ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 10 Μάη 2003
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
Γνώμονας τα συμφέροντα των μεγαλομετόχων

Αυξημένη κερδοφορία προανήγγειλε για τα επόμενα τρίμηνα ο διοικητής της ΕΤΕ Θ. Καρατζάς. Αστείρευτη πηγή πλουτισμού αποτελούν τα δάνεια της Εθνικής στα νοικοκυριά και στις μικρές επιχειρήσεις

Το γεγονός ότι η Εθνική Τράπεζα δεν αποτελεί πλέον κρατική τράπεζα, αλλά λειτουργεί με γνώμονα τα συμφέροντα των μεγαλομετόχων διατυμπάνισε χτες ο διοικητής της Θ. Καρατζάς κατά τη δευτερολογία του στη χτεσινή ετήσια γενική συνέλευση των μετόχων. Απαντώντας σε τοποθετήσεις μετόχων ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η Εθνική «δεν αποτελεί έκφραση του κράτους», αλλά λειτουργεί με βάση τα συμφέροντα των μετόχων της.

Από τα λεγόμενα του Θ. Καρατζά προκύπτει ότι η προκλητική για τα λαϊκά στρώματα κερδοφορία του τραπεζικού κεφαλαίου συνεχίζει να αυξάνεται με αμείωτους ρυθμούς: Οπως είπε, η «πορεία τα επόμενα τρίμηνα θα είναι θετική». Πορεία που, όπως φαίνεται, συνοδεύεται από τη σχεδιαζόμενη εκποίηση όλων των εταιριών του Ομίλου που δεν ανήκουν στο χρηματοπιστωτικό τομέα. Στο πλαίσιο αυτό μεθοδεύουν το πούλημα του «Αστέρα Βουλιαγμένης», όταν το επιτρέψει η συγκυρία. Για τα θρυλούμενα περί συγχωνεύσεων ο διοικητής της Εθνικής Τράπεζας αποσαφήνισε ότι «δεν έχουν ίχνος αλήθειας και σαφώς δεν προέρχονται από την Εθνική». Ο Θ. Καρατζάς εμφανίστηκε αμέτοχος της λεηλασίας που συντελέστηκε στη Σοφοκλέους τα περασμένα χρόνια, λέγοντας ότι είχε προειδοποιήσει έγκαιρα αλλά δεν... εισακούστηκε.

Το γεγονός ότι το τραπεζικό κεφάλαιο απομυζά τα λαϊκά εισοδήματα φανερώνεται και από τις προτεραιότητες του συγκεκριμένου Ομίλου. Η λεγόμενη λιανική τραπεζική (οι καταθέσεις και τα ποικιλώνυμα δάνεια προς τα εργαζόμενα νοικοκυριά) αποτελεί πηγή αστείρευτου πλουτισμού. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα δάνεια στα νοικοκυριά έφτασαν να αποτελούν το 50% του χαρτοφυλακίου χορηγήσεων της Εθνικής έναντι ποσοστού 38% το 2001. Χρυσοφόρα φλέβα για την Εθνική είναι η περαιτέρω διείσδυση στη χρηματοδότηση (δηλαδή στα δάνεια) των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων. Ο Θ. Καρατζάς, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση σε αυτή την πηγή εσόδων είπε ότι «η πιστωτική επέκταση προς τις επιχειρήσεις αυτές έχει υψηλά περιθώρια ανάπτυξης, ενώ η ανάγκη τους για μεγέθυνση και ανάπτυξη αποτελεί προϋπόθεση για την επιβίωσή τους στην ευρωπαϊκή αγορά». Η απάντηση ήρθε λίγο αργότερα από τον εκπρόσωπο των μετόχων του Οργανισμού Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ) Γ. Τριάντη, ο οποίος αναφέρθηκε στη ζοφερή κατάσταση που έχουν να αντιμετωπίσουν οι ΕΒΕ της χώρας, όπως τα λεγόμενα αντικειμενικά κριτήρια, το φορολογικό ξεζούμισμα από τη συνάφεια κλπ.

Η Εθνική Τράπεζα, όπως και άλλες «ανταγωνίστριές» της, συναγωνίζονται σε προγράμματα «εθελούσιων» απολύσεων για χιλιάδες εργαζόμενους. Ο Θ. Καρατζάς επαίρεται και αυτός για το γεγονός ότι οι τέτοιες αποχωρήσεις από τον Ομιλο «ξεπέρασαν τους 1.500 εργαζόμενους» έφτασαν δηλαδή στο 7% του προσωπικού. Πλάτη στην πολιτική της διοίκησης έβαλε και ο πρόεδρος του συλλόγου των εργαζομένων. Στο ίδιο μοτίβο και ταυτίζοντας τα συμφέροντα των εργαζομένων με τις επιδιώξεις της διοίκησης είπε ότι όσοι επιχειρήσουν να πλήξουν την Εθνική θα μας βρουν αντιμέτωπους...

Στη μετοχική σύνθεση της ΕΤΕ (στις 31 Δεκέμβρη 2002) το Ελληνικό Δημόσιο μαζί με τους εποπτευόμενους φορείς και τα ασφαλιστικά ταμεία κατείχε το 35,9% των μετοχών. Το υπόλοιπο ποσοστό ελέγχεται σχεδόν εξ ολοκλήρου από μεγαλομετόχους Ελληνες και ξένους ρεντιέρηδες και αμοιβαία κεφάλαια.

ΝΕΟΣ ΟΡΙΣΜΟΣ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ
Ακόμη πιο «μεγάλοι» μέσα στους «μικρούς»

Μέχρι και 2 εκατ. ευρώ τζίρο μπορεί να έχει μια «πολύ μικρή» επιχείρηση, σύμφωνα με το νέο ορισμό της Κομισιόν

Ενα ακόμη πλήγμα στις μικρές επιχειρήσεις, που αποτελούν και τη συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων στην Ελλάδα, επιφέρει η Κομισιόν, με τη θέσπιση του νέου ορισμού των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ο οποίος θα ισχύσει από την 1η Γενάρη του 2005 και θα αντικαταστήσει τη Σύσταση 96/280/ΕΚ.

Σύμφωνα με όσα ισχύουν σήμερα, «μικρομεσαίες επιχειρήσεις» είναι αυτές που απασχολούν μέχρι και 249 εργαζόμενους, έχουν ετήσιο κύκλο εργασιών μέχρι 40 εκατομμύρια ευρώ και ετήσιο συνολικό ισολογισμό μέχρι 27 εκατομμύρια ευρώ! Ο νέος ορισμός διατηρεί τον ίδιο αριθμό εργαζομένων (μέχρι 249), αυξάνει ωστόσο τον ετήσιο κύκλο εργασιών στα 50 εκατ. ευρώ και το σύνολο του ετήσιου ισολογισμού στα 43 εκατ. ευρώ!

Υπάρχουν βεβαίως και υποκατηγορίες. Ετσι, με το νέο ορισμό, «μικρή» επιχείρηση είναι εκείνη που απασχολεί μέχρι 49 εργαζόμενους, ενώ ο ετήσιος κύκλος εργασιών ή ο συνολικός ισολογισμός της μπορεί να φτάσει μέχρι τα 10 εκατ. ευρώ!!! (Πριν, 7 και 5 εκατ. ευρώ αντίστοιχα). Ιδιαίτερη σημασία έχει η αλλαγή στον ορισμό της «πολύ μικρής» επιχείρησης. Σύμφωνα με ό,τι ισχύει σήμερα, τέτοια επιχείρηση νοείται εκείνη που απασχολεί λιγότερους από 10 εργαζόμενους. Η νέα πρόταση της Κομισιόν διατηρεί επίσης τον αριθμό των εργαζομένων όπως και στις προηγούμενες περιπτώσεις, ωστόσο προσθέτει ένα ακόμη κριτήριο, αυτό του ετήσιου κύκλου εργασιών ή του συνολικού ισολογισμού, που δεν πρέπει να ξεπερνά τα... 2 εκατ. ευρώ!

Στην Ελλάδα, οι επιχειρήσεις που απασχολούν μέχρι 5 το πολύ εργαζόμενους και έχουν ετήσιο τζίρο μέχρι 210 χιλιάδες ευρώ ξεπερνούν το 90% των επιχειρήσεων! Η αναγκαστική ένταξη αυτών των επιχειρήσεων στην ίδια κατηγορία με επιχειρήσεις που μπορούν να έχουν τζίρο μέχρι και 2 εκατ. ευρώ δεν είναι μόνο ισοπεδωτική, αλλά και καταστροφική για την οποιαδήποτε ελπίδα των πραγματικά μικρών επιχειρήσεων να υποστηριχτούν ουσιαστικά από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Αποκαλυπτική είναι και η ίδια η Κομισιόν, που στη σχετική ανακοίνωσή της αναφέρει ότι με το νέο ορισμό «θα ευνοηθούν οι επιχειρήσεις που επενδύουν» (προφανώς σε επίπεδο εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ), ενώ θα διευκολυνθούν και οι «μειοψηφικές επενδύσεις μεγάλων επιχειρήσεων σε μικρομεσαίες»!

ΜΙΣΘΩΤΟΙ - ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
Οι προθεσμίες για την Εφορία

Λήγουν η μία μετά την άλλη οι προθεσμίες για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων από μισθωτούς και συνταξιούχους (ήδη έληξε για όσους το ΑΦΜ λήγει στα ψηφία 1 και 2 και 3).

Το πρόγραμμα για το επόμενο διάστημα έχει ως εξής:

  • Μέχρι την Τρίτη 13 του Μάη στο ψηφίο 4.
  • Μέχρι 15 του Μάη στο ψηφίο 5.
  • Μέχρι 19 του Μάη στο ψηφίο 6.
  • Μέχρι 21 του Μάη στο ψηφίο 7.
  • Μέχρι 23 του Μάη στο ψηφίο 8.
  • Μέχρι 27 του Μάη στο ψηφίο 9.
  • Μέχρι τις 29 του Μάη στα ψηφία 10, 20, 30, 40 και 50 και μέχρι 2 του Ιούνη στα ψηφία 60, 70, 80, 90 και 00.
Η ΛΑΡΚΟ καλείται να σώσει την πολυεθνική TVX

Οι μισοί εργαζόμενοι θα απολυθούν, ανέφερε χτες ο Α. Τσοχατζόπουλος

Ο ελληνικός λαός και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι της TVX θα πληρώσουν το κόστος παραμονής της πολυεθνικής «Kinros» (εξαγόρασε την TVX) στα μεταλλεία της Χαλκιδικής. Η κυβέρνηση, υπό το πρίσμα των απειλών να αποχωρήσει η πολυεθνική εταιρία, σπεύδει να στηρίξει τα συμφέροντά της με τη δημιουργία κοινοπρακτικού σχήματος. Στα πλαίσια αυτά, ανακοινώθηκε πως επικεφαλής του κοινοπρακτικού σχήματος τίθεται η δημόσια ΛΑΡΚΟ και πως, παράλληλα, θα απολυθούν οι μισοί εργαζόμενοι που είχαν προσληφθεί από την TVX! Οι ανακοινώσεις έγιναν χτες από τον υπουργό Ανάπτυξης, Α. Τσοχατζόπουλο, ο οποίος, ούτε λίγο-ούτε πολύ, σημείωσε ότι με το προωθούμενο σχήμα σώζεται η αμερικανική «Kinros», «η οποία ήθελε να αποχωρήσει λόγω αδυναμίας της να συνεχίσει μόνη της τη δραστηριότητα».

Ετσι, κατά την κυβέρνηση, όταν δεν μπορεί ή δε θέλει το μεγάλο κεφάλαιο να λειτουργήσει μία επιχείρηση, τότε επιστρατεύουμε τις κατασυκοφαντημένες από την κυβέρνηση και το κεφάλαιο δημόσιες επιχειρήσεις να διασώσουν πολυεθνικούς κολοσσούς, απολύοντας μάλιστα και τους μισούς εργαζόμενους. Είναι προφανές πως η δημιουργία του κοινοπρακτικού σχήματος αποσκοπεί ουσιαστικά στη στήριξη της αμερικανικής εταιρίας. Διαφορετικά γιατί η ΛΑΡΚΟ, που μπορεί και έχει την τεχνογνωσία να λειτουργήσει τα μεταλλεία της Χαλκιδικής, δεν τα αναλαμβάνει από μόνη της; Είναι σίγουρο ότι μόλις ορθοποδήσει η «Kinros» η κυβέρνηση θα αποσύρει τη ΛΑΡΚΟ, προκειμένου να την ξεπουλήσει.

Η ιστορία των μεταλλείων στη Χαλκιδική είναι πολύ διδακτική για τον ελληνικό λαό. Η κυβέρνηση το 1995 τα παραχώρησε, με την πρόκληση ενός τεράστιου σκανδάλου, στην καναδική TVX, κάνοντας λόγο για «χρυσή επένδυση». Ποιος δε θυμάται τις εικόνες από την αστυνομοκρατούμενη περιοχή, τον ξυλοδαρμό των κατοίκων που αντέδρασαν, τις δίκες εναντίον τους. Σήμερα, οι χρυσοί επενδυτές αποδείχτηκαν «άνθρακες» και τα νέα αφεντικά δεν μπορούν να λειτουργήσουν την επιχείρηση. Χρειάζονται τη στήριξη μιας δημόσιας επιχείρησης, για να καρπωθούν δημόσιο χρήμα. Σ' αυτές τις περιπτώσεις, όταν πρόκειται να διασωθεί το ιδιωτικό κεφάλαιο, η κυβέρνηση αναγορεύει τις δημόσιες επιχειρήσεις σε χρήσιμες και αποτελεσματικές, και αυτό μέχρι να φτάσει η ώρα να τις ξεπουλήσει ή να τις κλείσει.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ