ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 16 Μάη 2009
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ
Οι θεματικές παρεμβάσεις

«Η διεθνής Οικονομική Κρίση και η Θέση της Ελλάδας. Οι θέσεις του ΚΚΕ», ήταν το θέμα της ημερίδας που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης με πρωτοβουλία της ΚΕ του Κόμματος. Τα ζητήματα της κρίσης, όπως επισήμανε η Ελένη Μπέλλου που έκανε την κεντρική εισήγηση στην ημερίδα, μπορεί να είναι σύνθετα και απαιτητικά στην κατανόησή του, ωστόσο, «είναι θεμελιακό για την κομμουνιστική ιδεολογία και τη διαμόρφωση πολιτικής από την σκοπιά των εργατικών λαϊκών συμφερόντων». Από αυτήν την άποψη, είναι θεμελιακό κριτήριο στη διαμόρφωση πολιτικής συνείδησης, στη διαμόρφωση κριτηρίων ψήφου, από τις εκλογές του πρωτοβάθμιου σωματείου μέχρι οποιεσδήποτε εκλογές, όχι μόνο τις ευρωεκλογές που έχουμε μπροστά μας.

Ο «Ρ» συνεχίζει σήμερα τη δημοσίευση υλικών από την ημερίδα, παρουσιάζοντας μικρές περιλήψεις από τις θεματικές παρεμβάσεις που έγιναν.

Αναφερόμενος στην «κρίση, τα αίτιά της και την ελληνική οικονομία», ο Σ. Μαυρουδέας, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, παρέθεσε τις απόψεις που διατυπώνονται για την ταυτότητα της κρίσης, τόσο από την αστική πλευρά, όσο και από τη μαρξιστική, σημειώνοντας ότι η πλέον έγκυρη εκτίμηση είναι ότι πρόκειται για κρίση υπερσυσσώρευσης του κεφαλαίου. Μια κρίση οργανική, εγγενές στοιχείο του καπιταλιστικού συστήματος, που δεν εξαρτήθηκε από τα μισθολογικά αιτήματα των εργαζομένων και αποτελεί ταυτόχρονα ένα μηχανισμό ανάταξης του συστήματος, μέσα από μια επώδυνη διαδικασία που θα το επαναφέρει ακόμη πιο ισχυρό, μέσα και από την κρατική στήριξη. Στο πλαίσιο αυτής της διαδικασίας κυοφορούνται και οι σοσιαλφιλελεύθερες πολιτικές, όπως επισήμανε ο ομιλητής.

Για την «όξυνση της ταξικής πάλης και τον αστικό σχεδιασμό για την αντιμετώπισή της», μίλησε ο Κ. Παπασταύρου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνος της Ιδεολογικής Επιτροπής του. Τόνισε ότι η αστική τάξη δε μένει με σταυρωμένα χέρια και ξεδιπλώνει ένα πλέγμα ιδεολογικών και οικονομικών παρεμβάσεων απέναντι στην εργατική τάξη. Ανέλυσε τις κατευθύνσεις της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ προς αυτή την κατεύθυνση, για ένα κράτος που θα στηρίξει ουσιαστικά και αποτελεσματικά την αστική τάξη. Ανάλογα, ο ΣΥΝ καταθέτει μια εκτεταμένη και λεπτομερή πρόταση εκσυγχρονισμού του αστικού κράτους. Αναφέρθηκε επίσης στη συνολική προσπάθεια ενός ευρύ δικτύου εγκλωβισμού μεγάλου τμήματος της εργατικής τάξης, αλλά και στράτευσής του στους στόχους του συστήματος. Η ένταση της καταστολής, και σε παγκόσμιο επίπεδο μέσα από τα σχέδια του ΝΑΤΟ για τις «αστικές κρίσεις», οι προβοκάτσιες σε βάρος του εργατικού κινήματος, η δράση των συνδικάτων όπου κυριαρχούν οι δυνάμεις του συμβιβασμού, η έξαρση του αντικομμουνισμού με διάφορους τρόπους, η πίεση προς το ΚΚΕ, όσον αφορά στη χώρα μας, για τις επιλογές του, αλλά και για την ιστορική διαδρομή του, ο αντισταλινισμός, αποτελούν πλευρές αυτής της επιχείρησης.

Η Χ. Κακουλίδου, επικεφαλής της Κεντρικής Επιτροπής Οικονομικού Ελέγχου του ΚΚΕ, μίλησε για το «ρόλο των κοινοτικών κονδυλίων στην περίοδο της κρίσης». Μετά από μια σύντομη αναφορά στις κοινοτικές επιδοτήσεις και τη συμβολή τους στον αναπροσανατολισμό της ελληνικής οικονομίας και στην οδυνηρή για τους εργαζόμενους, ανατροπή των δικαιωμάτων τους, επικέντρωσε την ανάλυσή της στο 4ο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, το γνωστό ΕΣΠΑ. Ενα πρόγραμμα που ενισχύει έργα αναγκαία για την καπιταλιστική ανάπτυξη, στηρίζει υποδομές που επιλέγει το κεφάλαιο, αντιμετωπίζει το περιβάλλον ως προς το οικονομικό κόστος που προκαλεί η καταστροφή του, περιορίζει ακόμη περισσότερο τους τομείς της Υγείας, του Πολιτισμού, ακόμη και της Αλιείας. Τα κονδύλια του προγράμματος, επισήμανε, στοχεύουν να αμβλύνουν αντιδράσεις και τη συνείδηση των εργαζομένων, αλλά και να εξασφαλίσουν καλύτερους όρους κίνησης του ευρωενωσιακού κεφαλαίου, να συμβάλουν στη συγκέντρωση και συγκεντροποίηση, πολύ περισσότερο στο φόντο της κρίσης.

Η εισήγηση του Γρηγόρη Λιονή, μέλους του Τμήματος Οικονομίας της ΚΕ του ΚΚΕ, αφορούσε τις «θέσεις της Σοσιαλιστικής Διεθνούς για την οικονομική κρίση», στις οποίες ως βασική αιτία της, προβάλλονται οι αδυναμίες «του νεοφιλελεύθερου δόγματος», με σαφή προσανατολισμό τη διασφάλιση της αναπαραγωγής και κερδοφορίας του κεφαλαίου. Προτάσσουν, είπε, το μοντέλο του «καλού καπιταλιστή» και του «κακού μάνατζερ», κινούμενες πάντα στην κατεύθυνση στήριξης του μονοπωλιακού κεφαλαίου, μέσω της κρατικής χρηματοδότησης, δηλαδή με χρήματα των φορολογούμενων. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η λεγόμενη «πράσινη οικονομία», βασικός πυλώνας των προτάσεων της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, η οποία δεν είναι τίποτα περισσότερο παρά ένα ακόμη μέσο στήριξης του κεφαλαίου. Τόνισε ακόμη πως οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να εξαπατηθούν από τις διακηρύξεις της, μιας και η Σ.Δ. με την ίδια συνέπεια με τα φιλελεύθερα κόμματα, υπήρξε φορέας της νεοφιλελεύθερης διαχείρισης που σήμερα φαίνεται να καταγγέλλει.

«Χάνουν όλοι στη φάση της κρίσης;» ήταν ο τίτλος της εισήγησης του Θανάση Αργυρίου, μέλους του Τμήματος Οικονομίας της ΚΕ του ΚΚΕ. Υπογράμμισε ότι η κυρίαρχη άποψη που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο προβάλλεται από την αστική τάξη και τα κόμματά της, είναι η «ανάγκη» ταξικής συνεργασίας για έξοδο από την κρίση, τη στιγμή που ακόμη και σήμερα, ένα μεγάλο τμήμα του κεφαλαίου αυξάνει την κερδοφορία του. Σημείωσε ακόμη ότι η ολοένα και μεγαλύτερη συγκεντροποίηση και κοινωνικοποίηση της παραγωγής καθιστούν πιο άμεση την επικαιρότητα του σοσιαλισμού - κομμουνισμού και παραφράζοντας τον Λένιν, κατέληξε λέγοντας πως «ο Σοσιαλισμός φαίνεται απ' όλα τα παράθυρα».

Τέλος, ο Ηλίας Τσιμπουκάκης, συνεργάτης του Τμήματος Οικονομίας της ΚΕ του ΚΚΕ, αναφέρθηκε στη «συμμαχία της BRIC (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα) και τη δυναμική της στις διεθνείς αγορές». Ανέφερε τις πιο πρόσφατες προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, σύμφωνα με τις οποίες οι χώρες αυτές θα επηρεαστούν λιγότερο από την κρίση, ενώ αναφέρθηκε σε μια σειρά στοιχεία που δείχνουν την αυξανόμενη οικονομική δύναμη που αποκτούν οι παραπάνω χώρες. Πρόσθεσε ακόμη, ότι το τελευταίο διάστημα γίνονται σημαντικά βήματα για την περαιτέρω σύσφιξη των αναμεταξύ τους σχέσεων καθώς και την εντεινόμενη προσπάθειά τους για μεγαλύτερη παρέμβαση στο διεθνές ιμπεριαλιστικό σύστημα.

Η όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων

Η συγχρονισμένη εκδήλωση της οικονομικής κρίσης οδηγεί σε όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων, ενώ οι δυνάμεις του κεφαλαίου επιδιώκουν την έξοδο από αυτήν, μέσα από την κλιμάκωση της επίθεσης σε βάρος των εργαζομένων και την περαιτέρω υπονόμευση του βιοτικού τους επιπέδου, επεσήμανε στην παρέμβασή του ο Μ. Παπαδόπουλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνος του Τμήματος Οικονομίας της ΚΕ.

Ο ομιλητής υπενθύμισε τις εκτιμήσεις του 18ου Συνεδρίου για σταδιακή προσέγγιση της Γερμανίας, της Ιταλίας και γενικότερα της ΕΕ με τη Ρωσία, χώρα, η οποία αποτελεί τον βασικό προμηθευτή ενέργειας και τον τρίτο μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο της ΕΕ. Μια σειρά γεγονότα (συμφωνία Siemens με τη ρωσική Rosatom για την κατασκευή πυρηνικών σταθμών, συμφωνία του ομίλου ΕΟΝ με το ρωσικό όμιλο Gazprom, η στήριξη της γερμανικής κυβέρνησης στα σχέδια κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream - South Stream) επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις αυτές. Παράλληλα, διαφοροποιήσεις, αντιφάσεις και προσεγγίσεις εκδηλώνονται και στο γαλλογερμανικό άξονα, με βάση τα ξεχωριστά συμφέροντα των δύο κρατών, ιδιαίτερα στον ενεργειακό τομέα. Η εκδήλωση της κρίσης και οι συζητήσεις για τη διαχείρισή της σε διεθνές επίπεδο στη Σύνοδο των G 20 ανέδειξαν επίσης διαφορετικές προτεραιότητες μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ, με το γαλλογερμανικό άξονα να διαφωνεί στη χορήγηση ενός νέου πακέτου κρατικής στήριξης του χρηματοπιστωτικού τομέα και της βιομηχανικής παραγωγής, υπό το φόβο της διόγκωσης του δημοσίου χρέους και της υπονόμευσης της ισχύος του ευρώ.

Η εκδήλωση κοινής στρατηγικής αντίληψης και ομοφωνίας από τις δυνάμεις του κεφαλαίου εμφανίζεται στις πολιτικές μεταφοράς των συνεπειών της κρίσης, στα λαϊκά στρώματα. Το Ευρωπαϊκό Σχέδιο για την Ανάκαμψη της Οικονομίας, αφενός έχει αντιλαϊκό χαρακτήρα, αφετέρου είναι αντιφατικό ως προς το αποτέλεσμα. Μάταια η αστική τάξη αναζητά διαχειριστική λύση που να μπορεί να υπερβεί τις εγγενείς αντιφάσεις της καπιταλιστικής παραγωγής, όπου το κεφάλαιο είναι κίνητρο και σκοπός της. Ο,τι εμφανίζεται σαν φάρμακο για το ένα πρόβλημα μετατρέπεται σε δηλητήριο για τα άλλα υπαρκτά προβλήματα.

Καθώς τα προβλήματα του ευρωενωσιακού ιμπεριαλισμού αυξάνουν, μεγαλώνουν αντικειμενικά και οι δυνατότητες αντεπίθεσης του λαϊκού κινήματος. Καθοριστικό στοιχείο για τη διασφάλιση της συνέχειας και προοπτικής σε αυτήν την προσπάθεια είναι η στάση του κινήματος απέναντι στην ΕΕ των μονοπωλίων και του πολέμου. Στον αντίποδα του ευρωμονόδρομου βρίσκεται το όραμα της Ευρώπης του σοσιαλισμού που προϋποθέτει σύγκρουση και ανατροπή στο επίπεδο της εξουσίας σε κάθε κράτος της Ευρώπης ξεχωριστά.

Ολόκληρη η εισήγηση στον αυριανό «κυριακάτικο Ριζοσπάστη»

Ολόκληρη η εισήγηση της ΚΕ του ΚΚΕ που παρουσιάστηκε στην προχτεσινή ημερίδα της ΚΕ του ΚΚΕ από την Ελένη Μπέλλου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του Κόμματος, θα δημοσιευτεί στον αυριανό «Κυριακάτικο Ριζοσπάστη».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ