Την Κυριακή 15 Δεκέμβρη στη Νίκαια Λάρισας η σύσκεψη της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων
Σε αυτό το πλαίσιο πραγματοποιούνται συνεδριάσεις Διοικητικών Συμβουλίων Αγροτικών Συλλόγων και Ομοσπονδιών και συσκέψεις σε χωριά, ενώ ήδη «τρέχουν» μια σειρά από κινητοποιήσεις για την υπεράσπιση του εισοδήματος των αγροτών.
Τον τόνο δίνει για άλλη μια φορά ο κάμπος της Θεσσαλίας, όπου οι βιοπαλαιστές αγρότες βγαίνουν ξανά στους δρόμους, παλεύοντας να μείνουν στα χωριά τους και να συνεχίσουν να καλλιεργούν.
Συγκεκριμένα, στην Καρδίτσα η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων του νομού καλεί σε παγκαρδιτσιώτικη σύσκεψη όλους τους Αγροτικούς και Κτηνοτροφικούς Συλλόγους αύριο Τετάρτη στις 6.30 μ.μ. στον Παλαμά, με πρόταση την επόμενη κιόλας μέρα της σύσκεψης οι αγρότες να βρεθούν με τα τρακτέρ τους στις πλατείες των χωριών, ώστε να βρίσκονται σε ετοιμότητα για κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους.
Οπως τόνισε ο Κώστας Τζέλλας, πρόεδρος της ΕΟΑΣΚ, σε συνέντευξη Τύπου που παραχωρήθηκε χτες από το ΔΣ, «στη σύσκεψη θα συζητηθούν τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες και αφορούν τις χαμηλές τιμές των αγροτικών προϊόντων τους, το υψηλό κόστος παραγωγής, τα αντιπλημμυρικά έργα που δεν έχουν γίνει, τις αποζημιώσεις που δεν έχουν εξοφληθεί και σειρά άλλων ζητημάτων που συνεχίζουν να υφίστανται, και να συναποφασίσουμε δυναμικές κινητοποιήσεις».
Καλώντας δε όλους τους αγρότες και κτηνοτρόφους να συμμετάσχουν στην σύσκεψη της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων την Κυριακή στη Νίκαια, ο Κ. Τζέλλας τόνισε: «Τα κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν τους αγρότες δεν έχουν λυθεί και ακολουθείται μια πολιτική από τη σημερινή κυβέρνηση, όπως και από τις προηγούμενες, η οποία έχει στόχο να μαζέψουν τη γη και την παραγωγή στα χέρια λίγων και να ερημώσει η ύπαιθρος. Σ' αυτόν τον αγώνα που πρέπει να δώσουμε, πρέπει οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι να πιστέψουν ότι είναι το μόνο όπλο που έχουμε αν θέλουμε να παραμείνουμε στις δουλειές μας και στα χωριά μας, αν θέλουμε να συνεχίσουμε τη ζωή μας, αν θέλουμε να έχουμε αξιοπρέπεια. Ολοι μαζί πρέπει να παλέψουμε για να λυθούν τα προβλήματα που μας απασχολούν».
Αντίστοιχα, οι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι της Μαγνησίας προχωρούν σε νέα μηχανοκίνητη πορεία στον Βόλο, την Πέμπτη 12 Δεκέμβρη στις 6 μ.μ. Επίσης, θα συμμετάσχουν και εκείνοι στη σύσκεψη της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων.
Η απόφαση πάρθηκε σε σύσκεψη που οργάνωσε η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Μαγνησίας το βράδυ της περασμένης Πέμπτης, στα γραφεία της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Πηλίου και Βόρειων Σποράδων.
Στη σύσκεψη αυτή συζητήθηκαν τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες λόγω των χαλαζοπτώσεων, της παρατεταμένης ζέστης, των χαμηλών τιμών σε μια σειρά προϊόντα, της διαίρεσης μεταξύ των αγροτών που επιχειρεί η κυβέρνηση με τις αποζημιώσεις, των κατεστραμμένων δρόμων, των προβληματικών αρδευτικών δικτύων.
Οι αγρότες διεκδικούν να τηρηθεί επιτέλους η δέσμευση της κυβέρνησης για αύξηση στις αποζημιώσεις από τα φαινόμενα «Daniel» και «Elias» για όλους, χωρίς διαιρέσεις. Επίσης, να αναπληρωθεί το εισόδημα για ζημιές από την κλιματική κρίση σε προϊόντα που δεν αποζημιώνονται, λόγω του άδικου κανονισμού του ΕΛΓΑ. Να αποζημιωθούν στο 100% της πραγματικής ζημιάς οι χαλαζόπληκτοι αγρότες και να καταβληθεί προκαταβολή 500 ευρώ ανά στρέμμα μέχρι το τέλος του έτους.
Ακόμα απαιτούν: Μείωση του κόστους παραγωγής, με αφορολόγητο πετρέλαιο, επιδότηση σε γεωργικά εφόδια - ζωοτροφές, πλαφόν στα 0,07 ευρώ/kWh στο αγροτικό ρεύμα και έλεγχο στις παράνομες ελληνοποιήσεις αγροτικών προϊόντων. Αλλαγή του αναχρονιστικού κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να γίνει δημόσιος κρατικός φορέας και να τους αποζημιώνει στο 100% της πραγματικής ζημιάς, για όλες τις νόσους και φυσικούς κινδύνους. Κατώτατες εγγυημένες τιμές για όλα τα αγροτικά προϊόντα οι οποίες να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν ένα εισόδημα ώστε να ζήσουν τις οικογένειές τους.
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το δημαρχείο Πέλλας στα Γιαννιτσά, διεκδικώντας αποζημίωση για την ίωση που οδήγησε σε παραμόρφωση των ροδάκινων και κατέστρεψε τις καλλιέργειές τους, πραγματοποίησαν χθες το πρωί αγρότες με τα τρακτέρ τους. Οι ροδακινοπαραγωγοί ζητούν να καταβληθεί ελάχιστη αποζημίωση 600 ευρώ ανά στρέμμα πριν το τέλος του 2024, αναστολή πληρωμών σε ΕΦΚΑ - ΕΛΓΑ και σχέδιο αντιμετώπισης του φαινομένου.
Μαχητική συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε και στην Ορεστιάδα, την περασμένη Παρασκευή, και συγκεκριμένα στη Διεύθυνση Γεωργίας, από τους Αγροτικούς Συλλόγους Βύσσας, Διδυμότειχου, Ορεστιάδας και Τριγώνου, απαιτώντας αποζημιώσεις στο 100% για τους κτηνοτρόφους που έχασαν τα ζώα τους, αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματός τους από το κράτος και μέτρα στήριξης από τις ζωονόσους, με στελέχωση των υπηρεσιών κλπ.
Οι αγροτοκτηνοτρόφοι κατήγγειλαν ότι οι κυβερνήσεις τούς έχουν αφήσει απροστάτευτους, καθώς δεν πήραν το παραμικρό μέτρο προστασίας από επικίνδυνες ζωονόσους, ευνοώντας μάλιστα τις συνθήκες διασποράς μολυσματικών ασθενειών, με ανεξέλεγκτες εισαγωγές αγροτικών προϊόντων και κτηνοτροφικού κεφαλαίου. Επίσης ανέδειξαν ότι κυβέρνηση και Περιφέρεια δεν πήραν κανένα μέτρο για τη στελέχωση των δημόσιων κτηνιατρείων, την πρόσληψη κτηνιάτρων, τη λειτουργία του Κέντρου Εξωτικών Νοσημάτων, την αναβάθμιση των ΔΑΟΚ με εξοπλισμό και την ενημέρωση των κτηνοτρόφων.
Στη συγκέντρωση παρευρέθηκε ο Διονύσης Κλάδης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέας της Επιτροπής Περιοχής Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, μεταφέροντας τη στήριξη του Κόμματος στις δίκαιες διεκδικήσεις των αγροτών.
Πληθαίνουν τα προβλήματα με τα οποία βρίσκονται αντιμέτωποι οι βιοπαλαιστές μελισσοκόμοι καθιστώντας δυσμενείς τις προοπτικές επιβίωσής τους, τονίζει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ σε Ερώτηση που κατέθεσε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο ευρωβουλευτής του Κόμματος Λευτέρης Νικολάου-Αλαβάνος.
Ιδιαίτερα οξυμένο είναι το πρόβλημα των ζημιών από φυσικές καταστροφές. Δασικές πυρκαγιές, πλημμύρες, αλλά και η ανομβρία σε συνδυασμό με τις παρατεταμένες υψηλές θερμοκρασίες έχουν οδηγήσει σε έλλειψη ανθοφορίας, επομένως και γύρης με αποτέλεσμα τη μηδενική ή εξαιρετικά μειωμένη παραγωγή. Οι μελισσοκόμοι αναγκάζονται σε συχνές μετακινήσεις για να βρεθούν περιοχές με επαρκή τροφή για τις μέλισσες, αυξάνοντας το ήδη υψηλό κόστος παραγωγής εξαιτίας της αύξησης της τιμής των καυσίμων και των τιμών σε όλα τα μελισσοκομικά εφόδια, προκειμένου να εξασφαλίζονται τα μονοπωλιακά υπερκέρδη των επιχειρηματικών ομίλων της Ενέργειας κ.ά. Επιπλέον, η ασυνήθιστη και μεγάλη έξαρση της παρουσίας μελισσοφάγων παρεμποδίζει την εργασία των μελισσοσμηνών και επίσης προκαλεί απώλειες σε νέες βασίλισσες κατά το στάδιο της αναπαραγωγής τους.
Ο κανονισμός του ΕΛΓΑ δεν εξασφαλίζει την πλήρη αποζημίωση στο 100% της εκάστοτε ζημιάς ούτε την αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος των μελισσοκόμων. Συνολικά οι κανονισμοί ασφάλισης του ΕΛΓΑ δεν αναγνωρίζουν και δεν αποζημιώνουν όλες τις περιπτώσεις καταστροφών, αλλά και όταν δίνονται αποζημιώσεις, αυτές πάντα υπολείπονται κατά πολύ του χαμένου εισοδήματος και της απώλειας του αγροτικού - μελισσοκομικού κεφαλαίου, ενώ καταβάλλονται με σημαντική καθυστέρηση. Παράλληλα, με βάση τις ευρωενωσιακές κατευθύνσεις το σύστημα ασφάλισης στηρίζεται αποκλειστικά στις εισφορές των αγροτών. Ενώ οι κρατικές οικονομικές ενισχύσεις, που δεν αποτελούν παρά ένα πενιχρό βοήθημα, υπόκεινται σε σειρά περιορισμών.
Ακόμη κι όταν τελικά επιτευχθεί η παραγωγή μιας ποσότητας μελιού, αυτό το πουλάνε σε εξευτελιστικές τιμές, τις οποίες διαμορφώνουν οι μεγαλέμποροι - διακινητές που καταληστεύουν τον μόχθο των μελισσοκόμων και συνολικά τον λαό, ο οποίος πληρώνει πανάκριβα τη διατροφή του, με ευθύνη όλων των ελληνικών κυβερνήσεων που διαχρονικά εφαρμόζουν τις κατευθύνσεις της ΕΕ. Παράλληλα, οι ελλιπείς έλεγχοι για ελληνοποιήσεις και νοθεία στο μέλι έχουν ως αποτέλεσμα οι έμποροι - εισαγωγείς να διακινούν ανεξέλεγκτα φθηνό εισαγόμενο νοθευμένο «μέλι», πολλές φορές ως ελληνικό, σε τιμές κάτω του κόστους παραγωγής του μελιού.
Με βάση τα παραπάνω, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ υπέβαλε τα εξής ερωτήματα: «Σκοπεύει η Επιτροπή να πάρει μέτρα για:
-- την πλήρη αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος των μελισσοκόμων και αποζημιώσεις στο 100% της ζημιάς σε παραγωγή και μελισσοκομικό κεφάλαιο από όλους τους φυσικούς κινδύνους, μελισσοφάγους ασθένειες και νόσους;
-- τη μείωση του κόστους παραγωγής αγροτών - μελισσοκόμων;
-- την αντιμετώπιση, από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς των κρατών και της ΕΕ, με αποτελεσματικό τρόπο, της νοθείας του μελιού, αξιοποιώντας τις κατάλληλες αναλυτικές μεθόδους;».
Συγκεκριμένα, η τράπεζα απαιτεί την καταβολή 77.000 ευρώ άμεσα για στεγαστικό δάνειο αρχικού κεφαλαίου 65.000 (!) και ενώ αυτό έχει ρυθμιστεί με δικαστική απόφαση, ώστε να καταβάλλονται δόσεις των 59,80 ευρώ τον μήνα από το 2021!
Εθνική Τράπεζα και «διαχειρίστρια εταιρεία» («do value») του δανείου, μάλιστα, όχι μόνο δεν αναγνωρίζουν προκλητικά ακόμη και τη δικαστική απόφαση, αντιθέτως κατήγγειλαν τη σύμβαση καθιστώντας το δάνειο απαιτητό, από εποχικό εργαζόμενο του ιδιωτικού τομέα και υπάλληλο σούπερ μάρκετ, με το ζευγάρι να έχει δύο παιδιά που σπουδάζουν.
Και με την κινητοποίηση ξεκαθαρίστηκε σε τράπεζα και εισπρακτική ότι δεν πρόκειται να αφεθεί κανένας μόνος του απέναντι σε αυτή την κατάσταση, ενώ επανακατατέθηκαν τα έγγραφα της οικογένειας σε σχέση με το δάνειο και πως αυτό αποπληρώνεται.
Παράλληλα, έγινε κάλεσμα από τους συνδικαλιστικούς φορείς προς τους εργαζόμενους, τον λαό της πόλης να μην μείνει κανένας μόνος του απέναντι στις απειλητικές επιστολές των τραπεζών και των διαφόρων funds, να καταγγέλλουν κάθε απόπειρα εκβιασμού και απειλών τους.