ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 7 Αυγούστου 1998
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Αντι-κοινωνικός προϋπολογισμός
  • Περικόπτεται η επιδότηση προς το ΙΚΑ και άλλα μεγάλα ταμεία
  • "Ψαλίδι" στον ΟΑΕΔ και τα επιδόματα ανεργίας
  • Δραματική επιδείνωση της αναλογίας ασφαλισμένων - συνταξιούχων
  • Στις πλάτες των ασφαλισμένων τα βάρη της όποιας κοινωνικής προστασίας

Το αντικοινωνικό πρόσωπο της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ καθρεφτίζει ο Κοινωνικός Προϋπολογισμός 1998, που παρέδωσε χθες το πρωί στον πρόεδρο της Βουλής ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Μ. Παπαϊωάννου.

Σύμφωνα με τα βασικά στοιχεία του προϋπολογισμού, συμπεραίνονται τα παρακάτω:

- Περικόπτεται η επιδότηση του ΙΚΑ και άλλων μεγάλων ασφαλιστικών ταμείων από τον κρατικό προϋπολογισμό.

- Παγώνουν ή και μειώνονται βασικές κοινωνικές παροχές, όπως η επιδότηση των ανέργων.

- Επιδεινώνεται δραματικά η ήδη πολύ άσχημη αναλογία εργαζομένων - συνταξιούχων, κύρια ως αποτέλεσμα της εξάπλωσης της ανεργίας, αλλά και της "μαύρης" ανασφάλιστης εργασίας, της μερικής και ευκαιριακής απασχόλησης.

- Αυξάνονται χρόνο με το χρόνο όλο και πιο πολύ τα βάρη, που σηκώνουν οι ασφαλισμένοι, οι οποίοι είναι και οι κύριοι χρηματοδότες της κοινωνικής ασφάλισης, ενώ συμβολική είναι ουσιαστικά η συμμετοχή του κράτους.

- Κοντά σ' όλα αυτά, στην εισαγωγή του προϋπολογισμού προαναγγέλλεται η "αναμόρφωση", δηλαδή η κατεδάφιση, της κοινωνικής ασφάλισης και προς αυτή την κατεύθυνση εξαίρεται η "συμβολή" όλων των φορέων "στα πλαίσια του κοινωνικού διαλόγου"..!

Παρ' όλα αυτά ο Μ. Παπαϊωάννου,σε δηλώσεις του, έκανε λόγο για αύξηση των κοινωνικών δαπανών και προέβαλε μάλιστα αυτό το στοιχείο ως τη "μεγάλη ιδεολογική διαφορά" της κυβέρνησης με "την πλευρά της συντήρησης στη χώρα μας", αλλά και με τις "πρακτικές που εφαρμόστηκαν σε άλλες χώρες προκειμένου να πετύχουν το στόχο της ΟΝΕ"...

Περικοπές στην επιχορήγηση

Στον τακτικό κρατικό προϋπολογισμό περιλαμβάνεται το ποσό των 847.671 εκατομ. δραχμών για την επιχορήγηση ασφαλιστικών οργανισμών.

Στο ΙΚΑ,στο μεγαλύτερο και χωλαίνοντα ασφαλιστικό οργανισμό, προβλέπεται να δοθεί το ποσό των 238.683 εκ. δραχμών, έναντι των 252.200 εκατομ. που δόθηκαν το 1997. Δηλαδή, έχουμε μια μείωση της τάξης του 5,4%.

Ακόμα μεγαλύτερη (8,6%) είναι η μείωση στο ΤΕΒΕ,το οποίο θα πάρει 37 εκατομ. έναντι 40.500 εκατομ. Μείωση της τάξης του 4,5% γίνεται και στο Ταμείο Εμπόρων.

Αυξημένη θα είναι η επιχορήγηση του ΟΓΑ που θα πάρει 431.600 εκατομ., έναντι 405.052 εκατομ. και στο ΤΣΑ που θα πάρει 5.500 εκατομ., έναντι 5.000 εκατομ. δρχ.

Η αδυναμία καταβολής συντάξεων από το ΝΑΤ - το οποίο έχει κυριολεκτικά βουλιάξει λόγω της κυβερνητικής πολιτικής, της εισφοροδιαφυγής και της εισφοροκλοπής των εφοπλιστών, αλλά και της δραματικής εξάπλωσης της ανεργίας και της "μαύρης" εργασίας - υποχρεώνει την κυβέρνηση να αυξήσει την επιχορήγηση από τον κρατικό προϋπολογισμό από 93.500 σε 120.000 εκ. δραχμές, ενώ προωθείται πυρετωδώς η κατάργηση ουσιαστικά του Ταμείου και η ίδρυση του "νέου ΝΑΤ" σύμφωνα με τις οδηγίες των εφοπλιστών.

"Ψαλίδι" στον ΟΑΕΔ

Κατά 50,7% (!) μειώνεται η έτσι και αλλιώς ελάχιστη επιχορήγηση προς τονΟΑΕΔ,ακριβώς την ώρα που τα ίδια τα επίσημα στοιχεία του Οργανισμού καταγράφουν εφιαλτική άνοδο της ανεργίας και ενώ η κυβέρνηση μ' ένα πλέγμα μέτρων και νόμων αλλοιώνει συνολικά το χαρακτήρα του οργανισμού και παραδίδει όλο και πιο πολύ το ταμείο του στους εργοδότες με το πρόσχημα της επιδότησης της απασχόλησης, της εκπαίδευσης, της ειδίκευσης κλπ. Ειδικότερα, προβλέπεται να δοθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό 6.897 εκατομ., έναντι 14.000εκατομ. δρχ. το 1997!

Στην ανάλυση των ειδικότερων προγραμμάτων του ΟΑΕΔ, "παγωμένο" ουσιαστικά εμφανίζεται το κονδύλι για τη χορήγηση των επιδομάτων ανεργίας (μόλις 155.944 εκατομ. δρχ., έναντι 155.002 εκατομ. του 1997). Αυτό, όταν, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΟΑΕΔ οι εγγεγραμμένοι στις υπηρεσίες του άνεργοι τον περασμένο Ιούνη ήταν 9,8% έναντι 6,84% τον Ιούνη του 1997! Για δαπάνες επαγγελματικής κατάρτισης διατίθενται 52.865 εκατομ. και για εκτέλεση προγραμμάτων απασχόλησης 43.697 εκατομ.

Ποιοι σηκώνουν τα βάρη

Οι εργαζόμενοι είναι οι κύριοι χρηματοδότες του συστήματος της κοινωνικής ασφάλισης, είτε ως άμεσα ασφαλισμένοι με εισφορές που αποτελούν το μεγαλύτερο κονδύλι των εσόδων του συστήματος, είτε διά της "κοινωνικής εισφοράς", ενώ υποτυπώδης είναι η συμμετοχή του κράτους. Αυτό προκύπτει από την ανάλυση των εσόδων των φορέων κοινωνικής ασφάλισης της αρμοδιότητας του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων που εμφανίζει ο προϋπολογισμός και που έχει ως εξής: 1.599.532 εκατομ. από καταβολές ασφαλισμένων, 1.396.553 εκατομ. από εισφορές εργοδοτών, 1.033.040 εκατομ. από κοινωνική εισφορά, 88.485 εκατομ. από συμμετοχή κράτους, 306.842 εκατομ. από προσόδους περιουσίας και 104.216 εκατομ. από άλλα διάφορα έσοδα.

Από τις ασφαλιστικές εισφορές προέρχονται βασικά και τα έσοδα του ΟΑΕΔ και της Εργατικής Εστίας. Οι εισφορές αυτές ανέρχονται στα 323.238 εκατομ. για τους δυο Οργανισμούς σε σύνολο εσόδων 402.603 εκατομ. δρχ.

Σχέση ασφαλισμένων - συνταξιούχων

Στο 2,15 προς 1, έχει πάει η σχέση ασφαλισμένων - συνταξιούχων! Δηλαδή, στους 2,15 ασφαλισμένους αντιστοιχεί ένας συνταξιούχος! Στον ιδιωτικό τομέα η σχέση αυτή είναι κάπως βελτιωμένη και καταγράφεται σε 2,37 προς έναν. Πάντως, έτσι και αλλιώς, μιλάμε για μια επαχθέστατη και απειλητική για τις βάσεις του ασφαλιστικού συστήματος, σχέση που χρόνο με τον χρόνο επιδεινώνεται, κάτω από το βάρος της εξάπλωσης της ανασφάλιστης εργασίας, τη δραματική εξάπλωση της μερικής - ευκαιριακής απασχόλησης, των λεγόμενων "άτυπων μορφών" εργασίας και βεβαίως της ανεργίας. Η σχέση αυτή, είναι μαθηματικά βέβαιο, ότι θα επιδεινωθεί ραγδαία με τη νέα ώθηση που δίνει σε όλα αυτά τα φαινόμενα η κυβερνητική πολιτική και το νομοσχέδιο που συζητείται αυτές τις μέρες για την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων. Ετσι, ώστε να έρθει "αύριο" η κυβέρνηση να... τεκμηριώσει τα περί "μη βιώσιμου" συστήματος, να αποδώσει την κατάσταση στη μακροζωία των Ελλήνων, στις... υψηλές παροχές, στα.. χαμηλά ηλικιακά όρια συνταξιοδότησης και να επιχειρήσει τη διάλυση του συστήματος.

Πέρσι η σχέση αυτή ήταν 2,21 προς ένα και ειδικότερα στον ιδιωτικό τομέα 2,4 προς έναν. Το 1973 ήταν 3,24 προς έναν και 4,15 προς έναν, αντίστοιχα...

Γενικά έσοδα - έξοδα

Τα βασικά έσοδα του Κοινωνικού Προϋπολογισμού για το έτος 1998 είναι: 6.089,4 δισ. για κοινωνική ασφάλιση, 708,3 δισ. για υγεία και 279,2 για πρόνοια. Τα γενικά έξοδα αντίστοιχα είναι: 5.934,0 δισ. 708,3 δισ. και 279,2 δισ. δρχ.

Για την καταβολή συντάξεων προβλέπονται 4.091,4 δισ. (3.561.714 εκατομ.για κύριες συντάξεις και 529.696 εκατομ. για επικουρικές). Το ποσό συνολικόείναι αυξημένο μόλις κατά 292 εκατομ. σε σχέση με το 1997 λόγω του ότιπροβλέπεται μεγαλύτερος ο αριθμός αυτών που θα συνταξιοδοτηθούν το 1998.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ