ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 4 Μάη 2003
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Προς ανάκαμψη χωρίς ν' αποκλείεται νέα ολίσθηση στην ύφεση

Επάνοδο στην ανάπτυξη με αργούς ρυθμούς στις χώρες - μέλη του και την παγκόσμια οικονομία προβλέπει ο ΟΟΣΑ με την εξαμηνιαία έκθεσή του, επικαλούμενος τις επιπτώσεις από τον πόλεμο στο Ιράκ και την «τρομοκρατία» μέχρι την άτυπη πνευμονία...

Συγκρατημένη αισιοδοξία για τους ρυθμούς ανάπτυξης των χωρών - μελών του, αλλά και της παγκόσμιας οικονομίας, προβλέπει ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) με την εξαμηνιαία έκθεσή του «Economic Outlook», που δημοσιοποιήθηκε στο Παρίσι. Οσον αφορά στην Ελλάδα, οι προβλέψεις του ΟΟΣΑ, ελάχιστα διαφέρουν από εκείνες της ΕΕ και του ΔΝΤ (που δημοσιοποιήθηκαν πρόσφατα), σημειώνοντας πως οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας (περίπου 3,5- 3,6% φέτος και γύρω στο 3,9%- 4% το 2004) οφείλονται κυρίως στις προετοιμασίες των Ολυμπιακών Αγώνων και τις εισροές κοινοτικών κονδυλίων (Γ' ΚΠΣ).

Οι συντάκτες της έκθεσης του ΟΟΣΑ, επισημαίνουν για την Ελλάδα την προβληματική πορεία του πληθωρισμού (παρατηρείται αναζωπύρωση και είναι διπλάσιας του μέσου όρου της ΕΕ), της ανεργίας (έχει το δεύτερο μετά την Πορτογαλία υψηλότερο ποσοστό), του δημόσιου χρέους (παραμένει πάνω από 105% του ΑΕΠ) και των ελλειμμάτων του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών (υπερβαίνουν το 6% του ΑΕΠ), για να προτείνουν στη συνέχεια την αντιμετώπισή τους με τη λήψη νέων αντιλαϊκών μέτρων. Μεταξύ άλλων, ο ΟΟΣΑ εισηγείται στην ελληνική κυβέρνηση - επαναλαμβάνοντας στην ουσία τις θέσεις του ΔΝΤ, της ΕΕ, του ΣΕΒ και της Τράπεζας της Ελλάδας - σφιχτότερο έλεγχο των δημόσιων δαπανών και προώθηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στις αγορές εργασίας και προϊόντων.

Σχετικά με τις προοπτικές των χωρών - μελών του ΟΟΣΑ και γενικότερα της παγκόσμιας οικονομίας οι συντάκτες της έκθεσης εκφράζουν τις ανησυχίες τους για τις επιπτώσεις που θα έχουν στην ανάπτυξη ο πόλεμος στο Ιράκ και η «τρομοκρατία», μέχρι η επιδημία της άτυπης πνευμονίας. Ο ΟΟΣΑ προβλέπει ασθενή ρυθμό ανάπτυξης κατά 1,9% της οικονομίας των 30 χωρών - μελών του φέτος, λίγο - πολύ στα περυσινά επίπεδα, αλλά αναμένει επιτάχυνσή του, στο 3%, το 2004. Ενδιαφέρον προκαλεί το γεγονός ότι ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΟΟΣΑ Ζαν Φιλίπ Κοτίς, σχολιάζοντας το περιεχόμενο της εξαμηνιαίας έκθεσης αναφέρει στον πρόλογο: «Η παρούσα έκθεση "Economic Outlook" εξακολουθεί να βλέπει προοπτικές σταδιακής, αν και όχι εντυπωσιακής, ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομίας ως το πλέον πιθανό σενάριο. Αν και μια νέα ολίσθηση στην ύφεση δεν μπορεί να αποκλειστεί κατηγορηματικά, παραμένει προοπτική που συγκεντρώνει περιορισμένες πιθανότητες». Ουσιαστικά, η έκθεση του ΟΟΣΑ συνάδει με τις εκτιμήσεις για τις αναπτυξιακές προοπτικές τόσο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου όσο και με αυτές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής: Βραδεία ανάπτυξη στους επόμενους μήνες και πιθανότητα επιτάχυνσης προς το τέλος του χρόνου.

Οι προβλέψεις του ΟΟΣΑ, για την αμερικανική οικονομία κάνουν λόγο για αύξηση 2,5% του ΑΕΠ στις ΗΠΑ φέτος - μετά από αύξηση 2,4% πέρυσι - και ισχυρή ανάπτυξη της οικονομίας με ρυθμό 4% το 2004. Οσον αφορά στην ιαπωνική οικονομία - που για μία δεκαετία ολίσθαινε και αναδυόταν από την ύφεση - θα συνεχίζει να καταβάλλει προσπάθειες για ανάπτυξη. Για φέτος αναμένουν ρυθμό ανάπτυξης 1%, ενώ το 2004 1,1%. Η αναιμική αυτή ανάπτυξη δε θα οδηγήσει, όμως, στην αντιμετώπιση τόσο του προβλήματος της ανεργίας - το ποσοστό ανεργίας έχει ανέλθει στα επίπεδα - ρεκόρ του 5% του οικονομικά ενεργού ιαπωνικού πληθυσμού - όσο και του αποπληθωρισμού. Τέλος, για την οικονομία της ευρωζώνης, εκτιμάται ότι θα συνεχίσει να «βαδίζει» με βραδείς ρυθμούς, με οικονομική ανάπτυξη μόλις 1% φέτος και ανάκαμψη 2,4% του ΑΕΠ στο 2004.

Η ατμομηχανή της οικονομίας της ευρωζώνης, η γερμανική οικονομία, προβλέπεται ότι θα αναπτυχθεί φέτος με αναιμικό ρυθμό 0,3% λόγω της εξασθένησης της κατανάλωσης και των δαπανών, καθώς και του υψηλού ποσοστού ανεργίας. Η δραστηριότητα θα ανακάμψει μόνο το 2004, όπου η Γερμανία μπορεί να προσβλέπει σε ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης περίπου 1,75%. Ο διεθνής οργανισμός αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις της έκθεσης του φθινοπώρου για το ρυθμό ανάπτυξης της υπ' αριθμόν δύο οικονομίας της ευρωζώνης, της Γαλλίας: Προβλέπει αύξηση 1,25% στο 2003 και 2,5% στο 2004 του γαλλικού ΑΕΠ, ενώ οι προηγούμενες εκτιμήσεις έκαναν λόγο για 1,9% και 2,9% αντιστοίχως.

Σχετικά με τα δημόσια ελλείμματα τόσο της Γερμανίας όσο και της Γαλλίας, οι εκτιμήσεις του ΟΟΣΑ τα τοποθετούν φέτος και του χρόνου πάνω από το όριο του 3% του ΑΕΠ που προβλέπει το Σύμφωνο Σταθερότητας: Στο 3,6% του ΑΕΠ το 2003 και στο 3,25% του ΑΕΠ το 2004 το δημόσιο έλλειμμα της Γερμανίας, ενώ αυτό της Γαλλίας στο 3,6% του ΑΕΠ φέτος και στο 3,3% του ΑΕΠ του χρόνου.

Τέλος, ο ΟΟΣΑ δεν αποκλείει το ενδεχόμενο μιας νέας χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής της EKT, προκειμένου να δοθεί ώθηση στην επιχειρηματική δραστηριότητα, καθώς οι κυβερνήσεις με μεγάλα ελλείμματα δεν έχουν περιθώρια για μεγάλες κυβερνητικές δαπάνες. Ωστόσο, το θέμα παραπέρα μείωσης των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, διχάζει τους ευρωτραπεζίτες, καθώς άλλοι τάσσονται υπέρ της μείωσης (με το σκεπτικό ότι θα συμβάλει στην ανάκαμψη στις οικονομίες της ευρωζώνης) και άλλοι κατά (χαρακτηρίζοντας δώρο άδωρο για την ανάπτυξη τη μείωση των επιτοκίων). Εννοείται, πως οι συντάκτες της έκθεσης του ΟΟΣΑ - όπως και των άλλων ιμπεριαλιστικών κέντρων (ΕΕ, ΔΝΤ κλπ) που έχουν ιδρυθεί για να υπηρετούν αποκλειστικά τα συμφέροντα των πολυεθνικών και του μεγάλου κεφαλαίου - αποφεύγουν σαν ο διάβολος το λιβάνι τη διατύπωση προτάσεων για επιτάχυνση των ρυθμών ανάπτυξης με μέτρα ουσιαστικής αύξησης της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων με παράλληλη μείωση των μονοπωλιακών κερδών και υπερκερδών.


Λ. Τ.

Ματωμένα υπερκέρδη

Στις ηλεκτρονικές σελίδες της οικονομικής εφημερίδας «Η Ναυτεμπορική», διαβάσαμε χτες μια αρκετά ενδιαφέρουσα είδηση, που δείχνει ότι πριν ακόμα αρχίσει το ματοκύλισμα του ιρακινού λαού και η ισοπέδωση του Ιράκ από τα αμερικανοβρετανικά στρατεύματα, οι πολυεθνικές του πετρελαίου έβλεπαν τα κέρδη τους να απογειώνονται στα ύψη. Εχοντας το πάνω χέρι στη διαμόρφωση των τιμών στα χρηματιστήρια πετρελαίου, οι πολυεθνικές προκάλεσαν κατακόρυφη άνοδο στις διεθνείς τιμές πετρελαίου, επιδιώκοντας έτσι τη μεγιστοποίηση των υπερκερδών τους. Και τα κατάφεραν πολύ καλά.

Οπως μαρτυρά η είδηση που διαβάσαμε στη «Ναυτεμπορική», «υπερτετραπλάσια κέρδη, εμφάνισε, το πρώτο τρίμηνο του έτους, η τρίτη σε μέγεθος εισηγμένη στο Χρηματιστήριο εταιρία πετρελαιοειδών, BP, ως αποτέλεσμα της υψηλής τιμής του αργού πετρελαίου και του φυσικού αερίου». Οι διοικούντες την εταιρία ομολογούν δημόσια πως η κατακόρυφη άνοδος των κερδών της ΒΡ προήλθε από την «υψηλή άνοδο της τιμής του αργού πετρελαίου και του φυσικού αερίου». Ανοδο την οποία προκάλεσαν - αξιοποιώντας τις προετοιμασίες εισβολής των αμερικανοβρετανικών στρατιωτικών δυνάμεων στο Ιράκ - οι ίδιες οι πολυεθνικές πετρελαίου.

Ετσι, τα αφεντικά της ΒΡ ανακοίνωσαν τις εκτιμήσεις τους, σύμφωνα με τις οποίες τα καθαρά κέρδη της εταιρίας, μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2003, αναμένεται να φτάσουν στα 3,47 δισ. δολάρια (περίπου 1,2 τρισ. δραχμές), από 854 εκατ. δολ., που ήταν στο πρώτο τρίμηνο του 2002. Ρισκάρουν, μάλιστα, την πρόβλεψη πως «η σημαντική άνοδος των εσόδων της BP δείχνει ότι ανάλογη αύξηση θα εμφανίσουν και οι ανταγωνίστριές της Royal Dutch/ Shell Group και Exxon Mobil Corp., μετά τη σημαντική αύξηση και στα υψηλότερα επίπεδα σε χρονικό διάστημα 12 ετών, της τιμής του αργού πετρελαίου, που έφθασε σχεδόν στα 40 δολ. το βαρέλι τον Φεβρουάριο, ως αποτέλεσμα του πολέμου στο Ιράκ».

Είπε κανείς πως ο πόλεμος στο Ιράκ δεν έγινε ΚΑΙ για τον έλεγχο των πετρελαίων στην περιοχή; Σίγουρα, δύσκολα θα βρεθεί σήμερα κάποιος, που να πιστεύει σήμερα στα σοβαρά τις ανοησίες, που προβάλλουν ο Πρόεδρος των ΗΠΑ ή ο πρωθυπουργός της Βρετανίας και τα κάθε είδους τσιράκια τους, ότι δηλαδή και ο δεύτερος πόλεμος εναντίον του Ιράκ έγινε για «ανθρωπιστικούς σκοπούς», «για την απελευθέρωση του ιρακινού λαού από το δικτατορικό καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν» ή «για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας» και όχι για τα πετρέλαια. Αν υπάρχουν ακόμη κάποιοι που να δικαιολογούν την αμερικανοβρετανική εισβολή στο Ιράκ, αυτοί θα είναι είτε πράκτορες των μυστικών υπηρεσιών των δύο χωρών, είτε τσιράκια των πολυεθνικών και σε κάθε περίπτωση άνθρωποι που πληρώνονται για να δικαιολογούν τα εγκλήματα των αφεντικών τους...

Από τη χαρμόσυνη είδηση των διοικούντων τη ΒΡ, που πανηγυρίζουν για την εκτίναξη των κερδών της εταιρίας τους και προβλέπουν ότι ανάλογη εξέλιξη θα έχουν και τα κέρδη των άλλων πολυεθνικών πετρελαίου, προκύπτει εμμέσως, πλην σαφώς, ότι αυτά τα υπερκέρδη είναι βαμμένα με το αίμα του ιρακινού λαού.


Λάμπρος ΤΟΚΑΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ