ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 3 Οχτώβρη 2017
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΑΛΟΝΙΑ
Από βάρβαρη κρατική βία σημαδεύτηκε το δημοψήφισμα

Για 42,3% συμμετοχή μιλάει η τοπική κυβέρνηση και για 90% στο «ναι», ενώ η ισπανική κυβέρνηση απειλεί με κλιμάκωση της βίας και κατάργηση της αυτονομίας

Από τις επιθέσεις της ισπανικής αστυνομίας σε συμμετέχοντες στο δημοψήφισμα

Copyright 2017 The Associated

Από τις επιθέσεις της ισπανικής αστυνομίας σε συμμετέχοντες στο δημοψήφισμα
Μετά το λεγόμενο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στην Καταλονία και σημαδεύτηκε από την κρατική βία και το αίμα συμμετεχόντων, η ενδοαστική σύγκρουση που είναι σε εξέλιξη περνάει σε ανώτερο επίπεδο.

Την Κυριακή η ισπανική αστυνομία και η εθνοφρουρά (στρατιωτικό σώμα) προχώρησαν σε ένα μπαράζ επιθέσεων σε ολόκληρη την επαρχία της Καταλονίας τραυματίζοντας 844 ανθρώπους όλων των ηλικιών (με κάποιους από αυτούς να φέρουν σοβαρότερα τραύματα, ενώ υπάρχουν και 9 τραυματίες αστυνομικοί). Χρησιμοποιήθηκαν, εκτός από τα κλομπ που άνοιγαν κεφάλια, και σφαίρες καουτσούκ, κατά όσων αρνούνταν να απομακρυνθούν από τα προσδιορισμένα και κρυφά εκλογικά κέντρα που είχε ορίσει η τοπική κυβέρνηση των αυτονομιστικών κομμάτων με επικεφαλής τον Κάρλες Πουιτζντεμόντ, καθώς η τοπική αστυνομία αρνήθηκε να εφαρμόσει εντολές της Εισαγγελίας. Η όλη επιχείρηση αιτιολογήθηκε από την κεντρική κυβέρνηση της Ισπανίας ως εφαρμογή του Συντάγματος, το οποίο δεν επιτρέπει δημοψηφίσματα για την ανεξαρτησία περιοχών.

Τη νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα ο εκπρόσωπος της καταλανικής κυβέρνησης, Ζόρντι Τουρούλ, ανακοίνωσε τη νίκη του «ναι» στην ανεξαρτησία, με ποσοστό 90%. Κατά τον ίδιο, πάνω από δύο εκατομμύρια άνθρωποι - από τους συνολικά 7,5 εκατομμύρια Καταλανούς - υποστήριξαν ότι η Καταλονία πρέπει να γίνει «ανεξάρτητο κράτος με τη μορφή της Δημοκρατίας», επί του συνόλου των 2,26 εκατομμυρίων ψηφισάντων. Το «όχι» έλαβε το 7,8% των ψήφων (176.000). Το ποσοστό της συμμετοχής ανήλθε, σύμφωνα με την τοπική κυβέρνηση, στο 42,3% των εχόντων δικαίωμα ψήφου (κάπου 5,5 εκατομμύρια), κάτι που χαρακτηρίζει αποδεκτό, καθώς αυτό ήταν και το ποσοστό της συμμετοχής των Ισπανών στο δημοψήφισμα για το ευρωπαϊκό Σύνταγμα. Τα στοιχεία αυτά είναι δύσκολο να επαληθευτούν, δεδομένων και των δυσκολιών λόγω της αστυνομικής καταστολής και του τρόπου καταμέτρησης. Η ισπανική κυβέρνηση χαρακτήρισε αμέσως «φάρσα» τη διαδικασία «επειδή δεν υπήρχαν στοιχειώδεις όροι και ήταν αντισυνταγματικό». Πάντως, ήδη από το βράδυ της Κυριακής μερικές χιλιάδες πανηγύριζαν στη Βαρκελώνη και άλλες πόλεις.


Copyright 2017 The Associated

Ο Πρόεδρος της Καταλονίας διατράνωσε ότι οι πολίτες της περιοχής κέρδισαν «το δικαίωμα να αποκτήσουν ένα κράτος ανεξάρτητο» και σημείωσε ότι «αυτή τη μέρα ελπίδας και δεινών, οι πολίτες της Καταλονίας κερδίσαμε το δικαίωμα να αποκτήσουμε ένα ανεξάρτητο κράτος που θα πάρει τη μορφή Δημοκρατίας».

Ο ίδιος τόνισε ότι η κυβέρνησή του θα επιδώσει τις προσεχείς μέρες τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος στο Κοινοβούλιο της Καταλονίας, προκειμένου αυτό «να μπορέσει να ενεργήσει βάσει του νόμου με τον οποίο οργανώθηκε το δημοψήφισμα». Αφησε δε ανοιχτό το ενδεχόμενο ανακήρυξης της ανεξαρτησίας τις επόμενες ώρες.

«Δεν έγινε δημοψήφισμα» δηλώνει ο Μαριάνο Ραχόι

«Σήμερα δεν έγινε δημοψήφισμα για την αυτοδιάθεση στην Καταλονία. Το κράτος δικαίου παραμένει σε ισχύ με όλη τη δύναμή του», δήλωσε το βράδυ της Κυριακής ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Μαριάνο Ραχόι, σε τηλεοπτικό του διάγγελμα.

Ο λαός της Καταλονίας ξεγελάστηκε για να πάρει μέρος στην απαγορευμένη ψηφοφορία, υποστήριξε ο Ραχόι, προσθέτοντας πως το δημοψήφισμα ήταν ένα στρατήγημα της περιφερειακής κυβέρνησης εναντίον της νομιμότητας και της δημοκρατικής αρμονίας, ένας «δρόμος που οδηγεί στο πουθενά».

Ο Ραχόι ευχαρίστησε τις δυνάμεις ασφαλείας που επέβαλαν το νόμο και έκαναν τη δουλειά τους και υποστήριξε πως το κράτος δικαίου επικράτησε στην Καταλονία. Οι δυνάμεις της τάξης «έκαναν το καθήκον τους» και «σεβάστηκαν την εντολή της Δικαιοσύνης», η οποία είχε απαγορεύσει το δημοψήφισμα. «Θα ήταν ευκολότερο για όλους να κοιτάξουμε από την άλλη πλευρά», πρόσθεσε ο συντηρητικός ηγέτης. Το δημοψήφισμα αποτελούσε μια «αληθινή επίθεση εναντίον του κράτους δικαίου (...) στην οποία το κράτος αντέδρασε με αποφασιστικότητα και ηρεμία».

Ο Ισπανός πρωθυπουργός ζήτησε επίσης να συναντηθεί με όλα τα πολιτικά κόμματα για να συζητήσουν το μέλλον της χώρας μετά το δημοψήφισμα. Ταυτόχρονα, η ισπανική κυβέρνηση αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να ενεργοποιήσει το άρθρο 155 του Συντάγματος, αναστέλλοντας όλες τις αυτονομίες από τις επαρχίες, να διώξει όλους όσοι θέτουν σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια και να προκηρύξει πρόωρες εκλογές στην Καταλονία.

Γίνεται φανερό ότι η ενδοαστική σύγκρουση μπορεί να οξυνθεί ακόμα παραπέρα αφού η εφαρμογή μιας τέτοιας απόφασης θα οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερη κρατική καταστολή.

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις

Η όλη κλιμάκωση της ενδοαστικής σύγκρουσης με το αίτημα ανεξαρτητοποίησης της Καταλονίας προωθείται από ισχυρά καπιταλιστικά συμφέροντα, και με τη «συνδρομή» της τακτικής της κυβέρνησης του Μαριάνο Ραχόι καταφέρνει να εγκλωβίζει και λαϊκά στρώματα. Η τοπική αστική τάξη, αξιοποιώντας τις υπαρκτές εθνοτικές ιδιομορφίες, τις ιστορικές παραδόσεις, παίρνει με το μέρος της εργαζόμενους, που καταλήγουν να παλεύουν κάτω από ξένες σημαίες, αντί να βάλουν στο στόχαστρο τον πραγματικό αντίπαλο, την ίδια την καπιταλιστική εξουσία.

Τα άλλα αστικά κόμματα, όπως το φιλελεύθερο συνονθύλευμα «Πολίτες», η παλιά και νέα σοσιαλδημοκρατία, Σοσιαλιστές ή «Ποδέμος» και «Ενωμένη Αριστερά» (όπου συμμετέχει το μεταλλαγμένο ΚΚ Ισπανίας) ασκούν κριτική στην τακτική της κυβέρνησης Ραχόι, και ο καθένας με τον τρόπο του καλεί τον κόσμο να παλέψει για ...καλή αστική δημοκρατία και ανθρώπινο καπιταλισμό. Ο επικεφαλής των Σοσιαλιστών, Πέδρο Σάντσεθ, ζήτησε, χτες, στη συνάντηση με τον Ραχόι, να αρχίσει διαπραγμάτευση και διάλογο με την καταλανική κυβέρνηση.

Την ώρα που η πραγματική αιτία της σύγκρουσης μεταξύ αστών είναι το παζάρι που γίνεται για περισσότερο αυτόνομη ή και ανεξάρτητη Καταλονία, το δεδομένο είναι ότι θα συνεχιστεί η καπιταλιστική εκμετάλλευση για τους εργάτες και τα λαϊκά στρώματα.

Η προγραμματισμένη για σήμερα γενική απεργία, ως αντίδραση στην κρατική καταστολή, για τη δημοκρατία, είναι ενταγμένη στο να «κουκουλωθούν» οι πραγματικές διαχωριστικές γραμμές και να προταχθεί το εθνικό ζήτημα. Ετσι, συνδικάτα και εργοδοτικές οργανώσεις καλούν σε ...απεργία, που δεν έχει καμία σχέση με τα πραγματικά συμφέροντα των εργαζομένων. Να σημειώσουμε ότι στην Καταλονία συγκεντρώνεται ένα σημαντικό τμήμα του κεφαλαίου συνολικά της Ισπανίας, είναι η πρώτη εξαγωγική περιφέρεια της ενιαίας χώρας, προσελκύει το 14% των ξένων επενδύσεων, διαθέτει βιομηχανία και έρευνα αιχμής, αναπτυγμένη τουριστική βιομηχανία, κλωστοϋφαντουργία, διατροφική παραγωγή, εκεί παράγεται το 19% του συνολικού ΑΕΠ, το 50% των γερμανικών εταιρειών στην Ισπανία εδρεύουν στην Καταλονία. Η τοπική αστική τάξη διαπραγματεύεται αυτά τα συμφέροντά της, και θεωρώντας ότι είναι «ριγμένη» απαιτεί μεγαλύτερα οικονομικά ανταλλάγματα από την κεντρική κυβέρνηση. Σε αυτό το ζήτημα κάποια τμήματά της θεωρούν ότι τα συμφέροντά τους θα εξυπηρετηθούν με μεγαλύτερη αυτονομία ή και εκτός Ισπανίας, αλλά εντός ΕΕ...

Πάντως, η ΕΕ με δήλωση του εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτη Σχοινά, κρατάει έως τώρα μια στάση σχετικής «ουδετερότητας». Οπως είπε, «για την Επιτροπή και για τον πρόεδρο Γιούνκερ, όπως έχει ειπωθεί επανειλημμένως, πρόκειται για εσωτερικό ζήτημα της Ισπανίας και πρέπει να αντιμετωπιστεί στο πλαίσιο της συνταγματικής τάξης στην Ισπανία». Πρόσθεσε δε: «Επαναλαμβάνουμε ότι νομικά η θέση αυτής της Επιτροπής αλλά και των προκατόχων της είναι ότι εάν ένα δημοψήφισμα που έχει οργανωθεί σύμφωνα με το ισπανικό Σύνταγμα κατέληγε σε κάποια εδαφική αποχώρηση, τα εδάφη αυτά θα βρίσκονταν εκτός ΕΕ».

Συνεχίζοντας, ο Μ. Σχοινάς σημείωσε ότι πέρα από τα νομικά ζητήματα η Επιτροπή πιστεύει ότι «είναι καιροί για ενότητα και σταθερότητα, όχι για διαιρέσεις και κατακερματισμούς». Ο ίδιος κάλεσε όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές «να περάσουν γρήγορα από την αντιπαράθεση στο διάλογο». «Η βία δεν μπορεί να είναι ένα εργαλείο στην πολιτική», ανέφερε, και υπογράμμισε ότι η Επιτροπή «έχει εμπιστοσύνη στην ηγεσία του Μαριάνο Ραχόι να διαχειριστεί αυτή τη δύσκολη διαδικασία με πλήρη σεβασμό στα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα και στο ισπανικό Σύνταγμα».

Το ΚΚ Λαών της Ισπανίας

Το ΚΚ Λαών της Ισπανίας με τον Γραμματέα της ΚΕ, Αστορ Γκαρσία, και τα στελέχη και μέλη του, καταδικάζοντας την κρατική κυβερνητική καταστολή, κάλεσε την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα να μην πέσουν στα δίχτυα των εθνικισμών αλλά να επιλέξουν το δικό τους δρόμο της πάλης για τα δικά τους συμφέροντα, σε ρήξη με την αστική τάξη της Ισπανίας και της Καταλονίας. Σημειώνοντας ότι και το ζήτημα της αυτοδιάθεσης των λαών μπορεί να βρει την έκφρασή του μέσα από την ανατροπή της καπιταλιστικής εξουσίας.


ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Η ενίσχυση της αντικαπιταλιστικής πάλης ο μόνος δρόμος

ΤΟ Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση για το δημοψήφισμα στην Καταλονία:

«Το ΚΚΕ καταδικάζει τη βάρβαρη κρατική βία και καταστολή που άσκησε η ισπανική κυβέρνηση, κατά τη διάρκεια του χτεσινού δημοψηφίσματος στην Καταλονία. Αυτή η πολιτική οξύνει εθνικιστικές και διχαστικές λογικές και από τις δυο πλευρές, ενώ τροφοδοτεί τους ενδοαστικούς ανταγωνισμούς στην Ισπανία, που είναι ξένοι προς τα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα.

Αλλωστε, και η απόφαση της καταλανικής κυβέρνησης για την προκήρυξη δημοψηφίσματος δεν έχει στόχο να επιλύσει τα προβλήματα του λαού της Καταλονίας και να υπηρετήσει τα συμφέροντά του, ανεξάρτητα από την όποια αποδοχή μπορεί να έχει αυτή η απόφαση σε πλατιά λαϊκά στρώματα. Υπηρετεί τμήματα του κεφαλαίου, που θεωρούν ότι σ' αυτή τη φάση τα συμφέροντά τους υπηρετούνται καλύτερα μέσω μιας πιο διευρυμένης αυτονομίας ή ακόμη και ανεξαρτητοποίησης της Καταλονίας από την υπόλοιπη Ισπανία. Αυτό το συμπέρασμα προκύπτει και από άλλα παρόμοια δημοψηφίσματα, όπως αυτά που έγιναν στη Σκωτία, στη Βρετανία για την αποχώρηση από την ΕΕ ή το δημοψήφισμα στο ιρακινό Κουρδιστάν, με την εμπλοκή μάλιστα ισχυρών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων.

Τέτοιες ενέργειες, που θέτουν ζήτημα αλλαγής συνόρων, ανοίγουν επικίνδυνους δρόμους και συγκαλύπτουν το αντικειμενικό γεγονός ότι η αντίθεση κεφαλαίου - εργασίας οξύνεται ακόμη περισσότερο σε όλες τις χώρες.

Οι ταξικές αντιθέσεις, η ταξική εκμετάλλευση και καταπίεση, όχι μόνο θα παραμείνουν, αλλά και θα ενταθούν, είτε πρόκειται για μια Ισπανία με τη σημερινή της μορφή είτε για μια πιο αυτόνομη ή και ανεξάρτητη Καταλονία, όσο μένει στο απυρόβλητο η εξουσία του κεφαλαίου.

Η ενίσχυση της αντικαπιταλιστικής πάλης, της πάλης για το σοσιαλισμό, είναι ο μόνος δρόμος που δίνει διέξοδο στα σημερινά οξυμένα προβλήματα και αδιέξοδα, αντιμετωπίζει τις πολιτικές που διχάζουν και διαιρούν τους λαούς. Μόνο σε μια σοσιαλιστική Ισπανία μπορούν να ικανοποιηθούν οι λαϊκές ανάγκες, να επιλυθούν ζητήματα σεβασμού των εθνικών, ιστορικών, πολιτιστικών παραδόσεων».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ