ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 13 Οχτώβρη 2017
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Υπό περιορισμό το δικαίωμα στην απεργία

Αυστηρές προϋποθέσεις για τον ιδιωτικό τομέα, απαγόρευση για Δημόσιο και εκκλησιαστικά ιδρύματα

Από την απεργία υγειονομικών στο Καθολικό νοσοκομείο Μαριενχάους στο Οτβάιλερ
Από την απεργία υγειονομικών στο Καθολικό νοσοκομείο Μαριενχάους στο Οτβάιλερ
Σε απεργιακές κινητοποιήσεις βρίσκονται από την Τετάρτη οι νοσηλευτές της κλινικής «Μαριενχάους» στο Οτβάιλερ - μια μικρή πόλη στο κρατίδιο Ζάαρλαντ - διαμαρτυρόμενοι για τις συνεχόμενες υπερωρίες στις οποίες εξαναγκάζονται. Απαιτούν την πρόσληψη προσωπικού, ώστε να μπορούν να κάνουν διάλειμμα και να μη δουλεύουν απάνθρωπα ωράρια, μια απαίτηση κοινή σε όλη τη Γερμανία. Το συνδικάτο «Verdi» μιλά για 162.000 κενές θέσεις εργασίας στα νοσοκομεία της χώρας.

Με αφορμή την απεργία στο «Μαριενχάους», ο γερμανικός Τύπος («Deutsche Welle») θίγει συνολικά το θέμα του δικαιώματος στην απεργία. Το συγκεκριμένο νοσοκομείο είναι ένα καθολικό ίδρυμα (τα νοσοκομεία στη Γερμανία χωρίζονται σε κοινοτικά, της Εκκλησίας, ανθρωπιστικών οργανώσεων κ.λπ. και σε καθαρά ιδιωτικά) και οι εργαζόμενοι σε αυτό δεν έχουν το ίδιο δικαίωμα σε απεργία όπως οι συνάδελφοί τους σε μη εκκλησιαστικά νοσοκομεία.

Οι περίπου 1,3 εκατ. εργαζόμενοι στη Γερμανία που δουλεύουν για ένα εκκλησιαστικό ίδρυμα (καθολικό ή προτεσταντικό) υπογράφουν ειδικές συμβάσεις εργασίας, συνήθως με ιδιαίτερα αυστηρούς όρους. Οι εκκλησίες στη Γερμανία μπορούν να προσλάβουν όποιον θέλουν και με ό,τι όρους θέλουν.

Αλλά και στον ιδιωτικό τομέα, πέρα από τον εργοδοτικό - κυβερνητικό συνδικαλισμό που κυριαρχεί για να επιβάλλεται η «εργασιακή ειρήνη», υπάρχουν από την κρατική νομοθεσία συγκεκριμένες προϋποθέσεις που περιορίζουν το δικαίωμα στην απεργία, όπως: Ενας εργαζόμενος «επιτρέπεται» να απεργήσει μόνο αν εργάζεται βάσει Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας που εμπεριέχει τον καθορισμό των μισθολογικών αποδοχών. Aπόφαση του Ομοσπονδιακού Συνταγματικού Δικαστηρίου το 2015 προβλέπει ότι «σε περίπτωση σύγκρουσης διαφόρων Συλλογικών Συμβάσεων σε μια επιχείρηση, πρέπει να υπερισχύει η Συλλογική Σύμβαση του συνδικάτου με τα περισσότερα μέλη». Μια επιχείρηση δηλαδή μπορεί να αναδιαρθρώσει τη λειτουργία της και το προσωπικό της έτσι ώστε να διαπραγματευτεί με το συνδικάτο που είναι πιο ευνοϊκό γι' αυτήν, ή το αμιγώς δικό της εργοδοτικό συνδικάτο. Αυτή η απόφαση εκτιμάται ότι είναι και ένα ακόμη χτύπημα στην απεργία.

Επίσης απόφαση του Ομοσπονδιακού Διοικητικού Δικαστηρίου του 2014 προβλέπει ότι δημόσιοι υπάλληλοι, ανεξαρτήτως επαγγέλματος, δεν έχουν δικαίωμα να απεργήσουν, στο όνομα της λειτουργίας των κρατικών υπηρεσιών. Οι μόνοι που μπορεί να ασκήσουν το δικαίωμα αυτό είναι όσοι έχουν άλλες εργασιακές σχέσεις, π.χ. συμβασιούχοι, μη μόνιμοι υπάλληλοι.

ΡΩΣΙΑ - ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Ξανά στο προσκήνιο οι ερμηνείες του συμβιβασμού του Μινσκ

Την έντονη αντίδραση της ρωσικής κυβέρνησης προκάλεσε το νομοσχέδιο που έχει μπει για συζήτηση στην ουκρανική Βουλή και αφορά τη λεγόμενη «αποκατάσταση της κυριαρχίας της Ουκρανίας στο Ντονμπάς» (τις περιοχές που ελέγχουν οι πολιτοφυλακές και αυτοονομάζουν παραπλανητικά Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, ενώ πρόκειται για αστικά καθεστώτα που προσβλέπουν στη συμμαχία με τη Ρωσία). Στο εν λόγω σχέδιο γίνεται λόγος για «επανένταξη». Αυτό ακριβώς στηλίτευσε ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ, λέγοντας ότι είναι σε πλήρη αντίθεση με τις συμφωνίες του Μινσκ, που μιλάνε για ειδικό καθεστώς αυτονομίας. Ο Λαβρόφ μετέφερε την άποψη της χώρας του στον Αμερικανό ομόλογό του, Ρεξ Τίλερσον, σε τηλεφωνική τους επικοινωνία, σημειώνοντας ότι μια τέτοια απαίτηση θα αύξανε τις εντάσεις και «θα υπονόμευε την ειρηνική διευθέτηση». Επίσης, οι δύο πλευρές αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με τη συνάντηση μεταξύ του συμβούλου του Προέδρου της Ρωσίας, Βλαντισλάβ Σουρκόφ, και τον ειδικό αντιπρόσωπο των ΗΠΑ για την Ουκρανία.

Την ίδια ώρα, στις ανατολικές περιοχές της Ουκρανίας (Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ) συνεχίζονται καθημερινά οι συγκρούσεις, (χτες οι πολιτοφύλακες ανέφεραν 24 παραβιάσεις στο Ντονέτσκ από τον ουκρανικό στρατό και τα εθνικιστικά τάγματα). Οι αιτίες της σύγκρουσης παραμένουν και έχουν σχέση με τον ενδοϊμπεριαλιστικό ανταγωνισμό στην ευρύτερη περιοχή της Μαύρης Θάλασσας και του Καυκάσου, για τον έλεγχο των ενεργειακών πηγών, αγορών αλλά και με την ενδοαστική διαπάλη για τον προσανατολισμό των συμμαχιών, με τις ΗΠΑ, την ΕΕ και το ΝΑΤΟ ή με τη Ρωσία.

Ο συμβιβασμός της συμφωνίας του Μινσκ τον Φλεβάρη του 2015, που έχει τη συγκατάθεση του λεγόμενου «Σχήματος της Νορμανδίας» (Γερμανία, Γαλλία, Ουκρανία, Ρωσία), και την επιτήρησή της από τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) δεν έχει προχωρήσει, γιατί η κάθε πλευρά αξιοποιεί την ερμηνεία που «κουμπώνει» καλύτερα με τα σχέδιά της, καθώς στα 13 σημεία της είχε σκόπιμα πολλές ασάφειες.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Οι «εξειδικευμένοι μετανάστες» στις διαπραγματεύσεις

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

«Για δύσκολα ζητήματα θα συνομιλήσουμε με ησυχία και όχι σε συνεντεύξεις. Θα συζητήσουμε με τους FDP και τους Πράσινους σε πολλούς τομείς, τελικά έχουμε πολλές διαφορετικές αφετηρίες», δήλωσε σε συνέντευξή της η καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, λίγο πριν την έναρξη των επίσημων διερευνητικών συνομιλιών για τη συγκρότηση ενός κυβερνητικού συνασπισμού «Τζαμάικα» (με βάση τα χρώματα των κομμάτων). Στις 18 Οκτώβρη θα γίνουν ξεχωριστές συναντήσεις των Χριστιανοδημοκρατών (CDU)/Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) με τους Φιλελεύθερους (FDP) και τους Πράσινους.

Ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Πρασίνων, Αντον Χόφραϊτερ, μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή (ZDF), εξέφρασε τη διαφωνία του με την κατάργηση του δικαιώματος ασύλου σε πρόσφυγες από το Μαρόκο, την Τυνησία και την Αλγερία (τις χαρακτηρίζουν ασφαλείς χώρες), αλλά και με την αναστολή της οικογενειακής επανένωσης των προσφύγων, όπως συμφώνησαν CDU/CSU. Σε συνέντευξή του σε αυστριακή εφημερίδα («Die Presse») ο πρόεδρος του FDP, Κρίστιαν Λίντνερ, ανέφερε σχετικά: «Υπάρχουν πολλά γραφειοκρατικά εμπόδια για τους εξειδικευμένους εργάτες που θέλουν να δουλέψουν σε μας. Από την άλλη, για όσους αναζητούν καταφύγιο, δεν υπάρχουν κανόνες, έλεγχος. Θέλουμε το αντίστροφο. Τη διευκόλυνση του εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού και περιορισμό του ασύλου, ταχύτερες διαδικασίες στην προοπτική οι πρόσφυγες να επιστρέφουν στην πατρίδα τους». Οσον αφορά τις σχέσεις Γερμανίας - Ρωσίας, είπε ότι «τα έργα των αγωγών (σ.σ. φυσικού αερίου) μπορούν να προχωρήσουν, παρά το ότι ταυτόχρονα υπάρχει διαμαρτυρία για τις παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου (...) Δεν μπορεί όλα να εξαρτώνται από την Κριμαία (...) Γι' αυτό προτείνω να ενταθεί ο διάλογος και να καλέσουμε ξανά τον Πούτιν στο τραπέζι των G7 και να μιλήσουμε με αυτόν, αντί για αυτόν».

ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Την Κυριακή οι περιφερειακές εκλογές

Την Κυριακή πραγματοποιούνται οι περιφερειακές εκλογές στη Βενεζουέλα για την εκλογή των τοπικών κυβερνητών στις 23 επαρχίες, όπου δικαίωμα ψήφου έχουν 18.094.065 άνθρωποι (το συγκρότημα του Καράκας, που έχει ειδικό καθεστώς, δεν συμμετέχει). Οι εκλογές, τις οποίες η Εθνική Εκλογική Επιτροπή ανέβαλε για περίπου ένα χρόνο, λόγω της κατάστασης που επικρατούσε στη χώρα, των συνεχών βίαιων συγκεντρώσεων της αντιπολίτευσης έναντι της κυβέρνησης σοσιαλδημοκρατικής διαχείρισης του Ενωμένου Σοσιαλιστικού Κόμματος (PSUV), του Προέδρου Νικολάς Μαδούρο, παίρνουν αντικειμενικά χαρακτηριστικά γενικευμένης πολιτικής σύγκρουσης. Σύγκρουση που εξελίσσεται σε συνθήκες όξυνσης της καπιταλιστικής κρίσης και επιδείνωσης των συνθηκών ζωής των λαϊκών στρωμάτων, έντασης της επιθετικότητας ιμπεριαλιστικών κέντρων, όπως οι ΗΠΑ και η ΕΕ.

Θυμίζουμε ότι το κυβερνών κόμμα ελέγχει πλήρως τη Συντακτική Συνέλευση, η οποία έχει συγκροτηθεί από το καλοκαίρι, ενώ η αντιπολίτευση, ένα συνονθύλευμα νεοφιλελεύθερων, σοσιαλδημοκρατικών δυνάμεων, με πολλές από αυτές να έχουν και ομάδες κρούσης και τάγματα θανάτου, που συσπειρώνονται στο λεγόμενο «Προεδρείο Δημοκρατικής Ενότητας» (MUD), ελέγχει τα δύο τρίτα του Κοινοβουλίου από το Δεκέμβρη του 2015, το οποίο χρησιμοποιεί ως εργαλείο για να σαμποτάρει το όποιο κυβερνητικό μέτρο. Μετά το πρόσφατο κύμα βίαιων διαδηλώσεων με πάνω από 100 νεκρούς (και από τις δύο πλευρές και κάποιους αστυνομικούς) στον Αγιο Δομίνικο έχει στηθεί ένα τραπέζι διαλόγου και με διεθνή μεσολάβηση, που δηλώνεται ότι θα συμπληρωθεί από μια ομάδα φίλων χωρών, το Μεξικό, τη Χιλή, τη Βολιβία και τη Νικαράγουα, ώστε να υπάρξει «ειρηνική διευθέτηση της πολιτικής κρίσης».

Ο Μεγάλος Πατριωτικός Πόλος, από τη μια, όπου κυριαρχεί το PSUV, και το MUD, από την άλλη, είναι οι δύο βασικές δυνάμεις που κατεβαίνουν στις εκλογές, ενώ το Κομμουνιστικό Κόμμα Βενεζουέλας, που κρατάει κριτική στάση απέναντι στη λεγόμενη «Μπολιβαριανή Διαδικασία», αποφάσισε στις 22 επαρχίες να υποστηρίζει τους υποψηφίους του PSUV και στην επαρχία Απούρε να κατεβάσει δικό του υποψήφιο.

Οπως σημειώνει, «βασικός στόχος στη δεδομένη στιγμή έντασης της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας είναι να μπει ένα φρένο και να δοθεί μια απάντηση στις αντιδραστικές φασιστικές δυνάμεις». Τονίζει ότι «ψήφος στο ΚΚ Βενεζουέλας σημαίνει ένα ισχυρό μήνυμα των εργαζομένων της Βενεζουέλας κατά του ιμπεριαλισμού και των λακέδων του, ενίσχυση της επαναστατικής συνείδησής τους και της αποφασιστικότητάς τους να μην υποχωρήσουν έναντι των πιέσεων και της φασιστικής βίας. Επίσης, στέλνει ένα σαφές μήνυμα προς τους ρεφορμιστές, τους διεφθαρμένους και συμβιβασμένους στις τάξεις της "Μπολιβαριανής Διαδικασίας" και δείχνει ότι ο δρόμος που πρέπει να ακολουθηθεί είναι αυτός της επαναστατικής εμβάθυνσης των κατακτήσεων που έχουν επιτευχθεί, χωρίς συμφιλίωση με τους εχθρούς του εργαζόμενου λαού».

Το κλίμα στη χώρα, μέσω πληθώρας δημοσκοπήσεων σε αστικά ΜΜΕ που ελέγχει η αντιπολίτευση, καταγράφει την προσπάθειά της να αλλάξει τον σημερινό συσχετισμό. Εως τώρα η κυβέρνηση έχει 20 κυβερνήτες σε σύνολο 23 ενώ οι δημοσκοπήσεις εμφανίζουν την αντιπολίτευση να παίρνει από 15 έως 18 και κάποιες ακόμα και όλες. Από τη μεριά κυβερνητικών στελεχών καταγγέλλεται σχεδιασμός αξιοποίησης των εκλογών από την αντιπολίτευση για να προκληθεί πάλι κλίμα αποσταθεροποίησης, ανάλογο με αυτό του καλοκαιριού.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ