ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 13 Σεπτέμβρη 2017
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Απεργιακές διαδηλώσεις κατά των νέων ανατροπών

Εργατοϋπάλληλοι έκαναν κινητοποιήσεις σε δεκάδες πόλεις ολόκληρης της χώρας

Από τη μαζική διαδήλωση στη Μασσαλία, με τη συμμετοχή αντιπροσωπείας του ΠΑΜΕ

Copyright 2017 The Associated

Από τη μαζική διαδήλωση στη Μασσαλία, με τη συμμετοχή αντιπροσωπείας του ΠΑΜΕ
ΠΑΡΙΣΙ.--

Δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι από πολλούς κλάδους συμμετείχαν χτες σε απεργιακές κινητοποιήσεις που έγιναν σε όλη τη Γαλλία, όπως και διαδηλώσεις σε πάνω από 150 πόλεις της χώρας, ζητώντας την απόσυρση των νέων αντεργατικών μεταρρυθμίσεων που προωθεί η κυβέρνηση Μακρόν, επιβεβαιώνοντας ότι υπηρετεί κι αυτή τις απαιτήσεις του κεφαλαίου, σε ...πείσμα όσων μιλούσαν περί «αλλαγής» όταν έβγαινε τον περασμένο Μάη. Σε κλάδους όπως οι Μεταφορές η συμμετοχή στην απεργία ήταν αρκετά καλή, με αποτέλεσμα ακόμα και αστικά ΜΜΕ να μεταδίδουν ότι στη Νίκαια δεν κυκλοφόρησαν καθόλου λεωφορείο και τραμ, όπως και στην περιφέρεια του Παρισιού (Ιλ-ντε-Φρανς). Επίσης, δεν έγιναν τα δρομολόγια που διασχίζουν τη θάλασσα της Μάγχης. Μόνο στο Παρίσι, διαδήλωσαν - σύμφωνα με τους διαδηλωτές - πάνω από 60.000 άτομα διαφόρων ηλικιών.

Αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ στην Μασσαλία

Μαζική ήταν η διαδήλωση και στη Μασσαλία, όπου συμμετείχε και αντιπροσωπεία του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου, μεταφέροντας την έμπρακτη αλληλεγγύη της εργατικής τάξης και του λαού της χώρας μας, εκφράζοντας την ανάγκη ενίσχυσης της οργάνωσης αλλά και του αγωνιστικού συντονισμού των εργαζομένων ενάντια σε όλες τις κυβερνήσεις που υπηρετούν το μεγάλο κεφάλαιο, όποιο κι αν είναι το επίθετο που μπαίνει μπροστά τους για να κρύψει το ταξικό τους πρόσημο, «αριστερές», «μεταρρυθμιστικές», «εναλλακτικές».

Στην απεργιακή συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου της Μασσαλίας απεύθυνε χαιρετισμό εκ'μέρους της Εκτελεστικής Γραμματείας ο Αλέκος Περράκης. Η αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ είχε συναντήσεις με το Συνδικάτο των Λιμενεργατών, με εργαζόμενους του Νότιου Τομέα Μασσαλίας καθώς και με το Συνδικάτο των εργαζομένων στο εργοστάσιο παραγωγής υδροηλεκτρικής ενέργειας.

Από τη μεριά της, η κυβέρνηση Μακρόν - Φιλίπ επιβεβαίωσε ότι θα κλιμακώσει την αντιλαϊκή επέλαση, με τον ίδιο τον Γάλλο Πρόεδρο να διαμηνύει προ ημερών ότι δεν θα υποκύψει «ούτε στους τεμπέληδες ούτε στους κυνικούς ούτε στα άκρα». Αλλά και ο υπουργός Οικονομίας Μπρουνό Λε Μερ δήλωσε ότι «θα επιμείνουμε», με τον εκπρόσωπο της κυβέρνησης Κριστόφ Καστανέρ να υποστηρίζει ότι «η κοινωνική συζήτηση δεν μετριέται μόνο στο δρόμο και στη διαδήλωση». Επιπλέον, να σημειωθεί ότι σε πόλεις όπως το Παρίσι, τους διαδηλωτές «περιποιήθηκαν» δυνάμεις καταστολής που έκαναν χρήση δακρυγόνων, αξιοποιώντας φυσικά και τη δράση προβοκατόρικων μηχανισμών.

Δεν πέρασε απαρατήρητη η υποκρισία της ηγεσίας της CGT, που ενώ τον Ιούνη έσπευσε να στρογγυλοκαθίσει στα τραπέζια των «κοινωνικών διαλόγων» για τα μέτρα που η κυβέρνηση ετοιμαζόταν να σερβίρει, βγήκε χτες να μιλήσει για «πολύ ισχυρή» πρεμιέρα που «προαναγγέλλεται επιτυχής». Αλλωστε, όπως δήλωναν προ ημερών στελέχη της CGT, στόχος της συνδικαλιστικής οργάνωσης είναι να προετοιμαστεί και για τις συνομιλίες που θα ξεκινήσουν σύντομα για τα επόμενα «πακέτα» αντιλαϊκών διατάξεων, για την Κοινωνική Ασφάλιση, τα κοινωνικά επιδόματα κ.τ.λ. Στις 24 Σεπτέμβρη θα γίνουν νέες κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα.

ΙΣΠΑΝΙΑ
Ενδοαστική κόντρα μέσω Καταλονίας

Με τη χτεσινή συνεδρίαση και απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Ισπανίας, που όπως αναμενόταν κήρυξε παράνομο το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλονίας την 1η του Οκτώβρη, δόθηκε συνέχεια στην ενδοαστική κόντρα που κορυφώνεται στη χώρα. Προηγήθηκε τη Δευτέρα η μαζική διαδήλωση στο κέντρο της Βαρκελώνης, την οποία διοργάνωσαν οι αστικές πολιτικές δυνάμεις που προωθούν την αποχώρηση από την Ισπανία, με αφορμή την επέτειο από την κατάλυση της Καταλονίας στις 11 Σεπτέμβρη του 1714 και την ένταξη στην ισπανική κυριαρχία. Η διαδήλωση αυτή πρόβαλε το αίτημα της ανεξαρτησίας στο όνομα της «αυτοδιάθεσης των λαών» και προπαγάνδισε το προγραμματισμένο δημοψήφισμα.

Ωστόσο, η κεντρική κυβέρνηση του Λαϊκού Κόμματος, του Μαριάνο Ραχόι, έχει διαμηνύσει ότι δεν πρόκειται να επιτρέψει τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, γιατί παραβιάζει το ισπανικό Σύνταγμα, και παίρνει μέτρα τόσο για κατασχέσεις εκλογικού υλικού όσο και για ποινές σε τοπικούς άρχοντες που θα παραβούν την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου.

Το ζήτημα της απόσχισης της Καταλονίας από την Ισπανία αποτελεί σημείο τριβής και ανταγωνισμού τμημάτων της αστικής τάξης τόσο της επαρχίας, όσο και της Ισπανίας συνολικά. Αξιοποιείται ο πολυεθνοτικός χαρακτήρας του ισπανικού κράτους, τα υπαρκτά διαφορετικά ήθη, έθιμα και παραδόσεις, η διαφορετική γλώσσα (το ίδιο βλέπουμε και στη Χώρα των Βάσκων ή τη Γαλικία), με κύριο στόχο του κάθε τμήματος να προωθήσει τα δικά του ιδιαίτερα συμφέροντα, εγκλωβίζοντας και λαϊκά στρώματα στις επιδιώξεις του κεφαλαίου. Χαρακτηριστικό του εγκλωβισμού αυτού στην Καταλονία είναι ότι επιχειρείται να εμφανίζεται η «συγκεντρωτική κεντρική κυβέρνηση της Μαδρίτης» ως υπαίτιος για τα λαϊκά προβλήματα και να «βγαίνει λάδι» η καπιταλιστική εξουσία, την οποία τόσο οι υπέρμαχοι της «ανεξαρτησίας» όσο και οι πολέμιοί της υπηρετούν. Και οι άλλοι επίδοξοι διαχειριστές του συστήματος, η παλιά και νέα σοσιαλδημοκρατία του Σοσιαλιστικού Κόμματος και των «Ποδέμος», ασκούν κριτική στους χειρισμούς του Ραχόι, με στόχο να γίνουν «χαλίφης στην θέση του χαλίφη». Κρίσιμο ζήτημα είναι οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα να μην μπαίνουν κάτω από ξένες σημαίες και να οργανώσουν την πάλη τους, ανεξάρτητα από εθνοτική καταγωγή, για την ανατροπή του κεφαλαίου και της εξουσίας του. Μόνο με το σοσιαλισμό - κομμουνισμό μπορεί να υπάρξει και ουσιαστική αυτοδιάθεση των λαών.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΤΟΥΡΚΙΑ
Συνέχιση εντάσεων και προβληματισμοί επενδυτών

ΒΕΡΟΛΙΝΟ - ΑΓΚΥΡΑ.--

«Εχουμε αλλάξει την πολιτική μας για την Τουρκία», δήλωσε η Αγκελα Μέρκελ κατά τη διάρκεια ζωντανού διαλόγου με πολίτες στη γερμανική δημόσια τηλεόραση ARD. Μεταξύ άλλων, η Μέρκελ είπε ότι όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, «πρέπει να δείξουμε πυγμή και να καταστήσουμε σαφές ότι έχουμε διαφορετικές απόψεις». Στο μεταξύ, ο Γερμανός ΥΠΕΞ, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ (που χαρακτήρισε «φάρσα» τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις Τουρκίας - ΕΕ), είπε προχτές ότι «οι μεγάλες εξαγωγές όπλων προς την Τουρκία πρέπει να σταματήσουν» και πρόσθεσε πως η Γερμανία το τελευταίο διάστημα «έχει βάλει στην αναμονή τις αιτήσεις της Τουρκίας, και δεν είναι λίγες». Αντιδρώντας έντονα, ο Τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Ομέρ Τσελίκ, υποστήριξε ότι τα εμπόδια στις εξαγωγές όπλων στην Τουρκία «θα αποδυναμώσουν τον "αντιτρομοκρατικό" πόλεμο που διεξάγει η Τουρκία, κάτι που θα καταστεί απειλή για την ασφάλεια της Γερμανίας και της Ευρώπης». Πάντως, η ίδια η Μέρκελ, σύμφωνα με το «Ρόιτερς», τάχθηκε ενάντια σε μια πλήρη απαγόρευση των εξαγωγών όπλων στην Τουρκία και μιλώντας στο δίκτυο NDR είπε ότι κάθε περίπτωση θα εξετάζεται χωριστά.

Συνέχεια στις διμερείς τριβές είχε δοθεί το Σαββατοκύριακο και με ταξιδιωτική οδηγία που εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας για τα ταξίδια προς τη Γερμανία, υποστηρίζοντας ότι «η εκστρατεία της πολιτικής ηγεσίας στη Γερμανία είναι βασισμένη στο αντιτουρκικό αίσθημα κι εμποδίζει την είσοδο της χώρας μας στην ΕΕ».

Πάντως, ο εκπρόσωπος της Ενωσης των Τούρκων μεγαλοβιομηχάνων, TUSIAD, στο Βερολίνο, Αλπερ Ούτσοκ, δήλωσε ότι «η οικονομική και πολιτιστική συνεργασία Τουρκίας και Γερμανίας έχει μακρά ιστορία, γι' αυτό και μέχρι σήμερα οι δύο χώρες κατάφεραν να διακρίνουν τις οικονομικές επενδύσεις από τις πολιτικές διαφωνίες».

  • Η διμερής συνεργασία με στόχο την «ενίσχυση της περιφερειακής ασφάλειας» ήταν βασικό θέμα στην τηλεφωνική συνομιλία που είχαν προ ημερών ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και ο Αμερικανός ομόλογός του, Ντόναλντ Τραμπ. Η τουρκική Προεδρία ανέφερε ότι «επισημαίνοντας τη στρατηγική συνεργασία μεταξύ της Τουρκίας και των ΗΠΑ, οι δύο ηγέτες έδωσαν έμφαση στη σημασία τού να συνεχίσουν να εργάζονται από κοινού προκειμένου να ενισχύσουν περαιτέρω τις διμερείς σχέσεις και την ανάπτυξη της σταθερότητας στην περιοχή».
ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Αποφασισμένη να εντείνει την οικοδόμηση «γεωπολιτικών συμμαχιών»

Στο φόντο και των ενεργειακών συνεργασιών στην περιφέρεια

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Τη δέσμευση της κυπριακής κυβέρνησης να συνεχίσει τις προσπάθειες για «να προσελκύσουμε και να στηρίξουμε εταιρείες της εμβέλειας των εταιρειών που έχουμε στην ΑΟΖ» μετέφερε χτες ο υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λακκοτρύπης, σε συνέντευξη Τύπου για το αποτέλεσμα των γεωτρήσεων στο «οικόπεδο 11». Θυμίζουμε ότι τις σχετικές άδειες για το «11» έχουν ο γαλλικός κολοσσός «Total» και ο ιταλικός «ΕΝΙ». Τα αποτελέσματα από τις γεωτρήσεις που έγιναν τον Ιούλη και η μέχρι σήμερα αξιολόγησή τους έδειξαν ότι «η ανακάλυψη δεν είναι από μόνη της εμπορικά εκμεταλλεύσιμη», όπως εξήγησε ο Λακκοτρύπης, που ωστόσο χαρακτήρισε τα ευρήματα «ενθαρρυντικά», ειδικά για το ερευνητικό πρόγραμμα «των αδειούχων ιδιαίτερα του τρίτου γύρου αδειοδότησης» («Total», «ΕΝΙ», «Exxon Mobil», «Qatar Petroleum»), επειδή επιβεβαιώθηκε ότι γεωλογικά η περιοχή έχει χαρακτηριστικά αντίστοιχα με αυτά της περιοχής του γιγάντιου αιγυπτιακού κοιτάσματος «Ζορ». Ο Λακκοτρύπης πρόσθεσε ότι οι εταιρείες που είναι αδειοδοτημένες στην κυπριακή ΑΟΖ γνωρίζουν πολύ καλύτερα τις δυσκολίες, τις αβεβαιότητες και τις προκλήσεις που υπάρχουν και αντιμετωπίζουν το θέμα με πολύ μεγαλύτερη στωικότητα, αφού είναι συνηθισμένες να ρισκάρουν για γεωτρήσεις των οποίων δεν ξέρουν το αποτέλεσμα. Δεν παρέλειψε ακόμα να εκτιμήσει ότι, για να βρίσκονται αυτές οι εταιρείες εδώ, σημαίνει ότι υπάρχει προοπτική.

Θυμίζουμε ότι τους επόμενους μήνες έχουν σχεδιαστεί να γίνουν στην κυπριακή ΑΟΖ τουλάχιστον πέντε γεωτρήσεις, μέχρι και το φθινόπωρο του 2018 (από «ΕΝΙ», «Total» και την κοινοπραξία «Exxon Mobil» - «Qatar Petroleum»).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ