ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 5 Μάρτη 2009
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ 17 ΜΑΡΤΗ - ΑΠΕΡΓΙΑ 2 ΑΠΡΙΛΗ
Καθήκον όλων η συμμετοχή στη σημερινή σύσκεψη

Στις 6 μ.μ., στο Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας καλεί συνδικαλιστές και εργαζόμενους η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ. Ιδιαίτερα μαζική η χτεσινή σύσκεψη στη Θεσσαλονίκη

Στιγμιότυπο από τη χτεσινή σύσκεψη του ΠΑΜΕ στη Θεσσαλονίκη

Motion Team

Στιγμιότυπο από τη χτεσινή σύσκεψη του ΠΑΜΕ στη Θεσσαλονίκη
Με την πλατιά, καθοριστικής σημασίας σύσκεψη που διοργανώνει η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ, σήμερα Πέμπτη, στις 6 μ.μ., στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας (Βερανζέρου 1, πλ. Κάνιγγος), το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα κάνει ένα ακόμα αποφασιστικό βήμα για την επιτυχία των συλλαλητηρίων που διοργανώνει στις 17 Μάρτη σε όλη τη χώρα και την πανεργατική πανελλαδική απεργία στις 2 Απρίλη. Στην Αθήνα, το συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ θα γίνει στις 6 μ.μ., στην πλατεία Ομόνοιας. Στον Πειραιά, στην πλατεία Κοραή στις 6.30 μ.μ. Η απεργιακή συγκέντρωση στις 2 Απρίλη στην Αθήνα ορίστηκε για τις 10.30 π.μ. στην πλατεία Ομόνοιας.

Με νέες δυνάμεις στη Θεσσαλονίκη

Με πλατιά συμμετοχή εκπροσώπων σωματείων και συνδικαλιστών, αλλά και μαζικών φορέων, καθώς και με νέες παρουσίες από χώρους που το τελευταίο διάστημα το ΠΑΜΕ έχει αναπτύξει πρωτοπόρα δράση, όπως οι καθαρίστριες, ο βιομηχανικός επισιτισμός και οι τηλεπικοινωνίες, πραγματοποιήθηκε χτες το βράδυ η σύσκεψη της Γραμματείας Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ για την προετοιμασία του συλλαλητηρίου στις 17 Μάρτη, στις 6.30 μ.μ., στο Αγαλμα Βενιζέλου, αλλά και για την επιτυχία της 24ωρης απεργίας στις 2 του Απρίλη. Η αίθουσα στον 1ο όροφο του ΕΚΘ αποδείχτηκε μικρή, με αποτέλεσμα η σύσκεψη να μεταφερθεί στη μεγάλη αίθουσα του Εργατικού Κέντρου.

Στην εισήγηση, ο Σ. Ζαριανόπουλος, στέλεχος του ΠΑΜΕ, σημείωσε την ανάγκη έντασης της δουλειάς όσων δρουν μέσα από τις γραμμές του ταξικού κινήματος, ώστε περισσότεροι εργαζόμενοι μαζί με το ΠΑΜΕ, χωρίς δισταγμούς και ταλαντεύσεις, να μπουν στη σύγκρουση με το κεφάλαιο και τους εκπροσώπους του. Οπως είπε, «προετοιμασία για το ΠΑΜΕ πάνω απ' όλα σημαίνει μαζική - περισσότερο από κάθε άλλη φορά - επαφή με όσο το δυνατόν περισσότερους εργαζόμενους, σε όσο το δυνατόν περισσότερους εργασιακούς χώρους, στις γειτονιές, τους χώρους κατοικίας.

Σημαίνει ουσιαστική επαφή και κουβέντα με τους εργάτες και τις εργάτριες, με τους νέους και τις νέες. Σημαίνει ότι οδηγούμαστε στο συλλαλητήριο και την απεργία μέσα από συγκεκριμένο και όχι γενικόλογο σχεδιασμό να οργανώσουμε και να ξεδιπλωθούν αγώνες στη Θεσσαλονίκη. Να στήσουμε με αποφασιστικότητα - μεγαλύτερη από κάθε άλλη φορά - τις μορφές οργάνωσης των εργαζόμενων, τις επιτροπές αγώνα ή τα νέα κλαδικά σωματεία που πρέπει να παίρνουν πια σάρκα και οστά κάθε μέρα που περνά. Να εξαντλήσουμε όλα τα αποθέματα ανησυχίας, αποφασιστικότητας, ταξικού θάρρους, δυνάμεων, αλλά και δημιουργικής πρωτοβουλίας για την οργάνωση της δουλειάς».

Σύσκεψη της Γραμματείας του ΠΑΜΕ πραγματοποιήθηκε χτες και στην Κατερίνη, ενώ την Παρασκευή, στις 7 μ.μ., προγραμματίζεται σύσκεψη της Γραμματείας Ξάνθης του ΠΑΜΕ.

Κάλεσμα σε εκπαιδευτικούς - φοιτητές - σπουδαστές

Κάλεσμα σε όλους τους δασκάλους, νηπιαγωγούς, καθηγητές στη δημόσια και ιδιωτική εκπαίδευση, σε κάθε χώρο, να συμπορευτούν με το ΠΑΜΕ, να συμμετάσχουν στα συλλαλητήρια στις 17 Μάρτη και στην απεργία στις 2 Απρίλη, απευθύνει το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών, επισημαίνοντας την ανάγκη να σπάσει ο φόβος και να μετατραπεί η λαϊκή δυσαρέσκεια σε οργανωμένη πάλη. Αντίστοιχο κάλεσμα απευθύνει σε φοιτητές και σπουδαστές η Πανσπουδαστική ΚΣ με ψήφισμα που καταθέτει στα ΔΣ των φοιτητικών - σπουδαστικών συλλόγων.


ΠΑΜΕ - ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ 17 ΜΑΡΤΗ
Στο δρόμο της ρήξης

Ο μεγαλύτερος κλάδος στη Ζάκυνθο είναι οι ξενοδοχοϋπάλληλοι, που εργάζονται εποχιακά, ανασφάλιστοι, βαθιά εκμεταλλευόμενοι. Η τρομοκρατία στους χώρους δουλειάς οργιάζει. Αυτοί που πιο οξυμένα βιώνουν στο πετσί τους τις εργοδοτικές αυθαιρεσίες είναι οι μετανάστες. Ενόψει της οικονομικής κρίσης η κατάσταση θα δυσκολέψει ακόμα περισσότερο. Ηδη στο νησί είναι 500 άνεργοι περισσότεροι από πέρσι. Το καλοκαίρι θα είναι λιγότερες οι προσλήψεις προσωπικού και θα μειωθεί η τουριστική περίοδος. Οι εργοδότες καλούν τους εργαζόμενους σε συναίνεση και υποταγή, προκειμένου να βγουν αλώβητοι από την κρίση.

Ανάλογη είναι η κατάσταση και στους άλλους κλάδους. Στις κατασκευές η δουλειά έχει πέσει κατακόρυφα τον τελευταίο 1,5 χρόνο. Στο εμπόριο και τα σούπερ μάρκετ επεκτείνονται οι ελαστικές μορφές απασχόλησης, τα σπαστά ωράρια και οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Χαρακτηριστικό παράδειγμα στα σούπερ μάρκετ «Βερόπουλος», όπου πριν 2 μήνες, με τη δικαιολογία ότι έληξε η σύμβαση εργασίας, απολύθηκε συνδικαλίστρια, με απειλές ότι θα μπει στη μαύρη λίστα για να μην μπορεί να βρει δουλειά πουθενά. Σε όλα τα παραπάνω, η μεγαλοεργοδοσία έχει τις «ευλογίες» και τη στήριξη του αστικού κράτους που υπηρετούν πιστά τα κόμματα του κεφαλαίου ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και του ευρωμονόδρομου. Ανάλογη δουλειά κάνουν και τα δεκανίκια τους, οι ξεπουλημένες ηγεσίες της ΓΣΕΕ και των Ομοσπονδιών Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Ξενοδοχοϋπαλλήλων. Βάζουν πλάτη στο να περνούν τα αντεργατικά τους εκτρώματα. Το έδειξαν άλλωστε στην τελευταία συνάντηση που είχαν με την ηγεσία του ΣΕΒ.

Ο δρόμος της ρήξης, της σύγκρουσης με την εργοδοσία και την πολιτική που υπηρετεί τα συμφέροντά της είναι αυτός που πρέπει να ακολουθήσουν οι εργαζόμενοι, μέσα από τα ταξικά συνδικάτα, το ΠΑΜΕ. Μόνο έτσι μπορούμε να εμποδίσουμε την αντεργατική λαίλαπα. Αυτό είναι που φοβούνται πραγματικά. Γι' αυτό και στη Ζάκυνθο διώκουν 13 συνδικαλιστικά στελέχη. Τους ενοχλεί που αναγκάζονται να κάνουν υποχωρήσεις κάτω από την πίεση του ταξικού κινήματος και έχουμε τρανταχτά παραδείγματα στο νησί. Ομως αυτό που φοβούνται περισσότερο είναι, ενόψει της κρίσης, μήπως βγει η εργατική τάξη στο προσκήνιο, με προσανατολισμό την αντεπίθεση. Γι' αυτό και το συλλαλητήριο στις 17 Μάρτη έχει σημασία να είναι μαζικό ώστε να δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για αλλαγή των συσχετισμών σε όλα τα επίπεδα προς όφελος της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων. Με την ίδια αποφασιστικότητα συνεχίζουμε τη μάχη και για την απεργία στις 2 του Απρίλη.


Τάκης ΣΤΡΟΥΖΑΣ
Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ζακύνθου


ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - ΘΡΑΚΗΣ
Χτυπάει «κόκκινο» η εργοδοτική επιθετικότητα

Αξιοποιώντας κάθε αντεργατικό μέσο, οι επιχειρήσεις θέλουν να διατηρήσουν την υπερκερδοφορία τους και να φορτώσουν την κρίση στους εργαζόμενους

Ενταση των απολύσεων, επιδείνωση των ήδη άθλιων εργασιακών σχέσεων, περικοπές μισθών και άλλες αντεργατικές μεθοδεύσεις είναι ό,τι αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στις πέντε Βιομηχανικές Περιοχές (ΒΙΠΕ) της Μακεδονίας και της Θράκης στο όνομα της οικονομικής κρίσης. Στο Κιλκίς, από τον περασμένο Νοέμβρη και κλιμακούμενα μέχρι σήμερα, έχουν χάσει τη δουλειά τους περισσότεροι από 500 εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις εντός και εκτός ΒΙΠΕ, κυρίως από τους κλάδους μετάλλου, βαφείων - κλωστοϋφαντουργίας και βιοτεχνιών «φασόν».

Χαρακτηριστικά είναι τα εξής παραδείγματα από τον κλάδο του Μετάλλου στη ΒΙΠΕ Κιλκίς:

  • Η ALUMIL, από το Νοέμβρη του 2008 μέχρι και το Φλεβάρη, πραγματοποίησε 100 απολύσεις. Ο όμιλος (ALUMIL, ALUFIL, ALUNEF), που απασχολεί περίπου 950 εργαζόμενους, σχεδιάζει παραπέρα μείωση του προσωπικού τουλάχιστον κατά 350 εργαζόμενους.
  • Η KLEEMAN τον περασμένο Δεκέμβρη και Γενάρη απέλυσε 40 εργαζόμενους συμβασιούχους ορισμένου χρόνου. Επέβαλε 7ωρη απασχόληση, μείωση μισθού και από τις 16 Φλεβάρη έβγαλε σε υποχρεωτική άδεια τους εργαζόμενους στην απογευματινή βάρδια.
  • Η ALMACO απέλυσε 80 από τους 280 εργαζόμενους που απασχολούσε και σχεδιάζει άλλες 80 απολύσεις.
  • Η ERLIKON, από τον περασμένο Νοέμβρη, απέλυσε 37 και σταμάτησε τη βραδινή βάρδια. Στο γαλβανιστήριό της επέβαλε 5ήμερη κυλιόμενη εργασία, ενώ μέχρι πριν είχε 7ήμερη εργασία.
  • Η ELVIAL απέλυσε 40 εργαζόμενους, ενώ μέχρι το Δεκέμβρη του 2008 οι εργαζόμενοι δούλευαν 12 ώρες ημερησίως.
  • Η ΚΕΤΕΕ από 9 Φλεβάρη επέβαλε 6ωρη ημερήσια εργασία με ανάλογη μείωση μισθού.
  • Απολύσεις έγιναν επίσης και στις επιχειρήσεις ΚΡΙΣΤΑΛ και ΔΟΜΗ.

Στη ΒΙΠΕ του Νομού Ροδόπης, σύμφωνα με στοιχεία που δίνουν οι συνδικαλιστές, από τα 92 εγκατεστημένα εργοστάσια λειτουργούν πλέον τα 47. Μόνο στο δεύτερο εξάμηνο του 2008, χάθηκαν από τη ΒΙΠΕ 668 θέσεις εργασίας. Σήμερα, 425 εργαζόμενοι σε πέντε επιχειρήσεις έχουν βγει σε υποχρεωτική άδεια, άλλοι 103 σε τρεις επιχειρήσεις έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα, και περίπου 700 είναι απλήρωτοι για μήνες. Στις Σέρρες απλήρωτοι εδώ και μήνες ή σε αναγκαστική άδεια βρίσκονται περίπου 340 εργαζόμενοι σε δύο μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες, που ολοκλήρωσαν τα έργα τους. Περίπου 100 εργαζόμενοι απολύθηκαν από την αλυσίδα σούπερ μάρκετ «Χαβαλές», που έκλεισε πρόσφατα 14 καταστήματα.

Στη Θεσσαλονίκη περίπου 1.500 εργαζόμενοι έχασαν τη δουλειά τους το τελευταίο τρίμηνο, κυρίως από τους τομείς εμπορίου, επισιτισμού, τουρισμού. Πρόσφατο παράδειγμα, το λουκέτο στη βιοτεχνία ιματισμού ΜΟΡΙΤΖ, όπου έχασαν τη δουλειά τους 60 εργαζόμενοι. Επίσης, στο εργοστάσιο της ΦΙΛΚΕΡΑΜ απολύθηκαν ήδη 20 εργαζόμενοι και οι απολύσεις συνεχίζονται με το 2%. Η επιχείρηση ετοιμάζεται να βγάλει σε διαθεσιμότητα άλλους 25 εργαζόμενους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ