ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 11 Μάη 2024 - Κυριακή 12 Μάη 2024
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
Βήμα βήμα ξεδιπλώνεται ο ευρωατλαντικός «οδικός χάρτης»

Τη Δευτέρα 13/5 η συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν στην Αγκυρα

Eurokinissi

Προσδοκίες και εφησυχασμό καλλιεργούν τα αστικά επιτελεία στη μια και στην άλλη πλευρά του Αιγαίου, μπροστά στη συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν τη Δευτέρα 13 Μάη στην Αγκυρα, που σηματοδοτεί το «επόμενο βήμα» στον ευρωατλαντικό «οδικό χάρτη» των διευθετήσεων στην περιοχή.

Μιλώντας στον ρ/σ ΣΚΑΪ την περασμένη Πέμπτη, ο υπουργός Εξωτερικών, Γ. Γεραπετρίτης, ανέφερε για τη συνάντηση της Δευτέρας ότι «θα χαραχθεί ένα χρονοδιάγραμμα για τα επόμενα βήματα, δηλαδή τις συναντήσεις που αφορούν τη θετική ατζέντα, τον πολιτικό διάλογο, τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης».

Ολα με προορισμό τη μοιρασιά της καπιταλιστικής λείας στις θαλάσσιες ζώνες, αφού, όπως τόνισε, «όσο υφίσταται το αγκάθι της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ, δεν μπορούμε να θεωρούμε δεδομένο ότι θα έχουμε μία μακρά ειρήνη στην περιοχή μας».

Προσφέροντας, δε, ξανά διαβεβαιώσεις για τη στάση της Αθήνας, τόνισε ότι «είναι μέσα στις δικές μας επιδιώξεις κάποια στιγμή να συζητήσουμε και το υποκείμενο αυτό ζήτημα» και «εάν δεν καταφέρουμε να συνεννοηθούμε, να συμφωνήσουμε σε ό,τι αφορά την οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας, τότε τουλάχιστον να μπορέσουμε να φτιάξουμε ένα συνυποσχετικό και να πάμε σε μία διεθνή δικαιοδοσία», με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Σε ...«ευήκοα ώτα»

Προβάλλοντας εκτενώς τη συνέντευξη Γεραπετρίτη και τις προσδοκίες της Αθήνας για «μια ειλικρινή συζήτηση», τα τουρκικά ΜΜΕ φιλοξένησαν μια σειρά από δημοσιεύματα, όπου μεταξύ άλλων σημειώνεται ότι «οποιαδήποτε εξομάλυνση των (διμερών) σχέσεων θα μειώσει τις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο και θα συμβάλει στην περιφερειακή σταθερότητα», όπως είναι άλλωστε και η επιδίωξη του ΝΑΤΟ.

Η φιλοκυβερνητική εφημερίδα «Σαμπάχ» παρέθεσε εκτιμήσεις «ειδικού στις διεθνείς σχέσεις», σύμφωνα με τις οποίες η Αγκυρα και η Αθήνα θα επικεντρωθούν σε «θετικά μηνύματα» κατά την επίσκεψη Μητσοτάκη και θα συζητήσουν ποιο ρόλο θα μπορούσαν να διαδραματίσουν σε περιφερειακές συγκρούσεις, όπως ο ρωσο-ουκρανικός πόλεμος, καθώς και η απόφαση της Τουρκίας να σταματήσει το εμπόριο με το Ισραήλ εν μέσω της ισραηλινο-παλαιστινιακής σύγκρουσης.

Σε άλλη ανάλυση, για «τα συγκεκριμένα βήματα» που μπορεί να φέρει η συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν, αναφέρεται:

«Δεν είναι μυστικό ότι η Αγκυρα και η Αθήνα έχουν έντονες διαφωνίες (...) και οι λύσεις τους είναι πολύ δύσκολες, αν όχι "αδύνατες" (...) Υπάρχουν πολλά προβλήματα που οι διπλωμάτες μπορούν να περάσουν χρόνια προσπαθώντας να λύσουν και ίσως να αποτύχουν (...) Ωστόσο, το ποτήρι δεν είναι εντελώς άδειο. Είναι μισογεμάτο».

Και συνεχίζει: «Ενώ οι συζητήσεις γι' αυτά τα προβλήματα μπορούν να συνεχιστούν, δεν θα πρέπει να λειτουργούν ως εμπόδια σε τομείς όπου οι δύο γείτονες μπορούν να έχουν μια αμοιβαία επωφελή σχέση. Ο Τουρισμός και το σύστημα που εγκαινιάστηκε πρόσφατα για ταξίδια χωρίς βίζα σε ορισμένα ελληνικά νησιά είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα αυτής της προσέγγισης οφέλους. Φυσικά, υπάρχουν περισσότερες ευκαιρίες...».

Ενα ακόμα δημοσίευμα «πιάνεται» από τη δήλωση Ερντογάν ότι οι δύο χώρες «έχουν αρκετή γνώση, εμπειρία και αποφασιστικότητα να επιλύσουν τα ζητήματά τους φιλικά, χωρίς την ανάγκη παρέμβασης τρίτων». Ο αρθρογράφος επισημαίνει την πλευρά αυτή ως «ιδιαίτερα σημαντική» προκειμένου να αποκατασταθεί εμπιστοσύνη «ιδιαίτερα στους τομείς της Ασφάλειας και της Ενέργειας στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο, καθώς και στο Κυπριακό».

Πυκνώνει το πρόγραμμα των συναντήσεων

Μέσα σε ένα τέτοιο κλίμα οδεύουμε προς την 5η κατά σειρά συνάντηση των δύο ηγετών από το «θερμό» καλοκαίρι του 2020.

Θυμίζουμε ότι προηγήθηκαν αυτές του Ιούνη 2021 στις Βρυξέλλες στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, του Μάρτη 2022 στην Κωνσταντινούπολη, του Ιούλη 2023 στο Βίλνιους της Λιθουανίας στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, και του Δεκέμβρη 2023 στην Αθήνα, όπου υπογράφτηκε και η περιλάλητη «Διακήρυξη των Αθηνών περί Σχέσεων Φιλίας και Καλής Γειτονίας» κι ενώ το «τραπέζι» των ΝΑΤΟικών διευθετήσεων είναι από καιρό στρωμένο σε βάρος των λαών της περιοχής.

Αλλωστε, οι δύο ηγέτες θα τα ξαναπούν υπό τη σκέπη του ΝΑΤΟ, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής, τον Ιούλη στην Ουάσιγκτον, ενώ δεν αποκλείεται και νέα συνάντησή τους τον Σεπτέμβρη στη Ν. Υόρκη στο περιθώριο της ΓΣ του ΟΗΕ.

Σε κάθε περίπτωση, τη Δευτέρα θα συνοδέψουν τον Κυρ. Μητσοτάκη στην Αγκυρα ο υπουργός Εξωτερικών, Γ. Γεραπετρίτης (έχει συχνά επικοινωνία με τον Τούρκο ομόλογό του, Χ. Φιντάν), η υφυπουργός Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου (έχει πάρει «πάνω της» τον λεγόμενο Πολιτικό Διάλογο μεταξύ των δύο κυβερνήσεων) και ο υφυπουργός Κ. Φραγκογιάννης, υπεύθυνος για τη «θετική ατζέντα».

Στον φάκελο Μητσοτάκη, κατά πληροφορίες, έχουν ενταχθεί ως θετικές εξελίξεις η «ηρεμία στο πεδίο», το γεγονός ότι δεν γίνονται το τελευταίο διάστημα παραβιάσεις και υπερπτήσεις στο Αιγαίο. Επίσης, η συμφωνία για βίζα εξπρές, που επιτρέπει σε Τούρκους πολίτες να επισκέπτονται εύκολα 10 νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

Ακόμα, η συνεργασία αρμόδιων υπηρεσιών των δύο χωρών στον «έλεγχο» των «μεταναστευτικών ροών». Την ίδια ώρα, από το Μαξίμου διαχέουν ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης θα εκφράσει «την έντονη δυσαρέσκειά» του για τη μετατροπή της ιστορικής Μονής της Χώρας σε τζαμί.

Θυμίζουμε ότι την Τετάρτη, σε συνάντησή του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο Μητσοτάκης υπερασπίστηκε τη λογική των «ανοιχτών διαύλων» με την Τουρκία, αν και ομολόγησε ότι «οι τουρκικές θέσεις δεν θα αλλάξουν από τη μια στιγμή στην άλλη». Επιχειρώντας να υποβαθμίσει τις απαράδεκτες διεκδικήσεις της τουρκικής αστικής τάξης, τόνισε ότι πρέπει «τα κανάλια επικοινωνίας να είναι πάντα ανοιχτά», χωρίς υποτίθεται την κλιμάκωση στο πεδίο.

Αλλά και σε συνέντευξή του στο «Πρώτο Θέμα» αναγνώρισε ότι η Τουρκία «δεν έχει μετακινηθεί στις βασικές της θέσεις».


Πατριδογνωμόνιο
Υπό χυδαία αίρεση

Τελειώσαν οι γιορτές, και μαζί μ' αυτές κι όλες οι ενοχές που ελλοχεύουν στις προγραμματισμένες φιλανθρωπίες και στις γκουρμεδιές της χοληστερίνης. Και στην προσγείωση στην πραγματικότητα να τη που πετιέται μια φριχτή ατζέντα γεγονότων, λιγότερο ή περισσότερο σημαντικών, από τις εκλογές ως τους πολέμους κι από τις σφαγές ως τα εμπάργκο, παραμένοντας όμως ατζέντα υπό χυδαία αίρεση.

Αναφέρομαι στις αμερικάνικες εκλογές αυτού του φθινοπώρου. Γιατί μου γυρίζουν τ' άντερα όταν ακούω περισπούδαστες αναλύσεις, από καθηγητές πανεπιστημίου λόγου χάρη μέχρι ινφλουενσεράδες στα αραχνώδη μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Χτίζεται μια ανεπαίσχυντη ομολογία ότι η αμερικάνικη καπιταλιστική επικυριαρχία είναι δεδομένη και αποδεχτή σε τέτοιο βαθμό, ώστε να ακούς ως μόνιμη επωδό σε οποιοδήποτε επιχείρημα τη φράση «να δούμε, ως τις αμερικάνικες εκλογές...», αν θα συνεχιστεί ή θα σταματήσει η σφαγή στη Γάζα, αν θα ανοίξει κι άλλο μέτωπο εκτός απ' αυτό της Ουκρανίας, αλλά κι αν θα πεθάνει ο γείτονας από έλλειψη χορηγών ασθενοφόρων, κι αν το αντάρτικο θα καταφέρει να μπάσει και καμιά παλαιστινιακή σημαία στον εκστασιασμένου κοινού πανηγυρικό χυλό της Γιουριβίζιον.

Δηλαδή, πάμε σε ευρωεκλογές ωσάν κρεμασμένοι από τα ανώριμα αστειάκια δύο υπερώριμων υποψήφιων πλανηταρχών. Κι έτσι σ' αυτήν την αόρατη από πλευράς δομής, αλλά απολύτως αισθητή θέση των πάντων υπό αίρεση, δεν μπορεί παρά κάμποσοι από μας να αισθανόμαστε ότι μας φέρονται όπως τις γαλοπούλες που σφάζονται στην αμερικανική Ημέρα των Ευχαριστιών, αλλά μία «τυχερή» λαμβάνει χάρη, από τον Πρόεδρο, κι αφήνεται να σουλατσάρει στον κήπο του Λευκού Οίκου.

Σε μια τέτοια πίστα, πιο εύκολα απ' όλους, κινούνται, βολεύονται κι εντέλει εγκαθίστανται οι φασίστες και τα ναζίδια. Συνήθως πλασάρουν καθαρότητα, τάξη, ασφάλεια, αρχές, αξίες, παράδοση, κ.λπ., ακριβώς επειδή οι σκακιστές που τους κουνάνε ως πιόνια έχουν φροντίσει όλα τα παραπάνω, και κυρίως η αντίπαλη του καπιταλισμού ιδεολογία, να έχουν απαξιωθεί σε βαθμό κακουργήματος. Κι όμως, στην πραγματικότητα αυτοί που γεμίζουν τις ζωές μας σκατά, είναι αυτοί που παρουσιάζουν το φασισταριό ως καζανάκι. Αλλά καζανάκι χαλασμένο που πλημμύρισε και κάνα δυο ορόφους παρακάτω. Είναι πολύ άσχημη, για την ακρίβεια αποκρουστική, μια... δημοκρατία που διαγκωνίζεται να πετύχει το παρακάτω!

Υπάρχει ένας κίνδυνος που θέλει στις μέρες μας κόπο, πίστη και αγάπη στον άνθρωπο. Επιμονή, υπομονή και γνήσια αντίληψη της έννοιας λαός, ώστε να αποφευχθεί. Κι αυτό είναι να καλλιεργηθεί η αδιαφορία για την πολιτική και τα κοινά ως άμυνα. Αμυνα ακόμα και των σκεπτόμενων, των καλλιεργημένων, μη σας πω και των διανοούμενων που δεν θέλουν να μπουν στην κληρωτίδα της γαλοπούλας των αμερικάνικων εκλογών. Μετατρέπονται όμως σε ηθικούς αυτουργούς μιας ιδεολογικής λοβοτομής και μιας πραγματικής σφαγής σαν της τωρινής και της επόμενης Γάζας, που θα συζητάνε περισσότερο για τη γεωπολιτική κατανομή των ψήφων της Γιουροβίζιον ή την εθνική υπερηφάνεια για τις επιδόσεις ομάδων με Ελληνα ιδιοκτήτη και αλλοδαπούς παίκτες, παρά για τη χρηματιστηριακή αποτίμηση του αίματος που έτσι κι αλλιώς αναβάλλεται για μετά τις αμερικάνικες εκλογές...


Της
Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ