ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 7 Μάρτη 2018
Σελ. /24
ΤΟΜΕΑΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΑΕΙ - ΤΕΙ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Παρέμβαση για τα σχέδια «πανεπιστημιοποίησης» του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης

Από παλιότερη κινητοποίηση σπουδαστών του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης
Από παλιότερη κινητοποίηση σπουδαστών του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης
Το υπουργείο Παιδείας έχει διαμηνύσει ότι η δημιουργία του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής από τη συνένωση των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά θα αποτελέσει τον οδηγό για αντίστοιχες συνέργειες και συγχωνεύσεις, στο πλαίσιο της συζήτησης που έχει ξεκινήσει στις περισσότερες Περιφέρειες της χώρας, με στόχο τη συνολική αναδιάρθρωση του χάρτη της Ανώτατης Εκπαίδευσης στη χώρα μας.

Στο πλαίσιο αυτών των συζητήσεων που γίνονται, στη Θεσσαλονίκη έχει φουντώσει το θέμα της λεγόμενης «πανεπιστημιοποίησης» του ΤΕΙ. Κυκλοφορούν διάφορα σενάρια, είτε για συνένωση του Αλεξάνδρειου ΤΕΙ Θεσσαλονίκης (ΑΤΕΙ-Θ) με το Διεθνές Πανεπιστήμιο, το ΤΕΙ Καβάλας και το ΤΕΙ Σερρών (πρόταση υπουργείου Παιδείας), είτε με το ΑΠΘ, ακόμα και με το ΠΑΜΑΚ.

Σε σχετική ανακοίνωσή της, η Τομεακή Οργάνωση ΑΕΙ - ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ σημειώνει μεταξύ άλλων για το θέμα:

«Ενώ διατυμπανίζουν ότι πρόκειται για μια θετική εξέλιξη η οποία θα καταργήσει την κατηγοριοποίηση μεταξύ των αποφοίτων, στην πραγματικότητα αυτή όχι μόνο δεν αναιρείται αλλά αντίθετα διευρύνεται. Εχουμε έτσι απόφοιτους 5ετών σπουδών (επίπεδο master), 4ετών (επιπέδου bachelor), απόφοιτους των παλιών ΤΕΙ και μια νέα επιπλέον κατηγορία: Τους απόφοιτους των διετών προγραμμάτων κατάρτισης, στο ίδιο επιστημονικό αντικείμενο.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα της κατηγοριοποίησης είναι αυτά των μηχανικών ή των γεωπόνων, όπου θα υπάρχουν οι διπλωματούχοι απόφοιτοι Πολυτεχνείων και Γεωπονικών Σχολών, οι πτυχιούχοι απόφοιτοι των νέων πανεπιστημίων που θα προκύψουν από τη μετεξέλιξη των ΤΕΙ και οι απόφοιτοι των 2ετών προγραμμάτων που πλέον θα οργανώνουν αυτά τα νέα πανεπιστήμια! Αποτέλεσμα αυτής της πολυκατηγοριοποίησης είναι η συμπίεση μισθών και εργασιακών δικαιωμάτων προς τα κάτω για όλους.

Με το βλέμμα στις ορέξεις των επιχειρηματικών ομίλων

Κυβέρνηση και φορείς των εργοδοτών (ΣΕΒ, Επιμελητήρια κ.ά.) έχουν διαφημίσει τη σύνδεση των νέων πανεπιστημίων που θα προκύψουν με τις λεγόμενες "περιφερειακές ανάγκες", δηλαδή τους αναπτυξιακούς στόχους που θέτει το κεφάλαιο σε κάθε Περιφέρεια. Βασικό τους γνώρισμα θα αποτελεί η εκτεταμένη μαθητεία των σπουδαστών, δηλαδή η "τροφοδοσία" της αγοράς εργασίας με χιλιάδες νέους εργαζόμενους, μισοκαταρτισμένους, με περιορισμένα ή χωρίς εργασιακά δικαιώματα.

Είναι γνωστό, άλλωστε, ότι η περιοχή της Σίνδου, τα νέα επιχειρηματικά σχέδια για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, η περιοχή του Καλοχωρίου που συνορεύει με το ΑΤΕΙ-Θ, είναι στις προτεραιότητες των μονοπωλιακών ομίλων. Πρόκειται, βέβαια, για τις περιοχές που έχουν γίνει κυριολεκτικά τάφοι από τα εργατικά "ατυχήματα", που είναι μπροστάρηδες στην κατάργηση κάθε εργασιακού δικαιώματος, που έχουν μετατραπεί σε στρατόπεδα συγκέντρωσης μεταναστών. Αυτό είναι το πραγματικό πρόσωπο της επιχειρηματικότητας. Στο όνομά της και προκειμένου να ανοίξουν οι δρόμοι του πετρελαίου και του εμπορίου, απαιτούν μισθούς πείνας αντίστοιχους με των εργαζομένων των υπόλοιπων βαλκανικών χωρών, καταργούν το δικαίωμα της απεργίας, ενώ ταυτόχρονα μπλέκουν όλο και πιο βαθιά τους εργαζόμενους στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς των μονοπωλίων και των κρατών τους.

Δεν είχαμε βέβαια καμιά αυταπάτη ότι η "πανεπιστημιοποίηση" θα συνοδευόταν από αύξηση της χρηματοδότησης, προσλήψεις σε μόνιμο εκπαιδευτικό και διοικητικό προσωπικό, εργαστηριακές και άλλες υποδομές (εστίες, λέσχες κ.λπ.).

Τα μεγάλα, ουσιαστικά προβλήματα που καθιστούν ήδη οριακή την κατάσταση στη λειτουργία του Ιδρύματος παραμένουν. Παραμένουν: Η συνεχής υποβάθμιση των σπουδών, ώστε να προετοιμάζεται ο αυριανός φτηνός και "ευέλικτος" εργαζόμενος. Η δραματική έλλειψη διδακτικού και λοιπού προσωπικού. Η ανυπαρξία αιθουσών διδασκαλίας και εργαστηρίων. Η αφαίρεση θεωριών ή εργαστηρίων από προγράμματα σπουδών. Η έλλειψη σύγχρονων συγγραμμάτων. Η παντελής απουσία της φοιτητικής μέριμνας. Η μεταφορά σημαντικής γνώσης στα μεταπτυχιακά ειδίκευσης και στα σεμινάρια πιστοποίησης. Η επιχειρηματική λειτουργία των ιδρυμάτων που αντιμετωπίζει τη γνώση ως εμπόρευμα και τους φοιτητές ως "πελάτες", που αγοράζουν από τον "τιμοκατάλογο" των ακριβών μεταπτυχιακών, των νέων 2ετών προγραμμάτων, των προγραμμάτων πιστοποίησης κ.λπ.

Την ίδια ώρα, σαν κοροϊδία περισσότερο ακούγεται το επιχείρημα ότι "πλέον οι απόφοιτοι του νέου πανεπιστημίου θα έχουν πλήρως κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα", όταν η σημερινή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις έχουν διαμορφώσει έναν εργασιακό "μεσαίωνα", όταν διατηρείται και διευρύνεται η κατηγοριοποίηση των αποφοίτων για να πιέζουν τα δικαιώματα όλων προς τα κάτω, όταν διαρκώς αποσυνδέεται το πτυχίο από το επάγγελμα. (...)

Στον αγώνα για τις σύγχρονες ανάγκες

Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας σε καλεί να παλέψεις για Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν, η οποία βρίσκεται στον αντίποδα αυτής της στρατηγικής και μπορεί πραγματικά να αποτελέσει απάντηση στις αγωνίες και στις ανάγκες σπουδαστών, εργαζομένων και εκπαιδευτικού προσωπικού.

Απαιτούμε τώρα:

  • Οχι στις συγχωνεύσεις που γίνονται με κριτήριο την εξοικονόμηση πόρων και οδηγούν σε συγκολλήσεις τμημάτων που δεν έχουν καμία σχέση μεταξύ τους.
  • Σε κάθε επιστημονικό αντικείμενο να υπάρχει ένα και μοναδικό πτυχίο, πανεπιστημιακού επιπέδου.
  • Ενιαία προγράμματα σπουδών/επιστημονικό αντικείμενο, που να υπηρετούν τις απαιτήσεις της επιστήμης, της τεχνολογίας, τις ανάγκες του λαού και όχι των μονοπωλίων.
  • Το πτυχίο είναι η μοναδική προϋπόθεση για την πρόσβαση στο επάγγελμα και εμπεριέχεται σε αυτό όλη η απαραίτητη γνώση για την κατανόηση και αφομοίωση του επιστημονικού αντικειμένου και για την άσκηση του αντίστοιχου επαγγέλματος.
  • Οχι στην κατηγοριοποίηση Ιδρυμάτων, πτυχίων και αποφοίτων, που διευρύνεται σήμερα με τα διετή και μονοετή προγράμματα σπουδών.
  • Αμεση κατάργηση των διδάκτρων στα μεταπτυχιακά. Καμιά σκέψη για δίδακτρα στα προπτυχιακά, με όποια μορφή.
  • Αναβαθμισμένα, σύγχρονα συγγράμματα που να ανταποκρίνονται στις σπουδές πανεπιστημιακού επιπέδου. Υποδομές σύγχρονες, εξοπλισμένες, για όλες τις σύγχρονες διδακτικές και ερευνητικές ανάγκες.
  • Να παρθούν μέτρα για να μην πληρώσουν οι σπουδαστές και οι απόφοιτοι τις αλλαγές που θα γίνουν. Προγράμματα επιμόρφωσης, με την ευθύνη του κράτους και των πανεπιστημίων, δωρεάν, στους απόφοιτους των ήδη υπαρχόντων Τμημάτων.
  • Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης στο ύψος των αναγκών.
  • Αποκλειστικά δωρεάν σπουδές. Δωρεάν σίτιση - στέγαση - μετακίνηση - αναλώσιμα - υλικά. Κατασκευή φοιτητικής εστίας για το νέο πανεπιστήμιο.
  • Προσλήψεις μόνιμου διοικητικού και εκπαιδευτικού προσωπικού ώστε να καλύπτονται με επάρκεια όλες οι εκπαιδευτικές ανάγκες και οι υπηρεσίες του ιδρύματος.
  • Κατάργηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας του ιδρύματος. Εξω οι εταιρείες από τις σχολές.
  • Πλήρη και σταθερή εργασία με δικαιώματα για όλους τους αποφοίτους. Να καταργηθεί ο απαράδεκτος διαχωρισμός για τους εργαζόμενους κάτω των 25 ετών. Κανένας απόφοιτος με μισθό κάτω από 751 ευρώ. (...)

Καλούμε όλους τους σπουδαστές, τους εργαζόμενους και τους καθηγητές των ΤΕΙ του ΑΤΕΙ-Θ να συμπορευτούν με το ΚΚΕ και την ΚΝΕ που διαχρονικά παλεύει για Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν προς όφελος των κοινωνικών αναγκών και όχι του κεφαλαίου.

Να οργανώσουν άμεσα την πάλη τους μέσα από συνελεύσεις και μαζικές διαδικασίες.

Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση στην αντίληψη του ΚΚΕ

Στην αντίληψη του ΚΚΕ η Ανώτατη Εκπαίδευση έχει ενιαίο χαρακτήρα, χωρίς πολυδιάσπαση και κατηγοριοποίηση ιδρυμάτων, πτυχίων και αποφοίτων, με τη διαμόρφωση ενός μόνο πτυχίου ανά επιστημονικό αντικείμενο, πανεπιστημιακού επιπέδου. Υπάρχει σαφής και επιστημονικός καθορισμός των επιστημονικών αντικειμένων, νέα προγράμματα σπουδών, με κριτήριο να ανταποκρίνονται ενιαία στις πραγματικές ανάγκες της επιστημονικής και κοινωνικής προόδου και όχι στις εφήμερες ανάγκες της "αγοράς" και των μονοπωλίων. (...)

Παράλληλα, το πτυχίο θα αποτελεί τη μοναδική προϋπόθεση για πρόσβαση στο επάγγελμα, ενώ θα εμπεριέχει όλη την απαραίτητη γνώση για την κατανόηση και αφομοίωση του επιστημονικού αντικειμένου και για την άσκηση του αντίστοιχου επαγγέλματος. Οι μεταπτυχιακές σπουδές θα είναι ένας ενιαίος κύκλος, που θα οδηγεί στην απόκτηση διδακτορικού διπλώματος για όσους προορίζονται για διδάσκοντες πανεπιστημίων ή για επαγγελματική ενασχόληση στο πεδίο της Ερευνας. (...)

Ο χαρακτήρας της Ενιαίας Ανώτατης Εκπαίδευσης είναι αποκλειστικά δημόσιος και δωρεάν. Ολα τα ιδρύματα έχουν σύγχρονες υποδομές και εξοπλισμό, εστίες και λέσχες. Οι φοιτητές απολαμβάνουν υψηλού επιπέδου παροχές με ευθύνη του κράτους και δεν επιβαρύνονται οικονομικά στο ελάχιστο, προκειμένου να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους. Το εκπαιδευτικό και διοικητικό προσωπικό είναι μόνιμο.

Η πρόταση του ΚΚΕ για την Ανώτατη Εκπαίδευση προϋποθέτει φυσικά και μια άλλη οικονομία, νέα μορφή κοινωνικής οργάνωσης και εξουσίας, με πραγματικά φιλεργατικό - φιλολαϊκό χαρακτήρα, η οποία θέτει στο επίκεντρο τις πραγματικές λαϊκές ανάγκες και όχι το κέρδος των μονοπωλίων. Με αυτόν τον όρο, μπορεί να υπάρχει κεντρικός πανεθνικός σχεδιασμός και έλεγχος, στη βάση του οποίου θα προσδιορίζονται οι ανάγκες του πλήθους των αποφοίτων ανά κλάδο, ανά γεωγραφική περιοχή, ώστε να λυθεί το πρόβλημα της ανεργίας. Με αυτόν τον όρο, μπορούν πραγματικά να ξεδιπλωθούν οι πραγματικές δυνατότητες της επιστήμης.

Η πρόταση αυτή δεν βρίσκεται στο πεδίο του ιδεατού. Πατάει ακριβώς στις ανάγκες και τις δυνατότητες του σήμερα, όπως αυτές καθορίζονται από την ανάπτυξη των μέσων παραγωγής, της επιστημονικής και τεχνολογικής γνώσης.

Ταυτόχρονα είναι και η μοναδική που μπορεί να δώσει μεγαλύτερη δύναμη και προοπτική στους καθημερινούς μας αγώνες για τη βελτίωση των συνθηκών σπουδών!».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ