ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 8 Δεκέμβρη 2020
Σελ. /24
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΠΑΓΚΡΑΤΙ
Εκοψαν το ρεύμα σε μονογονεϊκή οικογένεια με τρία παιδιά!

INTIME NEWS

Τη διακοπή του ρεύματος σε μονογονεϊκή οικογένεια με τρία παιδιά, που κατοικεί στο Παγκράτι, καταγγέλλουν εκπαιδευτικοί και γονείς. Τονίζοντας ότι η ενέργεια αυτή στρέφεται ενάντια στις καθημερινές ανάγκες, ειδικά μέσα στο χειμώνα και την πανδημία, αλλά και ενάντια στις μορφωτικές ανάγκες των παιδιών, καλούν να γίνει άμεση επανασύνδεση του ρεύματος και να μην υπάρξει καμία διακοπή ρεύματος και διαδικτύου σε καμία οικογένεια.

«Η ΔΕΗ αντί να κάνει άμεση επανασύνδεση στην οικογένεια, ζητά από την άνεργη μητέρα ένα ποσό άνω των 1.000 ευρώ, προκειμένου να προχωρήσει σε διακανονισμό και επανασύνδεση, διαφορετικά το ρεύμα θα παραμείνει κομμένο. Το γεγονός αυτό είναι απαράδεκτο, όχι μόνο γιατί στερεί από τα παιδιά τη συμμετοχή τους στην εκπαιδευτική διαδικασία, αλλά κυρίως γιατί βάζει φραγμό στην ασφαλή κάλυψη των σύγχρονων αναγκών επιβίωσης», τονίζει η «Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών» στον Σύλλογο Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Μακρυγιάννης».

Στο γεγονός αναφέρεται και η Ενωση Γονέων 2ου Διαμερίσματος Αθήνας, τονίζοντας πως το περιστατικό «αποκαλύπτει για μία ακόμα φορά ότι η κυβέρνηση δεν έχει πάρει κανένα ουσιαστικό μέτρο για τη μόρφωση των παιδιών και τις συνθήκες στις οποίες αυτή συντελείται. Αποδεικνύεται περίτρανα ότι και η πρόσβαση στην εκπαιδευτική διαδικασία αποτελεί "ατομική ευθύνη", σε αντίθεση με όσα διατείνεται η υπουργός ότι έχει καταφέρει να κάνει».

Η ΑΣΕ και η Ενωση Γονέων καλούν τους συλλόγους διδασκόντων, τους συλλόγους γονέων και τους φορείς της περιοχής να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους σε κάθε λαϊκή οικογένεια.

Εκτός τηλεκπαίδευσης μαθητές Ρομά

Στον ανύπαρκτο εξοπλισμό και την αδυναμία σύνδεσης στο ίντερνετ που αντιμετωπίζουν μαθητές Ρομά αναφέρεται ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατ. Αττικής «Σωκράτης», παραθέτοντας τις περιπτώσεις των μαθητών Ρομά στα 23ο, 28ο και 16ο Δημοτικά Σχολεία Αχαρνών, καθώς επίσης στα 11ο και 36ο Νηπιαγωγεία. Στέκεται σε αποκαλυπτική για το θέμα επιστολή του Συλλόγου Εκπαιδευτικών του 23ου Δημοτικού Σχολείου και του συστεγαζόμενου 36ου Νηπιαγωγείου προς τους αρμόδιους φορείς, σύμφωνα με την οποία για τους 127 μαθητές στο Δημοτικό και τους 25 στο Νηπιαγωγείο το σχολείο διαθέτει μόλις 8 παλιούς σταθερούς υπολογιστές από δωρεά, οι οποίοι δεν μπορούν να υποστηρίξουν την εξ αποστάσεως εκπαίδευση μέσω webex, καθώς επίσης 2 laptop και 4 tablet που έλαβε προσφάτως.

«Πρόκειται για σχολείο όπου όλοι οι μαθητές ανήκουν στην ευαίσθητη κοινωνική ομάδα των Ρομά, ενώ οι περισσότερες οικογένειες αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα και δύσκολες συνθήκες διαβίωσης. Τα παιδιά επομένως, παρά τις προσπάθειες των εκπαιδευτικών να σταθούν δίπλα τους με κάθε μέσο, στην ουσία απέχουν από τη σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Αν λάβουμε υπόψη τον αναλφαβητισμό πολλών γονέων, τα παιδιά δεν μπορούν να βοηθηθούν έστω και υποτυπωδώς στο σπίτι», τονίζει ο Σύλλογος και κάνει λόγο για «κοινωνική αναλγησία τόσο της κυβέρνησης και του υπουργείου Παιδείας όσο και της δημοτικής αρχής, αφού εκ των προτέρων δεν υπήρξε η αναγκαία μέριμνα ώστε να εξασφαλιστούν οι προϋποθέσεις για την απρόσκοπτη και ισότιμη πρόσβαση των μαθητών Ρομά στη μαθησιακή διαδικασία».

ΜΕΤΩΠΟ ΑΓΩΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ
Οι σπουδές μετατρέπονται σε «άπιαστο όνειρο»

Ανακοίνωση της Εκτελεστικής Γραμματείας για τα αποτελέσματα των μετεγγραφών

Να πάρουν άμεσα μετεγγραφή όλοι οι φοιτητές που την έχουν ανάγκη καλεί η Εκτελεστική Γραμματεία του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών μετά την ανακοίνωση από το υπουργείο Παιδείας των αποτελεσμάτων των αιτήσεων, σύμφωνα με τα οποία μέχρι στιγμής μένουν εκτός τουλάχιστον 2.249 φοιτητές.

Οπως αναφέρει το ΜΑΣ, «με τα νέα απαράδεκτα κριτήρια που θέσπισε η κυβέρνηση για "βάση μετεγγραφής" και ποσοστό 15% των εισακτέων κάθε Τμήματος, χιλιάδες φοιτητές δεν μπόρεσαν εξαρχής να κάνουν αίτηση για μετεγγραφή, με αποτέλεσμα ακόμη και να έχουν εγκαταλείψει την προοπτική των σπουδών.

Ακόμη και οι φοιτητές που μπόρεσαν να κάνουν αίτηση μετεγγραφής βρίσκονται "στον αέρα". Θα ξεκινήσουν τη διαδικασία των ενστάσεων, περιμένοντας ακόμη τουλάχιστον ένα μήνα για να μάθουν αν τελικά θα μπορέσουν να σπουδάσουν, ενώ στο μεταξύ θα πλησιάζει η εξεταστική του εξαμήνου. Οσοι θα μετεγγραφούν με τα τωρινά αποτελέσματα, καλούνται να αντιμετωπίσουν την παντελή έλλειψη σχεδίου και μέριμνας, ώστε να μπορέσουν πραγματικά να ενταχθούν στα Τμήματά τους και να παρακολουθήσουν με επιτυχία τα μαθήματα του τρέχοντος εξαμήνου, αφού πολλές φορές δεν τους επιτρέπεται ούτε να κάνουν δηλώσεις μαθημάτων - συγγραμμάτων και θεωρούνται εκπρόθεσμοι! Παράλληλα, τρεις μήνες μετά την έναρξη της ακαδημαϊκής χρονιάς, χιλιάδες οικογένειες πρωτοετών πασχίζουν να αντεπεξέλθουν στο κόστος των σπουδών, της φοιτητικής κατοικίας σε άλλη πόλη και όλα αυτά εν μέσω πανδημίας, ανάμεσά τους και φοιτητές που δικαιούνται μετεγγραφής.

Τα μέτρα της κυβέρνησης είναι χαρακτηριστικά: Προσπαθεί να μετατρέψει τις σπουδές για τους φοιτητές λαϊκών οικογενειών σε "άπιαστο όνειρο"», τονίζει το ΜΑΣ, καλώντας τους φοιτητικούς συλλόγους, τις επιτροπές των φοιτητών στα Τμήματα να στηρίξουν έμπρακτα όλους τους φοιτητές που έχουν κάνει αίτηση για μετεγγραφή, να οργανώσουν τη διεκδίκηση για να μη μείνει εκτός Πανεπιστημίου κανένας, διεκδικώντας:

  • Να γίνουν δεκτές όλες οι ενστάσεις. Η κυβέρνηση να πάρει πίσω την απαράδεκτη «βάση μετεγγραφής». Ολοι οι φοιτητές που δικαιούνται να παίρνουν μετεγγραφή χωρίς επιπλέον όρους και προϋποθέσεις. Κανένας επιπλέον «κόφτης» των μετεγγραφέντων φοιτητών από τις διοικήσεις των Τμημάτων.
  • Επίσης, να πάρουν μετεγγραφή όλοι οι φοιτητές με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 30.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 5.000 ευρώ ανά παιδί, των μονογονεϊκών, τρίτεκνων ή πολύτεκνων οικογενειών, που ανήκουν στην κατηγορία ατόμων ειδικών αναγκών με αναπηρία 67% και άνω, που τουλάχιστον ένα μέλος της οικογένειάς τους είναι άνεργο το τελευταίο 6μηνο και που βρίσκονται μέχρι το 5ο έτος των σπουδών τους.
  • Αμεσα να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες μετεγγραφής. Να μη χαθεί για κανέναν το εξάμηνο! Να πάρουν άμεσα όλοι οι φοιτητές κάρτα σίτισης, πάσο, κωδικούς για τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες. Να ανοίξουν εκ νέου οι διαδικασίες για δήλωση μαθημάτων, συγγραμμάτων, συμμετοχής σε εργαστήρια, οι αιτήσεις για δωμάτιο στην εστία, ώστε να μπορέσουν να ενταχθούν στο τρέχον εξάμηνο χωρίς άλλη καθυστέρηση. Να αναγνωριστούν όλα τα μαθήματα που πέρασαν στο προηγούμενο Τμήμα.
Επιβολή προστίμου σε αναπληρώτριες εκπαιδευτικούς που πήγαιναν στη δουλειά τους

Την επιβολή προστίμου σε αναπληρώτριες από τη Λάρισα που πήγαιναν στα Τρίκαλα για την εργασία τους, καταγγέλλει με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Ειδικού Βοηθητικού και Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Θεσσαλίας (ΣΕΒΕΠΕΑ), ζητώντας την απόσυρσή του. Οπως επισημαίνει, «πριν λίγες ημέρες ο Σύλλογός μας πληροφορήθηκε για την επιβολή προστίμου 300 ευρώ από την Τροχαία Τρικάλων σε συναδέλφισσες αναπληρώτριες, όπου μετέβαιναν σε ένα αυτοκίνητο από τον τόπο κατοικίας τους (Λάρισα) προς τον τόπο εργασίας τους, στο Κέντρο Εκπαιδευτικής Συμβουλευτικής και Υποστήριξης (ΚΕΣΥ) Τρικάλων, με την αιτιολογία τον αριθμό των επιβαινόντων στο Ι.Χ. (3 τον αριθμό). Εντύπωση προκαλεί το γεγονός πως το πρόστιμο επιβλήθηκε ακόμα και όταν οι συναδέλφισσες επέδειξαν τις βεβαιώσεις μετακίνησης από και προς την εργασία τους».

Ο ΣΕΒΕΠΕΑ τονίζει πως οι αρχές δεν πρέπει να εξαντλούν την αυστηρότητά τους σε εργαζόμενους, όταν μάλιστα τα ειδικά σχολεία ανοιγοκλείνουν λόγω των κρουσμάτων που παρουσιάζονται και οι εργαζόμενοι σ' αυτά δίνουν καθημερινά τον δικό τους αγώνα σε δύσκολες συνθήκες και με ελλιπή μέτρα προστασίας. Αντίστοιχα, η ίδια κατάσταση επικρατεί και στα Κέντρα Εκπαιδευτικής Συμβουλευτικής Υποστήριξης (ΚΕΣΥ) με αρκετούς συναδέλφους, κυρίως αναπληρωτές, να μετακινούνται καθημερινά από σχολείο σε σχολείο και από νομό σε νομό.

Κινητοποίηση για την ασφαλή λειτουργία των μονάδων Ειδικής Αγωγής

Παράσταση διαμαρτυρίας στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας προγραμματίζουν αύριο, Τετάρτη, στις 2.30 μ.μ. (τηρώντας τα απαραίτητα υγειονομικά πρωτόκολλα) η Ομοσπονδία Ενώσεων Γονέων Κεντρικής Μακεδονίας και ο Σύλλογος Ειδικού Εκπαιδευτικού και Βοηθητικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής (ΣΕΕΠΕΑ) Κεντρικής Μακεδονίας, αναδεικνύοντας την ανάγκη να ληφθούν εδώ και τώρα όλα τα αναγκαία μέτρα ώστε να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη και ασφαλής λειτουργία των εκπαιδευτικών μονάδων Ειδικής Αγωγής.

Οπως αναφέρει ο ΣΕΕΠΕΑ, το 30% των Σχολικών Μονάδων Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης (ΣΜΕΑΕ) είναι σε αναστολή, τα 2/3 τουλάχιστον των σχολείων είναι ή ήταν το λιγότερο μία φορά σε αναστολή 14 ημερών, πολλά από αυτά είναι και δεύτερη φορά σε αναστολή 14 ημερών. Αυτήν τη στιγμή πολλοί γονείς κρατούν τα παιδιά στο σπίτι τους ως μέτρο πρόληψης για την οικογένειά τους και μόνο ένας μικρός αριθμός του συνόλου των παιδιών βρίσκονται στο σχολείο.

Η Ομοσπονδία Γονέων καταγγέλλει ότι το υπουργείο Παιδείας όλο αυτό το διάστημα δεν έκανε τίποτα για την ασφαλή λειτουργία των μονάδων Ειδικής Αγωγής. Αντίθετα, άφησε τα πάντα στο φιλότιμο των εκπαιδευτικών και στην ευθύνη των γονέων.

Μπροστά σε αυτήν την κατάσταση ζητούν τα ειδικά σχολεία να κλείσουν νωρίτερα για τα Χριστούγεννα έτσι ώστε να αξιοποιηθεί ο χρόνος μέχρι τις 8 Γενάρη, να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα και να επιστρέψουν με ασφάλεια εκπαιδευτικοί και μαθητές.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ