ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 4 Οχτώβρη 2022
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΠΕΚΑΜ ΣΤΗ ΜΑΚΡΟΝΗΣΟ
Σε κλίμα συγκίνησης η εκδήλωση τιμής για τους αλύγιστους Μακρονησιώτες

Πλήθος κόσμου, με ιδιαίτερη την παρουσία της νεολαίας, συμμετείχε στην επίσκεψη στη μαρτυρική Μακρόνησο, που οργάνωσε το πρωί της Κυριακής η Πανελλήνια Ενωση Κρατουμένων Αγωνιστών Μακρονήσου (ΠΕΚΑΜ), για να τιμήσει τους χιλιάδες αγωνιστές κρατούμενους και δολοφονημένους, που πέρασαν από το ελληνικό Νταχάου την εμφυλιακή και μετεμφυλιακή περίοδο λειτουργίας του.

Στην εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στο Μνημείο του Μακρονησιώτη, μίλησαν ο Μάκης Μακρής, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, και η Μαριάννα Οργέττα, πρόεδρος της ΠΕΚΑΜ. Αποσπάσματα από λογοτεχνικά έργα Μακρονησιωτών κρατουμένων παρουσίασαν με θεατρικό αναλόγιο οι ηθοποιοί Δανάη Αλυσανδράτου, Ειρήνη Λιγάτου και Γεωργία Καούκη. Ακολούθησαν προσκλητήριο νεκρών και ξενάγηση από τα μέλη του ΔΣ της ΠΕΚΑΜ στις εγκαταστάσεις που σώζονται ακόμη, ενώ πολλοί ήταν και όσοι στάθηκαν στο Μνημείο που έχει στήσει στο νησί η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ. Νωρίτερα στο Μνημείο του Μακρονησιώτη καταθέσεις στεφάνων έγιναν από την ΠΕΚΑΜ, από το Παράρτημα ΠΕΑΕΑ Λαυρίου, εκ μέρους της ΚΕ του ΚΚΕ από τον Β. Συρίγο, εκ μέρους του ΚΣ της ΚΝΕ από τον Αντ. Μοχιανάκη, ενώ λουλούδια άφησαν και οι ανιψιές του κομμουνιστή ήρωα Δημήτρη Τατάκη. Παραβρέθηκε επίσης η Μακρονησιώτισα Ελένη Σαβατιανού - Γεωργαντά.

Στην ομιλία της η Μαριάννα Οργέττα αναφέρθηκε στην ιστορία του κολαστηρίου της Μακρονήσου, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι «το θανατονήσι αυτό σχεδιάστηκε και συγκροτήθηκε από το αστικό πολιτικό σύστημα της χώρας σε συνεργασία με τους Αγγλους και Αμερικανούς συμμάχους του» και επισημαίνοντας ότι «ο ακριβής αριθμός και τα ονόματα των νεκρών μέχρι σήμερα παραμένουν εφτασφράγιστο μυστικό, παρά τα επανειλημμένα διαβήματα της ΠΕΚΑΜ προς το υπουργείο Εθνικής Αμυνας και το ΓΕΣ να ανοίξουν τα αρχεία».

Η πρόεδρος της ΠΕΚΑΜ αναφέρθηκε ακόμη στη συμπλήρωση 75 χρόνων από το άνοιγμα της Μακρονήσου και στην προσπάθεια που κάνουν το αστικό πολιτικό σύστημα και οι ιδεολογικοί του ταγοί που επιχειρούν να κρύψουν, να διαστρεβλώσουν κι όταν δεν το καταφέρνουν να στρογγυλέψουν την ιστορική αλήθεια. Ενώ αναφέρθηκε στον αγώνα για να κρατηθεί ζωντανή η ιστορία της Μακρονήσου, για να υλοποιηθεί στην πράξη η Υπουργική Απόφαση που πάρθηκε πριν από 33 χρόνια και χαρακτηρίζει τη Μακρόνησο ιστορικό τόπο - μνημείο της νεότερης ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς, στις διεκδικήσεις της Ενωσης για σύγχρονο λιμάνι, ώστε το νησί να είναι επισκέψιμο όλο τον χρόνο. Να σταματήσουν οι κωλυσιεργίες από το υπουργείο Πολιτισμού και να υλοποιηθεί η απόφαση του υπ. Περιβάλλοντος για τη δημιουργία λιμανιού. Κατεδάφιση όλων των αυθαιρέτων. Περίφραξη των στρατοπέδων και άλλων χώρων και σηματοδότησή τους. Τοπική αναστήλωση τμημάτων των στρατοπέδων και κτιρίων που υπάρχουν. Καθαρισμός και βατότητα των δρόμων σύνδεσης των στρατοπέδων και άλλων χώρων. Οργάνωση του κτιρίου των αρτοκλιβάνων, να επισκευαστεί ξανά και να χρησιμοποιηθεί ως Ιστορικό Μουσείο μόνιμης έκθεσης φωτογραφιών, αντικειμένων, εντύπων της περιόδου εκείνης. Ενταξη στα εκπαιδευτικά προγράμματα και οργάνωση επισκέψεων σχολείων, για να γίνει γνωστή η Ιστορία στις νεότερες γενιές. Εγκατάσταση φυλάκων. Να ανοίξουν τα αρχεία του ΓΕΣ για να βγει στο φως η ιστορική αλήθεια για τη σφαγή της Μακρονήσου.

Οι Μακρονησιώτες νίκησαν επιβεβαιώνοντας ότι οι επαναστατικές ιδέες έχουν απεριόριστη αντοχή

«Με μεγάλο σεβασμό και ιδιαίτερη συγκίνηση αποτίουμε φόρο τιμής στους αλύγιστους της ταξικής πάλης Μακρονησιώτες, στους ήρωες και τις ηρωίδες του Κόμματός μας, της εργατικής τάξης, του λαού μας, που έγραψαν μερικές από τις πιο λαμπρές σελίδες της επαναστατικής πάλης της Ελλάδας την περίοδο της Αντίστασης στη ναζιστική κατοχή για την απελευθέρωση και την τρίχρονη εποποιία του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας», σημείωσε στην ομιλία του ο Μάκης Μακρής, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

«Η Μακρόνησος διδάσκει τη σημασία και την αξία του ηρωισμού στις πιο αντίξοες συνθήκες, που απαιτούν υπέρβαση και αγνόηση του ίδιου του φόβου του θανάτου», τόνισε, προσθέτοντας ότι «οι Μακρονησιώτες, κομμουνίστριες και κομμουνιστές, νίκησαν τον αντίπαλο επιβεβαιώνοντας για άλλη μια φορά ότι οι επαναστατικές ιδέες έχουν απεριόριστη αντοχή».

Αναφερόμενος στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία, με υπαρκτό τον κίνδυνο γενίκευσής του, ο Μ. Μακρής τόνισε την άμεση και ζωτική ανάγκη για απεμπλοκή της Ελλάδας από τον πόλεμο. «Να σταματήσουν εδώ και τώρα η αποστολή στρατιωτικού υλικού στην Ουκρανία και η χρησιμοποίηση της ελληνικής επικράτειας και των υποδομών της χώρας ως ορμητηρίου πολέμου. Η λαϊκή παρέμβαση είναι όσο ποτέ αναγκαία και είναι αυτή που μπορεί να επιβάλει αυτές τις επιλογές», τόνισε.

Επισήμανε ότι οι εργαζόμενοι μπορούν να δημιουργήσουν παντού εστίες αντίστασης στην επίθεση του κεφαλαίου, υπογραμμίζοντας ότι «σημαντικός σταθμός της εργατικής - λαϊκής πάλης είναι μπροστά μας, η γενική απεργία στις 9 Νοέμβρη, που πρέπει να γίνει υπόθεση όλων μας και να διατρανώσει τη θέληση των εργαζομένων να ζουν με βάση τις ανάγκες τους, παλεύοντας κόντρα σε κυβέρνηση, καπιταλιστές, ΕΕ και τα κόμματά τους».

Υπογράμμισε ότι «λύση δεν είναι η κυβερνητική εναλλαγή με τον ΣΥΡΙΖΑ ή κυβερνήσεις συνεργασίας των ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ ή και ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ. Ο λαός τούς έχει δοκιμάσει. Τώρα πανίσχυρο ΚΚΕ για να δυναμώσει η ταξική αντικαπιταλιστική, αντιμονοπωλιακή πάλη, να οργανωθεί η κοινωνική συμμαχία για την εργατική εξουσία.

Να συμπορευτούμε με το ΚΚΕ και να απαντήσουμε δυναμικά στην επίθεση του κεφαλαίου. Μπορούμε και θα γίνουμε εμείς οι εργαζόμενοι οι μεγάλοι πρωταγωνιστές των εξελίξεων. Και αυτή είναι η μεγαλύτερη τιμή στους αλύγιστους Μακρονησιώτες!».

Εκδήλωση τιμής και μνήμης για την ηρωική Εξέγερση της Δράμας

Στη Δράμα, στο Μνημείο που είναι αφιερωμένο στους μαχητές του ΔΣΕ και τους εκτελεσμένους αγωνιστές από το Εκτακτο Στρατοδικείο Δράμας, στον χώρο του Α' Νεκροταφείου, το πρωί της Κυριακής 2 Οκτώβρη, μέλη και φίλοι του ΚΚΕ, της ΚΝΕ και της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ πήραν μέρος με σεβασμό και συγκίνηση στη λιτή εκδήλωση μνήμης και τιμής για τους πρωτεργάτες κομμουνιστές και άλλους αγωνιστές της ηρωικής Εξέγερσης της Δράμας τον Σεπτέμβρη του '41 ενάντια στους Βούλγαρους φασίστες κατακτητές και για τα χιλιάδες θύματα της θηριωδίας των κατακτητών.

Ο ιστορικός Νίκος Γεωργιάδης, μέλος του Παραρτήματος Δράμας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, αναφέρθηκε στο ιστορικό της περιόδου, πώς οργανώθηκε με πρωτεργάτες τα μέλη του Μακεδονικού Γραφείου Παντελή Χαμαλίδη (Αλέκο), Παρασκευά Δράκο (Μπάρμπα), Απόστολο Τζανή (Κωστάκη), Μωυσή Πασχαλίδη (Γρηγόρη) και Λάμπρο Μαζαράκη, αλλά και κομμουνιστές στα χωριά γύρω από τη Δράμα, που μπήκαν μπροστά σ' αυτή την πρώτη ηρωική λαϊκή εξέγερση κι έδωσαν μαζί με άλλους τίμιους λαϊκούς αγωνιστές μια πρώτη απάντηση στα σχέδια των Βούλγαρων φασιστών στην περιοχή, πριν την οργανωμένη αντίσταση του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ ενάντια στις δυνάμεις κατοχής της χώρας.

Η εκδήλωση έκλεισε με την κατάθεση λουλουδιών στη μνήμη όσων έδωσαν τη ζωή τους με απαράμιλλο ηρωισμό και των χιλιάδων θυμάτων της φασιστικής θηριωδίας.

«ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ»
Εκδήλωση - συζήτηση στις 6 Οκτώβρη

Σύσκεψη - συζήτηση με θέμα «Να τους χαρίσουμε έναν δύσκολο χειμώνα με τον αγώνα μας!» διοργανώνει η «Αγωνιστική Συσπείρωση Δικηγόρων» στις 6 Οκτώβρη, στις 6.30 μ.μ. στο βιβλιοπωλείο της «Σύγχρονης Εποχής» στην Αθήνα (Μαυροκορδάτου 3).

Θα μιλήσουν οι Αντώνης Αντανασιώτης, εκλεγμένος στο ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας με την «Αγωνιστική Συσπείρωση Δικηγόρων», Βασίλης Διονυσόπουλος, πρόεδρος του Σωματείου Μισθωτών Δικηγόρων, Μαριάννα Δίπλα, δικηγόρος στον Πειραιά, και Μάνος Μαλαγάρης, συνήγορος των κομμουνιστών και συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ στη δίκη της Χρυσής Αυγής.

ΔΙΚΗ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
Συγκέντρωση στο Εφετείο στις 7 Οκτώβρη, μέρα κατάθεσης της Μ. Φύσσα

Κάλεσμα σε κάθε σωματείο, κάθε εργαζόμενο και άνεργο, τη νεολαία, τους συνταξιούχους να δώσουν μαζικά το «παρών» έξω από το Εφετείο την Παρασκευή 7 Οκτώβρη στις 9 π.μ. απευθύνει το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας.

Την Παρασκευή καταθέτει στο δευτεροβάθμιο δικαστήριο στη δίκη της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης Χρυσής Αυγής η Μάγδα Φύσσα, μητέρα του δολοφονημένου αντιφασίστα μουσικού Παύλου Φύσσα, «μητέρα κάθε εργαζόμενου, καθενός που θέλει να λέγεται άνθρωπος», σημειώνει στο κάλεσμά του το Συνδικάτο και τονίζει: «Ολοι στο πλευρό της Μάγδας, ενάντια στον φασισμό και το σύστημα που τον γεννά, για τα δικαιώματα και τη ζωή μας».

Για την ίδια μέρα η ΑΔΕΔΥ έχει κηρύξει στάση εργασίας από την αρχή της βάρδιας έως τις 11 π.μ. και καλεί σε συμμετοχή στη συγκέντρωση που θα πραγματοποιηθεί στο Εφετείο.

ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εκδήλωση για τον έναν χρόνο από τον σεισμό στο Αρκαλοχώρι

Η Τομεακή Επιτροπή Ηρακλείου του ΚΚΕ, με αφορμή τον έναν χρόνο από τον καταστροφικό σεισμό της 27ης Σεπτεμβρίου 2021, οργανώνει στο Αρκαλοχώρι πολιτική εκδήλωση με θέμα: «Ενας χρόνος μετά τον καταστροφικό σεισμό: Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό! Ενα σύνθημα πιο επίκαιρο από ποτέ. Οι θέσεις του ΚΚΕ για την προστασία του λαού», στις 6 μ.μ., στο Πολιτιστικό Πολύκεντρο Ιεράς Μητρόπολης Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου, στο Αρκαλοχώρι. Θα μιλήσει ο Δημήτρης Κουτζής, πολιτικός μηχανικός, μέλος του Τμήματος Περιβάλλοντος της ΚΕ του ΚΚΕ και της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ