ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 16 Μάρτη 2016
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Μείωση ρωσικών δυνάμεων με... συνέχιση επιδρομών και παζαριών

Αλλα ρωσικά αεροσκάφη φεύγουν από την αεροπορική βάση της Λαττάκειας για τη Ρωσία και άλλα ετοιμάζονται για συνέχιση των επιδρομών στη Συρία...
Αλλα ρωσικά αεροσκάφη φεύγουν από την αεροπορική βάση της Λαττάκειας για τη Ρωσία και άλλα ετοιμάζονται για συνέχιση των επιδρομών στη Συρία...
ΜΟΣΧΑ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΓΕΝΕΥΗ.--

Η χτεσινή έναρξη της μείωσης των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων στη Συρία, που αναγγέλθηκε το βράδυ της Δευτέρας από τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, στο Κρεμλίνο, δεν σήμανε διακοπή των αεροπορικών επιχειρήσεων της Ρωσίας κατά των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» και του «Μετώπου Αλ Νούσρα» στα θέατρα του πολέμου. Ιδιαίτερα σε περιοχές της συριακής πόλης Παλμύρας που τελούν υπό τον έλεγχο των τζιχαντιστών και οι οποίες σφυροκοπήθηκαν από ρωσικά βομβαρδιστικά και μονάδες του συριακού πυροβολικού.

Ο Ρώσος υφυπουργός Αμυνας, Νικολάι Πανκόφ, που βρέθηκε χτες στη ρωσική αεροπορική βάση Χμέιμιμ της Συρίας, υπογράμμισε ότι οι ρωσικές επιδρομές «εναντίον στόχων τρομοκρατών θα συνεχιστούν αφού είναι πάρα πολύ νωρίς να μιλάμε για νίκη επί των τρομοκρατών...».

Η μείωση των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων στη Συρία παρουσιάστηκε σκοπίμως από δυτικά, κυρίως, ΜΜΕ ως «αποχώρηση». Εντούτοις, κάτι τέτοιο στην ουσία δεν φαίνεται πως υφίσταται. Αφενός γιατί τα ρωσικά βομβαρδιστικά συνεχίζουν να επιχειρούν και οι Ρώσοι στρατιωτικοί να επιτηρούν τη συμφωνία παύσης των εχθροπραξιών που ισχύει στη Συρία από τις 27 Φλεβάρη. Αφετέρου, διότι οι Ρώσοι δεν διατηρούν μόνο τη ναυτική βάση στο Ταρτούς στη Μεσόγειο, που είχαν έτσι και αλλιώς, αλλά εδραιώνουν την παρουσία τους στη Λαττάκεια με την αεροπορική βάση Χμέιμιμ που έφτιαξαν πριν ξεκινήσουν στις 30 Σεπτέμβρη 2015 τις επιθέσεις κατά των τζιχαντιστών.

Ετσι, 5,5 μήνες από την έναρξη της ρωσικής στρατιωτικής επέμβασης στη Συρία, που έγινε με πρόσκληση της κυβέρνησης του Σύρου Προέδρου Μπασάρ Ασαντ, η Ρωσία όχι μόνο δεν αποχωρεί από τη γεωπολιτική σκακιέρα της περιοχής, αλλά αναδεικνύεται ίσως ενισχυμένη στο στρατιωτικό και διπλωματικό πεδίο, έναντι των ΗΠΑ και των συμμάχων τους, πετυχαίνοντας σε ένα βαθμό να αναγνωριστεί ως ισότιμη δύναμη στο διεθνές στάτους κβο, προκειμένου να προωθήσει τα δικά της γεωπολιτικά συμφέροντα...

Ορισμένοι δυτικοί αναλυτές έσπευσαν, επιπλέον, να ερμηνεύσουν την κίνηση Πούτιν ως «μοχλό πίεσης έναντι του Σύρου Προέδρου Ασαντ, ώστε να επιταχυνθεί η διαδικασία των ενδοσυριακών διαπραγματεύσεων», που ξεκίνησαν τη Δευτέρα στη Γενεύη. Εντούτοις, η απόφαση του Προέδρου Πούτιν εμφανίστηκε (από ρωσικά και συριακά κρατικά πρακτορεία) να γίνεται σε συντονισμό και όχι ανεξάρτητα από τη συριακή κυβέρνηση.

Η συνομιλία Πούτιν - Ομπάμα

Ενδιαφέρον έχει επίσης η διαφορετική σκοπιά με την οποία Κρεμλίνο και Λευκός Οίκος παρουσίασαν την τηλεφωνική συνδιάλεξη Πούτιν - Μπαράκ Ομπάμα, κατά την οποία ο πρώτος γνωστοποίησε τη μείωση των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων στη Συρία.

Το Κρεμλίνο προσπάθησε να αναδείξει ως κοινή θέση τον «στενό συντονισμό των κοινών ενεργειών και στο στρατιωτικό πεδίο με στόχο τη διατήρηση της συμφωνίας παύσης των εχθροπραξιών, τη διευκόλυνση της ανθρωπιστικής βοήθειας σε αποκλεισμένες περιοχές της Συρίας και τον αποτελεσματικό αγώνα κατά της τρομοκρατίας στη Συρία».

Ο Λευκός Οίκος εστίασε σε πιέσεις έναντι του Σύρου Προέδρου, τονίζοντας ότι «οι συνεχιζόμενες επιθετικές ενέργειες των συριακών δυνάμεων διακυβεύουν την υποβάθμιση των ειρηνευτικών προσπαθειών» και ότι «είναι ανάγκη οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις να επιτρέψουν την ανεμπόδιστη πρόσβαση σε ανθρωπιστική βοήθεια».

Ωρες μετά, ο Πρόεδρος Ομπάμα διέταξε τον υπουργό Εξωτερικών, Τζον Κέρι, να μεταβεί την επόμενη βδομάδα στη Μόσχα, σε μία προσπάθεια «ενίσχυσης της διπλωματικής διαδικασίας» για τη Συρία...

Διπλωματικά παζάρια

Οι εξελίξεις στο μπερδεμένο κουβάρι της Συρίας έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και στο διπλωματικό πεδίο, όπου άρχισαν οι έμμεσες ενδοσυριακές συνομιλίες στη Γενεύη.

Ο διεθνής μεσολαβητής Στάφαν Ντε Μιστούρα συναντήθηκε τη Δευτέρα με τη συριακή κυβερνητική αντιπροσωπεία που είχε επικεφαλής τον πρέσβη στον ΟΗΕ Μπασάρ Τζααφάρι. Ο τελευταίος παρέδωσε κείμενο με τίτλο «Βασικά στοιχεία για μία πολιτική λύση», εκτιμώντας ότι θα εμπλουτίσει τον έμμεσο διάλογο.

Χτες το πρωί, ο Ντε Μιστούρα συναντήθηκε με την «Υπατη Διαπραγματευτική Επιτροπή» της συριακής αντιπολίτευσης, δίχως να κάνει δηλώσεις, και το απόγευμα πραγματοποίησε σύσκεψη με τους ειδικούς του ΟΗΕ για τη Συρία και τη Μ. Ανατολή: Τον Ρώσο αραβόφωνο εμπειρογνώμονα Βιτάλι Ναουμίκιν, τον Γερμανό Φόλκερ Περτς, τον Νορβηγό Γιαν Εκλαντ, τον Ελβετό Νικολάι Μισέλ.

Πληροφορίες του αραβικού δικτύου «Αλ Τζαζίρα» ανέφεραν ότι βασική επιδίωξη του Ντε Μιστούρα στις συναντήσεις με τους Σύρους ήταν η προσέγγιση «ουσιωδών ζητημάτων όπως ένα νέο Σύνταγμα και η διεξαγωγή εκλογών υπό την επίβλεψη του ΟΗΕ».

ΑΚΤΗ ΕΛΕΦΑΝΤΟΣΤΟΥ
Νέα «αντιτρομοκρατικά» προσχήματα

ΓΙΑΜΑΣΟΥΚΡΟ.--

Η φονική επίθεση που εξαπέλυσαν τη Δευτέρα σε τουριστική παραλία της Ακτής Ελεφαντοστού τουλάχιστον έξι αραβόφωνοι και αγγλόφωνοι τζιχαντιστές της «Αλ Κάιντα του Ισλαμικού Μαγκρέμπ» (ΑQMI) αποδεικνύει πως οι ισλαμιστές μισθοφόροι διευρύνουν την ακτίνα της τρομοκρατικής δράσης τους στα ενδότερα χωρών της Δυτικής Αφρικής, δίνοντας, όπως αποδεικνύεται, τα κατάλληλα προσχήματα σε δυτικές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, με πρώτη την πρώην αποικιοκρατική Γαλλία, να ενισχύσουν τον επεμβατικό ρόλο τους για να προωθήσουν τα ισχυρά γεωπολιτικά και οικονομικά τους συμφέροντα.

Η Ακτή Ελεφαντοστού ολοκληρώνει σήμερα τις εκδηλώσεις τριήμερου εθνικού πένθους μετά από τον άδικο χαμό 15 ντόπιων αμάχων και ξένων τουριστών (από Γαλλία, Γερμανία, Μπουρκίνα Φάσο, Καμερούν, Μάλι) και τριών ανδρών των ειδικών δυνάμεων, που σκοτώθηκαν από τα καταιγιστικά πυρά των τζιχαντιστών σε τουριστική παραλία της περιοχής Γκραντ Μπασάμ. Κατά την επίθεση, που καταδικάστηκε από δεκάδες χώρες και το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, τραυματίστηκαν άλλα 33 άτομα, πολλά από τα οποία νοσηλεύονται σε νοσοκομεία του Αμπιτζάν, ενώ σκοτώθηκαν και οι έξι δράστες της επίθεσης.

Η τρομοκρατική επίθεση στη μεγαλύτερη οικονομία της γαλλόφωνης Δυτικής Αφρικής, που διατηρεί γαλλικές στρατιωτικές βάσεις υπό τη μόνιμη παρουσία 3.500 Γάλλων στρατιωτών, έδωσε νέο πρόσχημα στη Γαλλία να εμβαθύνει το ρόλο της στα εσωτερικά της χώρας και να «σπρώξει» τα συμφέροντα των γαλλικών μονοπωλίων που θησαυρίζουν, μεταξύ άλλων, από το εμπόριο κακάο, καφέ, διαμαντιών και ξυλείας. Ηδη από χτες βρίσκονται στο Αμπιτζάν δύο Γάλλοι υπουργοί: Ο υπουργός Εξωτερικών Ζαν Μαρκ Ερό και ο υπουργός Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ, που υποσχέθηκαν «αντιτρομοκρατική βοήθεια», «επιμελητηριακή υποστήριξη», πληροφορίες αντικατασκοπείας και «αλληλεγγύη»...

Ο υπουργός Εσωτερικών της Ακτής Ελεφαντοστού, Χαμέντ Μπακαγιόκο, ανακοίνωσε ότι το υπουργικό συμβούλιο θα πραγματοποιηθεί, για συμβολικούς λόγους, σήμερα (Τετάρτη) στο τουριστικό θέρετρο Γκραντ Μπασάμ.

Η επίθεση της AQMI (όπως είναι το ακρωνύμιο της οργάνωσης στα γαλλικά ή AQIM, όπως είναι το ακρωνύμιο στα αγγλικά) γίνεται για πρώτη φορά στην Ακτή Ελεφαντοστού και θεωρείται «συνέχεια» των πολύνεκρων τρομοκρατικών επιθέσεων που εξαπέλυσε η οργάνωση τον περασμένο Νοέμβρη στο Μάλι και τον περασμένο Γενάρη στην Μπουρκίνα Φάσο. Ξένοι αναλυτές εκτιμούν ότι το κέντρο βάρους των επιθέσεων της οργάνωσης έχει πλέον μετατοπιστεί από τη βόρεια Αφρική (δρούσε παλιότερα σε Μάλι και στη μεθόριο Αλγερίας - Λιβύης) στη δυτική Αφρική, προκαλώντας σοβαρά πλήγματα στις ανερχόμενες οικονομίες και τον τουρισμό χωρών της περιοχής. Θεωρείται επιπλέον αποτέλεσμα της πίεσης που ασκεί στους τζιχαντιστές της οργάνωσης - φαντομά «Αλ Κάιντα» την τελευταία διετία αφενός η γαλλική «αντιτρομοκρατική επιχείρηση Barkhane» σε χώρες του Σαχέλ της Βόρειας και Δυτικής Αφρικής, αφετέρου η εμφάνιση των ισλαμιστών μισθοφόρων του «Ισλαμικού Κράτους» που δρουν κυρίως (αλλά όχι μόνο...) στη Μέση Ανατολή, διευρύνοντας την ακτίνα δράση τους και στα «χωράφια» της «Αλ Κάιντα».

Επίσκεψη Στόλτενμπεργκ στο Αφγανιστάν

ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Στην Καμπούλ βρέθηκε, χτες, ο γγ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος σε κοινές δηλώσεις του με τον Πρόεδρο της χώρας, Ασράφ Γάνι, υπογράμμισε ότι οι αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας «δεν είναι μόνες» στην πρόοδο που σημειώνουν όσον αφορά τις «αντιτρομοκρατικές» επιχειρήσεις τους. «Συνεχίζουμε να παρέχουμε οικονομική βοήθεια στις αφγανικές δυνάμεις», ώστε να γίνουν σύντομα «βιώσιμες μακροπρόθεσμα», τόνισε, μεταξύ άλλων, συμπληρώνοντας ωστόσο πως «η επιτυχία χρειάζεται περαιτέρω μεταρρυθμίσεις».

Συγκεκριμένα, μίλησε για «ισχυρότερους θεσμούς ασφαλείας, σταθερή ηγεσία» και «αποτελεσματικούς μηχανισμούς που θα ξεριζώσουν τη διαφθορά». Την ίδια στιγμή, δεν παρέλειψε να σημειώσει ότι «η ειρηνευτική διαδικασία αποτελεί ακόμα ένα καθοριστικό ζήτημα για τη μακροπρόθεσμη διασφάλιση της χώρας», αναδεικνύοντας ότι η «σταθερότητα» του Αφγανιστάν συνεχίζει να ενδιαφέρει έντονα τα ιμπεριαλιστικά κέντρα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ