ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 27 Σεπτέμβρη 2014
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΜΕ ΤΟ ΠΡΟΣΧΗΜΑ ΤΩΝ «ΤΖΙΧΑΝΤΙΣΤΩΝ»
Κλιμάκωση επιθέσεων σε Συρία και Ιράκ
  • Η Τουρκία εξετάζει την παραχώρηση της βάσης του Ιντσιρλίκ
  • Συζήτηση για συμμετοχή στη Βρετανία, αεροσκάφη στέλνει η Δανία

Αμερικανικά μαχητικά επιχειρούν στα σύνορα Συρίας και Ιράκ
Αμερικανικά μαχητικά επιχειρούν στα σύνορα Συρίας και Ιράκ
ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΒΑΓΔΑΤΗ - ΑΓΚΥΡΑ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Η άμεση στρατιωτική συμμετοχή της Τουρκίας στην ιμπεριαλιστική επέμβαση, που γίνεται με το πρόσχημα της αντιμετώπισης των «τζιχαντιστών» του «Ισλαμικού Κράτους», είναι όπως φαίνεται προ των πυλών. Η τουρκική αστική τάξη, που στήριξε ανοιχτά τους ισλαμιστές στη Συρία για την ανατροπή της συριακής κυβέρνησης, τώρα προσαρμόζει την τακτική της. Ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου ανακοίνωσε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να πάρει «όλα τα απαραίτητα μέτρα», πολιτικά, στρατιωτικά και άλλα, κατά των «τζιχαντιστών» του «Ισλαμικού Κράτους». Οπως δήλωσε χτες στη διάρκεια ομιλίας ενώπιον των αξιωματούχων του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP): «Αν μια επιχείρηση ή μια στρατιωτική λύση πιθανολογείται ότι μπορεί να ξαναφέρει την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή, θα την υποστηρίξουμε».

Νωρίτερα, την περασμένη Τρίτη, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξέφρασε την ικανοποίησή του για τα πρώτα αεροπορικά πλήγματα του συνασπισμού των ΗΠΑ και των πέντε αραβικών χωρών που συμμετέχουν ενεργά στους βομβαρδισμούς κατά των «τζιχαντιστών» στη Συρία, διαβεβαιώνοντας πως η χώρα του είναι «έτοιμη να παράσχει οποιασδήποτε μορφής υποστήριξη, περιλαμβανομένης στρατιωτικής και πολιτικής».

Εντούτοις, καμιά απόφαση δεν έχει ληφθεί ακόμη σε σχέση με ένα ζήτημα που «καίει» ιδιαίτερα τους Αμερικανούς και που δεν είναι άλλο από τη χρησιμοποίηση της τουρκικής αεροπορικής βάσης του Ιντσιρλίκ (Νότια Τουρκία), εν αναμονή της προγραμματισμένης για τις 2 Οκτώβρη ψηφοφορίας στο Κοινοβούλιο.

Πάντως, δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε και δημοσιοποιήθηκε χτες από τον όμιλο «Metropoll» έδειξε πως 52% των ερωτηθέντων είπαν πως θέλουν η Τουρκία να συμμετάσχει στις επιχειρήσεις εναντίον του «Ισλαμικού Κράτους». Το ποσοστό τους ήταν ελαφρώς χαμηλότερο μεταξύ των οπαδών του κυβερνώντος AKP. Ιδιαίτερα οι Κούρδοι πολίτες της Τουρκίας θέλουν ο τουρκικός στρατός να συμμετάσχει στον υπό τις ΗΠΑ συνασπισμό που διεξάγει τις αεροπορικές επιδρομές.

Νέοι βομβαρδισμοί διυλιστηρίων

Στο μεταξύ αμερικανικά και αραβικά μαχητικά βομβάρδισαν και χτες νέες πετρελαϊκές εγκαταστάσεις και διυλιστήρια των «τζιχαντιστών» σε Συρία και Ιράκ για δεύτερο συνεχόμενο 24ωρο.

Κάτοικοι περιοχών που ελέγχονται από τους «τζιχαντιστές» είπαν σε δημοσιογράφους ότι οι μισθοφόροι του ΙΚ έχουν περιορίσει τον αριθμό των ενόπλων που απαρτίζουν διάφορα φυλάκια ελέγχου, σε μια προσπάθεια να περιορίσουν τα θύματα από τους βομβαρδισμούς.

Παράλληλα, αεροσκάφη της συριακής πολεμικής αεροπορίας φέρεται πως και χτες συνέχισαν τους από αέρος βομβαρδισμούς αρκετών περιοχών και επαρχιών όπως η Χάμα στην Κεντρική Συρία και η Ντάραα στο νότιο τμήμα της χώρας.

Συνεχίζεται η στήριξη από ευρωπαϊκές χώρες

Η Δανία στο μεταξύ ανακοίνωσε χτες ότι θα στείλει επτά μαχητικά τύπου «F-16», προκειμένου να συμμετάσχουν στους βομβαρδισμούς «τζιχαντιστών» στο Ιράκ, όπως ανακοίνωσε πριν τρεις μέρες και η Ολλανδία.

Βρετανία, Γαλλία και Βέλγιο επίσης συζητούν τη συμμετοχή τους και στις επιδρομές κατά θέσεων «τζιχαντιστών» στη Συρία, αν και γενικότερα καμία ευρωπαϊκή χώρα (όπως άλλωστε και οι ΗΠΑ) δεν φαίνεται διατεθειμένη επί του παρόντος να δεσμεύσει και να στείλει χερσαίες δυνάμεις ξανά στο Ιράκ.

Στο Λονδίνο, μάλιστα, χτες βρισκόταν σε εξέλιξη πολύωρη συνεδρίαση του Κοινοβουλίου με κεντρικό θέμα συζήτησης εάν θα συμμετάσχει η Βρετανία στο συνασπισμό των ΗΠΑ και των συμμάχων τους κατά του «Ισλαμικού Κράτους» στο Ιράκ. Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Φίλιπ Χάμοντ, αρνήθηκε να εκτιμήσει, μιλώντας στο Κοινοβούλιο, πόσο θα διαρκέσει αυτή η στρατιωτική επιχείρηση στο Ιράκ, αρκούμενος να χαρακτηρίσει το «Ισλαμικό Κράτος» σαν «απειλή για την ασφάλεια της Βρετανίας».

Διαψεύδει ο εμίρης του Κατάρ ότι στήριζε τους «τζιχαντιστές»

Ο εμίρης του Κατάρ Ταμίμ Μπεν Χαμάντ αλ-Θάνι, μιλώντας χτες στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN, αρνήθηκε ότι η χώρα του χρηματοδοτεί ισλαμικές «εξτρεμιστικές οργανώσεις» και δήλωσε τη σταθερή και μακροχρόνια «δέσμευσή» του στο συνασπισμό που διεξάγει τις αεροπορικές επιδρομές κατά των «τζιχαντιστών» του «Ισλαμικού Κράτους». Οπως είπε: «Δεν χρηματοδοτούμε εξτρεμιστές... Αν μιλάτε για κάποια κινήματα στη Συρία και το Ιράκ, όλοι μας τα θεωρούμε τρομοκρατικά κινήματα. Ωστόσο "δεν θα δεχτούμε" να μπουν όλες οι ισλαμικές οργανώσεις στο ίδιο τσουβάλι», κατέληξε ο εμίρης.

Ας σημειωθεί πάντως ότι το Κατάρ ανήκει στις πέντε αραβικές χώρες που μετέχουν στις στρατιωτικές επιχειρήσεις τις οποίες άρχισε την περασμένη Τρίτη η Ουάσιγκτον κατά του «Ισλαμικού Κράτους». Οι ΗΠΑ και η Γαλλία συνεχίζουν παράλληλα τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς στο Ιράκ.

Αντίθετα με τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν και την Ιορδανία, το Κατάρ τηρεί σιωπή όσον αφορά τη συμμετοχή του. Φιλοξενεί, ωστόσο, μια από τις μεγαλύτερες αμερικανικές βάσεις στη Μέση Ανατολή.

Υπό απόφαση η συμμετοχή της Αυστραλίας

Το Υπουργικό Συμβούλιο της Αυστραλίας θα αποφασίσει, μέσα στο τρέχον 24ωρο, για τη συμμετοχή της χώρας σε βομβιστικές επιθέσεις στο Ιράκ, εναντίον στόχων του «Ισλαμικού Κράτους».

Μιλώντας από τη Νέα Υόρκη, ο Αυστραλός πρωθυπουργός, Τόνι Αμποτ, σημείωσε ότι ήδη στην περιοχή βρίσκονται οκτώ αυστραλιανά πολεμικά αεροσκάφη τύπου «F/A-18F Super Hornet» και πάνω από 200 άνδρες των επίλεκτων δυνάμεων.

Στη Γαλλία, πάντως, που θρηνεί τον προ ημερών αποκεφαλισμό του 55χρονου Ερβέ Γκουρντέλ από τους μισθοφόρους του ΙΚ, κυμάτιζαν χτες μεσίστιες οι σημαίες, ενώ πραγματοποιήθηκαν συγκεντρώσεις σε πόλεις, στη μνήμη του θύματος. Παράλληλα, ενισχύονται σε μεγάλο βαθμό όλα τα μέτρα ασφαλείας στους δημόσιους χώρους, τα δίκτυα μέσων μαζικής μεταφοράς, τα μεγάλα καταστήματα και τα εμπορικά κέντρα σε ένα διευρυμένο κλίμα τρομολαγνείας τόσο στη Γαλλία όσο και στις ΗΠΑ και άλλες χώρες.

Από την Ελλάδα ο 24χρονος Σύρος στο Βέλγιο

Στο μεταξύ, επιβεβαιώθηκε χτες από την εισαγγελία του Βελγίου ότι προερχόταν από την Ελλάδα ένας 24χρονος Σύρος «τζιχαντιστής», που είχε ξεκινήσει το αεροπορικό ταξίδι του προς την πόλη Σαρλερουά του Βελγίου και συνελήφθη την περασμένη Τρίτη στο αεροδρόμιο Gosselies του Βελγίου. Σε βάρος του ασκήθηκε δίωξη για κατοχή πλαστών εγγράφων και συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση, ενώ κρατείται και ανακρίνεται. Από την έρευνα των διωκτικών αρχών του Βελγίου φάνηκε ότι τελικός προορισμός ήταν η Νορβηγία.

Πρόκειται για τη δεύτερη περίπτωση σύλληψης ύποπτου «τζιχαντιστή», μέσα στον τελευταίο ενάμιση μήνα, που κατηγορείται για διασυνδέσεις με ένοπλες ισλαμιστικές οργανώσεις και προέρχεται από την Ελλάδα. Στη Βρετανία και τη Σλοβενία χτες επίσης έγιναν συλλήψεις υπόπτων για συμμετοχή στην οργάνωση του ΙΚ.

«Τζιχαντιστές» απειλούν με εκτέλεση και στις Φιλιππίνες

ΜΑΝΙΛΑ.--

Οτι θα εκτελέσουν έναν από τους δύο Γερμανούς ομήρους που κρατούν ως ένδειξη αλληλεγγύης στο «Ισλαμικό Κράτος» («ΙΚ») απειλούν οι ισλαμιστές της οργάνωσης «Αμπού Σαγιάφ», στις Φιλιππίνες.

Η οργάνωση - η οποία φαίνεται ότι έχει επαφές αν όχι και άμεση σχέση με την «Αλ Κάιντα» - αιχμαλώτισε τους δύο Γερμανούς το 2013. Απαιτεί 5,6 δισεκατομμύρια δολάρια ως λύτρα και να σταματήσει η Γερμανία να υποστηρίζει το «διεθνή συνασπισμό» που συγκροτήθηκε με το πρόσχημα της «καταπολέμησης» του «ΙΚ».

Από το Βερολίνο, εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι «οι απειλές δεν είναι ο κατάλληλος τρόπος επηρεασμού της γερμανικής εξωτερικής πολιτικής», προσθέτοντας ότι η «ομάδα κρίσεων» του υπουργείου ασχολείται με τη συγκεκριμένη υπόθεση.

Η νέα αυτή υπόθεση «έσκασε» λίγες μέρες μετά την εκτέλεση Γάλλου τουρίστα στην Αλγερία, η οποία έριξε μπόλικο νερό στο μύλο της αστικής προπαγάνδας περί της ανάγκης «συστράτευσης» «κατά της τρομοκρατίας» και «υπέρ της δημοκρατίας», με το περιεχόμενο που της δίνουν οι υπηρέτες των μονοπωλίων.

Οι ισλαμιστές έτσι κάνουν «αισθητή» την παρουσία της και στη Νοτιοανατολική Ασία, λίγες μόνο βδομάδες μετά την ανακοίνωση της ίδρυσης «παρακλαδιού» της «Αλ Κάιντα» στη Νότια Ασία. Στις αρχές του Σεπτέμβρη, ο ηγέτης της «Αλ Κάιντα» Αϊμάν αλ Ζαουάχρι δήλωσε ότι η «Καεντάτ αλ Τζιχάντ» θα «υψώσει τη σημαία του τζιχάντ» (σ.σ. ιερού πολέμου) στην περιοχή, θα επιδιώξει την αναγέννηση χαλιφάτου σε Μιανμάρ, Μπανγκλαντές και κάποιες περιοχές της Ινδίας, όπως και ότι θα «εξαλείψει τα τεχνητά σύνορα» μεταξύ των μουσουλμάνων της περιοχής.

Στη νοτιοανατολική Ασία συγκεντρώνονται σημαντικές «αναπτυσσόμενες» δυνάμεις, ενώ η περιοχή αποτελεί μία από τις πολυπληθέστερες αγορές του κόσμου, πολύ κοντά στην Κίνα, γι' αυτό και καθόλου τυχαία τα τελευταία χρόνια προσελκύει όλο και περισσότερες πολυεθνικές. Η όξυνση των αντιθέσεων και των ανταγωνισμών μεταξύ ιμπεριαλιστικών κέντρων και μονοπωλίων εκφράζεται με διάφορες μορφές.

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΚΟΥΡΔΙΣΤΑΝ
Ετοιμάζει επανέναρξη εχθροπραξιών;

ΑΓΚΥΡΑ.--

«Ισως ξεκινήσουμε πάλι τις μάχες στα τέλη του Σεπτέμβρη. Εχουμε την εξουσιοδότηση να επαναλάβουμε τον πόλεμο», σημειώνει ο ανώτατος στρατιωτικός διοικητής του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (PKK) Σεμίλ Μπαγίκ, σε αποκλειστική του συνέντευξη στο αραβικό δίκτυο «Aλ Mόνιτορ», υποστηρίζοντας ότι η στήριξη της τουρκικής κυβέρνησης προς το «Ισλαμικό Κράτος» συνιστά παραβίαση της εκεχειρίας.

Το ίδιο ΜΜΕ σημειώνει ότι στις 24 Σεπτέμβρη, το PKK εξέδωσε ανακοίνωση, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι το κυβερνών κόμμα AKP παραβίασε τους όρους της εκεχειρίας μεταξύ του τουρκικού στρατού και του PKK. Σε απάντηση «στον πόλεμο του AKP εναντίον του λαού μας, η ηγεσία μας έχει αποφασίσει να προχωρήσει τον αγώνα της σε κάθε πεδίο και με κάθε δυνατό μέσο», τονίζεται στην ίδια ανακοίνωση.

Η εξέλιξη αυτή σημειώνεται ενώ η τουρκική κυβέρνηση άφηνε να εννοηθεί το τελευταίο διάστημα ότι είχε σημειωθεί σημαντική πρόοδος στις «ειρηνευτικές συνομιλίες» με τους Κούρδους, προσδοκώντας προφανώς αναβαθμισμένη σχέση με την «κουρδική κοινότητα» της οποίας ο ρόλος φαίνεται ότι ενισχύεται στην ευρύτερη περιοχή.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ