ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 5 Αυγούστου 2017
Σελ. /20
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Γκαλά Οπερας «Μαρία Κάλλας»

Η Μαρία Κάλλας στη «Νόρμα»
Η Μαρία Κάλλας στη «Νόρμα»
Με ένα μοναδικό Γκαλά Οπερας, στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού, στις 14 Σεπτέμβρη, στις 9.30 μ.μ., η Εθνική Λυρική Σκηνή τιμά την Μαρία Κάλλας, με αφορμή τη συμπλήρωση 40 ετών από το θάνατό της, το 1977, στο Παρίσι.

Τρεις σπουδαίες υψίφωνοι της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, με διεθνή σταδιοδρομία, οι Τσέλια Κοστέα, Μυρτώ Παπαθανασίου και Χριστίνα Πουλίτση, θα ερμηνεύσουν αποσπάσματα από όπερες των Τζουζέππε Βέρντι, Σαρλ Γκουνό, Λεό Ντελίμπ, Τζάκομο Πουτσίνι, Ουμπέρτο Τζιορντάνο, Γκαετάνο Ντονιτσέτι και Βιντσέντζο Μπελίνι, τις οποίες σημάδεψε με τις ερμηνείες της η Μαρία Κάλλας. Την Ορχήστρα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής θα διευθύνει ο Ηλίας Βουδούρης.

Περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο λυρικό καλλιτέχνη του 20ού αιώνα, η Ελληνίδα ντίβα Μαρία Κάλλας κυριάρχησε και άλλαξε για πάντα την πορεία της όπερας. Διαθέτοντας εκ φύσεως φωνή δραματικής υψιφώνου, είχε την τύχη να διδαχτεί την τεχνική και το ρεπερτόριο του ιταλικού ρομαντικού «μπελκάντο» στην Αθήνα, πλάι στη διάσημη Ισπανίδα κολορατούρα υψίφωνο Ελβίρα ντε Ιντάλγκο. Τα πρώτα χρόνια της σταδιοδρομίας της στην Εθνική Λυρική Σκηνή αλλά και μετέπειτα στην Ιταλία ερμήνευε έργα δραματικά, των Βέρντι, Βάγκνερ και Πουτσίνι. Το 1949 τής δόθηκε η ευκαιρία να φανερώσει το ταλέντο της στη Βενετία, αντικαθιστώντας σε ελάχιστο χρόνο την πρωταγωνίστρια παράστασης των άκρως δεξιοτεχνικών «Πουριτανών» του Μπελίνι, λίγες μέρες αφότου η ίδια είχε ολοκληρώσει τις εμφανίσεις της στην όπερα «Βαλκυρία» του Βάγκνερ, όπου ερμήνευε την Βρουνχίλδη. Ετσι, σταδιακά ερμήνευσε περισσότερους ρόλους του ιταλικού Ρομαντισμού, συμβάλλοντας αποφασιστικά στην αναγέννηση λησμονημένων έργων των Μπελίνι, Ντονιτσέτι και Ροσίνι. Ακούραστα εργατική, δεν σταματούσε παρά μόνο όταν θεωρούσε ότι είχε αγγίξει το μέγιστο των δυνατοτήτων της. Η Μαρία Κάλλας υπήρξε η απόλυτη ντίβα. Η μαγνητική σκηνική παρουσία και το θερμό ταμπεραμέντο της δημιουργούσαν αίσθηση όπου κι αν εμφανιζόταν. Η μουσική της κατάρτιση, η πρωτοτυπία στις ερμηνείες της - με την ικανότητά της να πλάθει χαρακτήρες, να διεισδύει σε βάθος και στην ουσία να γίνεται η ίδια ο ρόλος - και η απόλυτη κυριαρχία της στο κοινό υπήρξαν αναμφισβήτητες.

«Ιων» και «Ιώ» στους Φιλίππους

«Ιων»
«Ιων»
Οι παραστάσεις του 60ού Φεστιβάλ Φιλίππων «Ιων, μια εκδοχή για δύο πρόσωπα» και «Ιώ» θα παρουσιαστούν την Τετάρτη 9 Αυγούστου (7 μ.μ.), ενώ οι παραστάσεις «Οιδίπους - Δοκιμές κάτω απ' την προσωπίδα ένα κενό» και «Οιδίπους Τύραννος - Χορικά» θα παρουσιαστούν την Πέμπτη 10 Αυγούστου στο Αρχαίο Θέατρο των Φιλίππων, ως αποτέλεσμα του εντατικού εργαστηρίου - camp που ξεκίνησε στην περιοχή των Κρηνίδων στις 20 Ιούλη. Τιμώμενο πρόσωπο της διοργάνωσης είναι ο σκηνοθέτης Θεόδωρος Τερζόπουλος.

«Ιων, μια εκδοχή για δύο πρόσωπα» ονομάζεται η παράσταση που θα παρουσιάσει η Ιόλη Ανδρεάδη. Επί σκηνής ο φετινός νικητής του Βραβείου «Δημήτρης Χορν», Κωνσταντίνος Μπιμπής, ερμηνεύοντας τον Ιωνα και 7 ακόμα ρόλους. Στον ρόλο της Κρέουσας η Δήμητρα Χατούπη. Μαζί τους, δημιουργώντας ένα ζωντανό ηχοτοπίο, ο μουσικός Νίκος Τουλιάτος.

Καθώς δύει ο ήλιος, ο νεαρός Ιωνας - ο μετέπειτα γενάρχης των Ιώνων, των Αθηναίων - καταφτάνει στο μέσο της σκηνής του Αρχαίου Θεάτρου των Φιλίππων, ενώ η Κρέουσα, η μητέρα του, στέκεται στις θέσεις των θεατών και παραμονεύει. Ο ήρωας γοητεύεται από την παράξενη αυτή γυναίκα, νιώθοντας μαζί της μια απόκοσμη οικειότητα. Και για να κατακτήσει την αγάπη της, αποφασίζει να της εξιστορήσει όλα του τα πάθη.

  • «Ιώ» ονομάζεται η παράσταση που θα παρουσιάσει η Αμερικανίδα σκηνοθέτρια Λάουρα Τέσμαν με τους συνεργάτες της, την Τετάρτη 9 Αυγούστου, στο Αρχαίο Θέατρο των Φιλίππων, στις 9 μ.μ.

Η ιστορία της Ιούς φτάνει σε εμάς μέσω θραυσμάτων. Η ηρωίδα υπάρχει πάντα σε ένα σύνορο, σε ένα όριο μεταξύ κοριτσιού και γυναίκας, ανθρώπου και θηρίου. Ταπεινωμένη, φιμωμένη και αενάως κυνηγημένη. Και παρ' όλα αυτά, αντέχει. Η ιστορία της έχει ειπωθεί και ξαναειπωθεί, αλλά δεν είναι ποτέ δική της. Ποια είναι; Τι την κινεί σε αυτό το μακρύ και επικό ταξίδι της; Ποια είναι η ιστορία της, που δεν έχει ειπωθεί;

Η «Ιώ» είναι ένα πρωτότυπο έργο της Λ. Τέσμαν που γράφτηκε το 2017 για το 60ό Φεστιβάλ Φιλίππων και μεταφράστηκε από την Ερατώ Α. Κρεμμύδα. Παρουσιάζεται για πρώτη φορά και ερευνά το «διάστημα» μεταξύ της Ιούς που βλέπουμε στον «Προμηθέα Δεσμώτη» του Αισχύλου και της Ιούς για την οποία ακούμε στις «Ικέτιδες».

Τέσσερις γυναίκες (Μαρία - Ολγα Αθηναίου, Τίνα Γιωτοπούλου, Ιφιγένεια Γρίβα και Κλεοπάτρα Μάρκου) ερμηνεύουν περισσότερους από έναν ρόλους, στο ταξίδι της Ιούς, μια σωματική ανασκαφή στα απομεινάρια του μύθου.

«7 Ελεγείες και Σάτιρες»

«Τούτος ο τόπος είναι ένας βράχος σαν σπαθί κοφτερός που σοφός ο καιρός θα τον κάνει τραγούδι μια μέρα και θα 'ρθούν εποχές που οι φτωχές μας ψυχές το σκοπό του θ' ακούν στον αγέρα»...

«7 Ελεγείες και Σάτιρες» το νέο έργο του Σταύρου Ξαρχάκου που κυκλοφορεί από τη «Μικρή Αρκτο». Πρόκειται για έργο για πιάνο και φωνή, για επτά καινούργια τραγούδια που μελοποίησε ο Στ. Ξαρχάκος σε στίχους του Μάνου Ελευθερίου, του Θοδωρή Γκόνη και της Λίνας Νικολακοπούλου. Τα τραγούδια ερμηνεύει ο ίδιος ο συνθέτης, δίνοντάς τους ένα ειδικό βάρος, ενώ στο πιάνο τον συνοδεύει ο Νεοκλής Νεοφυτίδης.

Την έκδοση κοσμούν έργα του ζωγράφου Γιώργου Ρόρρη, ο οποίος τα παραχώρησε ευγενικά. Το έργο εκδίδεται μετά από πολλά χρόνια δισκογραφικής απουσίας του Σταύρου Ξαρχάκου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ