζας.

ΓΑΛΛΙΑ - ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ
Σκυτάλη στη συνέχιση της αντιλαϊκής πολιτικής

Διαπάλη των αστών για τη διαχείριση της καπιταλιστικής κρίσης

ΠΑΡΙΣΙ.--

Με νέα πρόσωπα στην κυβέρνηση επιχειρείται να ξεπεραστεί η κυβερνητική κρίση στη Γαλλία. Αυτό παρουσιάζεται είτε ως πυγμή του Φρανσουά Ολάντ «να εκκαθαρίσει όσους δεν εφαρμόζουν το φιλομεταρρυθμιστικό πρόγραμμα του» ή ως το αποτέλεσμα της στάσης των «αριστερών» υπουργών όπως ο υπουργός Οικονομίας Αρνό Μοντεμπούρ που «αντιδρούν στη νεοφιλελεύθερη πολιτική της Μέρκελ και τη λιτότητα».

Ο ανασχηματισμός περιλαμβάνει την αλλαγή του Μοντεμπούρ με τον Εμανουέλ Μακρό, που ήταν οικονομικός σύμβουλος, ενώ επίσης εκτός είναι και ο υπουργός Παιδείας Μπενουά Αμον, που υποστήριξε τις απόψεις του πρώην υπουργού Οικονομικών και αντικαταστάθηκε από την Ναζά Βαλό Μπλεκασέμ και η πρώην υπουργός Πολιτισμού. Στη θέση τους παρέμειναν βασικοί υπουργοί όπως ο ΥΠΕΞ Λοράν Φαμπιούς και ο υπουργός Αμυνας Ζαν Ιβ λε Ντριάν, και ο υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν.

Η πραγματικότητα, πάντως, που επιχειρείται να θαφτεί όσο πιο βαθιά γίνεται πίσω από τις εξελίξεις στη Γαλλία, είναι ότι η διαπάλη ανάμεσα σε μερίδες της αστικής τάξης για τον τρόπο διαχείρισης της κρίσης δε γίνεται από καμία σκοπιά λαϊκών συμφερόντων. Η καπιταλιστική ανάκαμψη είναι αυτό που ενδιαφέρει όλους και μάλιστα πάνω στα ερείπια των εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων, που αφήνει η κρίση. Δηλαδή τα περί «δεξιάς» - «δεξιότερης στροφής» του Ολάντ ή των δήθεν «αριστερών» που κρατούσαν τα «ίσα» στη γαλλική κυβέρνηση ή που θα παίξουν κάποιο ρόλο στο μέλλον (όπως διατείνονται οι κάθε λογής οπορτουνιστές) είναι μέσα για την ενσωμάτωση και την υποταγή του λαού στον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης. Για να μη βλέπει την ταξική ουσία και τα οικονομικά συμφέροντα που κρύβονται πίσω από τις αντιπαραθέσεις των αστών και να εγκλωβίζεται κάτω από ξένες σημαίες.

Η συγκάλυψη των πραγματικών αιτιών της διαπάλης

Σε αυτήν τη λογική, ο γαλλικός αστικός Τύπος μιλούσε χτες για «τελευταία ευκαιρία του Ολάντ, να σώσει την προεδρία του», αλλά και για «κρίση στο καθεστώς» (εννοώντας φυσικά όχι κρίση του καπιταλισμού αλλά της πολιτικής διακυβέρνησης). Αυτόν τον τίτλο επιλέγουν και η «αριστερή» «Λιμπερασιόν» και η συντηρητική «Φιγκαρό». Η «Φιγκαρό» σημειώνει: «Με υπόβαθρο μια αβυσσαλέα δυσπιστία και οικονομική καταστροφή, πώς να μην αναγνωρίσει κανείς σ' αυτήν την κυβέρνηση που τρελάθηκε, αυτό το θρυμματισμένο Σοσιαλιστικό Κόμμα, αυτήν την πλειοψηφία με τους επιδέσμους, όλα τα συστατικά μιας κρίσης καθεστώτος οι συνέπειες της οποίας είναι ακόμη ανυπολόγιστες». Η προεδρική στρατηγική, η οποία έγκειται στη διατήρηση της πορείας μιας αμφιλεγόμενης πολιτικής και στην απομάκρυνση των υπουργών που διαμαρτύρονται, είναι για τη «Λε Μοντ» «η τελευταία ευκαιρία του προέδρου να σώσει την πενταετία του».

«Τίποτε δεν πρέπει να εξέχει, πλήρης ευθυγράμμιση», εξανίσταται η «αριστερή» επίσης «Λ' Ουμανιτέ» του μεταλλαγμένου Γαλλικού ΚΚ, μετά την απομάκρυνση των υπουργών. «Ο Φρανσουά Ολάντ και ο Μανουέλ Βαλς τιμώρησαν γρήγορα και βάναυσα υπουργούς που σε τελική ανάλυση είπαν δυνατά αυτό που σκέφτεται μια πλειοψηφία των ψηφοφόρων της αριστεράς: η λιτότητα οδηγεί τη χώρα στον τοίχο» διατείνεται, καλλιεργώντας αυταπάτες για άλλο μείγμα, άλλη διαχειριστική κυβέρνηση στο πλαίσιο πάντα του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης. Στην ίδια ρότα η «Λιμπερασιόν» αναφέρει χαρακτηριστικά: «Ολοι ή σχεδόν όλοι γνωρίζουν τώρα ότι οι κριτικές του Αρνό Μοντεμπούρ εναντίον της ευρωπαϊκής λιτότητας ηχούν σωστές. Με ή χωρίς τον Μοντεμπούρ, θα πρέπει να δοθούν απαντήσεις στις ερωτήσεις που αυτός έθεσε. Το κύρος είναι απαραίτητο σε μια κυβέρνηση»...

Με αυτό τον τρόπο της συγκάλυψης των πραγματικών αιτιών της ενδοαστικής διαπάλης επιχειρείται να καλλιεργηθούν νέες αυταπάτες για λύσεις που δήθεν θα εξυπηρετούν και τους εκμεταλλευτές και τους εκμεταλλευόμενους.

ΡΟΔΟΣ
Φαρμακευτικό υλικό για την Παλαιστίνη

Την πρωτοβουλία του Φαρμακευτικού Συλλόγου Δωδεκανήσου, που συγκεντρώνει φαρμακευτικό υλικό για το λαό της Παλαιστίνης, στηρίζει η Γραμματεία Ρόδου του ΠΑΜΕ. Καλεί τα σωματεία, τους αυτοαπασχολούμενους, τους αγρότες, τους νέους και τις νέες να στηρίξουν την πρωτοβουλία αλληλεγγύης με τη συλλογή φαρμακευτικού υλικού.

Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ και της ΠΑΣΕΒΕ συγκεντρώνουν φαρμακευτικό υλικό στους παρακάτω χώρους: Στην πόλη της Ρόδου, στην πλατεία Αγίου Νικολάου (φροντιστήριο «Πρότυπο», καθημερινά 3 μ.μ. - 9 μ.μ. και Σάββατα 9 π.μ. - 9 μ.μ.). Στην Ιαλυσό, στη διεύθυνση Ιαλυσού 8 («Anna's Nails», Τετάρτη και Σάββατο 10 π.μ. - 3 μ.μ., Δευτέρα, Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή 10 π.μ. - 9 μ.μ.). Στην Κρεμαστή, απέναντι από την Εκθεση Χειροτεχνίας (καφετέρια «Στάση Γεύσεων», καθημερινά από το πρωί έως το βράδυ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ