ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 29 Νοέμβρη 2013
Σελ. /24
ΠΑΙΔΕΙΑ
Κλείνουν 20 τμήματα ΕΠΑΛ στον Πειραιά

Από παλιότερη κινητοποίηση μαθητών ΕΠΑΛ στο υπουργείο Παιδείας
Από παλιότερη κινητοποίηση μαθητών ΕΠΑΛ στο υπουργείο Παιδείας
Με κεντρικό αίτημα να μην κλείσει κανένα τμήμα - κανένας τομέας - καμιά ειδικότητα στα ΕΠΑΛ, η ΕΛΜΕ Πειραιά διοργανώνει τη Δευτέρα και την Τρίτη κινητοποιήσεις στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης και τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πειραιά. Αφορμή είναι το νέο χτύπημα που επιφέρει στο δικαίωμα των παιδιών να συνεχίσουν και να ολοκληρώσουν τη φοίτησή τους, η απόφαση του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης να καταργηθούν 20 τμήματα σε τέσσερα ΕΠΑΛ του Πειραιά, καθώς θεωρούνται ολιγομελή. Πρόκειται για 8 τμήματα στο 6ο ΕΠΑΛ Πειραιά, 2 στο 1ο ΕΠΑΛ Πειραιά, 8 στο 2ο Εσπερινό ΕΠΑΛ Δραπετσώνας, 1 στο 1ο ΕΠΑΛ Δραπετσώνας και 1 στην ΕΠΑΣ Περάματος. Σύμφωνα με τους εκπαιδευτικούς, η ίδια απόφαση προβλέπει μετακίνηση μαθητών στον Πειραιά από τη Ν. Σμύρνη και την Ηλιούπολη, λόγω κατάργησης τμημάτων ειδικοτήτων και σε αυτές τις περιοχές.

Σε συμμετοχή στις κινητοποιήσεις της ΕΛΜΕ καλεί το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών Πειραιά. Μεταξύ άλλων επισημαίνει τις επιπτώσεις αυτής της πολιτικής για τους μαθητές, που θα αναγκάζονται να αναζητήσουν την ειδικότητά τους μετακινούμενοι σε ΕΠΑΛ άλλης περιοχής και στην πράξη ή θ' αλλάξουν ειδικότητα ή θα εγκαταλείψουν το σχολείο. Αναφέρεται επίσης στις συνέπειες στα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών που θα χάσουν την οργανική τους θέση και θα μετακινηθούν σε άλλο σχολείο αλλά και το ότι μέσα από τις καταργήσεις θα αχρηστευτεί, θ' απαξιωθεί πολύτιμη υποδομή - εργαστήρια. Οπως αναφέρουν μεταξύ άλλων, χαρακτηριστικό για το τι εννοεί το Υπουργείο "ολιγομελές τμήμα" είναι το κλείσιμο του τμήματος Εφαρμοσμένων Τεχνών στο 1ο ΕΠΑΛ Δραπετσώνας, για το οποίο, αν και είχε δοθεί προθεσμία εγγραφής μόνο μία ημέρα, έχει 9 μαθητές.

Ελλείψεις σε ΕΠΑΛ και ΕΠΑΣ Λιβαδειάς

Μεγάλες είναι οι ελλείψεις σε καθηγητές στο ΕΠΑΛ και στην ΕΠΑΣ Λιβαδειάς τρεις μήνες μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς. Την περασμένη Τετάρτη, οι μαθητές του ΕΠΑΛ πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας με αίτημα την άμεση πρόσληψη διδακτικού προσωπικού και κεντρικό σύνθημα «θέλουμε καθηγητές και όχι αίθουσες κενές». Σύμφωνα με εκπαιδευτικούς, υπάρχουν κενά στις ειδικότητες της βρεφοκομίας, νοσηλευτικής, γεωπονίας και ηλεκτρονικών. Σε ό,τι αφορά την ΕΠΑΣ, είναι χαρακτηριστικό ότι οι μαθήτριες του τμήματος Αισθητικής κάνουν μάθημα μόνο 2 ώρες τη βδομάδα με έναν καθηγητή.

Περιοδεία στη σχολή πραγματοποίησαν προχτές το απόγευμα μέλη της ΚΝΕ που συζήτησαν με μαθήτριες οι οποίες είναι παιδιά λαϊκών οικογενειών και τις κάλεσαν να οργανώσουν τον αγώνα τους μέσα από τα πενταμελή τους αλλά και σε συμπόρευση με τα ταξικά σωματεία. Να μη δεχτούν την περαιτέρω υποβάθμιση, να παλέψουν για την πρόσληψη μόνιμου και εξειδικευμένου προσωπικού, για δωρεάν μετακινήσεις (μιας και πολλοί σπουδαστές αναγκάζονται να μετακινούνται καθημερινά από τα γύρω χωριά), για εξασφάλιση σύγχρονων εργαστηριακών εγκαταστάσεων αλλά και για πρακτική με αμοιβή και ασφάλιση με βάση τις σύγχρονες ανάγκες.

ΑΛΜΩΠΙΑ ΠΕΛΛΑΣ
Προβλήματα στη λειτουργία των Δημοτικών σχολείων

Πολλά είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στη λειτουργία τους οι περίπου 65 σχολικές μονάδες στο Δήμο Αλμωπίας της Πέλλας. Ακόμη πιο οξυμένα είναι τα προβλήματα στα δημοτικά σχολεία.

Σύμφωνα με δημόσια επιστολή του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Αλμωπίας, δεν έχουν δοθεί καθόλου χρήματα, μέχρι σήμερα, για τις λειτουργικές δαπάνες των σχολείων. Με αποτέλεσμα να εκκρεμούν: επισκευές σε στέγες κτιρίων, αποκατάσταση τοίχων των σχολικών κτιρίων, που λόγω παλαιότητας και υγρασίας πέφτουν οι σοβάδες, επιδιορθώσεις σε υδραυλικές εγκαταστάσεις σχολείων, αλλαγές κουφωμάτων, επιδιορθώσεις σε ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις που αρκετές είναι παλιές με αποτέλεσμα να κόβεται συχνά το ρεύμα, συντήρηση των καυστήρων.

Την ίδια ώρα, σε πολλά σχολεία το λίγο πετρέλαιο που είχαν σε απόθεμα έχει τελειώσει, σε μια περίοδο που η θερμοκρασία τις πρωινές ώρες φτάνει τους 7 βαθμούς Κελσίου και στον ορεινό όγκο του Δήμου είναι πολύ πιο χαμηλή.

Ερώτηση για τα προβλήματα λειτουργίας των Δημοτικών Σχολείων και Νηπιαγωγείων του Δήμου Αλμωπίας κατέθεσε στη Βουλή το ΚΚΕ. «Η πολιτική της υποχρηματοδότησης και υποβάθμισης της δημόσιας παιδείας, που διαχρονικά ακολουθούν όλες οι κυβερνήσεις και συνεχίζει η σημερινή συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, έχει σαν αποτέλεσμα και την ελλιπή συντήρηση των δημόσιων σχολείων, όπως και στην περίπτωση του Δήμου Αλμωπίας. Ευθύνες όμως έχει και η Τοπική Διοίκηση, που δεν διεκδικεί τους αναγκαίους πόρους, από τον κρατικό προϋπολογισμό για τη συντήρηση των σχολείων», σημειώνουν στο κείμενο της Ερώτησης οι βουλευτές του ΚΚΕ Θεοδόσης Κωνσταντινίδης και Ελένη Γερασιμίδου. Και ζητούν από τους υπουργούς Παιδείας και Εσωτερικών άμεσα μέτρα για τη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, των αναγκαίων επισκευών, συντηρήσεων και άλλων λειτουργικών αναγκών των σχολείων.

Προτεραιότητες...

Στη γραμμή της προσαρμογής της Εκπαίδευσης στην κερδοφορία των επιχειρήσεων θα κινηθεί η Ελληνική Προεδρία, όπως προκύπτει από τις προτεραιότητες που ανακοίνωσε στη διάρκεια του Συμβουλίου υπουργών Παιδείας, Αθλητισμού, Νεολαίας και Πολιτισμού, που έγινε στις αρχές της εβδομάδας στις Βρυξέλλες. Μεταξύ αυτών είναι: Εκσυγχρονισμός της Εκπαίδευσης και Κατάρτισης στο πλαίσιο της κοινωνικής συνοχής. Αντιμετώπιση της πρόωρης εγκατάλειψης του σχολείου. Δεξιότητες στις ξένες γλώσσες. Προώθηση της επαγγελματικής κατάρτισης. Προσχολική εκπαίδευση. Αναγνώριση της τυπικής και μη τυπικής Εκπαίδευσης.

Για τα παραπάνω η ΕΕ έχει προδιαγράψει το πλαίσιο της πολιτικής, δίνοντάς τους περιεχόμενο προσανατολισμένο στην ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και μακριά από τις λαϊκές ανάγκες. Ετσι, την προσχολική Εκπαίδευση τη βλέπει στο πλαίσιο της διά βίου κατάρτισης, σαν χώρο εκγύμνασης δεξιοτήτων σε βάρος των ιδιαίτερων αναγκών της νηπιακής ηλικίας. Με τις ανάγκες των επιχειρήσεων είναι ευθυγραμμισμένη και η διάκριση και αναγνώριση της «μη τυπικής Εκπαίδευσης», που αποτελεί ένα κομμάτι της Κατάρτισης, η οποία πιο «ευέλικτα» προσαρμόζεται στις ανάγκες των επιχειρήσεων οι οποίες μπορεί και να την παρέχουν άμεσα.

Οσο για την αντιμετώπιση της πρόωρης εγκατάλειψης του σχολείου και του εκσυγχρονισμού της εκπαίδευσης και κατάρτισης με στόχο την «κοινωνική συνοχή», για την ΕΕ σημαίνει «αύξηση της αναλογίας των ενεργών ατόμων και οικονομική ανάπτυξη», δηλαδή περισσότερα κέρδη. Κοινωνική συνοχή, όπως έχει αποδειχτεί όσα χρόνια η ΕΕ την επικαλείται, είναι με ένα «ξεροκόμματο» να αποφύγει αντιδράσεις στη βάρβαρη πολιτική της που γεννά τη φτώχεια, τον αποκλεισμό, την εξαθλίωση για τα φτωχά λαϊκά στρώματα. Πρόκειται για ζητήματα που η ΕΕ έχει ανοίξει εδώ και χρόνια και τα επαναφέρει για να τα «εμπλουτίσει» με νέες πτυχές προκειμένου να ανταποκριθεί στις ανάγκες της καπιταλιστικής οικονομίας.


Μ. Κ.

Εκλογοαπολογιστική συνέλευση

Εκλογοαπολογιστική συνέλευση πραγματοποιεί την Κυριακή 1 Δεκέμβρη ο Σύλλογος Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση Ν. Αττικής «Ο Βύρων». Η συνέλευση θα γίνει στις 17.30, στην αίθουσα Λογιστών (Κάνιγγος 27, 5ος όροφος).

Στις 8-9 και 14-15 Δεκέμβρη ο Σύλλογος προχωρά σε εκλογές.

Μπροστά στις διαδικασίες αυτές, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ καλούν σε συσπείρωση και δράση, καλούν τους εργαζόμενους στην ιδιωτική εκπαίδευση να συμμετάσχουν στις αρχαιρεσίες, να δυναμώσουν το σωματείο, να στηρίξουν την «Αγωνιστική Συνδικαλιστική Κίνηση», το ψηφοδέλτιο που στηρίζει το ΠΑΜΕ.

Οπως αναφέρουν μεταξύ άλλων στη διακήρυξή τους οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ, «χρειαζόμαστε σωματείο που χτίζει καθημερινά και έμπρακτα την ενότητα όλων των εργαζομένων του κλάδου (εκπαιδευτικοί, φύλακες, καθαρίστριες κλπ), όλων όσων εργάζονται στο χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης, σε γραμμή σύγκρουσης, ρήξης με τους σχολάρχες και τα κόμματα της ΕΕ. Χρειαζόμαστε κίνημα πολιτικοποιημένο, που θα παλεύει καθημερινά για όλα τα προβλήματα και την ίδια ώρα θα παλεύει ενάντια στη μήτρα που γεννά τα μνημόνια και κάνει κόλαση τη ζωή των εργαζομένων, την εξουσία των επιχειρηματικών ομίλων, που μετατρέπει σε εμπόρευμα την Υγεία, την Παιδεία».

Ενίσχυση των ταξικών δυνάμεων στην ΕΛΜΕ Χίου

Σημαντική ενίσχυση σημείωσε η «Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα Εκπαιδευτικών» (ΔΕΕ - το ψηφοδέλτιο που στηρίζει το ΠΑΜΕ) στις εκλογές της ΕΛΜΕ Χίου.

Συγκεκριμένα, η ΔΕΕ πήρε 98 ψήφους και 2 έδρες στο ΔΣ (από 59 ψήφους και μία έδρα στο ΔΣ που είχε πάρει στις προηγούμενες εκλογές του 2011).

Αναλυτικά, στις εκλογές ψήφισαν 426 εκπαιδευτικοί από τους 605 εγγεγραμμένους και βρέθηκαν 13 λευκά και 23 άκυρα ψηφοδέλτια (στις εκλογές του 2011 είχαν ψηφίσει 471 εκπαιδευτικοί από τους 740 που ήταν τότε εγγεγραμμένοι και τα έγκυρα ψηφοδέλτια ήταν 461).

Η «Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση» (στηρίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ) πήρε 174 ψήφους και 3 έδρες (από 137 και 2 έδρες το 2011) και η «Προοδευτική Ενότητα» (ΠΑΣΚ) πήρε 118 ψήφους και 2 έδρες (από 108 και 2 έδρες το 2011).

Στις εκλογές του 2011 είχαν κατέβει ακόμα δύο παρατάξεις, η «Ανεξάρτητη Κίνηση Εκπαιδευτικών» (που είχε πάρει 103 ψήφους και 2 έδρες) και η ΔΑΚΕ (είχε πάρει 54 ψήφους) που φέτος δεν κατέβασαν ψηφοδέλτιο.

Για τον Μπ. Μπρεχτ

Εκδήλωση - αφιέρωμα στη ζωή και το έργο του Μπέρτολτ Μπρεχτ οργανώνουν ο Σύλλογος Γυναικών Δράμας και το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών Δράμας, την Κυριακή 1η Δεκέμβρη, στις 7 μ.μ. στο αμφιθέατρο του Δημοτικού Ωδείου Δράμας. Θα παρουσιασθούν δραματοποιημένα μονόπρακτα, απαγγελίες ποιημάτων και τραγούδια σε ποίηση Μπ. Μπρεχτ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ