ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 10 Μάρτη 2002
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Η ΑΛΛΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ
Τη βόμβα, ρε, τη βόμβα!

«

Αναρροφούν το οξυγόνο και προκαλούν ωστικό κύμα που διαλύει τα πνευμόνια, καταστρέφει τα τύμπανα του αυτιού και εξορύσσει τους οφθαλμούς».

Μπράβο, ρε, σας βγάζω το καπέλο, και λίγα τους κάνετε. Θα μπορούσατε να τους κόβατε και τη γλώσσα, να τους σπάζατε το σβέρκο, να τους κάνατε κόμπο τα άντερα, να τους ξεριζώνατε το στομάχι, να τους κάνατε την καρδιά κιμά. Τι είναι, ρε, οι Αφγανοί, άνθρωποι είναι να έχουν κι αυτοί πνευμόνια, μάτια, μύτες, αυτιά; Κακώς το συζητάμε. Σκατά τεχνολογία έχετε. Δεν μπορεί να βγάλετε μια βόμβα που να τους μεταμορφώνει σε ποντίκια, μια άλλη σε χελώνες, μια τρίτη σε μύγες; Τότε, μάλιστα, να πω πως πετύχατε το στόχο σας. Πως εξοντώσατε την τρομοκρατία!

Δεν είδατε, κανένας δε σας παίρνει στα σοβαρά. Διαμαρτύρεται κανείς; Σας ζήτησε καμία ευθύνη το Διεθνές Δικαστήριο; Σας εμπόδισε ο ΟΗΕ, η ΕΕ, το Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών, τα πνευματικά ιδρύματα του κόσμου, οι κεντροαριστεροί διανοούμενοι, τα δικά σας αστέρια του κινηματογράφου, οι επιστήμονες και τα επιστημονικά ιδρύματα; Ακρα του τάφου σιωπή! Και οι βόμβες πέφτουν σαν το χαλάζι. Βόμβες θερμοβαρικές των 2.000 λιβρών πάνω στα βουνά του Αφγανιστάν, μέσα στις πόλεις, στις πεδιάδες, όπου υπάρχει πνευμόνι ζωντανό που κινείται, όπου υπάρχει τύμπανο αυτιού για να σπάσει, όπου υπάρχουν μάτια για να ξεριζωθούν.

Λοιπόν, ή παίζετε το ρόλο σας ή παραιτηθείτε! Νιώθουμε ανασφάλεια, κύριοι! Πώς να σας εμπιστευτούμε, όταν δεν μπορείτε μια δράκα ξυπόλυτων να τους κάνετε βίδες; Να τους λιώσετε; Είστε φλύαροι, κύριοι, αργείτε. Τη βόμβα, ρε, τη βόμβα. Τη μεγάλη βόμβα, την πυρηνική, για ποιον την κρατάτε; Ρίχτε την, να πάρει ο διάολος! Ρίχτε τη να γεμίσει ο κόσμος καμένες σάρκες, πεταμένα στομάχια, διαμελισμένα μωρά. Τι σόι φασίστες είστε, ρε; Πώς θα φτάσετε τον Χίτλερ, με εξορύξεις ματιών, με σπασμένα τύμπανα, με διαλυμένα πνευμόνια; Αυτά, ρε, είναι το πρωινό! Μπέστε στο γεύμα, ρε, και μετά στο δείπνο να χορτάσει η ψυχή μας. Διψάμε για αίμα, ρε, σφάξτε! Ανοίξτε τις κάνουλες να τρέξει ζεστό, αχνισμένο αίμα, να γεμίσει τις λεωφόρους, να κάνει κατακόκκινο το Λευκό Οίκο. Τότε, μάλιστα, να σας σφίξω το χέρι. Να σας παραδεχτώ!

Οι μαύρες σελίδες δε γράφονται με δισταγμούς, κύριοι. Οι νύχτες του Αγίου Βαρθολομαίου δε γίνονται χωρίς λεπίδι. Λεπίδι βαθύ. Δε γουστάρετε Αφγανιστάν, βαρέστε Ιράκ. Βαρέστε Ιράν, Λιβύη, βαρέστε όπου να 'ναι, αλλά βαρέστε! Δε γεμίζουν οι χωματερές με πτωματάκια εδώ και εκεί. Τρεις στην Ασία, πέντε στην Αφρική, δέκα στην Παλαιστίνη. Πτώματα, ρε, πρέπει να γεμίσει ο κόσμος πτώματα. Ο Β` Παγκόσμιος Πόλεμος ήταν το τρέιλερ. Το κυρίως έργο, τη μεγάλη παραγωγή, το Μπεν Χουρ του καπιταλισμού, θα το γυρίσετε εσείς. Εσείς με όλους τους συμμάχους σας, όλα αυτά τα ανθρωπάκια που χτυπάνε παλαμάκια. Ολα αυτά τα ανθρωπάκια που τα έχετε στο τσεπάκι σας. Ολα αυτά τα φερέφωνα... και τους άλλους, βέβαια, που απασχολούνται με τις εξισώσεις!


Του
Νίκου ΑΝΤΩΝΑΚΟΥ

Μια έρευνα για τις Ελληνίδες επιστήμονες

Είναι πια γεγονός ότι οι νέες Ελληνίδες συμμετέχουν σ' όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης και ήδη έχουν ξεπεράσει στα πανεπιστήμια τους συνομηλίκους τους πτυχιούχους και κατόχους διδακτορικών και άλλων μεταπτυχιακών τίτλων. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι στο σύνολο των πτυχιούχων ΑΕΙ του έτους 1999-2000 το ποσοστό των κοριτσιών ήταν 61,2%. Μόνο στο Μετσόβιο Πολυτεχνείο τα αγόρια εξακολουθούν να κρατούν τα πρωτεία, ενώ τα κορίτσια είναι... μόνο 34,1%.

Το ερώτημα είναι τι γίνεται... μετά. Σύμφωνα με τις τελευταίες στατιστικές, η ανεργία γενικά των νέων μέχρι 25 χρόνων φτάνει το 37,5% και σ' αυτό το ποσοστό οι νέες κατέχουν το 65% του συνόλου. Οταν εργάζονται - ακόμα και οι γυναίκες επιστήμονες - έχουν μικρότερες αμοιβές από τους άντρες συναδέλφους τους και μικρότερες προοπτικές εξέλιξης, ενώ πολλές ετεροαπασχολούνται. Στην Ελλάδα το 38% των επιστημόνων που προσλαμβάνονται με σύμβαση ορισμένου χρόνου είναι γυναίκες. Οι συγκεκριμένες συμβάσεις έχουν συνήθως διάρκεια ενός έτους.

Εχουν δε ακριβώς τα ίδια εκπαιδευτικά και ερευνητικά καθήκοντα με τους συναδέλφους τους που εργάζονται με μόνιμη απασχόληση, αλλά στην πράξη κανένα από τα δικαιώματά τους. Δεν μπορούν να έχουν δικό τους εργαστήριο και δεν μπορούν να επιβλέπουν (τουλάχιστον όχι επίσημα) τις εργασίες μιας διατριβής. Δε δικαιούνται πρόσβασης στα κονδύλια που χορηγεί το υπουργείο Παιδείας στο πανεπιστήμιο. Αναφέρουμε ενδεικτικά τα ποσοστά καθηγητριών στο πανεπιστήμιο το 1997-'98: Καθηγήτριες, ποσοστό 9,5% του συνόλου, αναπληρώτριες καθηγήτριες 20,3%, επίκουροι καθηγήτριες 30,6%.

Είναι συχνό το φαινόμενο οι γυναίκες να απομακρύνονται από την επιστήμη τους μπροστά στις δυσκολίες και έτσι η έρευνα να τις χάνει. Αυτό δεν είναι ένα ελληνικό φαινόμενο: Σ' όλη την Ευρώπη οι γυναίκες υποεκπροσωπούνται στους τομείς της επιστήμης και της έρευνας και καταλήγουν να είναι ένα είδος πνευματικού προλεταριάτου. Υπάρχει η τάση απομάκρυνσής τους από τον ακαδημαϊκό βίο προτού αποκτήσουν θέση που θα τους επιτρέψει να σταδιοδρομήσουν στον τομέα (όπως μόνιμη θέση απασχόλησης). Πολλές εργάζονται με μερική απασχόληση. Είναι λοιπόν υποδεέστερη η θέση των γυναικών επιστημόνων σε σχέση με τους άνδρες συναδέλφους τους.

Μια πολύ πρόσφατη μελέτη «Για την ενίσχυση της συμμετοχής των γυναικών στην επιστημονική έρευνα στην Ελλάδα», που έγινε από ερευνήτριες του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών (ΕΚΚΕ), ήταν αποκαλυπτική για τα κίνητρα και τα μέτρα που χρειάζεται να πάρει το κράτος ώστε να ενισχυθεί η συμμετοχή των γυναικών στην επιστημονική έρευνα. Το δείγμα της επιτόπιας έρευνας ερευνητικού δυναμικού περιέλαβε 237 ερωτηματολόγια σε σύνολο 1.157 εργαζομένων, που καταγράφηκαν στη βάση δεδομένων, καλύπτοντας έτσι το 20% του ερευνητικού δυναμικού της χώρας. Τα στοιχεία προέρχονται από το ΕΚΚΕ και τη Γενική Γραμματεία Ερευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ), που εποπτεύει τα ερευνητικά κέντρα όπου έγινε η μελέτη, όπως ο «Δημόκριτος», το ΚΕΠΕ μέχρι και το Κέντρο Ερευνας Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών. Ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε στη διάκριση κατά φύλο, έτσι ώστε οι γυναίκες να αποτελούν συνολικά το 70% του επιλεγμένου δείγματος. Η επιτόπια αυτή έρευνα, που έχει τελειώσει, έγινε από τις: Αφροδίτη Τεπερόγλου, Λάουρα Μαράτου-Αλιπράντη, Ιωάννα Τσίγκανου και Μαρία Τσετσοπούλου. Τα αποτελέσματα είναι ενδεικτικά για τις διακρίσεις που αντικειμενικά εμφανίζονται ανάμεσα στα δύο φύλα και στον τομέα της επιστήμης και της έρευνας, και των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες επιστήμονες- ερευνήτριες στο έργο τους όταν αυτό παράγεται με μισθωτή δουλιά, γεγονός που επιβεβαιώνει την αναγκαιότητα λήψης μέτρων διευκόλυνσής τους, ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν σ' αυτό.

Ορισμένα άμεσα μέτρα

Πώς θα προωθηθεί η συμμετοχή των Ελληνίδων στην έρευνα; Οσοι-όσες συμμετείχαν και απάντησαν στα ερωτηματολόγια έκαναν συγκεκριμένες προτάσεις σε ό,τι αφορά στην κρατική πολιτική. Από τα πιο σημαντικά αιτήματα, αυτά που έχουν σχέση με την πολιτική γύρω από την οικογένεια, προκειμένου η ερευνήτρια-εργαζόμενη μητέρα να διευκολυνθεί στην εργασία της. Ειδικότερα:

- Δημιουργία βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών. Αίτημα στο οποίο δόθηκε πολύ μεγάλη έμφαση.

- Στήριξη της οικογένειας. Διευκολύνσεις στις μητέρες, όπως άδειες μητρότητας, γονική άδεια για μεγάλο διάστημα και για τους άνδρες αν το επιθυμούν.

- Η οικονομική βοήθεια προς τις οικογένειες να εξαρτάται από τον αριθμό των παιδιών, ακόμη και για το πρώτο.

- Να μην αποτελεί η εγκυμοσύνη ανασταλτικό παράγοντα στην εργασία-εξέλιξη της γυναίκας ερευνήτριας.

Οι ερωτώμενοι-ες με έμφαση αναφέρονται στις καλύτερες αμοιβές, στα επιμίσθια, τονίζοντας ότι τα οικονομικά αυτά αιτήματα μπορούν να συμβάλουν στην αναβάθμιση της έρευνας στον τόπο μας, αν και από μόνα τους δεν αρκούν. Σε ό,τι αφορά στις εργασιακές σχέσεις, ζητείται η μείωση του ορίου για συνταξιοδότηση καθώς και η θεσμική κατοχύρωση αδειών μεγάλης διάρκειας, χωρίς απώλεια θέσης. Επιζητούν ακόμη χρηματοδότηση από το κράτος για επιμόρφωση των επιστημόνων και των ερευνητών και ερευνητριών.

Επιμένουν ταυτόχρονα στην αναγκαιότητα κρατικής επιχορήγησης στον τομέα της έρευνας προκειμένου αυτή να μην εξαρτιέται από την ιδιωτική πρωτοβουλία και να μην επικεντρώνεται στο πώς θα υπηρετήσει τα κέρδη, επισημαίνοντας ότι σήμερα είναι κυρίως προσανατολισμένη σ' αυτό το σκοπό. Ενδεικτικό είναι ότι θεωρούν πως σήμερα δεν υπάρχει τέτοια πολιτική από το κράτος για την έρευνα, έτσι που να φαίνεται πως δεν υπάρχει κανένα ενδιαφέρον γι' αυτήν στη χώρα μας.


Αλίκη ΞΕΝΟΥ - ΒΕΝΑΡΔΟΥ

Στη μνήμη της Αγγελικής Θυφρονίτου - Φανουράκη

Η Αγγελική Θυφρονίτου - Φανουράκη, γεννημένη στα Ι9Ι7, στο Ηράκλειο Κρήτης, περάτωσε τη στοιχειώδη και γυμνασιακή εκπαίδευση και διορίστηκε στη Γεωργική Υπηρεσία, απ' όπου διώχτηκε το 1948 για την αντιστασιακή της δράση και τις πολιτικές της πεποιθήσεις.

Στη διάρκεια της Κατοχής προσχώρησε στην Εθνική Αντίσταση. Μετά την απελευθέρωση, μαζί με άλλες προοδευτικές γυναίκες, ίδρυσε το «Σύλλογο Γυναικών Ηρακλείου Κρήτης», που εκτός των άλλων, από το 1945 εξέδιδε το προοδευτικό περιοδικό «ΝΕΑ ΘΕΣΗ», στην πενταμελή συντακτική επιτροπή του οποίου μετείχε, ώσπου η έκδοσή του διακόπηκε βίαια στο τέλος του 1946. Το αδιάκοπο κυνηγητό δεν την πτόησε και δεν έγειρε, την ανάγκασε όμως να αναζητήσει καταφύγιο στην Αθήνα. Εγκαταστάθηκε στη Νέα Ιωνία και αργότερα στου Γκύζη, όπου συνέχισε τη δράση της. Οταν ιδρύθηκε η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ), πήρε θέση στο παράρτημα Γκύζη και διατέλεσε μέλος και πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του. Υπηρέτησε με πάθος και συνέπεια τα υψηλά ιδανικά, την ειρήνη, την πρόοδο, την αγάπη, την ανθρωπιά, ώσπου «μίσεψε» οριστικά στις 14 του Γενάρη 2002. Εμείς που τη ζήσαμε, πάντα θα μιλάμε για την Αγγελική, για την καλοσύνη της, την αξιότητά της, την αγάπη, την αγωνιστική της διάθεση, τη δράση και τη σπουδαία προσφορά της κι έτσι θα την κρατάμε κοντά μας. Θα τη σκεφτόμαστε και θα μείνει στη θύμησή μας ζωντανό παράδειγμα προς μίμηση. Θα ζει!

Στη μνήμη της, τα παιδιά της Ιωάννα, Λευτέρης, Γιώργος, Λιλή και τα εγγόνια της προσφέρουν 30 ευρώ στο ΚΚΕ.

Οι φίλες της από το Σύλλογο Δημοκρατικών Γυναικών Γκύζη, Γεωργία, Μαίρη, Ιωάννα, Ποππή Κ., Ποππή Γ., Σοφία και Τασούλα προσφέρουν 60 ευρώ στο ΚΚΕ, τα ιδανικά του οποίου υπηρέτησε και σε δύσκολους χρόνους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ