ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 11 Οχτώβρη 2000
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ
Βροντερό «όχι» από την εργατική τάξη

Η μεγάλη συμμετοχή στην 24ωρη απεργία σε όλη τη χώρα έστειλε ισχυρό μήνυμα αντίστασης στα αντεργατικά μέτρα της κυβέρνησης , ενώ οι εργαζόμενοι, με τη μαζική και μαχητική τους συμμετοχή στις απεργιακές συγκεντρώσεις, απαίτησαν κλιμάκωση του αγώνα

Τέτοια απεργία είχε χρόνια να γίνει. Το άκουγες στα πηγαδάκια. Το «διασταύρωνες» με τους συνδικαλιστές. Το έφερναν οι απεργοί από τις συγκοινωνίες, που είχαν τραβήξει «απεργιακό χειρόφρενο». Το επιβεβαίωναν όλα τα στοιχεία που έφταναν από τα εργοστάσια της Αθήνας και του Πειραιά. Τα μηνύματα που έστελναν οι απεργοί από όλη τη χώρα. Χιλιάδες επιχειρήσεις έμειναν χτες κλειστές. Οι δημόσιες υπηρεσίες υπολειτούργησαν. Οι ΔΕΚΟ παρέλυσαν. Τα γιαπιά, και μάλιστα τα μεγάλα εργοτάξια, νέκρωσαν. Σε πολλές μονάδες, η συμμετοχή στην απεργία έφτασε στο 100%. Και είναι χαρακτηριστικό ότι, σε πολλές μονάδες του ιδιωτικού τομέα, η απεργία είχε καθολική σχεδόν συμμετοχή εκεί που δυνάμεις των ταξικών σωματείων την περιφρούρησαν με αποφασιστικότητα.

Το μέγεθος της απεργίας, οι εκατοντάδες απεργιακές συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα, η κεντρική συγκέντρωση στην Αθήνα στέλνουν ξεκάθαρο το μήνυμα: Τα αντεργατικά μέτρα δε θα περάσουν. Η εργατική τάξη της χώρας μίλησε. Δε θα επιτρέψει να τσαλαπατήσουν τα δικαιώματά της και τη ζωή της. Ο,τι κατάχτησε με αίμα δε θα επιτρέψει σε κανέναν να το εκχωρήσει με «κοινωνικούς διαλόγους». Από την Αλεξανδρούπολη μέχρι την Καλαμάτα, και την Κρήτη ως την Ηπειρο, κοινή ήταν η απαίτηση. Ο αγώνας δεν μπορεί να σταματήσει. Τώρα αρχίζει. Τώρα είναι η ώρα της κλιμάκωσης του αγώνα. Και το μήνυμα αυτό δεν είχε αποδέκτες μόνο την κυβέρνηση και την εργοδοσία, αλλά και τις γνωστές πλειοψηφίες στα ανώτατα συνδικαλιστικά όργανα.

Στο Πεδίον του Αρεως

Το απεργιακό μήνυμα από τους εργασιακούς χώρους, από τα εργοστάσια και τις υπηρεσίες, μεταφέρθηκε λίγο πριν τις 11 στο «αποκλεισμένο», από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, Πεδίον του Αρεως, μπροστά από το κτίριο της ΓΣΕΕ. Πρώτοι στη συγκέντρωση κατέφθασαν ορισμένοι απεργοί των ΔΕΚΟ και ορισμένων εργατικών κέντρων, που οι διοικήσεις τους προτίμησαν να μην κάνουν συγκέντρωση στην πόλη τους. Στα πανό τους, η απαίτηση να μην ιδιωτικοποιηθεί ο δημόσιος τομέας, να μην γίνουν αποδεκτά τα μέτρα της κυβέρνησης.

Λίγο αργότερα, όταν τα μπλοκ της προσυγκέντρωσης του ΠΑΜΕ πλησίασαν στο Πεδίον του Αρεως, η συγκέντρωση «άναψε» και όλα πλέον έγιναν «συνειδητά»... Τα απεργιακά συνθήματα αντήχησαν καθαρά, σταθερά, αποφασιστικά. «Απάντησή μας είναι: Αγώνες ταξικοί κόντρα στη συναίνεση και στην υποταγή», «Εσείς τα λέτε μέτρα για την ανεργία κι εμείς νέα προνόμια για την ολιγαρχία». Και ακόμα: «Μ' αγώνες έχει γίνει το οκτάωρο δεν είναι για παζάρια και για 12ωρο», βροντοφώναξαν χιλιάδες στόματα. Σε όλη τη διάρκεια της συγκέντρωσης, ξανά και ξανά, η καθολική απαίτηση. Για συνδικάτα ταξικά και όχι εργοδοτικά, αλλά και η πεποίθηση ότι «Αυτή η πολιτική η αντεργατική με πάλη ταξική θα ανατραπεί».

Αυτά τα αιτήματα, αυτά τα ξεκάθαρα μηνύματα, διατύπωσε και από το βήμα της συγκέντρωσης ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος της ΕΕ της ΓΣΕΕ και στέλεχος του ΠΑΜΕ. «Αυτά τα μηνύματα -υπογράμμισε - είναι σαφή και συγκεκριμένα. Είναι τα μηνύματα της αγωνιστικής ενότητας και κανένας δεν μπορεί να τα θολώσει ούτε να τα παραποιήσει. Κανένας δεν μπορεί να τα αξιοποιήσει για αγωνιστικό άλλοθι ή για εκτόνωση. Οσο πιο καθαρός είναι ο σκοπός του αγώνα μας, τόσο και πιο αποτελεσματικός θα είναι. Οι δυνάμεις του κεφαλαίου - τόνισε σε άλλο σημείο της ομιλίας του - δεν είναι παντοδύναμες. Αν μπορούν να αρπάζουν τις κατακτήσεις και τα δικαιώματά μας, να εντείνουν την εκμετάλλευση, αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι πολιτική τους βρίσκει στήριξη από τις πλειοψηφίες των ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ . Πατάνε και εκμεταλλεύονται τη λογική της "κοινωνικής συναίνεσης" που καλλιέργησαν, με τους "κοινωνικούς διαλόγους" της απάτης, οι ηγεσίες αυτές μέσα στους εργαζόμενους. Αναμφισβήτητα, θα παλεύαμε από καλύτερες θέσεις, αν οι πλειοψηφίες ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, δεν είχαν τον προσανατολισμό στήριξης όλων των βασικών επιλογών του κεφαλαίου, αν δεν υποκλίνονταν μπροστά στους λεγόμενους μονόδρομους της "οικονομίας της αγοράς", της ΟΝΕ, των πολυεθνικών, της ιμπεριαλιστικής "παγκοσμιοποίησης". Αν αντί να περιφρονούν και να υπονομεύουν την αγωνιστική δράση, οργάνωναν την αντίσταση και την πάλη του λαού.» Γι' αυτό, τόνισε ο Χ. Κατσώτης: «Αναδεικνύεται η επιτακτική ανάγκη της σύγκρουσης με το μεγάλο κεφάλαιο και τους πολιτικούς του εκπροσώπους. Σ' αυτήν την κατεύθυνση πρέπει να βαδίσουμε. Η αγανάκτηση πρέπει να μετατραπεί σε συντονισμένη αγωνιστική δράση. Η δύναμή μας βρίσκεται στην πραγματική αγωνιστική ενότητα. Στην οργάνωση της πάλης σε κάθε τόπο δουλιάς. Στην αναζωογόνηση και ενίσχυση της δράσης των σωματείων. Αυτό το δρόμο χαράσσει το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο, που θα συνεχίσει τις πρωτοβουλίες για την οργάνωση του αγώνα. Θα συνεχίσει και θα δυναμώσει τη δράση του για το συντονισμό της δράσης των συνδικάτων, θα βρίσκεται συμπαραστάτης σε κάθε αγώνα».

Απέναντι σε ένα πλήθος που απαιτούσε «Συνδικάτα ταξικά και όχι εργοδοτικά». Που απεργούσε και διαδήλωνε ότι είναι αποφασισμένο να συγκρουστεί με την κυβερνητική πολιτική και τις επιδιώξεις του κεφαλαίου. Που ανοιχτά αποδοκίμαζε το διάλογο - απάτη, ανέβηκαν στο βήμα και τα μέλη του Προεδρείου της ΓΣΕΕ.

Ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας, Χρ. Πολυζωγόπουλος, ανέπτυξε το πλαίσιο της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ, το οποίο είχε θέσει και στον «κοινωνικό διάλογο» και στις πολύμηνες διαπραγματεύσεις με την εργοδοσία και την κυβέρνηση. Η ΓΣΕΕ - υποστήριξε ο ομιλητής - «είπε όχι στα μέτρα της κυβέρνησης». Ο Χρ. Πολυζωγόπουλος, αν και καταφέρθηκε κατά της κυβέρνησης, στη συνέχεια την κάλεσε να κατανοήσει το λάθος των επιλογών της..! Ηταν δε χαρακτηριστικό ότι από την πεντασέλιδη ομιλία του απουσίαζε και η παραμικρή αναφορά στην ανάγκη κλιμάκωσης τους αγώνα, όπως ήταν και το καθολικό αίτημα των συγκεντρωμένων.

Με έντονες αντικυβερνητικές αιχμές ήταν η ομιλία του γγ της ΓΣΕΕ Γ. Μανώλη, ο οποίος είπε ότι «η κυβέρνηση με τη βοήθεια των μηχανισμών διαπλοκής, τη στήριξη μεγάλου μέρους των μέσων μαζικής ενημέρωσης πίστεψαν ότι μπορεί να επιβάλουν μέτρα και πολιτικές σε βάρος των εργαζομένων». Μάλιστα, δεν παρέλειψε να «καρφώσει» εκείνους, «που και μέσα στο σ.κ. πιστεύουν ότι ο αγώνας σταματάει σήμερα. Σε όσους μεθοδεύουν λύσεις στο παρασκήνιο». Υπονοώντας προφανώς όλους αυτούς, που, μαζί τους, η ΔΑΚΕ συμπαρατάχτηκε στη διεξαγωγή του διαλόγου - απάτη.

Εκ μέρους της ΑΔΕΔΥ, στη συγκέντρωση μίλησε ο Η. Βρεττάκος, μέλος της ΕΕ, ο οποίος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «καταφεύγει προσχηματικά στον κοινωνικό διάλογο, για να νομιμοποιήσει προειλημμένες αποφάσεις και να κάνει συνένοχο το συνδικαλιστικό κίνημα». Ξεχνώντας προφανώς να πει στους συγκεντρωμένους για το ρόλο εκείνων των παρατάξεων στην ΑΔΕΔΥ που αναφανδόν συμμετέχουν σ' αυτόν το «διάλογο».

Στη συγκέντρωση έστειλαν μηνύματα συμπαράστασης συνδικάτα από ευρωπαϊκές χώρες, ενώ κρατήθηκε και ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων του εγκληματικού ναυαγίου του «Σαμίνα».

Η πορεία

Κατά ομάδες, από όλους τους κάθετους δρόμους της οδού Πατησίων, χιλιάδες απεργοί εργαζόμενοι, νέοι και συνταξιούχοι από όλους τους κλάδους μπήκαν στην 3η Σεπτεμβρίου μετά τη λήξη της συγκέντρωσης στο Πεδίον του Αρεως, δημιουργώντας ένα πραγματικό μαχητικό ποτάμι από ανθρώπους του μόχθου και της δουλιάς.

Με αγωνιστικό παλμό, πανό και συνθήματα, όπως «Εργάτες ενωμένοι ποτέ νικημένοι», «ΓΣΕΕ εργατών όχι των εργοδοτών», «Οχι στον εργασιακό μεσαίωνα», αλλά και για το 35ωρο και τα αντεργατικά σχέδια της κυβέρνησης κατηφόρισαν την 3η Σεπτεμβρίου και κατέκλυσαν την Ομόνοια. Στη συνέχεια, πορεύτηκαν στην οδό Σταδίου και έφτασαν στο Σύνταγμα. Εκεί το ένα κομμάτι της πορείας, που προπορευόταν με επικεφαλής τις ΓΣΕΕ -ΑΔΕΔΥ, έκανε τον κύκλο της πλατείας και κατευθύνθηκε στη Βουλή μέσω της Βασ. Αμαλίας. Το δεύτερο κομμάτι της πορείας, με τα ταξικά σωματεία και τους εργαζόμενους που συμπορεύονται με το ΠΑΜΕ, έστριψαν στην Βασ. Σοφίας, πέρασαν έξω από τη Βουλή και κατόπιν κατευθύνθηκαν στην Πανεπιστημίου.

Εξω από τη Βουλή ήταν για μια ακόμη φορά παραταγμένες ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, ενώ δυνάμεις των ΜΑΤ παρακολουθούσαν και την πορεία.

Με την κατάληξη της πορείας στη Βουλή αντιπροσωπεία της ΓΣΕΕ επέδωσε ψήφισμα στον πρόεδρο της Βουλής Α. Κακλαμάνη. Ταυτόχρονα, το δικό του ψήφισμα κατέθεσε αντιπροσωπεία στελεχών του ΠΑΜΕ, στο οποίο σημειώνεται: «Οι εργάτες, τα λαϊκά στρώματα αντιμετωπίζουν την πιο βάρβαρη επίθεση των τελευταίων δεκαετιών, που έχει στο στόχαστρο το σύνολο των δικαιωμάτων και κατακτήσεων των εργαζομένων, στους κρίσιμους τομείς των εργασιακών σχέσεων, του εισοδήματος, της παιδείας, υγείας, κοινωνικής ασφάλισης, δημοκρατικών ελευθεριών. Τα αντεργατικά μέτρα της κυβέρνησης για την κατάργηση του 8ωρου, την αύξηση των απολύσεων, τη γενίκευση της μερικής απασχόλησης, την απαλλαγή των εργοδοτών από τις ασφαλιστικές εισφορές, προετοιμάζουν τον εργασιακό μεσαίωνα».

Το ΠΑΜΕ επισημαίνει ακόμα ότι διεκδικεί πλήρη σταθερή απασχόληση, γενικευμένη εφαρμογή 7ωρου - 5ήμερου, 35ωρου, δημόσιο σύστημα υγείας δωρεάν για το λαό, δημόσια αναβαθμισμένη κοινωνική ασφάλιση και παιδεία. Επίσης, ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις σύμφωνα με τις αυξημένες ανάγκες, μέτρα προστασίας των λαϊκών στρωμάτων από τις αυξήσεις των καυσίμων».

ΠΡΟΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΠΑΜΕ
Μονόδρομος το μέτωπο αντίστασης

Τα ταξικά συνδικάτα έδωσαν μαχητικό «τόνο» στη χτεσινή συγκέντρωση και πορεία στην Αθήνα και με τη μεγάλη συμμετοχή των νέων

Μαζικότητα και δυναμικότητα χαρακτήρισε απο τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ
Μαζικότητα και δυναμικότητα χαρακτήρισε απο τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ
«Τα δικαιώματά μας κερδήθηκαν με αίμα. Δεν τα παραχωρούμε σε κανέναν», «Θέλουμε δουλιά και όχι ανεργία με αγώνες θα ανατρέψουμε την ολιγαρχία».

Με τα συνθήματα αυτά να κυριαρχούν στον αέρα, εργαζόμενοι, συνταξιούχοι, άνεργοι, μικροβιοτέχνες, άντρες και γυναίκες, νέοι, κατέκλυσαν χτες την πλατεία Κάνιγγος που ήταν ο τόπος προσυγκέντρωσης του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου (ΠΑΜΕ), δηλώνοντας ότι δεν πρόκειται να παραδώσουν τα εργασιακά και ασφαλιστικά τους δικαιώματα στα χέρια του μεγάλου κεφαλαίου και της κυβέρνησης.

Από νωρίς το πρωί άρχισαν να συγκεντρώνονται εργαζόμενοι από το μέταλλο, την κλωστοϋφαντουργία, την τοπική αυτοδιοίκηση, το εμπόριο, τις υπηρεσίες και με πανό και σημαίες έδιναν τη δική τους απάντηση σε όλους αυτούς που επιβουλεύονται τη σταθερή απασχόληση, το 35ωρο - 7ωρο - 5θήμερο, την κοινωνική ασφάλιση. Παράλληλα, έστελναν μήνυμα ότι θα συνεχίσουν να δίνουν τις μάχες τους και να υπερασπίζονται τις εργατικές και λαϊκές κατακτήσεις, ενάντια στη νεοφιλελεύθερη λαίλαπα που εκπορεύεται από την κυβέρνηση και τους εργοδότες με συνοδοιπόρους τον κυβερνητικό και εργοδοτικό συνδικαλισμό.

Το Συνδικάτο Μετάλλου Αθήνας, το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων, το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων, η Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων, η Ομοσπονδία Φαρμάκου, η Ενωση Λογιστών, είναι μόνο μερικά από τα σωματεία που έδωσαν το «παρών» στην προσυγκέντρωση του ΠΑΜΕ, ενώ παρευρέθηκε και αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ αποτελούμενη από τα μέλη του ΠΓ Ορέστη Κολοζώφ, Κώστα Παρασκευά και βουλευτές του Κόμματος, αντιπροσωπεία του ΔΗΚΚΙ με επικεφαλής τον Σπ. Κουτσουβέλη μέλος της Πολιτικής Γραμματείας, αντιπροσωπείας της Κομμουνιστικής Ανανέωσης με επικεφαλής τον Τ. Μαστρογιαννόπουλο.

Εντονη ήταν η παρουσία των νέων στα ταξικά σωματεία
Εντονη ήταν η παρουσία των νέων στα ταξικά σωματεία
Την κεντρική ομιλία της προσυγκέντρωσης έκανε ο Πολύβιος Τσίρκας μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ, που τόνισε: «Το ΠΑΜΕ καλεί όλους τους εργαζόμενους και τα άλλα μικρομεσαία κοινωνικά - λαϊκά στρώματα σε κοινό μέτωπο δράσης, γιατί όλοι πλήττονται από τη νεοφιλελεύθερη πολιτική της κυβέρνησης», υπογράμμισε ο Πολύβιος Τσίρκας και συμπλήρωσε: «Η ανεργία, οι εργασιακές σχέσεις, οι ιδιωτικοποιήσεις, η υγεία, η παιδεία, η κοινωνική ασφάλιση, τα συνδικαλιστικά και δημοκρατικά δικαιώματα που συνεχώς συρρικνώνονται, είναι θέματα που αφορούν όλους μας».

Παράλληλα, ο Π. Τσίρκας σημείωσε πως: «Επιβάλλεται επόμενα η συσπείρωση και ενότητα σε ένα ευρύ προοδευτικό μέτωπο δράσης και αντίστασης στην αντεργατική και αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης. Μόνο έτσι όλοι μαζί θα αποκρούσουμε τα μέτρα της κυβέρνησης και θα ανοίξουμε το δρόμο για διεύρυνση των κατακτήσεων και αλλαγή των συσχετισμών δύναμης υπέρ των εργατικών και λαϊκών δυνάμεων».

Καταλήγοντας κάλεσε τους εργαζόμενους να κλιμακώσουν τις αντιδράσεις τους στα αντιλαϊκά μέτρα της κυβέρνησης, δίνοντας το «παρών» στις 21 Οκτώβρη, στο πανεργατικό, πανελλαδικό, παλλαϊκό, συλλαλητήριο στο Πεδίον του Αρεως. «Στόχος μας είναι, κατέληξε, το συλλαλητήριο στις 21 Οκτώβρη να αποτελέσει πανεργατικό, παλλαϊκό σεισμό στην Αθήνα και να δώσει το μήνυμα στην κυβέρνηση, στους εργοδότες και στην ολιγαρχία, πως εργαζόμενοι και λαός είναι εδώ, οργανώνονται, αντιστέκονται, αντεπιτίθενται, για να μην περάσουν τα αντεργατικά μέτρα, για να σταματήσει ο κοινωνικός διάλογος της απάτης».

Στη συνέχεια, οι συγκεντρωμένοι κατευθύνθηκαν προς το Πεδίον του Αρεως. Εμποροϋπάλληλοι, κλωστοϋφαντουργοί, λιθογράφοι, ηλεκτροτεχνίτες, υπάλληλοι Δήμων, εργαζόμενοι της «Ολυμπιακής», του ΟΤΕ, Οικοδόμοι, Ιδιωτικοί υπάλληλοι, του ΟΑΕΔ, νέοι, ηλικιωμένοι, γυναίκες με καροτσάκια, άλλοι με τα πανό στα χέρια, διαβάζοντας μια προκήρυξη, συζητώντας, πήραν θέσεις και ξεκίνησαν.

Ακούγεται το σύνθημα: «Αγώνες ταξικοί, κόντρα στη συναίνεση και στην υποταγή».

Δεκάδες σωματεία, επιτροπές νέων, συντονιστικά, στο «δρόμο του αγώνα» οργανωμένα, περιφρούρηση με κίτρινα βραχιόνια, με τα δικά τους πανό, τα συνθήματα, συγκλίνοντας στην ανάγκη για αγώνα, στην πλήρη απασχόληση, στο 35ωρο-5ήμερο-7ωρο. Διακρίναμε τον σύλλογο εμποροϋπαλλήλων, ομοσπονδία κλωστοϋφαντουργών, εργάτες μετάλλου, συντονιστικό ΟΤΑ, φοιτητές Παντείου, συνδικάτο Οικοδόμων, Λογιστές.

Οσο πλησιάζουν το πεδίο του Αρεως και τις «αφ' υψηλού» ηγεσίες τόσο τα συνθήματα δυναμώνουν και οι φωνές υψώνονται «ο διάλογος είναι μια απάτη νόμος είναι το δίκιο του εργάτη», «ΓΣΕΕ εργατών όχι των εργοδοτών» και οι φωνές σμίγουν με τις φωνές όλων των εργαζομένων.

Δώσαν τη μάχη της περιφρούρησης

Από νωρίς τα χαράματα εκατοντάδες στελέχη του ΠΑΜΕ και συνδικαλιστικών οργανώσεων σε όλη τη χώρα, στις πύλες των εργοστασίων και των επιχειρήσεων έδωσαν τη μάχη της περιφρούρησης της απεργίας. Στάθηκαν εκεί, υπερασπίζοντας το δικαίωμα της εργατικής τάξης, κόντρα στην τρομοκρατία των εργοδοτών, στις πάσης φύσεως πιέσεις, να απεργεί και ν' αντιστέκεται.

Εντονη ήταν η παρουσία των ομάδων περιφρούρησης, μπροστά σε όλα τα αμαξοστάσια, σε χώρους των ΕΛΤΑ και του ΟΤΕ. Σε υποκαταστήματα τραπεζών. Σε εργοστάσια όπως οι κλωστοϋφαντουργίες «Ετμα», «Σεξ-Φορμ», «Σίσσερ», «Φίντεξπορτ». Η περιφρούρηση, η προετοιμασία και η οργάνωση της απεργίας είχαν σημαντική συνεισφορά στην επιτυχία της.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στη «Σίσσερ» απέργησαν 500 από τους 700 εργαζόμενους, στη «Σεξ-Φορμ» και οι 600, στη «Φίντεξπορτ» και οι 200 εργαζόμενοι. Περιφρουρήθηκε η απεργία σε μονάδες όπως τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά και η «Χαλυβουργική». Συνδικαλιστές βρέθηκαν έξω από τις πύλες των μεγάλων εργοστασίων στη Λάρισα, στις κλωστοϋφαντουργίες της Νάουσας, στο εργοστάσιο της ΑΓΝΟ στη Θεσσαλονίκη, αλλά και σε μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες όπως το «Χίλτον», το «Κάραβελ», το «Ιντερκοντινένταλ». Αν και τ' αποτελέσματα δεν είναι παντού τα ίδια, είναι σίγουρο ότι η εμπειρία της περιφρούρησης, μαζί με την άλλη οργανωτική δουλιά, είναι πολύτιμη και για τις αναμετρήσεις που έρχονται.

Με συνέπεια στον αγώνα

Με το «Ριζοσπάστη» στο χέρι, κνίτες και κνίτισσες, σαν τη συντρόφισσα της φωτογραφίας, έδωσαν χτες το δικό τους αγώνα για τη διάδοση των Θέσεων του Κόμματος. Βρέθηκαν με αγωνιστική συνέπεια και στην πλατεία Κάνιγγος και στο Πεδίον του Αρεως και στη συνέχεια στην πορεία. Περπάτησαν ακούραστα στο δρόμο του αγώνα.

ΠΑΓΚΥΠΡΙΑ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
Είμαστε στο πλευρό σας!

Η Παγκύπρια Εργατική Ομοσπονδία σημειώνει σε μήνυμα αλληλεγγύης προς το ΠΑΜΕ: «Με την ευκαιρία της πανελλαδικής πανεργατικής - πανϋπαλληλικής απεργίας εκφράζουμε την αλληλεγγύη των Κυπρίων εργαζομένων στον αγώνα σας για υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων ενάντια στην απορύθμιση των εργασιακών σχέσεων που τείνει να επαναφέρει τις σχέσεις εργασίας πολλά χρόνια πίσω. Παρακολουθούμε τους αγώνες σας και συμμεριζόμαστε τις ανησυχίες σας, γιατί τα προβλήματα για τα οποία σήμερα εσείς αγωνίζεστε, είναι προβλήματα που έχουν ήδη χτυπήσει και τη δική μας πόρτα. Είμαστε στο πλευρό σας»!

ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Συνέχιση και κλιμάκωση

Στο μήνυμά της για την απεργία και τη συνέχιση του αγώνα, η Γραμματεία του ΠΑΜΕ τονίζει: Η επιτυχία της 24ωρης Πανελλαδικής, Πανεργατικής Απεργίας που ξεπέρασε τις προβλέψεις και των πιο αισιόδοξων, αλλά και η μαχητικότητα των απεργιακών συγκεντρώσεων, βάζει το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα μπροστά σε νέες απαιτήσεις και ευθύνες για συνέχιση και κλιμάκωση του αγώνα της εργατικής τάξης για να μην περάσουν τα αντεργατικά μέτρα της κυβέρνησης.

Οι πλειοψηφίες των οργανώσεων ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ θα αποκαλυφτούν ολοκληρωτικά αν τα «διπλώσουν» για να ξεφουσκώσει το αγωνιστικό κλίμα. Τώρα απαιτείται και επιβάλλεται κλιμάκωση.

Το ΠΑΜΕ καλεί την εργατική τάξη και όλα τα λαϊκά στρώματα στις 21 Οκτώβρη, με το Πανελλαδικό Παλλαϊκό Συλλαλητήριο στην Αθήνα, να δώσουμε ένα ακόμα χτύπημα στην κυβερνητική πολιτική και να διατρανώσουμε την απόφασή μας για αγώνα ταξικό, μαζικό και αποτελεσματικό.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ