Associated Press |
Ενα θλιβερό απολογισμό της έκρηξης βίας, που μαστίζει τις εθνικές μειονότητες στο Κοσσυφοπέδιο από την αρχή της αποστολής των πολυεθνικών ΝΑΤΟικών δυνάμεων έως τις 13 Γενάρη, έδωσαν χτες οι αρχές της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας.
Σύμφωνα με την έκθεση, μέσα στους τελευταίους επτά μήνες, σημειώθηκαν 3.688 επιθέσεις, εκ των οποίων οι 3.630 διαπράχτηκαν σε βάρος πολιτών, από τους οποίους οι 3.433 ήταν Σέρβοι και Μαυροβούνιοι, οι 87 Κοσσοβάροι Αλβανοί και οι 110 μέλη διαφόρων εθνοτήτων.
Οι περιπτώσεις των απαχθέντων και των «αγνοούμενων» φθάνουν τις 688, εκ των οποίων οι 598 κατά Σέρβων και Μαυροβούνιων, 36 κατά Κοσσοβάρων Αλβανών και 22 κατά μελών άλλων εθνοτήτων. Η μοίρα 559 απαχθέντων πολιτών παραμένει έως σήμερα άγνωστη, ενώ τουλάχιστον 64 από όσους απήχθησαν βρέθηκαν δολοφονημένοι.
Ο αριθμός των φονευθέντων ξεπερνά τους 790. Από αυτόν τον αριθμό των θυμάτων, οι Σέρβοι και οι Μαυροβούνιοι ήταν και πάλι η «πλειοψηφία», φθάνοντας τους 684. Κατά το ίδιο διάστημα, από διάφορες επιθέσεις, τραυματίστηκαν 611 άτομα, ενώ καταγράφηκαν άλλες 776 περιπτώσεις κατάληψης διαμερισμάτων στην Πρίστινα, πάνω από 200 περιπτώσεις αρπαγής περιουσίας στην Κοσόβσκα Μιτροβίτσα, 190 στο Γκνιλιάνε και 124 στο Ορόχοβατς. Τραγικός είναι και ο απολογισμός των σπιτιών που ανήκαν σε Σέρβους και κατάκαψαν Κοσσοβάροι Αλβανοί, καθώς ο αριθμός τους ξεπερνά τις 50.000 περιπτώσεις!
Από τον περασμένο Ιούνιο έως τα μέσα του περασμένου μήνα καταγράφηκε η αναγκαστική απομάκρυνση περίπου 220.000 Σέρβων και Μαυροβούνιων του Κοσσυφοπεδίου, ενώ άλλες 120.000 Τσιγγάνοι, Μουσουλμάνοι και Τούρκοι του Κοσσυφοπεδίου πήραν το δρόμο της προσφυγιάς.
Η έκθεση των γιουγκοσλαβικών αρχών, που έχει τη σφραγίδα του ομοσπονδιακού υπουργείου Εξωτερικών, αναφέρει πολλά ακόμη ανατριχιαστικά στοιχεία. Οπως το γεγονός πως ο αριθμός των ατόμων που διαπιστωμένα εισήλθαν παράνομα στο έδαφος της επαρχίας ξεπερνά τους 677, ενώ σημειώνεται πως κάπου 200.000(!) αλλοδαποί εισήλθαν παράνομα στην επαρχία δίχως τη συναίνεση της «ΚΦΟΡ» ή της αποστολής του ΟΗΕ.
Οι καταγεγραμμένες περιπτώσεις εγκληματικών πράξεων που αφορούν το λαθρεμπόριο ή τη διακίνηση κλοπιμαίων ανέρχονται στις 137, ενώ δεκάδες σερβικά χωριά καταγράφονται στις περιπτώσεις των περιοχών που καθημερινά δέχονται διαφόρων τύπων επιθέσεις. Οσο για τις καταστροφές σε μοναστήρια, εκκλησίες και μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς; Τα στοιχεία αναφέρουν 80 κατεστραμμένες εκκλησίες, μοναστήρια και άλλα εκκλησιαστικά κτίρια, τον πυρπολισμό και την αρπαγή περισσότερων από 10.000 βυζαντινών εικόνων!
Δύο Σέρβοι του Κοσσυφοπεδίου έχασαν τη ζωή τους και άλλοι πέντε τραυματίστηκαν κατά τη χτεσινή επίθεση «αγνώστων» με αντιαρματική ρουκέτα σε αποστολή της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες
ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-
Ηταν μάλλον θέμα χρόνου να πέσει και η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στο στόχαστρο του κύματος βίας που εξαπολύουν οι Κοσσοβάροι Αλβανοί.. Χτες, λοιπόν, αποστολή της οργάνωσης των Ηνωμένων Εθνών, που μετέφερε για λόγους ασφαλείας Κοσσοβάρους Σέρβους από τη βόρεια πόλη της Κοσόβσκα Μιτροβίτσα προς το χωριό Ντουρακόβτσα χτυπήθηκε από αντιαρματική ρουκέτα, με αποτέλεσμα να βρουν το θάνατο δύο άνθρωποι και να τραυματιστούν άλλοι πέντε.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της πολυεθνικής δύναμης, που εκδόθηκε χτες στην Πρίστινα, η επίθεση σημειώθηκε χτες νωρίς το απόγευμα, ενώ η αποστολή της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες βρισκόταν κοντά στο χωριό Κουμπρέλτζ (15 χλμ. νοτιοδυτικά της Κοσόβσκα Μιτροβίτσα). Ανακοινώθηκε, επίσης, πως οι δυνάμεις της δύναμης «ΚΦΟΡ», που συνόδευαν το λεωφορείο της αποστολής του ΟΗΕ οργάνωσαν άμεσα επιχείρηση παροχής πρώτων βοηθειών στους τραυματίες. Εντούτοις, αποσιωπήθηκε πλήρως εάν οι στρατιώτες της «ΚΦΟΡ» επιχείρησαν να εντοπίσουν τους δράστες της νέας αυτής απρόκλητης επίθεσης. Επιπλέον, δεν έγινε άμεσα γνωστό πόσα άτομα επέβαιναν στο λεωφορείο της Οργάνωσης.
Εδώ και μήνες η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες διοργανώνει αποστολές για την ασφαλέστερη μετακίνηση όσων Σέρβων του Κοσσυφοπεδίου επιθυμούν να ταξιδέψουν από τη μία σερβοκατοικούμενη (κατά πλειοψηφία...) περιοχή σε άλλη.
Ο Ιμπραήμ Ρουγκόβα «συμμορφώθηκε»....
Λέτε να έπιασαν τα υπονοούμενα και οι «προειδοποιήσεις» του αρχηγού της λεγόμενης «πολιτικής πτέρυγας» του πρώην ΟΥΤΣΕΚΑ, Χασίμ Θάτσι, προς τον Ιμπραήμ Ρουγκόβα, με αφορμή την προχτεσινή αναβολή της πρώτης επίσημης συνεδρίασης του «Εσωτερικού Μεταβατικού Συμβουλίου», επειδή ο τελευταίος δεν τήρησε εγκαίρως τη συμφωνία με τον ΟΗΕ για διάλυση της «Δημοκρατίας Κοσσυφοπεδίου»; «Ο Ιμπραήμ Ρουγκόβα έχει διορία 48 ωρών έως ότου επανεξετάσει τη στάση του πάνω στο ζήτημα διάλυσης της «Δημοκρατίας του Κοσσυφοπεδίου» είχε δηλώσει σιβυλλικά χτες ο Χασίμ Θάτσι. Αρκετές ώρες μετά, ο αρχηγός της «Δημοκρατικής Λίγκας Κοσσυφοπεδίου», όχι μόνον ανακοίνωσε πως η «σκιώδης» κυβέρνηση, που είχε συγκροτήσει την τελευταία 10ετία διαλύεται, αλλά και πως θα επιστραφούν εκατομμύρια δολάρια, που είχαν δώσει οι Κοσσοβάροι - και όχι μόνον...- Αλβανοί της διασποράς. Το ακριβές ποσό αυτών των κεφαλαίων είναι επισήμως άγνωστο, εντούτοις, το «Ασοσιέιτεντ Πρες» χτες υποστήριζε ότι είναι τουλάχιστον 250.000.000 δολάρια....
«Επιβεβαιώνω πως όλα τα ποσά που είχαν συγκεντρωθεί για τη λειτουργία των παράλληλων κυβερνητικών δομών ανήκουν στο λαό του Κοσσυφοπεδίου και αναμένω πως αυτά τα χρήματα θα γίνουν διαθέσιμα στο λαό της επαρχίας μέσω του Εσωτερικού Μεταβατικού Συμβουλίου», είπε χτες ο Ρουγκόβα, ο οποίος ούτε λίγο ούτε πολύ εξέφρασε και την «απορία» του για την προχτεσινή συνεδρίαση της κυβέρνησής του, υπό την προεδρία του «πρωθυπουργού», Μπουζάρ Μπουκόσι, θεωρώντας πως αυτό το σχήμα είχε ούτως ή άλλως διαλυθεί από την 1η του τρέχοντος μήνα υπό τη συμφωνία που είχε υπογράψει στις 15 Δεκέμβρη με τον ύπατο εκπρόσωπο του ΟΗΕ στην επαρχία, Μπερνάρ Κουσνέρ.
Εφόσον κατά τα φαινόμενα, τουλάχιστον, η σύγχυση ή η «παρεξήγηση» λύθηκε, τότε μάλλον τίποτε δεν εμποδίζει βραχυπρόθεσμα την πραγματοποίηση της επίσημης πρώτης συνεδρίασης του λεγόμενου «Εσωτερικού Μεταβατικού Συμβουλίου».
Ο Κουσνέρ παραπονιέται για τα άδεια ταμεία...
Εγκαταλελειμμένος, κυρίως οικονομικά, από τις δυτικές κυβερνήσεις παραπονείται πως βρίσκεται ο επικεφαλής της αποστολής του ΟΗΕ στο Κοσσυφοπέδιο, Μπερνάρ Κουσνέρ, σε συνέντευξη που παραχώρησε και δημοσιεύτηκε χτες στη γαλλική εφημερίδα «Λε Φιγκαρό».
«Σήμερα, αρχές Φεβρουαρίου, στα ταμεία μου έχω μηδέν μάρκα για τον προϋπολογισμό του 2000 για το Κόσσοβο. Επομένως δεν μπορώ να πληρώσω τους λίγους, πλην όμως όλως απαραίτητους υπαλλήλους μου και τα νοσοκομεία, την εκπαίδευση, το δικαστικό σύστημα, το ηλεκτρικό», τονίζει ο Κουσνέρ, ενώ σε άλλο σημείο της συνέντευξής του παρατηρεί μία παντελή εγκατάλειψη του Κοσσυφοπεδίου, που δεν μπορεί να εξυπηρετήσει κανέναν, «εκτός ίσως από τον Πρόεδρος της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας Μιλόσεβιτς».
Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του στη γαλλική εφημερίδα ο Μπερνάρ Κουσνέρ λέει χαρακτηριστικά πως... γυρίζει «από τις Βρυξέλλες στο Τόκιο με τον δίσκο στο χέρι», προκειμένου να μαζέψει κεφάλαια και καταλήγει λέγοντας: Οσο περνά ο καιρός, τόσο το Κόσσοβο δεν είναι πια της μόδας και με εγκαταλείπουν ακόμη περισσότερο. Κι όπως δεν υφίσταται πλέον μεγάλη κρίση, θεωρούν πως όλα έχουν διευθετηθεί»...
ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-
Περικυκλωμένος βρίσκεται πλέον και ο νυν ηγέτης της «Χριστιανοδημοκρατικής Ενωσης» (CDU), Βόλφανγκ Σόιμπλε, καθώς οι πιέσεις που ασκούνται για να παραιτηθεί εξαιτίας των σκανδάλων που δονούν το κόμμα, έχουν γίνει ασφυκτικές, ενώ ήδη ηγετικά στελέχη της CDU αναζητούν μεταβατική λύση.
Η αντίδραση του Σόιμπλε ήταν ακαριαία και δήλωσε ότι θεωρεί τον εαυτό του «θύμα συνωμοσιών και ενός βρωμικου παρασκηνιακού πολέμου», χωρίς ωστόσο να κατονομάζει δημοσίως και ρητά τους συμμετέχοντες και υποκινητές, αλλά αφήνει αυτό το έργο στο «περιβάλλον» του, που θεωρεί ως «πυρήνα του κακού» τον πρώην καγκελάριο Χέλμουτ Κολ και ως «πρωταγωνιστές μιας συμπαιγνίας» την πρώην ταμία του κόμματος Μπριγκίτε Μπάουμάιστερ και τον ευρισκόμενο στον Καναδά έμπορο όπλων και μεγαλομεσάζοντα Καρλχάιντς Σράιμπερ.
Με την άποψη περί συνωμοσίας συντάχθηκε χθες δημόσια και ο παλαίμαχος πρώην Γενικός Γραμματέας του κόμματος και «άσπονδος φίλος» του Κολ, Χάινερ Γκέσλερ - ο οποίος υπήρξε εκείνος που, αποκαλύπτοντας μία συγκεκριμένη περίπτωση, εξανάγκασε τον πρώην καγκελάριο να προβεί στην πρώτη ομολογία του περί ύπαρξης «παράλληλων κομματικών λογαριασμών» στα τέλη του περασμένου Νοέμβρη - κάνοντας λόγο για μία «στρατηγική επιχείρηση» της οποίας επιδίωξη είναι να κουκουλωθεί το σκάνδαλο Κολ μέσω του κλονισμού της αξιοπιστίας του Σόιμπλε και της αποδυνάμωσης των ηγετικών στελεχών που επιζητούν την «πλήρη κάθαρση».
Πάντως γεγονός αναντίρρητο παραμένει το ότι δις ο Σόιμπλε είχε αρνηθεί πως γνώριζε τον Σράιμπερ ενώ κατόπιν, μετά τις αποκαλύψεις, το επιβεβαίωνε. Αυτό έχει προκαλέσει έντονη δυσφορία και ιδιαίτερη αμηχανία στην ηγεσία του CDU, που δεν είναι σε θέση να διακριβώσει την αλήθεια, καθιστώντας τη διαμάχη θέμα εισαγγελέα και όχι του κόμματος.
Ο πόλεμος, λοιπόν, έχει κορυφωθεί τις τελευταίες ημέρες, καθώς μετά από αυτές τις εξελίξεις υφέρπει μία πολύ έντονη φημολογία ότι αναζητείται πυρετωδώς «μεταβατική λύση» - στο πρόσωπο του πρωθυπουργού της Θουριγγίας, Μπέρναρντ Φόγκελ ή του πρωθυπουργού της Σαξωνίας, Κουρτ Μπίντενκοπφ - όπως και η «δραστηριοποίηση του Βαυαρού πρωθυπουργού και προέδρου του «αδελφού» κόμματος των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU), Εντμουντ Στόιμπερ . Φημολογίες, που διαψεύδονται φυσικά, αλλά εμμέσως πλην σαφώς υποστηρίζονται, δείχνουν ότι η παραμονή του Σόιμπλε στο αξίωμα του προέδρου, μπορεί μεν να είναι προς το παρόν αναγκαστική, λόγω του ότι δεν έχει ωριμάσει μία εναλλακτική λύση, αλλά μεσοπρόθεσμα δεν έχει προοπτική.
Στο μεταξύ «λάδι στη φωτιά» ρίχνουν και οι πρόσφατες σφυγμομετρήσεις, καθώς χαρακτήρα «κατάρρευσης» προσλαμβάνει το κατρακύλισμα του CDU, αφού έφτασε στο 28% των προτιμήσεων των ψηφοφόρων, από 40% που ήταν τον προηγούμενο μήνα.