Ανακοίνωση της Επιτροπής Περιοχής Πελοποννήσου του ΚΚΕ με αφορμή την παρουσία του πρωθυπουργού στα εγκαίνια της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων στην Αρκαδία
Eurokinissi |
Χαρακτηριστικά, αναδεικνύοντας τα οικονομικά οφέλη για την ντόπια αστική τάξη, είπε ότι η μονάδα «ανακουφίζει» «από βάρη εκατομμυρίων ευρώ» που συνεπάγονταν τα συνεχή πρόστιμα της ΕΕ στη χώρα μας (άρα μένουν κι άλλα χρήματα για τη χρηματοδότηση των ομίλων), ενώ, «ταυτόχρονα, θα προσφέρει καθαρή, φθηνή Ενέργεια, δημιουργώντας και νέες αγορές ταυτόχρονα για ανακυκλώσιμα υλικά, για δευτερογενές καύσιμο».
Μίλησε για «αναβάθμιση της οικονομικής ζωής», με «πρόσθετες οικονομικές δραστηριότητες, περισσότερες εξαγωγές». Διόλου τυχαία, ο αναπλ. διευθύνων σύμβουλος της «ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή», Γ. Αγραφιώτης, σημείωσε ότι η μονάδα «έχει ξεπεράσει όλους τους στόχους που έχουν τεθεί και με το παραπάνω, ενώ ήδη εξάγει απόβλητα στο εξωτερικό, σε χώρες όπως Πορτογαλία και Γερμανία, έχοντας τα πρώτα έσοδα».
Σημειωτέον, η Μονάδα Διαχείρισης Απορριμμάτων στην Παλαιόχουνη θα δέχεται τα απόβλητα των Περιφερειακών Ενοτήτων Αρκαδίας, Αργολίδας και Κορινθίας και θα λειτουργεί σε συνδυασμό με τις αντίστοιχες μονάδες σε Μεσσηνία και Λακωνία. Μέρος του κόστους για το περιλάλητο έργο της Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Απορριμμάτων στην Πελοπόννησο, προϋπολογισμού 135 εκατομμυρίων ευρώ, καλύπτεται από ευρωενωσιακούς πόρους, ύψους 65 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ για την περίοδο 2021 - 2027 έχει εξασφαλιστεί χρηματοδότηση για τις μονάδες επεξεργασίας αποβλήτων της τάξης των 600 εκατομμυρίων ευρώ, σε άλλη μια απόδειξη του πώς ανοίγουν οι κρουνοί για το κεφάλαιο, ενώ οι λαϊκές ανάγκες βρίσκονται πάντα σε δεύτερη μοίρα.
Τέλος, στηλίτευσε τις αντιδράσεις απέναντι στην «επένδυση», καλώντας τις τοπικές αρχές, εφόσον «οι εκλογές πέρασαν και δεν θα έχετε εκλογές για μία πενταετία», «να βάλουμε στην άκρη τις όποιες τοπικές αντιδράσεις μπορεί να υπάρχουν», αναδεικνύοντας τη χρησιμότητα τέτοιων αιρετών για τα σχέδια κυβερνήσεων και κεφαλαίου.
«Πανηγυρίζουν κυβέρνηση και επιχειρηματίες, που με τη σφραγίδα και την παρουσία του πρωθυπουργού ολοκληρώνεται το έγκλημα της παράδοσης στο μεγάλο κεφάλαιο της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Πελοπόννησο, με σοβαρές συνέπειες στην τσέπη των λαϊκών στρωμάτων, στην υγεία και στο περιβάλλον».
Αυτό επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Επιτροπή Περιοχής Πελοποννήσου του ΚΚΕ με αφορμή την παρουσία του πρωθυπουργού στα εγκαίνια της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων στην Αρκαδία. Και επισημαίνει:
«Είναι γνωστό ότι ήδη, δημοτικές αρχές όπως της Κορίνθου και της Οιχαλίας, ακόμα και πριν από τις εκλογές αύξησαν ως πρώτη δόση υπέρογκα τα ανταποδοτικά τέλη για την καθαριότητα, ενώ άλλοι μετά τις τοπικές εκλογές, όπως η δημοτική αρχή Καλαμάτας, άρχισαν να ψελλίζουν για το υπέρογκο κόστος με την υλοποίηση της ΣΔΙΤ. Είναι όλοι τους συνένοχοι στο έγκλημα!
Το έργο αυτό δεν είναι καινούργιο για να πέφτουν δήθεν από τα σύννεφα κάποιοι. Σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε, δώδεκα χρόνια τώρα, με τη στήριξη ανεξαιρέτως όλων των κυβερνήσεων της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ όσο συγκυβερνούσε με τη ΝΔ. Πρωτεργάτες ήταν οι περιφερειακές αρχές, και η νυν και η προηγούμενη. Το έργο αυτό στήριζαν ή ανέχτηκαν όλες οι δημοτικές αρχές. Γι' αυτό δεν πιάνουν τα "κλαψουρίσματα" τώρα που αποκαλύπτονται οι συνέπειες.
Μόνο το ΚΚΕ, οι περιφερειακοί και οι δημοτικοί σύμβουλοι της "Λαϊκής Συσπείρωσης", μαζί με τους κατοίκους, πρώτα και κύρια των περιοχών που θίγονται πιο πολύ, αντιπάλεψαν αυτές τις επιλογές. Σε αντιπαράθεση με τη διαχείριση των απορριμμάτων μέσω ΣΔΙΤ που το μόνο που εγγυάται είναι σταθερή κερδοφορία με κρατικό χρήμα στους επιχειρηματίες, οι δυνάμεις του ΚΚΕ πρόβαλαν τη μόνη φιλολαϊκή διαχείριση: Να γίνεται από ενιαίο δημόσιο κρατικό φορέα, με πολιτικές πρόληψης της παραγωγής απορριμμάτων, ανακύκλωση, διαλογή στην πηγή, κομποστοποίηση. Με χωροθέτηση των μονάδων διαχείρισης με αυστηρά επιστημονικά κριτήρια.
Καλούμε τον λαό της Πελοποννήσου να αντιπαλέψει την επιλογή αύξησης των δημοτικών τελών που θα επιχειρήσουν όλες οι δημοτικές αρχές το επόμενο διάστημα.
Δεν γίνεται για μια ακόμα φορά το κόστος για τις μπίζνες των μεγαλοεπιχειρηματιών να πέσει στα λαϊκά στρώματα που ήδη στενάζουν από την ακρίβεια, την ανεργία, τη φοροληστεία, τους χαμηλούς μισθούς και συντάξεις.
Τα εργατικά σωματεία, οι επαγγελματικοί, εμπορικοί και επιστημονικοί σύλλογοι να αντιδράσουν ενάντια στη νέα αύξηση της φορολογίας μέσω των δημοτικών τελών».
Στο άρθρο του ο Γ. Σταθάκης αναφέρει ότι εξανεμίστηκε η προοπτική επιστροφής του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση, καθώς ταλανίζεται από έλλειμμα πολιτικής και προσώπων, επισημαίνοντας πως αυτό είναι πρόβλημα συνολικά του αστικού πολιτικού συστήματος. «Ολα αυτά δεν θα είχαν σημασία σήμερα εάν δεν επιβάρυναν το πολιτικό σύστημα της χώρας και δεν το έθεταν σε νέες επικίνδυνες ατραπούς (...) Με την εκλογή Κασσελάκη το πολιτικό σύστημα χάνει κάθε προοπτική να αποκτήσει μία φερέγγυα αντιπολίτευση», αναφέρει χαρακτηριστικά. Στον Γ. Σταθάκη απάντησε ο Π. Πολάκης. Τον κατηγορεί ότι αυτός ήταν ο συγγραφέας του κυβερνητικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ, άρα δικές του οι ευθύνες τις οποίες επιρρίπτει αλλού, και καταλήγει γράφοντας ότι «είναι προφανές πως το μόνο που θέλετε μετά την ήττα σας στις εκλογές για πρόεδρο είναι να κάνετε κακό στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ!».
Στην εσωκομματική αντιπαράθεση ήρθε να προστεθεί ανακοίνωση της ΝΕ Βόρειας Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία ζητά από τον Στ. Κασσελάκη να αποσύρει την παραπομπή των 4 για διαγραφή (Φίλης, Σκουρλέτης, Βίτσας, Τζουμάκας). Χαρακτηρίζει μάλιστα τις κινήσεις της ηγεσίας αντιδημοκρατικές, αυταρχικές και διχαστικές. Επιπλέον, η ΝΕ Β. Αθήνας ζητά την παραπομπή της Ελενας Ακρίτα στην Επιτροπή Δεοντολογίας του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς η εν λόγω βουλευτής εξέφρασε δημόσια τη στήριξή της σε υποψήφιο δήμαρχο υποστηριζόμενο από άλλο κόμμα.
Να καταγραφεί επίσης η αντιπαράθεση που προκάλεσαν οι δηλώσεις του Στ. Κασσελάκη λίγες ώρες μετά τη συνάντησή του στη Βουλή με τον Ν. Ανδρουλάκη και τη συμφωνία τους για κοινές δράσεις ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ. Ερωτηθείς για την απουσία του από την εκδήλωση για τον Κ. Σημίτη την οποία διοργάνωσε το «Δίκτυο για τη Μεταρρύθμιση», της Αννας Διαμαντοπούλου, ο Στ. Κασσελάκης απάντησε: «Τι δουλειά έχω εγώ με όλους εκείνους που έχουν σπαταλήσει τόσα δισεκατομμύρια ευρώ του ελληνικού λαού. Ξεχνάμε τη διαπλοκή αυτών των ετών. Μόνο εκσυγχρονισμός δεν ήταν». Ο Π. Πολάκης συνεχάρη τον Στ. Κασσελάκη για τη δήλωσή του.
Εντονη ήταν η αντίδραση της Α. Διαμαντοπούλου, άλλοτε υπουργού Παιδείας του ΠΑΣΟΚ: «Αν στην εκδήλωση για τον Κώστα Σημίτη ερχόταν ο Στέφανος Κασσελάκης, θα ήταν πολιτισμική ανατροπή, αν απλά δεν ερχόταν ήταν αναμενόμενο, το ότι δεν ήρθε και έβρισε χυδαία τη διακυβέρνηση ΠΑΣΟΚ επί Σημίτη δημιουργεί αποστροφή στον κόσμο του κέντρου, αφού πριν έκανε το ίδιο με τον κόσμο της Αριστεράς. Προσεχώς: Τίτλοι τέλους».
Επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας είναι ο τέως γγ του ΥΠΕΞ, πρέσβης Θεοχάρης Λαλάκος.
Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, στη συνάντηση θα γίνει επισκόπηση του τι έχει συμφωνηθεί στους προηγούμενους γύρους, τι απέδωσε αποτελέσματα, τι έχει ατονήσει και μπορεί να αναθερμανθεί.
Θα ακολουθήσει στις 7/12 στη Θεσσαλονίκη το 5ο κατά σειρά Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας (ΑΣΣ), υπό την προεδρία των Μητσοτάκη - Ερντογάν, όπου οι υπογραφές μιας σειράς συμφωνιών για μπίζνες - και πιθανότητα και για το Προσφυγικό - θα φτιάξουν ακόμα περισσότερο κλίμα «συνεννόησης» για παραπέρα βήματα διευθετήσεων.
Αλλωστε, σε ομιλία του προχθές το βράδυ ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Γεραπετρίτης, διαβεβαιώνοντας ξένα και ντόπια κέντρα για την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να επιχειρήσει διευθετήσεις, τόνισε ότι «την ειρήνη και την ευημερία δεν την προάγει η αδράνεια. Την ειρήνη και την ευημερία την προάγει η ευθυκρισία και την προάγει η γενναιότητα στις αποφάσεις που λαμβάνεις». Πρόσθεσε δε ότι η «προδιάθεσή» του «με την εντολή του πρωθυπουργού είναι να αγγίξουμε με γενναιότητα και θέματα τα οποία μας ταλανίζουν επί δεκαετίες».
Σε αυτό το κλίμα, και καθώς στην αναζήτηση διευθετήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο εντάσσεται και το Κυπριακό, αύριο Παρασκευή γίνεται στην Αθήνα το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας - Κύπρου, με τη συμμετοχή του πρωθυπουργού της Ελλάδας Κυρ. Μητσοτάκη, του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Ν. Χριστοδουλίδη και υπουργών των δύο μερών.
«Η Τουρκία είναι ένας ενεργός και σημαντικός παράγοντας στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής, που είναι σημαντικό στοιχείο στη σχέση ΕΕ - Τουρκίας», σημειώνει η ετήσια έκθεση προόδου που εξέδωσε χθες η Κομισιόν για την Τουρκία.
Η έκθεση αντανακλά τις σοβαρές διμερείς διαφωνίες που παραμένουν, αλλά και την αξία που οι Βρυξέλλες αναγνωρίζουν στη συνεργασία με την Αγκυρα, και σε αυτό το πλαίσιο εκφράζονται και προσδοκίες αναφορικά με τα Ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό.
Συγκεκριμένα, αναφέρεται στις «συναντήσεις υψηλού επιπέδου» Ελλάδας - Τουρκίας και στο «θετικό κλίμα», και επισημαίνει ότι «η συνέχιση του διαλόγου με καλή πίστη και η αποχή από μονομερείς ενέργειες, που αντιβαίνουν στα συμφέροντα της ΕΕ και παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο και τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών - μελών της ΕΕ, αποτελούν βασική προϋπόθεση σταθερού και ασφαλούς περιβάλλοντος στην Ανατολική Μεσόγειο, ανάπτυξης ενός συνεταιρισμού και αμοιβαία επωφελούς σχέσης μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας».
Αναφερόμενη δε στο Κυπριακό, η έκθεση παρατηρεί ανέξοδα ότι «η Τουρκία συνέχισε να αρνείται να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία και υποστήριξε επανειλημμένα μια λύση δύο κρατών στην Κύπρο, σε αντίθεση με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ», ενώ επαναλαμβάνει ότι η Κομισιόν «παραμένει πλήρως προσηλωμένη σε μια συνολική διευθέτηση του Κυπριακού εντός του πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών».
Επισημαίνει ακόμα η Κομισιόν ότι η Τουρκία συνέχισε να καταβάλλει σημαντικές προσπάθειες για να φιλοξενήσει και να καλύψει τις ανάγκες μίας από τις μεγαλύτερες προσφυγικές κοινότητες στον κόσμο, ενόψει και της συνάντησης υψηλού επιπέδου ΕΕ - Τουρκίας για τη μετανάστευση, που θα διεξαχθεί στις 23 Νοεμβρίου.
Κατά τ' άλλα, οι Βρυξέλλες εκφράζουν δυσαρέσκεια για τη «μονομερή εξωτερική πολιτική» της Τουρκίας, όπως εκφράζεται με τις θέσεις της για τη Μέση Ανατολή αλλά και για τον πόλεμο στην Ουκρανία...
Ολα αυτά ενώ επαναλαμβάνονται διατυπώσεις για πορεία «δημοκρατικής οπισθοδρόμησης» της Τουρκίας, για «σοβαρές ελλείψεις στη λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών της» κ.λπ.