ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 1 Απρίλη 2003
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΕΡΓΟ ΙΠΠΟΔΡΟΜΟΥ
Σκοτώθηκε εργαζόμενος την Κυριακή

Είναι ο έβδομος εργάτης που χάνει τη ζωή του στα Ολυμπιακά έργα απ' τις αρχές του 2002 μέχρι σήμερα

Ενας ακόμα εργαζόμενος έχασε τη ζωή του στα θεμέλια των Ολυμπιακών έργων προκειμένου να τελειώσουν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα και με το μεγαλύτερο δυνατό κέρδος για τους εργολάβους. Είναι ο έβδομος κατά σειρά εργαζόμενος - σύμφωνα με τα όσα στοιχεία έχει ο «Ρ» - από τις αρχές του 2002 μέχρι σήμερα, που θρηνεί η εργατική τάξη στα Ολυμπιακά έργα. Ακόμα, πρέπει να σημειώσουμε ότι το σύνολο των νεκρών εργατών για το 2002 έφθασε στους 153 και αυτό σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας καθώς πολλοί είναι οι εργαζόμενοι που χάνουν τη ζωή τους χωρίς να υπάρχει καμία καταγραφή από πουθενά. Σύμφωνα πάντα με την καταγραφή του «Ρ», απ' τις αρχές του 2003 σκοτώθηκαν συνολικά εφτά εργάτες.

Το νέο θύμα αυτή τη φορά ήταν ο 48χρονος υδραυλικός Ηλίας Μαυρόπουλος που έκανε το τελευταίο του μεροκάματο την περασμένη Κυριακή στο Ολυμπιακό έργο του Ιπποδρόμου στο Μαρκόπουλο. Να σημειώσουμε, ότι με το προχτεσινό δυστύχημα συνολικά ο αριθμός των νεκρών εργαζομένων ξεπερνάει τους εφτά από τις αρχές του χρόνου μέχρι σήμερα.

Ο άτυχος εργάτης στις 9.30 το πρωί της Κυριακής ήταν πάνω στη σκαλωσιά στον 5ο όροφο του κεντρικού κτιρίου του Ιπποδρόμου. Την ώρα που επιχειρούσε να πιάσει ένα εργαλείο, γλίστρησε, έχασε την ισορροπία του και έπεσε στο υπόγειο όπου βρήκε ακαριαίο θάνατο. Ο 48χρονος εργαζόμενος δούλευε στην εταιρία ΚΛΙΜΑ η οποία είχε αναλάβει υπεργολαβικά υδραυλικές εργασίες για λογαριασμό της κοινοπραξίας J&P.

Ο θάνατος του 48χρονου ήρθε σαν αποτέλεσμα της εντατικοποίησης της εργασίας, που υπάρχει σε όλα τα Ολυμπιακά έργα με καθημερινές υπερωρίες και εργασία ακόμα και τις Κυριακές εξουθενώνοντας τους εργαζόμενους. Το «άγχος» των εργολάβων να βρίσκονται κοντά στα χρονοδιαγράμματα αλλά και πιο νωρίς από αυτά, για να αυξήσουν τα κέρδη, έχει φέρει την ακόμα μεγαλύτερη αύξηση του βαθμού εκμετάλλευσης των εργαζομένων στα έργα, κάτι που γίνεται με παράλληλη αδιαφορία για μέτρα υγιεινής και ασφάλειας.

ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΙ ΑΘΗΝΑΣ - ΠΕΙΡΑΙΑ
Σταματούν την πίστωση

Η εφαρμογή της απόφασης αρχίζει από σήμερα, σε ασφαλισμένους του Δημοσίου

Προκλητικά αναξιόπιστη αποδεικνύεται, για μια ακόμα φορά, η κυβέρνηση έναντι των φαρμακοποιών για την εξόφληση των χρεών της σχετικά με τη φαρμακευτική περίθαλψη των υπαλλήλων και των συνταξιούχων του Δημοσίου.

Ετσι, οι υποσχέσεις που είχε δώσει στις 27.2.2003 ο πρόεδρος του Οργανισμού Περίθαλψης των υπαλλήλων του Δημοσίου (ΟΠΑΔ) Απ. Δόλγερας στους εκπροσώπους των Φαρμακευτικών Συλλόγων ότι το Δημόσιο θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του, αποδεικνύονται, για άλλη μια φορά, κοροϊδία. Οι υποσχέσεις εκείνες είχαν δοθεί, ενόψει της απόφασης των φαρμακοποιών να αναστείλουν -όπως και έγινε- απ' την 1.3.2003 την επί πιστώσει χορήγηση φαρμάκων στους ασφαλισμένους και συνταξιούχους του Δημοσίου.

Κατόπιν αυτών, οι Φαρμακευτικοί Σύλλογοι της Αττικής και του Πειραιά ανακοίνωσαν ότι από σήμερα και επ' αόριστον δε θα εκτελούν επί πιστώσει τις συνταγές των ασφαλισμένων του Δημοσίου, οι οποίοι θα πληρώνουν τα φάρμακά τους τοις μετρητοίς στο φαρμακείο και εν συνεχεία με τη συνταγή και την απόδειξη θα εισπράττουν το ποσό που δικαιούνται απ' το Δημόσιο. Πρόκειται για μια διαδικασία ταλαιπωρίας για τους ασφαλισμένους τους Δημοσίου που τους επιβάλλει η κυβέρνηση με την πολιτική της, αλλά και τη χρησιμοποιούν οι ηγεσίες των φαρμακευτικών συλλόγων.

Η Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Φαρμακοποιών πρότεινε στο Φαρμακευτικό Σύλλογο Αθήνας, εκτός απ' την κινητοποίηση, να εισηγηθεί και έκτακτη γενική συνέλευση, για ενημέρωση, αλλά και για τον καθορισμό των κινητοποιήσεων του κλάδου.

Πιέσεις κι απ' τους φαρμακοβιομήχανους

Την ίδια ώρα αυξάνουν, ως αποτέλεσμα της πολιτικής λιτότητας και μετάθεσης της χρηματοδότησης στα ασφαλιστικά ταμεία, τα χρέη των νοσοκομείων προς τους προμηθευτές τους.

Στα μέσα του Φλεβάρη, οι προμηθευτές φαρμάκων και ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού απείλησαν με διακοπή της πίστωσης των νοσοκομείων αναφέροντας ότι τα χρέη έχουν φτάσει τα 900 εκατ. ευρώ (307 δισ. δραχμές).

Την περασμένη Παρασκευή (28.3.2003) πραγματοποιήθηκε η γενική συνέλευση του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ) και κατόπιν αυτής ανακοινώθηκε ότι τα χρέη των νοσοκομείων για φάρμακα φτάνουν σήμερα τα 500 εκατομμύρια ευρώ (170 δισ. δραχμές). Και με αυτή την ευκαιρία ο ΣΦΕΕ ζήτησε την ευθυγράμμιση της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή πολιτική στο φάρμακο, που σημαίνει περισσότερη απελευθέρωση στην αγορά φαρμάκου και διαμόρφωση των τιμών σε εκείνα τα επίπεδα που θα τους διασφαλίζει την αύξηση των κερδών τους.

Παρατείνουν τη ζωή στα σαπιοκάραβα

Οι υπουργοί Ναυτιλίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης έκαναν πίσω και συμφώνησαν να παραταθεί η απόσυρση των πλοίων με μονό τοίχωμα έως 23 ετών μέχρι το 2015

Με μπούσουλα τα εφοπλιστικά συμφέροντα το Συμβούλιο Υπουργών της Ευρωπαϊκής Ενωσης για θέματα θαλάσσιων μεταφορών, που έγινε την περασμένη Παρασκευή, με προεδρεύοντα και πρωτεργάτη τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας Γ. Ανωμερίτη, συμφώνησε στη σταδιακή απόσυρση των δεξαμενοπλοίων με μονό τοίχωμα παρατείνοντας τελικά τη... ζωή των σαπιοκάραβων! Οπως προκύπτει από τα όσα ανέφερε χτες ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, κατά τη διάρκεια έκτακτης συνέντευξης Τύπου στους ναυτιλιακούς συντάκτες, το Συμβούλιο έκανε τελικά πίσω από τα μέτρα που είχε καθορίσει στις 6 Δεκέμβρη 2002 και είχε λάβει κάτω από την πίεση της κοινής γνώμης, η οποία είχε ξεσηκωθεί λόγω της ανυπολόγιστης οικολογικής καταστροφής που είχε προκαλέσει στις ακτές της Ισπανίας το ναυάγιο του δεξαμενόπλοιου «ΠΡΕΣΤΙΖ» του Ελληνα εφοπλιστή Κούλουθρου.

Ειδικότερα, αντί την άμεση αντικατάσταση των δεξαμενοπλοίων με μονό τοίχωμα που είχε αρχικά αποφασιστεί, τώρα οι υπουργοί επανέρχονται και συμφωνούν τα πλοία με μονό τοίχωμα έως 23 ετών να έχουν αποσυρθεί σταδιακά μέχρι το 2015, ενώ τα πλοία από 25 ετών και άνω να έχουν αποσυρθεί μέχρι το 2010. Η αρχική συμφωνία προέβλεπε ότι συνολικά τα πλοία με μονό τοίχωμα να έχουν αποσυρθεί μέχρι το 2010.

Ακόμα συμφώνησαν να εξαιρέσουν από το μέτρο της απόσυρσης τα μικρά γκαζάδικα που εκτελούν κοντινούς εσωτερικούς πλόες και είναι από 600 ως 5000 dwt με μονό τοίχωμα, παρά το γεγονός ότι όπως παραδέχτηκε ο υπουργός ο μέσος όρος ηλικίας τους είναι τα 30 με 35 έτη!

Το κείμενο των προτεινόμενων μέτρων στο οποίο κατέληξε το Συμβούλιο Υπουργών θα κατατεθεί στο Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό (IMO) ο οποίος αναμένεται να συνεδριάσει στις 14 με 18 Ιούλη. Οι τελικές αποφάσεις θα παρθούν στην Εκτακτη Σύνοδο της Επιτροπής Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος της ΕΕ που θα γίνει το Δεκέμβρη.

ΥΓΕΙΑ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ
«Μια απ' τα ίδια» η εμβέλεια των παρεμβάσεων

Την ίδια ώρα, που τα εργοτάξια των ολυμπιακών έργων μετατρέπονται σε φέρετρα για τους εργάτες, η κυβέρνηση διαφημίζει την «ευρύτερη σημασία των παρεμβάσεων» που συνδέονται με τους Ολυμπιακούς Αγώνες και έχουν σχέση με ευαίσθητους τομείς όπως η Υγεία.

Ετσι, χτες στο συνέδριο HEALTHWORLD 2003, που διοργάνωσε το ελληνο-αμερικανικό επιμελητήριο, η υφυπουργός Υγείας Ελπ. Τσουρή, αναφερόμενη στην προετοιμασία του ΕΣΥ για τους Ολυμπιακούς Αγώνες είπε: «Εχουμε αναλάβει μια προσπάθεια συνολικού χαρακτήρα, πρωτοφανούς εμβέλειας για το χώρο της Υγείας στην Ελλάδα. Είναι, επίσης, σαφές ότι η επιτυχία αυτής της προσπάθειας, δεν είναι θέμα μόνον του υπουργείου Υγείας. Απαιτείται μια ευρύτερη συνεργασία, δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, υπουργείου, «Αθήνα 2004» και συναρμόδιων Υπουργείων, εκπαίδευσης, κοινωνικών φορέων και εθελοντισμού».

Και κατέληξε, λέγοντας ότι «ο ευρύς και σύνθετος σχεδιασμός που περιέγραψα αποτελεί μια κοινωνική επένδυση μεγάλου μεγέθους για το σύνολο των Ελλήνων πολιτών» που, «σε τελική ανάλυση, θα είναι οι αποδέκτες καίριων παρεμβάσεων εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης του Συστήματος Υγείας της χώρας, οι οποίες πραγματοποιούνται σε όλα τα πεδία με την ευκαιρία των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004».

Ωστόσο, όμως, καίριες επεμβάσεις όπως η ανάπτυξη του ΕΚΑΒ με πτητικά και προσωπικά μέσα έχουν ήδη εγκαταλειφθεί. Εκτός απ' τις βελτιώσεις της κτιριακής υποδομής σε κάποια νοσοκομεία φαίνεται ότι τελικά οι αποδέκτες θα είναι πρωτίστως κάποιοι εργολάβοι και όχι πολίτες...

Τρομοφιλολογία

Πάντως, το βήμα του συνεδρίου του Ελληνο-αμερικανικού συνεδρίου χρησίμευσε και ως όχημα για τη διοχέτευση ορισμένων δόσεων «ανθρακοφιλολογίας».

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ Στ. Κάλντεργουντ εξέφρασε την άποψη για την ανάγκη εκπαίδευσης του προσωπικού όλων των νοσοκομείων, ώστε να μπορούν να αναγνωρίζουν τυχόν θύματα βιοτρομοκρατικών επιθέσεων. Αναφερόμενος στο βάκιλο του άνθρακα είπε ότι η θεραπεία του, όταν ξεκινήσει η ανάπτυξή του στον οργανισμό, είναι πολύ δύσκολη. Για την ευλογιά, ο καθηγητής είπε ότι από το 1977 δεν έχει καταγραφεί κρούσμα της νόσου, ενώ για την ανεμοβλογιά σημείωσε ότι είναι μεταδοτική νόσος ακόμη και μέσω του αέρα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ