ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 1 Φλεβάρη 2014
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
Αποκαλυπτική συνέντευξη του Μ. Αμπάς σε ισραηλινό μέσο

Στον αραβόφωνο Τύπο δημοσιεύτηκε πρόσφατα συνέντευξη που παραχώρησε ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος Μ. Αμπάς και προοριζόταν για προβολή σε εκδήλωση του Ινστιτούτου Μελετών Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ (INSS). Η ίδια συνέντευξη δημοσιεύτηκε βιντεοσκοπημένα1 στην ηλεκτρονική έκδοση της ισραηλινής εφημερίδας «Yedioth Ahronoth» στις 27/1/2014.

Στη συνέντευξη αυτή, μεταξύ των άλλων ο Μ. Αμπάς προτείνει την παρουσία του ΝΑΤΟ στην Παλαιστίνη πριν, μετά και καθ' όλη τη διάρκεια εφαρμογής μιας τριετούς μεταβατικής περιόδου για την αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων. Ακολουθούν οι ερωτήσεις και οι απαντήσεις του Μ. Αμπάς.

-- Κύριε Πρόεδρε, σας ευχαριστώ για την αποδοχή της πρότασής μας. Τι κάνετε πραγματικά από την πλευρά σας για να ηρεμήσει η κατάσταση, να καταστείλετε τη βία, την τρομοκρατία και τις πράξεις επιθετικότητας;

-- Ολες οι υπηρεσίες ασφαλείας κάνουν το ίδιο πράγμα, δηλαδή να αποτρέπουν την εισροή όπλων ή τη χρησιμοποίησή τους, είτε στα Παλαιστινιακά Εδάφη είτε στο Ισραήλ. Αυτό είναι το κύριο μέλημα των υπηρεσιών ασφαλείας μας.

Αυτό - και το λέω, δεν είναι κρυφό - γίνεται σε πλήρη συνεργασία μεταξύ ημών και των ισραηλινών υπηρεσιών ασφαλείας και των υπηρεσιών ασφαλείας των ΗΠΑ. Ως εκ τούτου, αυτό είναι το μόνο που μπορούμε να κάνουμε στο πλαίσιο των περιορισμένων δυνατοτήτων μας και θα ήθελα να πω ότι τα όπλα, τα εκρηκτικά που κατάσχουμε, έρχονται λαθραία από τα σύνορά μας με το Ισραήλ.

-- Κατά τη γνώμη σας, σε τι πρέπει να καταλήξει ο γύρος των διαπραγματεύσεων που εξελίσσεται;

-- Πρώτον: Πρέπει να παγιοποιηθεί η αντίληψη περί δύο κρατών, δηλαδή του κράτους του Ισραήλ, στο οποίο ζει δίπλα με ασφάλεια και σταθερότητα το κράτος της Παλαιστίνης, στα σύνορα του 1967.

Δεύτερον, θεωρούμε ανάγκη αυτό το κράτος να έχει πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ, όπου η Ιερουσαλήμ θα είναι μια ανοιχτή πόλη για όλες τις θρησκείες μέσω συμφωνιών που θα επισυναφθούν μεταξύ των δύο χωρών. Επίσης, είναι ανάγκη όλα τα παλαιστινιακά σύνορα στο τέλος να επιτηρούνται παντού από τους Παλαιστινίους και όχι από τον ισραηλινό στρατό. Στη συνέχεια, θα πρέπει να συζητηθεί το θέμα των προσφύγων με βάση την αραβική ειρηνευτική πρωτοβουλία, η οποία προβλέπει μια δίκαιη και συμφωνημένη λύση με το Ισραήλ, σύμφωνα με το ψήφισμα 194 του ΟΗΕ.

Θεωρώ ότι εάν επιτευχθούν τα παραπάνω στοιχεία, τότε αυτά θα αποτελούσαν μια αποδεκτή, νόμιμη και μόνιμη λύση.

Εμείς διαβεβαιώνουμε ότι η παραπάνω λύση θα ισχύει για τη Δυτική Οχθη και τη Λωρίδα της Γάζας. Αποτελεί μια ευκαιρία για σας, εμείς εκπροσωπούμε όλον τον παλαιστινιακό λαό. Από την πλευρά μας αυτή η συμφωνία, φυσικά, θα πρέπει να εγκριθεί από τον παλαιστινιακό λαό μέσω δημοψηφίσματος, αλλά αυτό είναι μια ευκαιρία για την ειρήνη, που είναι πιθανόν να μην επαναληφθεί.

Αυτή η λύση θα φέρει στο Ισραήλ την αναγνώριση 57 αραβικών και ισλαμικών κρατών, με σαφή αναγνώριση και ρητή διπλωματική σχέση όλων αυτών των κρατών με το Ισραήλ. Ελπίζω να συνειδητοποιήσει ο ισραηλινός λαός τι σημαίνει να ζει σε έναν «ωκεανό ειρήνης», που εκτείνεται από τη Μαυριτανία μέχρι την Ινδονησία, αντί να είναι σε ένα «νησί της ειρήνης», όπως και στην παρούσα περίπτωση.

-- Εν πάση περιπτώσει , κύριε Πρόεδρε, θα υπάρξει τότε μια μεταβατική περίοδος. Ποια είναι η γνώμη σας σχετικά με αυτήν;

-- Το λέω ειλικρινά, το να προτείνει κάποιος 10 έως 15 έτη ως μεταβατική περίοδο, σημαίνει ότι αυτός δεν θέλει να αποσυρθεί. Λέμε αυτό να γίνεται σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα που δεν υπερβαίνει τα τρία έτη, το Ισραήλ μπορεί να αποσυρθεί σταδιακά. Λέμε, επίσης, ότι δεν μας πειράζει να υπάρξει τρίτη πλευρά μετά την αποχώρηση του Ισραήλ ή κατά την αποχώρησή του και πέρα από την αποχώρηση. Αυτή η πλευρά θα συνεχίζει να καθησυχάζει τους Ισραηλινούς, επίσης, ότι τα πράγματα θα εξελίσσονται φυσιολογικά και νομίζω ότι το ΝΑΤΟ είναι η κατάλληλη πλευρά για μια τέτοια αποστολή.

-- Ας υποθέσουμε ότι φτάνουμε σε παρόμοια συμφωνία, ποια θα είναι η αντίδραση της «Χαμάς» σχετικά με αυτό και πώς θα κάνετε τη «Χαμάς» να συμμορφώνεται με τις υποσχέσεις που δώσατε;

-- Υπάρχει μια επίσημη γραπτή συμφωνία μεταξύ εμάς και της «Χαμάς» ότι συμφωνούν με τις διαπραγματεύσεις πάνω στα σύνορα του 1967 και στο δεύτερο σημείο της συμφωνίας αυτής συμφωνούμε σχετικά με τη διεξαγωγή μιας ειρηνικής λαϊκής αντίστασης. Επίσης, είναι σύμφωνη μαζί μας για το σχηματισμό μιας κυβέρνησης τεχνοκρατών και τη διενέργεια εκλογών. Η «Χαμάς» δεν αποτελεί πρόβλημα, αφήστε την σε μας. Οταν συμφωνούμε με το Ισραήλ, μιλάμε εξ ονόματος ολόκληρου του παλαιστινιακού λαού στη Δυτική Οχθη και τη Γάζα και στη διασπορά.

-- Είναι αλήθεια ότι θα έχετε προετοιμάσει μια μήνυση εναντίον του Ισραήλ στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο;

-- Ελπίζω να μη φτάσουμε σε αυτό το σημείο, ελπίζω να λύσουμε όλα τα προβλήματά μας με ειρηνικά μέσα, γιατί δεν θέλω σε τελική ανάλυση να αυξήσω την πολυπλοκότητα των πραγμάτων ανάμεσα σε εμάς και το Ισραήλ και ανάμεσα σε εμάς και τον κόσμο. Εχω το δικαίωμα τώρα να απευθυνθώ όπου θέλω, αλλά έχω σταματήσει, γιατί θέλω να δοθεί μια ευκαιρία στην ειρήνη και σε αυτές τις προσπάθειες και έτσι ελπίζω να μη γίνει αυτό το βήμα, αλλά την ίδια στιγμή ελπίζω να τα καταφέρουμε, ώστε να μη φτάσουμε σε συγκρούσεις νομικές ή πολιτικές ή διπλωματικές στον κόσμο.

-- Πώς προσδιορίζετε τη σχέση σας με τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, γιατί δεν συναντιέστε;

-- Από την πλευρά μου - σημειώστε το αυτό - είμαι έτοιμος για τη συνάντηση ανά πάσα στιγμή.

-- Θα έρθετε να μιλήσετε στην ισραηλινή Κνεσέτ, θα τον καλέσετε να μιλήσει στο κοινοβούλιό σας;

-- Αυτό είναι ένα θέμα που μπορούμε να μελετήσουμε και δεν απορρίπτουμε, απλώς πρέπει να το εξετάσουμε, ούτε περισσότερο ούτε λιγότερο.

-- Αυτή τη στιγμή μπορείτε να στείλετε οποιοδήποτε μήνυμα ελπίδας και ασφάλειας στον ισραηλινό λαό;

-- Λέω στον ισραηλινό λαό πως είμαστε γείτονες και έχουμε πολεμήσει πολύ μεταξύ μας, μπήκαμε σε πολλούς πολέμους και ελπίζω στο Θεό ότι έχει τελειώσει αυτό, ότι αυτό το σημείο βρίσκεται πλέον πίσω μας, πιστεύουμε ότι οι πόλεμοι έχουν γίνει πίσω από την πλάτη μας, ότι η χρήση βίας έγινε πίσω από την πλάτη μας και θέλουμε πραγματικά την ειρήνη με το Ισραήλ. Εμείς πρόκειται να φέρουμε 57 αραβικά και ισλαμικά κράτη για να επισυνάψουν ειρήνη μαζί σας για να μπορεί ο λαός στο Ισραήλ να ζει με ασφάλεια και σταθερότητα στο κράτος του και οι Παλαιστίνιοι να ζουν επίσης σε ένα δικό τους ανεξάρτητο κράτος.

1. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4481648,00.html


Η. Ν.

ΙΣΡΑΗΛ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ
Παλαιστινιακές αντιδράσεις για τις «ειρηνευτικές» προτάσεις Κέρι

Το τείχος της ντροπής που κατακερματίζει την παλαιστινιακή γη
Το τείχος της ντροπής που κατακερματίζει την παλαιστινιακή γη
ΡΑΜΑΛΑ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Ο γγ της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO), Αμπεντ Ράμπο, κατηγόρησε τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Τζον Κέρι, που ηγείται της τελευταίας μεσολαβητικής προσπάθειας για την επίτευξη ισραηλινο-παλαιστινιακής ειρηνευτικής συμφωνίας, πως σχεδιάζει τις «ειρηνευτικές» προτάσεις θέτοντας ως γνώμονα τα συμφέροντα του Τελ Αβίβ.

Μιλώντας στο ραδιοσταθμό «Φωνή της Παλαιστίνης» ο Ράμπο υποστήριξε ότι η Παλαιστινιακή Αρχή θα πρέπει να απορρίψει τις προτάσεις του Κέρι επειδή «αφήνουν σκοπίμως ασαφή διάφορα ζητήματα», όπως πότε και εάν θα αποχωρήσει το Ισραήλ από τα κατεχόμενα εδάφη της Δυτικής Οχθης και της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, ενώ την ίδια ώρα επιδιώκει να κατακερματίσει περιοχές της Κοιλάδας του Ιορδάνη με στόχο να απεμπολήσει το δικαίωμα επιστροφής των εκατοντάδων χιλιάδων Παλαιστίνιων προσφύγων.

Το ίδιο 24ωρο, η Χάνα Ασράουι, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της PLO, διέψευσε τις πληροφορίες ότι η Παλαιστινιακή Αρχή έχει ήδη συμφωνήσει στη σταδιακή αποχώρηση των ισραηλινών κατοχικών δυνάμεων για μία τριετή περίοδο, λέγοντας ότι αυτές οι αναφορές «είναι αναληθείς» και έχουν «αρνητική επίπτωση στα ευρύτερα συμφέροντα των Παλαιστινίων».

Παράλληλα, και ο Ταουφίκ Τιράουι, ανώτατο στέλεχος της «Φατάχ» και πρώην διοικητής ασφαλείας της Παλαιστινιακής Αρχής, χαρακτήρισε τις πληροφορίες για τις προτάσεις του Κέρι «εντελώς απαράδεκτες για τους Παλαιστινίους» σημειώνοντας: «Δεν θέλουμε πλαίσια συμφωνίας αλλά μία τελική λύση!». Επέκρινε ακόμη τον Αμερικανό υπουργό λέγοντας ότι προτείνει ως πρωτεύουσα ενός μελλοντικού παλαιστινιακού κράτους τα χωριά Αμπού Ντις και Αλ Ραμ αντί της Ιερουσαλήμ, συμφωνώντας και αυτός με τις πληροφορίες πως οι προτάσεις Κέρι δεν προσφέρουν ουσιαστικά καμία απολύτως λύση στο ζήτημα επιστροφής των Παλαιστίνιων προσφύγων. Ο ίδιος κατηγόρησε την Παλαιστινιακή Αρχή πως έσφαλλε όταν επέλεξε να μη διεκδικήσει να γίνει πλήρες μέλος του ΟΗΕ αφότου κατέκτησε το στάτους της χώρας παρατηρητή μη μέλους του ΟΗΕ και κατέληξε λέγοντας με νόημα: «Κανείς Παλαιστίνιος στο παρελθόν, στο παρόν ή στο μέλλον δεν έχει δικαίωμα να κάνει παραχωρήσεις πάνω στα παλαιστινιακά δικαιώματα».

Μέσα σε όλα αυτά, ο Ισραηλινός υπουργός Οικονομίας, Γιαΐρ Λάπιντ, προειδοποίησε πως η οικονομία της χώρας του θα υποστεί σοβαρές αρνητικές συνέπειες σε περίπτωση που αποτύχει και η τελευταία ισραηλινο-παλαιστινιακή διαπραγμάτευση, εκφράζοντας φόβο για μποϊκοτάρισμα των ισραηλινών προϊόντων από χώρες της ΕΕ, που, όπως είπε, αποτελούν τον τελικό προορισμό για το 33% των εξαγωγών του Ισραήλ.

ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΑ ΕΔΑΦΗ
Οκτώ τραυματίες από ισραηλινή επιδρομή

ΡΑΜΑΛΑ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη τύπου F-16 πραγματοποίησαν χτες, λίγο πριν τα χαράματα, τρεις διαδοχικές αεροπορικές επιδρομές σε περιοχές της βόρειας, δυτικής και νότιας Λωρίδας της Γάζας, προκαλώντας τον τραυματισμό τουλάχιστον οκτώ ατόμων στην πόλη Ράφα.

Αφορμή για τη νέα ισραηλινή επιδρομή που υποτίθεται πως εστίαζε σε χώρο κατασκευής όπλων και αποθήκη πυρομαχικών, στάθηκε η αναίμακτη ρίψη ρουκέτας από τη βόρεια Λωρίδα της Γάζας αργά το βράδυ της Πέμπτης από Παλαιστίνιους μαχητές.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ