ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 13 Δεκέμβρη 2002
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΔ ΚΟΡΕΑΣ
Επαναλειτουργία πυρηνικού εργοστασίου...

ΠΙΟΝΓΚ ΓΙΑΝΓΚ-ΣΕΟΥΛ-ΜΟΣΧΑ.-

Στην άμεση λειτουργία πυρηνικού εργοστασίου, που είχε κλείσει μετά τη συμφωνία του '94 με τις ΗΠΑ, ανακοίνωσε χτες πως θα προβεί η κυβέρνηση της ΛΔ Κορέας. Αφορμή γι' αυτή την ανακοίνωση αποτέλεσε η προ βδομάδων απόφαση της Ουάσιγκτον να άρει τη χορήγηση πετρελαίου στην Πιονγκ Γιανγκ με αιτιάσεις πως η ΛΔ Κορέας αθετεί τη συμφωνία του '94 γιατί εξακολουθεί να έχει σε εξέλιξη πρόγραμμα πυρηνικών όπλων...

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε χτες το υπουργείο Εξωτερικών της ΛΔ Κορέας (όπως την επικαλείται το BBC) αναφέρεται μεταξύ άλλων: «Η επικρατούσα κατάσταση αναγκάζει την κυβέρνηση να άρει το μέτρο αναστολής του πυρηνικού της προγράμματος, δεδομένου του τερματισμού των 500.000 τόνων αργού πετρελαίου που θα χορηγούνταν ετησίως στη ΛΔ Κορέας... Θα αρχίσει άμεσα η λειτουργία και η οικοδόμηση πυρηνικών εγκαταστάσεων για την παραγωγή ηλεκτρισμού»...

Αξιωματούχος του νοτιοκορεατικού «υπουργείου Ενοποίησης» τηρώντας την ανωνυμία του εξέφρασε την εξέλιξη λυπηρή, τονίζοντας όμως πως αυτό δεν αντιπαρέρχεται στις ειρηνικές προθέσεις της γείτονος χώρας. Αλλοι ανώνυμοι Νοτιοκορεάτες αξιωματούχοι ερμηνεύοντας την απόφαση της ΛΔ Κορέας για την επαναλειτουργία σταθμού ενέργειας, σχολίασαν πως πρόκειται για μέτρο στο πλαίσιο ετοιμασιών της Πιονγκ Γιανγκ για τον επικείμενο δριμύ χειμώνα. Οπως υποστήριξαν, η επαναλειτουργία πυρηνικού σταθμού σε καμία περίπτωση δεν αναμένεται να γίνει εφικτή πριν περάσουν τουλάχιστον δύο μήνες...

Ακόμη πιο προσεχτικός στις δηλώσεις του ήταν ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Γιουνισίρο Κοϊζούμι, που επεσήμανε δύο πράγματα. Αφ' ενός πως ο απώτερος στόχος των χτεσινών ανακοινώσεων της Πιονγκ Γιανγκ είναι η μέτρηση της αντίδρασης των ΗΠΑ. Αφ' ετέρου πως η θέληση της ΛΔ Κορέας για ειρηνική επίλυση προβλημάτων είναι «αταλάντευτη»...

Ο Λιου Ζιαντσάο, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας, δήλωσε πως το Πεκίνο παραμένει αφοσιωμένο αφ' ενός στο στόχο για μία αποπυρηνικοποιημένη Κορεατική Χερσόνησο, αφ' ετέρου στην προσφορά βοήθειας έναντι των γειτόνων της. «Η Κίνα έχει παράσχει βοήθεια στις δύσκολες στιγμές της ΛΔ Κορέας. Και αυτό θα συνεχίσει να το κάνει» κατέληξε με νόημα ο Λι.

Εντούτοις, ο Ρίτσαρντ Αρμιτάζ, αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, που ήταν έως προχτές αργά το βράδυ στο Πεκίνο για συνομιλίες, επιχείρησε να δώσει μία άλλη εικόνα για την αντίδραση της Κίνας. Μιλώντας σε Αμερικανούς δημοσιογράφους, είπε πως η Κίνα «μοιράζεται» τις ανησυχίες των ΗΠΑ για το πυρηνικό πρόγραμμα της ΛΔ Κορέας και πως αναμένεται να επιδείξει «διαφορετική συμπεριφορά» έναντι της Πιονγκ Γιανγκ. Εντούτοις, η χτεσινή αντίδραση του Πεκίνου μάλλον φάνηκε να διαψεύδει τον υπουργό...

Την επίσημη γραμμή της κυβέρνησης Μπους στο όλο θέμα επιχείρησε να δώσει χτες και ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Αρι Φλέισερ. Ο Φλέισερ, αντιδρώντας ώρες μετά τα πρώτα σχόλια δύο γειτόνων της ΛΔ Κορέας (Ιαπωνία, Ν.Κορέα που εδώ και μήνες έχουν επιλέξει μία στάση προσέγγισης προς την Πιονγκ Γιανγκ), εξέφρασε τη λύπη του για την παραπάνω απόφαση της ΛΔ Κορέας και διευκρίνισε πως οι ΗΠΑ επιθυμούν «ειρηνική επίλυση του προβλήματος». Το καθεστώς της ΛΔ Κορέας πρέπει να εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις έναντι της συμφωνίας του '94 ιδιαίτερα όσον αφορά στην απενεργοποίηση του προγράμματος πυρηνικών όπλων»... Ωστόσο, είναι γνωστό πως η προ ενός 48ωρου κοινοποίηση έκθεσης του αμερικανικού Πενταγώνου που υποστήριζε τη χρήση ακόμη και πυρηνικών όπλων έναντι τρίτων χωρών, συνέχιζε να περιλαμβάνει τη ΛΔ Κορέας στο λεγόμενο άξονα του κακού...

ΤΣΕΧΙΑ
Εξακολουθούν να αγωνίζονται οι αγρότες

Αγρότες ρίχνουν πατάτες στους δρόμους σε ένδειξη διαμαρτυρίας

Associated Press

Αγρότες ρίχνουν πατάτες στους δρόμους σε ένδειξη διαμαρτυρίας
ΠΡΑΓΑ.--

Συνέχισαν και χτες οι αγρότες της Τσεχίας τον αγώνα τους κατά των πολιτικών της ΕΕ, που οδηγούν τον κλάδο τους στην οικονομική καταστροφή.

Εξαγριωμένοι, πλέον, από την αδιαλλαξία της ΕΕ, που προσφέρει στους αγρότες των νέων χωρών -μελών μόνο το 25% των επιδοτήσεων που θα λαμβάνουν οι αγρότες των «παλιών» χωρών -μελών, οι Τσέχοι αγρότες απέκλεισαν με τα τρακτέρ τους τρεις συνοριακούς σταθμούς, εμποδίζοντας φορτηγά από την Αυστρία και τη Γερμανία να εισέλθουν στη χώρα.

Την ίδια στιγμή συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις (στην Κοπεγχάγη) μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των χωρών της Ανατολικής Ευρώπης που απαιτούν μεγαλύτερες επιδοτήσεις για τα αγροτικά τους προϊόντα. Την Τετάρτη (όπως κοινοποίησε χτες η πολωνική κυβέρνηση), η ΕΕ συμφώνησε τελικά να αυξήσει τις επιδοτήσεις κατά 10%.

Υπενθυμίζεται, πάντως, ότι στην Πολωνία (χώρα 38 εκατομμυρίων) το 20% του πληθυσμού ζει από τη γεωργία, ενώ παράλληλα σημαντικό πρόβλημα υπάρχει και με τους πολυάριθμους αγρότες της Σλοβακίας, της Τσεχίας και της Ουγγαρίας. Οι αγρότες όλων αυτών των χωρών απειλούνται με αφανισμό, αφού μετά την ένταξη των χωρών τους στην ΕΕ και χαμηλότερες επιδοτήσεις θα λαμβάνουν και χειρότερα εξοπλισμένοι είναι για να αντέξουν το διεθνή ανταγωνισμό, που θα σημάνει η ένταξή τους στην ελεύθερη αγορά.

Ωστόσο, ο πρώτος στόχος των κυβερνήσεων όλων αυτών των χωρών θα είναι (μέχρι τις 15 του μήνα που κλείνει η Διάσκεψη της Κοπεγχάγης) να επιτύχουν την ένταξη στην ελεύθερη αγορά της ΕΕ, αδιαφορώντας για το μέγεθος των προβλημάτων που θα αντιμετωπίσουν οι αγρότες τους (και όχι μόνο). Οπότε οι «σκληρές διαπραγματεύσεις» για την καλύτερη τιμή πώλησης των αγροτών θα συνεχιστεί...

ΙΣΠΑΝΙΑ - ΗΠΑ - ΥΕΜΕΝΗ
Ισπανική δυσαρέσκεια για την αμερικανική «γκάφα»

ΜΑΔΡΙΤΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΣΑΝΑ' Α.--

«Εξηγήσεις» φέρεται να έδωσε η Ουάσιγκτον στους Ισπανούς συμμάχους της μετά το «ατυχές» περιστατικό της κατάληψης του φορτηγού πλοίου «Σο Σαν» που μετέφερε, εκτός από τσιμέντο, πυραύλους «Σκουντ», κεφαλές και κιβώτια με χημικές ουσίες από τη ΛΔ Κορέας προς την Υεμένη. Το «Σο Σαν», όπως έγινε γνωστό, αναμένεται μέσα στις επόμενες 48 ώρες να φθάσει στην Υεμένη, ενώ όπως δήλωνε αξιωματούχους της Σάνα'α το φορτίο του είναι το τελευταίο μέρος μιας συμφωνίας που οι δύο χώρες είχαν συνάψει το 1999.

Μακροσκελή τηλεφωνική συνομιλία φέρεται να είχε, αργά το βράδυ της Τετάρτης, ο Αμερικανός υφυπουργός Αμυνας, Πολ Βόλφοβιτς, με τον Ισπανό υπουργό Αμυνας, Φεντερίκο Τρίγιο. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του δεύτερου, Μαρτίνεζ Αρίας, ο Βόλφοβιτς συνεχάρη τις ισπανικές δυνάμεις για την άψογη επιχείρηση κατάληψης του «Σο Σαν» και «εξήγησε» γιατί δεν απέφεραν τίποτε οι έρευνες που διεξήχθησαν και έτσι του δόθηκε και πάλι άδεια να πλεύσει προς την Υεμένη. Χαρακτηριστικά, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Αρι Φλάισερ, δήλωνε ότι οι ΗΠΑ «ανησύχησαν μήπως το φορτίο προοριζόταν για κάποιο τρομοκρατικό κράτος, όμως οι υποψίες αυτές αποδείχτηκαν αβάσιμες». Ο Φλάισερ δεν αποσαφήνισε ποια χώρα υποπτεύονταν οι ΗΠΑ.

Ο Αρίας αρκέστηκε να δηλώσει ότι η Μαδρίτη ένιωσε «έκπληξη» για τη συγκεκριμένη εξέλιξη, καθώς η όλη επιχείρηση βασίστηκε στις πληροφορίες που της είχε παράσχει η Ουάσιγκτον. Εντούτοις, αξιωματούχοι του υπουργείου Αμυνας, σύμφωνα με την ισπανική εφημερίδα «Ελ Παΐς», δεν έκρυβαν τη βαθιά δυσαρέσκειά τους για την αμερικανική «γκάφα». Οπως υποστηρίζει η εφημερίδα η Μαδρίτη είναι εξοργισμένη, καθώς «άνδρες των ισπανικών δυνάμεων διακινδύνεψαν τη ζωή τους, για ένα λόγο που, ακόμη, αγνοούν».

Αναλυτές εκτιμούσαν ότι η Ουάσιγκτον εκτίμησε ότι η κατάληψη του «Σο Σαν» θα ήταν επιτυχημένη, καθώς δεν είχε δηλωθεί το φορτίο του και δεν έφερε διακριτική σημαία. Αλλά, το γεγονός ότι το φορτίο προοριζόταν για την Υεμένη, την οποία οι ΗΠΑ επιθυμούν να διατηρήσουν ως στενό σύμμαχο στην περιοχή, δε βοήθησε στην ευόδωση του αρχικού σχεδίου. Στην όλη υπόθεση, πάντως, ανακατεύτηκε και η Ιαπωνία, που με ανακοίνωσή της, εκφράζει ανησυχία για το γεγονός ότι η ΛΔ Κορέας συνεχίζει τις πυραυλικές της εξαγωγές, χαρακτηρίζοντάς τες «απειλή για την παγκόσμια ειρήνη».

ΠΟΛΩΝΙΑ
Προσωρινή «ανάσα» για τους ανθρακωρύχους

ΒΑΡΣΟΒΙΑ.--

Οι ανθρακωρύχοι της Πολωνίας ανακοίνωσαν χτες ότι δε θα προχωρήσουν στην πραγματοποίηση γενικής απεργίας, αφού η κεντρο-αριστερή κυβέρνηση του Λεσέκ Μίλερ, αποφάσισε να αναστείλει την απόφασή της να κλείσει 7 ορυχεία από την 1η Ιανουαρίου του 2003. Το κλείσιμο των ορυχείων θα είχε ως αποτέλεσμα την απόλυση 17.000 ανθρακωρύχων.

Σύμφωνα με την απόφαση της κυβέρνησης, τα ορυχεία δε θα κλείσουν προτού ολοκληρωθεί έρευνα ανεξάρτητης επιτροπής, στα τέλη του Μάρτη του 2003, που θα κρίνει με ποιο τρόπο τα ορυχεία θα γίνουν «ανταγωνιστικά» - όπως απαιτεί η ΕΕ. Αν, τελικά, το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης των πολωνικών ορυχείων εγκριθεί, συνολικά 35.000 άνθρωποι θα χάσουν τις δουλιές τους.

Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι στόχος της είναι να λειτουργούν τα ανθρακωρυχεία, με κέρδος στις συνθήκες της ελεύθερης αγοράς... Κατά πώς φαίνεται, ο αγώνας των ανθρακωρύχων θα συνεχιστεί δριμύτερος μετά το πέρας των εργασιών της επιτροπής.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ