ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 29 Αυγούστου 2018
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Νέες καταγγελίες για προβοκάτσια και επίθεση

Σύρος στρατιώτης στην ανακατειλημμένη πόλη Ραστάν, όπου ο πληθυσμός είχε μείνει χωρίς τα βασικά αγαθά

Copyright 2018 The Associated

Σύρος στρατιώτης στην ανακατειλημμένη πόλη Ραστάν, όπου ο πληθυσμός είχε μείνει χωρίς τα βασικά αγαθά
ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΜΟΣΧΑ.--

Επικίνδυνη κινητικότητα αναπτύσσουν το τελευταίο διάστημα ισχυρές ναυτικές δυνάμεις από τις ΗΠΑ, χώρες της ΕΕ στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ αυξάνονται οι καταγγελίες της Ρωσίας, συμμάχου της Συρίας, για στήσιμο νέας προβοκάτσιας με χημικά όπλα στην επαρχία Ιντλίμπ (που βρίσκεται υπό τον έλεγχο τζιχαντιστών και άλλων αντικαθεστωτικών) ως το πρόσχημα για νέους βομβαρδισμούς κατά συριακών δυνάμεων.

Ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριάμπκοφ επανέφερε χτες στο προσκήνιο τις καταγγελίες για προσπάθειες στησίματος νέας προβοκάτσιας, διαβεβαίωσε πως η Ρωσία θα κάνει ό,τι μπορεί για να αποτρέψει τέτοια σχέδια και τόνισε: «Η ηγεσία ΗΠΑ και Γερμανίας μπορούν να το εμποδίσουν καταβάλλοντας κοινές προσπάθειες. Αμφιβάλλω όμως πως η Ουάσιγκτον είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει στα σοβαρά την εφαρμογή αυτού του σχήματος προβοκάτσιας, που θα καταστρέψει τη διαδικασία ομαλοποίησης στη Συρία». Επίσης, έγινε γνωστό ότι η Ρωσία ξεκίνησε διαβουλεύσεις στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, προειδοποιώντας για ενδεχόμενο χτύπημα.

Το ίδιο 24ωρο, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ θυμήθηκε την επίθεση που εξαπέλυσαν στις 14 του περασμένου Απρίλη ναυτικές και αεροπορικές δυνάμεις ΗΠΑ, Γαλλίας και Βρετανίας στην Αν. Γκούτα της Συρίας με πρόσχημα ανάλογη προβοκάτσια σε βάρος αμάχων.

Χτες, πάντως, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Αμυνας των ΗΠΑ Ερικ Παχόν απέδωσε σε «προπαγάνδα» τις ρωσικές καταγγελίες, αλλά έσπευσε να προσθέσει πως «αυτό δεν σημαίνει πως είμαστε απροετοίμαστοι να απαντήσουμε εάν ο Πρόεδρος δώσει τέτοια εντολή».

Μετά την προχτεσινοβραδινή τηλεφωνική επικοινωνία των ηγετών ΗΠΑ Ντ. Τραμπ και Γερμανίας Αγκ. Μέρκελ με κεντρικό θέμα την «κατάσταση στο Ιντλίμπ» της Συρίας, χτες έγινε τηλεφωνική επικοινωνία και ανάμεσα στην Βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι και τον Τούρκο Πρόεδρο Ρ. Τ. Ερντογάν. Σε ανακοίνωση που εξεδόθη στο Λονδίνο, αναφέρεται πως οι δύο ηγέτες «αναφέρθηκαν στις ανησυχίες που προκαλεί η κλιμάκωση των στρατιωτικών επιχειρήσεων του συριακού καθεστώτος στη βορειοδυτική Συρία και στο ενδεχόμενο νέας χρήσης χημικών όπλων από τη Δαμασκό»...

Πληροφορίες για παζάρια Αμερικανών στη Δαμασκό

Αίσθηση προκάλεσε μέσα σε αυτό το κλίμα χτεσινό εκτενές ρεπορτάζ της λιβανέζικης εφημερίδας «Αλ Ακμπάρ», που φέρεται πως διατηρεί στενότερες σχέσεις με τη σιιτική οργάνωση «Χεζμπολάχ», που μετέδωσε ότι τον περασμένο μήνα μετέβησαν στη Δαμασκό στελέχη της CIA που συναντήθηκαν για τέσσερις ώρες με Σύρους αξιωματούχους των υπηρεσιών ασφαλείας. Τους υποσχέθηκαν πως οι ΗΠΑ θα αποσύρουν τα (παράνομα...) στρατεύματά τους από τη Συρία υπό όρους. Μεταξύ αυτών των όρων φέρεται πως είναι η έγγραφη υπόσχεση της συριακής κυβέρνησης πως οι αμερικανικές εταιρείες θα πάρουν «μερίδιο της αγοράς πετρελαίου» και θα δώσουν «πληροφορίες για τρομοκράτες».

Μέχρι χτες αργά το απόγευμα, Αμερικανοί αξιωματούχοι δεν διέψευσαν αυτές τις πληροφορίες.

Με φόντο το σκηνικό πιθανής, νέας στρατιωτικής κλιμάκωσης, συνεχίζονται και οι κόντρες μεταξύ ΕΕ και Ρωσίας για το εάν οι συνθήκες είναι κατάλληλες για τις μαζικές επιστροφές Σύρων προσφύγων στις εστίες τους. Οπως και να 'χει, η ανακατάληψη εδαφών από το συριακό στρατό και η απομάκρυνση ένοπλων αντικαθεστωτικών δείχνουν να ενθαρρύνουν τις επιστροφές προσφύγων, παρά τις τεράστιες καταστροφές σε υποδομές, κατοικίες κ.α. Τέτοιες εικόνες παρατηρούνται τους τελευταίους μήνες και στα σύνορα Λιβάνου - Συρίας και στη νότια πόλη Νταράγια, που ανακαταλήφθηκε από το συριακό στρατό.

Χτες, επίσης, ο Ιορδανός υπουργός Εξωτερικών Αϊμάν Σαφάντι δήλωσε μετά τη συνάντησή του με τον ύπατο αρμοστή του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες,Φίλιππο Γκράντι, ότι η κυβέρνησή του ενθαρρύνει τον εθελούσιο επαναπατρισμό εκατοντάδων χιλιάδων Σύρων προσφύγων που έχουν βρει καταφύγιο στην Ιορδανία.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Σχεδιάζει ναυτική βάση στην κατεχόμενη Κύπρο

ΑΓΚΥΡΑ.--

Η Κεντρική Διοίκηση του Πολεμικού Ναυτικού της Τουρκίας υπέβαλε πρόταση στο υπουργείο Εξωτερικών της χώρας για τη δημιουργία στρατιωτικής ναυτικής βάσης στα Κατεχόμενα της Κύπρου, σύμφωνα με χτεσινό δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας «Γενί Σαφάκ». Το δημοσίευμα έχει τον τίτλο «Επειγόντως μεγάλη ναυτική βάση στο νησί (Κύπρος)» και εξηγεί πως η Αγκυρα μελετά πολύ συγκεκριμένα τρόπους αναβάθμισης της στρατιωτικής και γεωπολιτικής θέσης της σε όλη τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο και ευρύτερα.

Καθόλου τυχαία, η εφημερίδα παρατηρεί ότι στη συγκεκριμένη «γωνιά» του πλανήτη μια σειρά δυνάμεις έχουν μονιμοποιήσει τη στρατιωτική τους παρουσία στην περιοχή, όπως οι ΗΠΑ, Ρωσία, Γαλλία, Ιταλία, Γερμανία, Βέλγιο, Ισπανία, Καναδάς, Πορτογαλία, Ελλάδα, Δανία.

Η Ανατολική Μεσόγειος περιγράφεται ως «αρένα για ενεργειακούς αγώνες» και επικρίνονται συνεργασίες που αποκλείουν την Τουρκία, όπως αυτές που επιδιώκει η Κύπρος «ειδικά με το Ισραήλ, ώστε να περιορίσει τη ναυτική δικαιοδοσία της Αγκυρας».

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, η «Γενί Σαφάκ» μιλά για ένα «προσεκτικό σχέδιο» που η Τουρκία έχει έτοιμο για να προλάβει εξελίξεις και σημειώνει: «Οι διάφοροι παίκτες έχουν αρχίσει ήδη να διαλέγουν πλευρά στην Ανατολική Μεσόγειο, που έχει κρίσιμη σημασία εξαιτίας των ενεργειακών της πόρων που αξίζουν δισεκατομμύρια δολάρια. Η περιοχή είναι επίσης σημαντική ως πέρασμα - κλειδί για το παγκόσμιο εμπόριο και τη μεταφορά Ενέργειας...». Αναφέρεται ακόμα ότι η Κύπρος βρίσκεται στο κέντρο πολλών δρόμων μεταφοράς πετρελαίου και φυσικού αερίου, σε μια περιοχή πολύ κοντά στη Διώρυγα του Σουέζ, που ενώνει Μεσόγειο με Ινδικό ωκεανό, μεταξύ Ανατολής και Δύσης, από όπου μεταφέρεται το πετρέλαιο της Μέσης Ανατολής και της Κεντρικής Ασίας, που αντιπροσωπεύει πάνω από το μισό του πετρελαίου που χρησιμοποιείται διεθνώς.

Διευκόλυνση μιας «στρατιωτικής αντίδρασης»...

Ειδικότερα για τη χρησιμότητα μιας ναυτικής τουρκικής βάσης στην Κύπρο εξηγείται: «Η βάση θα επιτρέψει την προστασία της κυριαρχίας της Βόρειας Κύπρου, όπως επίσης θα διευκολύνει και θα ισχυροποιήσει τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, εμποδίζοντας την κατάληψη θαλάσσιων ενεργειακών οικοπέδων και ενισχύοντας τη θέση της Τουρκίας στις συνομιλίες για την ειρηνευτική διαδικασία της Κύπρου». Ακόμα, η τουρκική βάση «θα συνεισφέρει ιδιαίτερα στη λήψη στρατιωτικών μέτρων ενάντια στο θαλάσσιο διακανονισμό που διακήρυξε η ελληνική διοίκηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, τις συμφωνίες που "κλείνει" και τις επιδοτήσεις ερευνών υδρογονανθράκων που επιτρέπει αγνοώντας την Τουρκία και τη Βόρεια Κύπρο...». Και συνεχίζει το δημοσίευμα, αναδεικνύοντας και οφέλη για ευρύτερες γεωστρατηγικές επιδιώξεις του τουρκικού κεφαλαίου και φυσικά των συμμάχων του: «Μία τουρκική βάση στην περιοχή θα μείωνε το χρόνο αντίδρασης (που χρειάζεται) για τη λήψη στρατιωτικής και ανθρωπιστικής δράσης. Μια ναυτική βάση της Τουρκίας θα έκανε επίσης την περιοχή πιο ειρηνική όπως και θα περιόριζε τις προσπάθειες άλλων παραγόντων να προκαλέσουν αναταραχή».

Θυμίζουμε ότι η Αγκυρα όχι μόνο έχει αντιδράσει στα ενεργειακά σχέδια που προχωρούν στην κυπριακή ΑΟΖ χωρίς την έγκριση και συμμετοχή της, αλλά και έχει εξαγγείλει δικές της γεωτρήσεις στην περιοχή, μέχρι τα τέλη του 2018, προκειμένου αφενός να καλύψει τις αυξανόμενες ενεργειακές της ανάγκες, αφετέρου να εξυπηρετήσει τα σχέδια μετατροπής της σε κόμβο μεταφοράς Ενέργειας. Σε αυτήν την κατεύθυνση, διαμηνύει ότι θα χρησιμοποιήσει όλα τα διαθέσιμα μέσα για να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της, αυξάνοντας τα στρατιωτικά γυμνάσια αλλά και τα πολεμικά πλοία που στέλνει στην περιοχή, με συνεχείς παραβιάσεις της κυπριακής αλλά και της ελληνικής κυριαρχίας.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η πρόταση του τουρκικού ΠΝ περιλαμβάνει τη δημιουργία της βάσης ως «ανεξάρτητης υποδομής (σ.σ. «ανεξάρτητης» προφανώς από τις κατοχικές αρχές), αντίστοιχης με τη βρετανική βάση στην περιοχή». Αναφορά επίσης γίνεται και στην αεροπορική βάση στο Λευκόνοικο της κατεχόμενης Κύπρου (δυτικά της Αμμοχώστου), όπου η τουρκική Πολεμική Αεροπορία φιλοξενούσε για ένα διάστημα - όπως επισημαίνει και το ίδιο το δημοσίευμα - μαχητικά αεροσκάφη «F-16», αλλά μετά έκλεισε και τώρα αναδεικνύεται ακόμα περισσότερο ότι «θα μπορούσε να ανακαινιστεί και να ξανανοίξει».

ΙΡΑΝ
Καταγγέλλει τη «συνωμοσία των ΗΠΑ»

ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΠΑΡΙΣΙ.--

Η επαναφορά των αμερικανικών οικονομικών κυρώσεων σε βάρος του Ιράν και οι ασφυκτικές πιέσεις που ασκούν οι ΗΠΑ για τον εμπορικό και οικονομικό αποκλεισμό της χώρας συζητήθηκαν χτες στο ιρανικό κοινοβούλιο, με τον Πρόεδρο της χώρας Χασάν Ροχανί να διαβεβαιώνει πως η κυβέρνησή του δεν θα επιτρέψει να πετύχει «η συνωμοσία των ΗΠΑ κατά του Ιράν» και πως «δεν φοβάται ούτε τα οικονομικά προβλήματα, ούτε την Αμερική». Υποστήριξε ακόμη ότι οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που έγιναν στις αρχές του περασμένου Γενάρη «έβαλαν σε πειρασμό» την κυβέρνηση του Προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, να αποχωρήσει από τη διεθνή συμφωνία του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Αναγνώρισε παρ' όλα αυτά την ανάγκη για «ανασχηματισμό του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησής του», διορίζοντας πρόσφατα νέο διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας.

Από την πλευρά τους, αρκετοί βουλευτές ζήτησαν χρηματοπιστωτικές «μεταρρυθμίσεις» και αλλαγές στην αγορά ξένου συναλλάγματος, εκτιμώντας ότι αυτή η καθυστέρηση περιόρισε την πρόσβαση των ιρανικών τραπεζών έως και 2,5 χρόνια μετά τη συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Επίσης, χτες, η γαλλική κυβέρνηση κάλεσε τους διπλωμάτες και όλα τα στελέχη του ΥΠΕΞ να αναβάλουν επ' αόριστον όλα τα μη αναγκαία ταξίδια τους στο Ιράν. Το σχετικό υπόμνημα μιλά για «σκλήρυνση» της στάσης των ιρανικών αρχών «απέναντι στη χώρα μας καθώς και απέναντι σε κάποιους συμμάχους μας».

ΗΠΑ - ΜΕΞΙΚΟ - ΚΑΝΑΔΑΣ
Παζαριών συνέχεια

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟΥ - ΟΤΤΑΒΑ.--

Τα σκληρά παζάρια της αμερικανικής κυβέρνησης για επαναδιαπράγματευση της «Βορειοαμερικανικής Συμφωνίας Ελεύθερου Εμπορίου» (NAFTA), ώστε να εξυπηρετεί περισσότερο τα συμφέροντα των Αμερικανών μεγαλογαιοκτημόνων και βιομηχανικών μονοπωλίων, συνεχίζονται. Ο Πρόεδρος Ντ. Τραμπ, μετά την προχτεσινή συνομιλία του με τον Μεξικανό ομόλογό του Ε. Π. Νιέτο, μίλησε για «σημαντική» συμφωνία με το Μεξικό, που υπό όρους και προϋποθέσεις θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση για συμφωνία και με τον Καναδά. Επίσης επισήμανε ότι εγκαταλείπει την ονομασία NAFTA. Χτες, ο νέος Πρόεδρος του Μεξικού, σοσιαλδημοκράτης Α. Μ. Λόπες Ομπραδόρ, που αναλάβει καθήκοντα τους επόμενους μήνες, επιδοκίμασε τη συμφωνία που έκανε ο απερχόμενος Πρόεδρος, εκφράζοντας την ευχή και ο Καναδάς να ενταχθεί στη νέα συμφωνία ελεύθερου εμπορίου. Ακολούθησε χτες τηλεφωνική επικοινωνία ανάμεσα στον Τραμπ και τον Καναδό πρωθυπουργό Τζ. Τριντό, που χαρακτηρίστηκε «εποικοδομητική».

Μέσα σε αυτό το κλίμα, το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου ανακοίνωσε ότι ορισμένα είδη κινεζικού χάλυβα σε ρολά επιδοτούνται από το κινεζικό κράτος κατά ποσοστό που κυμαίνεται από το 58,75% ως το 172,51%. Ανήγγειλε έτσι την επιβολή νέων τελωνειακών δασμών στα προϊόντα αυτά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ