ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 9 Σεπτέμβρη 1999
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Να γίνουμε αμοιβαία τολμηροί για το Μέτωπο

Διπλό κάλεσμα για ένταση πρωτοβουλιών, για προώθηση δυναμικά συσπειρώσεων που θα κινούνται προς την κατεύθυνση συγκρότησης του Μετώπου των κοινωνικοπολιτικών δυνάμεων, απηύθυνε προχτές το βράδυ η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ κατά τη διάρκεια σύντομης συνάντησης που είχε με μέλη - στελέχη και φίλους του Κόμματος στη Θεσσαλονίκη. Καθώς η συνάντηση έγινε στον περιορισμένο χρόνο που επέβαλε η δραματική εξέλιξη του σεισμού (σ.σ. η κομματική αντιπροσωπεία είχε ήδη διακόψει το πρόγραμμα της περιοδείας στη Θεσσαλονίκη για να επιστρέψει στην Αθήνα) οι αναφορές στις πολιτικές εξελίξεις ήταν σχεδόν τηλεγραφικές.

Με αφορμή το ζήτημα της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας, η Αλ. Παπαρήγα ξεκαθάρισε ότι αυτό που κρίνεται δεν είναι το πρόσωπο αλλά ο ίδιος ο εκβιασμός που ασκεί η κυβέρνηση με την κινδυνολογία για πρόωρες εκλογές. Είναι πολιτικό, είπε, το πρόβλημα. Για μας όσο πιο γρήγορα γίνουν οι εκλογές, τόσο καλύτερα για να παρέμβει ο λαός. Για να δώσει ένα γερό χτύπημα και στα δύο κόμματα του δικομματισμού. Να φέρει τα πάνω - κάτω, να κάνει άλμα και στην επιλογή ψήφου. Ξέρουμε ότι υπάρχουν το εμπόδιο του φόβου, οι προκαταλήψεις, η φιλολογία για ακυβερνησία κ.ά. Ομως έχει ωριμάσει πια η ανάγκη. Ανοίγει ήδη η συζήτηση για μια ριζικά διαφορετική διακυβέρνηση. Και είναι καλό να τους χαλάμε τη "σταθερότητα" του δικομματισμού. Μια "αποσταθεροποίηση" για την οποία κινδυνολογεί ο πρωθυπουργός, και το χτίσιμο λύσης με προοπτική, είναι ό,τι καλύτερο. Ας ξεκινήσουμε από εκεί.

Οι δύο τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις, είπε σε άλλο σημείο η Αλ. Παπαρήγα, και οι αγώνες που έγιναν, έδειξαν ότι γίνονται σημαντικές διεργασίες στις συνειδήσεις. Υπάρχει κόσμος που θέλει άλλη λύση. Κόσμος που δε βολεύεται με τον δικομματισμό. Αλλοι γενικά ψάχνουν, άλλοι βλέπουν το ΚΚΕ για συνεργασία μαζί του. Επομένως οι πρωτοβουλίες από το ΚΚΕ και τους φίλους του πρέπει να είναι τέτοιες ώστε οι συσπειρώσεις να προωθούνται πιο δυναμικά, να κινούνται προς το Μέτωπο, να επιταχυνθούν. Και οι εκλογές που έρχονται δίνουν μια τέτοια δυνατότητα. Καλούμε ομάδες ανθρώπων, πολιτικές κινήσεις, όσους προβληματίζονται, να κάνουν μια επιλογή. Να συζητήσουν μαζί μας για το πλαίσιο του Μετώπου. Να αναπτύξουμε πρωτοβουλίες δράσης.

Συσσωρεύονται τα προβλήματα. Καλούμε για άλλη μια φορά διάφορες κοινωνικές πολιτικές δυνάμεις για συζήτηση - συγκρότηση Μετώπου πιο δυναμικά. Ετσι θα πάμε και στις εκλογές. Δεν υπάρχουν λύσεις χωρίς σύγκρουση. Θέλουμε ένα διάλογο που να ολοκληρώνεται στη δράση. Μη φοβηθούμε τίποτα. Ούτε τις ιδιαιτερότητες, ούτε τις διαφωνίες. Τολμηρά μαζί τους. Κι από τους άλλους ζητάμε το ίδιο. Να γίνουμε αμοιβαία τολμηροί στο άνοιγμα, στη συσπείρωση. Πιο αποφασιστικά να κινηθούν και οι σύμμαχοί μας, σημερινοί και πιθανοί αύριο.

Και καταλήγοντας τόνισε: Εχουμε καθαρό: Δεν υπάρχει μέλλον με ΝΔ - ΠΑΣΟΚ. Δε γίνεται χωριό μαζί τους. Κεντροδεξιά και κεντροαριστερά έχουν τελειώσει. Δεν ψάχνουμε για άλλη διαχείριση, αλλά για άλλο δρόμο. Το Μέτωπο θα γίνει. Να το επιταχύνουμε. Οι εκλογές είναι μια ευκαιρία. Συζήτηση στην καρδιά των προβλημάτων. Τόλμη, εμπιστοσύνη από μας. Τολμηρές επιλογές κι απ' όσους προβληματίζονται. Δράση μαζί με τους κομμουνιστές, να διαμορφώσουμε κοινό δρόμο.

"ΠΛΟΙΑ ΑΝΑΨΥΧΗΣ"
Ενίσχυση του αποικιακού πλαισίου
  • Με νομοσχέδιο του υπουργείου Ναυτιλίας παρέχονται νέα προνόμια στο εφοπλιστικό κεφάλαιο
  • Ν. Γκατζής: Ενταγμένο στη γενικότερη αντιλαϊκή νεοφιλελεύθερη πολιτική της κυβέρνησης

Στην κατοχύρωση και ενίσχυση του αποικιακού θεσμικού πλαισίου στη ναυτιλία διατηρώντας τις σκανδαλώδεις φορολογικές ελαφρύνσεις των εφοπλιστών και στην παροχή νέων προνομίων και υπερκερδών στο εφοπλιστικό κεφάλαιο, σκοπεύει το νομοσχέδιο με τίτλο "Πλοία αναψυχής και άλλες διατάξεις", η συζήτηση του οποίου άρχισε χθες στη Βουλή.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Ν. Γκατζής, τοποθετούμενος στην επί της αρχής συζήτηση του νομοσχεδίου, τόνισε ότι αυτό είναι ενταγμένο στη γενικότερη αντιλαϊκή νεοφιλελεύθερη πολιτική της κυβέρνησης και στην πιστή εφαρμογή των πολιτικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Υπογράμμισε δε ότι οι εργαζόμενοι στη ναυτιλία πρέπει να γνωρίζουν πως η επίθεση που δέχονταν μέχρι τώρα στα δικαιώματά τους θα γίνει πολλαπλάσια έντονη και πολύ πιο αδυσώπητη και τόνισε:

"Η κυβέρνηση των εφοπλιστών όταν λέει ανάπτυξη ή ανταγωνιστικότητα της ναυτιλίας εννοεί περισσότερα κέρδη του εφοπλιστικού κεφαλαίου κύρια σε βάρος των ναυτεργατών". Χαρακτηριστικό σε αυτήν την κατεύθυνση είναι και το ότι ο υπουργός Ναυτιλίας αναγνωρίζει δίκαιο το αίτημα του εφοπλιστικού ευρωπαϊκού κοινοτικού κεφαλαίου και δηλώνει ότι υπάρχει πράγματι πρόβλημα ναυτεργατικού κόστους στην Ελλάδα το οποίο σύντομα θα επιλυθεί.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ σχολιάζοντας την αντίθεση της ΝΔ στο νομοσχέδιο, υπενθύμισε ότι και στη ΝΔ ίσχυαν οι χουντικοί νόμοι και η ίδια ως κυβέρνηση δεν τους κατάργησε. Αραγε, αναρωτήθηκε, έχουν ιδέα τα δύο κόμματα που συναγωνίζονται για το ποιο είναι με τους εργαζόμενους, ότι η ασυδοσία του εφοπλιστικού κεφαλαίου συνεχίζεται και διαιωνίζεται;

Στη συνέχεια ζητώντας την απόσυρση του νομοσχεδίου, πρότεινε τη λήψη μίας σειράς μέτρων απέναντι στην ασυδοσία των εφοπλιστών όπωςοι εταιρίες που έχουν ναυτολογικό πρακτορείο να είναι υποχρεωμένες να έχουν ασφαλισμένο το προσωπικό τους στο ΝΑΤ. Ετσι, τόνισε, θα έχουμε τουλάχιστον ένα μικρό μέτρο για την υπεράσπιση του ταμείου των ναυτικών. Χαρακτήρισε το νομοσχέδιο υπουργοκεντρικό και κατηγόρησε την κυβέρνηση επειδή με τις διατάξεις του επεκτείνεται η άρση του καμποτάζ και στον τομέακρουαζιέρας και δραστηριοποιούνται και τα πλοία αναψυχής. Πρόσθετα με άδεια του υπουργείου εκτός των ελληνικών πλοίων αναψυχής που θα έχουν ελληνική σημαία θα μπορούν να κάνουν κρουαζιέρα μεταξύ ελληνικών νησιών και πλοία με σημαία κράτους της ΕΕ και άλλων χωρών με σημαίες ευκαιρίας και με αλλοδαπά πληρώματα χωρίς μισθολογικά ασφαλιστικά δικαιώματα, χωρίς να παρέχουν ουσιαστικά τίποτα στο ελληνικό δημόσιο. Εξάλλου με άλλη διάταξη θεσμοθετείται πλέον η ιδιωτική ασφάλιση του προσωπικού βάζοντας έτσι ακόμα μία νάρκη στον ασφαλιστικό φορέα των ναυτεργατών ενώ περιλαμβάνονται και διατάξεις που παραγράφουν οφειλές των εφοπλιστών στο ΝΑΤ.

Κατά του νομοσχεδίου ψήφισαν η ΝΔ και το ΔΗΚΚΙ ενώ αντίθετα η εκπρόσωπος του ΣΥΝ Α. Λουλέ, ψήφισε επί της αρχής το νομοσχέδιο μη αμφισβητώντας όπως είπε "τα θετικά σημεία του".

Ο υπουργός Ναυτιλίας υπερασπίστηκε το νομοσχέδιό του κάνοντας λόγο για "θετική παρέμβαση, σταθμό στο πλαίσιο λειτουργίας τόσο των επαγγελματικών όσο και των ιδιωτικών σκαφών αναψυχής".

Σπηλιές σωτηρίας - κρίταμα επιβίωσης

Του Γιώργου Κ. ΤΣΑΠΟΓΑ

Σ' αυτή την πλευρά του ανατολικού Αιγαίου που αντικρίζει στο ανοιχτό πέλαγο από την Αργαλαστή, την Πλάκα, τον Αϊ - Γιάννη, το Παπά Νερό και ως την Νταμούχαρη, το ποικιλόμορφο πράσινο βουτάει κατ' ευθείαν στη θάλασσα. Στην οριογραμμή, μεταξύ του νερού και του δάσους ξανοίγονται μικροί όρμοι, αγκάλες με χοντρόκοκκη άμμο, βότσαλα και μια σειρά γιγαντόβραχοι και μικρές θαλασσοσπηλιές που η είσοδός τους βρίσκεται λίγο πάνω από την επιφάνεια του νερού.

Μια από τις θαλασσοσπηλιές αυτές - και όχι η μόνη - έγινε κατά τη διάρκεια των γερμανικών εκκαθαριστικών επιχειρήσεων στο Πήλιο, το καταφύγιο μιας ομάδας 17 αγωνιστών που είχαν απομονωθεί. Ανάμεσά τους βρέθηκε μια έγκυος και ένα δωδεκάχρονο αγόρι. Η διαφυγή προς τα πάνω, προς τις Τσαγκαράδες οδηγούσε στο γερμανικό κλοιό.

Η μόνη ελπίδα ήταν προς τη θάλασσα και τις σπηλιές. Βάρκα δεν μπορούσαμε να ρίξουμε, διηγείται ο Αποστόλης. Κατεβήκαμε από ένα φιδομονοπάτι ως τα ριζά των θαλασσόβραχων, στη θέση Τσουνάγκα και από εκεί, βρεμένος ως τη μέση, συρθήκαμε από ένα μικρό άνοιγμα που άρχιζε λίγο πάνω από τη θάλασσα, στη θαλασσοσπηλιά, όπου κάθε τόσο εισχωρούσε το κύμα. Τρία μερόνυχτα μείναμε εκεί, βρεμένοι, πεινασμένοι και προπαντός διψασμένοι.

Τη δεύτερη μέρα, ένας από τους αντάρτες του ΕΛΑΣ, παλιός τσοπάνης, σύρθηκε ως το άνοιγμα και σκαρφάλωσε ως τον κατάκρημνο άγριο βράχο. Γύρισε με μια αγκαλιά κρίταμα που μαζί με την κάπαρη στολίζουν τα βράχια, βυζαίνοντας την αλισάχνη της θάλασσας.

- Δεν είναι ωραία, ωμά, αλλά μασήστε τα λίγο και ρουφήξτε τις λίγες σταγόνες δροσιάς που αποθηκεύουν στα φυλλαράκια τους. Ηταν, στυφά, πικρά, με μυρωδιά... βερνικιού. Τα μασάγαμε και τα φτύναμε, βρασμένα με ξίδι και λίγο λάδι είναι διαφορετικά. Αυτά ήταν τα κρίταμα των βράχων, που μας κράτησαν ως την Τρίτη μέρα, όπου κατά το σύθαμπο, ξεμυτίσαμε από τη σπηλιά της σωτηρίας. Μισό και πάνω αιώνα από τότε συναντήσαμε και πάλι τα κρίταμα και την ανθισμένη κάπαρη με τα μεγάλα, σαν αχνορόδινες πεταλούδες λουλούδια της που στολίζουν τους "απορώγες" βράχους.

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Δυσκολίες από τη στάση Ντενκτάς

Εκθεση της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης για την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την Τουρκία στην Κύπρο

Δεν πρόκειται να γίνουν συνομιλίες και δε θα επιτευχθεί λύση του Κυπριακού, αν η τελική θέση του Ρ. Ντενκτάς για να προσέλθει στις συνομιλίες είναι πως πρέπει προηγουμένως να αναγνωριστεί το ψευδοκράτος και να αποσυρθεί η αίτηση της Κύπρου για την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Τα παραπάνω δήλωσε, χτες, ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Μ. Παπαπέτρου, αναφερόμενος στις σχετικές δηλώσεις του Τουρκοκύπριου ηγέτη, ο οποίος πρόβαλε τα παραπάνω προκειμένου να προσέλθει στις συνομιλίες για το Κυπριακό.

Ο Μ. Παπαπέτρου, κατά τα άλλα, δήλωσε πως "αναμένουμε την πρόσκληση του ΓΓ και τις απαντήσεις των δύο πλευρών, ώστε να διαφανεί αν θα επιτευχθεί πρόοδος".

Στο μεταξύ, καταπέλτης για την Τουρκία είναι η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης στην τέταρτη διακρατική προσφυγή της Κυπριακής Δημοκρατίας εναντίον της Τουρκίας.

Η έκθεση δημοσιοποιήθηκε σήμερα στο Στρασβούργο και ο γενικός εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης σε συνέντευξη Τύπου ανέφερε πως η Κύπρος παραπέμπει την υπόθεση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για να εκδώσει δεσμευτική απόφαση. Θα ακολουθηθεί η ίδια διαδικασία με την υπόθεση της Τιτίνας Λοϊζίδου.

Στην έκθεση καταγγέλλεται η Τουρκία για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο θέμα της ιδιοκτησίας των προσφύγων, του δικαιώματος κατοικίας, για τις συνθήκες διαβίωσης των εγκλωβισμένων, των αγνοουμένων και των συγγενών τους. Επί του θέματος των αγνοουμένων σημειώνεται ότι και η μη διερεύνηση της υπόθεσης αυτής αποτελεί συνεχή παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Για την υπόθεση των εγκλωβισμένων η Τουρκία κατηγορείται για δυσμενή μεταχείρισή τους λόγω της καταγωγής τους και κάνει λόγο για απαράδεκτη σκληρότητα την οποία δεν αποδέχεται η διεθνής κοινότητα. Κατηγορείται επίσης η Αγκυρα για έλλειψη ενημέρωσης των εγκλωβισμένων, την έλλειψη ιερέων, την περιορισμένη εκπαίδευση και για το εχθρικό περιβάλλον που διαμορφώθηκε στην περιοχή της Καρπασίας όπου ζουν Ελληνες.

Η προσφυγή κατατέθηκε το 1994 με απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ