ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 16 Μάη 2014
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Τελεσίγραφο προς την αντιδραστική κυβέρνηση από το Ντονέτσκ

Παζάρια για την Ενέργεια

Χτυπημένο όχημα των δυνάμεων του Κιέβου από τους πολιτοφύλακες στην περιοχή του Κραματόρσκ
Χτυπημένο όχημα των δυνάμεων του Κιέβου από τους πολιτοφύλακες στην περιοχή του Κραματόρσκ
ΝΤΟΝΕΤΣΚ.-- Διορία μιας μέρας έδωσαν οι δυνάμεις αυτοάμυνας του Ντονέτσκ στην Ανατολική Ουκρανία στις στρατιωτικές δυνάμεις που έχει στείλει η αντιδραστική κυβέρνηση των εθνικιστών και φασιστών του Κιέβου για να αποχωρήσουν από την περιοχή και σε περίπτωση που δεν το πράξουν, θα υπάρξει βίαιη εκδίωξή τους. Μετά το δημοψήφισμα της περασμένης Κυριακής, όπου το 90% των κατοίκων στην πλειοψηφία τους ρωσόφωνοι υπερψήφισε την πρόταση ανεξαρτητοποίησης, η περιοχή ανακηρύχθηκε σε Λαϊκή Δημοκρατία και οι αρχές της θεωρούν τις στρατιωτικές δυνάμεις δυνάμεις κατοχής.

Ενας από τους επικεφαλής των πολιτοφυλακών της περιοχής, ο υποδιοικητής Σεργκέι Ζντριλιούκ, μιλώντας στο ρωσικό δίκτυο «Ρία Νόβοστι», σημείωσε ότι «αν τα άρματα μάχης και οι δυνάμεις δεν απομακρυνθούν από τα όρια του Ντονέτσκ, υπάρχει διαταγή σε ομάδες σαμποτέρ να κάψουν τα πάντα». Προχτές το βράδυ σημειώθηκαν μάχες στα περίχωρα των πόλεων Σλαβιάνσκ και Κραματόρσκ ανάμεσα σε δυνάμεις στρατού πιστές στην κυβέρνηση του Κιέβου και τις πολιτοφυλακές των κατοίκων, ενώ χτες αναφέρθηκαν και θάνατοι αμάχων από πυρά της λεγόμενης Εθνικής Φρουράς, όπου μαζικά έχουν ενταχθεί τα τάγματα θανάτου του ναζιστικού «Δεξιού Τομέα».

Εκπρόσωποι της επαρχίας του Ντονέτσκ θυμίζουμε ότι μετά το δημοψήφισμα είχαν πει ότι θα ζητήσουν να ενωθεί με τη Ρωσία. Πάντως χτες ο Αλεξάντρ Λουκασέβιτς, εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, όταν ρωτήθηκε σχετικά στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου αν η Ρωσία έχει λάβει αίτημα «να προσαρτήσει την αυτοανακηρυχθείσα Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ», απάντησε: «Δεν έχω ενημερωθεί ότι έχουμε λάβει κάποιο επίσημο αίτημα».

Και στη διπλανή επαρχία της Ανατολικής Ουκρανίας το Λουγκάνσκ, όπου η ανεξαρτησία στηρίχτηκε με 96%, οργανώνονται οι δυνάμεις αυτοάμυνας και ετοιμάζονται για να αντιμετωπίσουν επίθεση από τις δυνάμεις του Κιέβου, ωστόσο οι αρχές αυτής της επαρχίας δεν έχουν δώσει τελεσίγραφο. Επίσης στην αυτοονομαζόμενη Λαϊκή Δημοκρατία του Λουγκάνσκ έχει τεθεί το ενδεχόμενο νέου δημοψηφίσματος για την ένωση ή όχι με τη Ρωσία.

Κινήσεις για το ...θεαθήναι από την κυβέρνηση του Κιέβου

Από την πλευρά της η αντιδραστική κυβέρνηση συνεχίζει το διάλογο-φάρσα που έχει ξεκινήσει με αστικά κόμματα και πολιτικούς που στηρίζουν την εξουσία της, αλλά και με διπλωμάτες ιμπεριαλιστικών χωρών, ενώ έχει αποκλείσει ως «τρομοκράτες» τους εκπροσώπους των δύο περιοχών που ανεξαρτητοποιήθηκαν. Και όλα αυτά προετοιμάζοντας την πραγματοποίηση των προεδρικών εκλογών στις 25 Μάη, την ημέρα των ευρωεκλογών.

Πάντως χτες ρωσόφωνοι που εναντιώνονται στη χούντα του Κιέβου, διαμαρτυρήθηκαν στο Βερολίνο στην καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ, στη διάρκεια πολιτικής εκδήλωσης ενόψει των ευρωεκλογών, όπου ήταν ομιλήτρια, απαιτώντας να σταματήσει τη στήριξη της πραξικοπηματικής κυβέρνησης του Κιέβου και των φασιστών που τη συναποτελούν.

Αύξηση των δαπανών για εξοπλισμούς θέλει το ΝΑΤΟ

Με αφορμή τις εξελίξεις στην Ουκρανία και την υποτιθέμενη απειλή της Ρωσίας, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Αντερς Φογκ Ράσμουσεν δήλωσε χτες ότι «οι περικοπές στις αμυντικές δαπάνες των ευρωπαϊκών χωρών-μελών της συμμαχίας, ειδικά στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, είναι "μη βιώσιμες", δεδομένης της αύξησης των στρατιωτικών δαπανών της Ρωσίας».

«Οι ρωσικές αμυντικές δαπάνες έχουν αυξηθεί περισσότερο από 10% σε πραγματικούς όρους ανά έτος τα τελευταία πέντε χρόνια», τόνισε ο Α. Ράσμουσεν σε διάσκεψη για την ασφάλεια στην πρωτεύουσα της Σλοβακίας και συνέχισε «αντιθέτως, πολλές ευρωπαϊκές χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ έχουν μειώσει τις στρατιωτικές τους δαπάνες κατά περισσότερο από 20% την ίδια περίοδο. Και οι μειώσεις αυτές ήταν ιδιαίτερα σημαντικές στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη. Ηρθε η ώρα να σταματήσουν οι μειώσεις αυτές και να αντιστραφεί το ρεύμα», κατέληξε.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη ο Ρώσος πρεσβευτής Αντρέι Κελίν στον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) δήλωσε ότι οι ανακοινώσεις του Οργανισμού αυτού σχετικά με την κατάσταση στην Ουκρανία επηρεάζονται από την κυβέρνηση του Κιέβου.

Ο Κελίν πρόσθεσε ότι «οι πιθανότητες να ξεκινήσει εθνικός διάλογος στην Ουκρανία με στόχο να τερματιστεί η κρίση στη χώρα θα παραμείνουν μικρές, αν το Κίεβο συνεχίσει τις στρατιωτικές του επιχειρήσεις εναντίον των φιλορώσων αυτονομιστών στα Ανατολικά».

Το ζήτημα της Ενέργειας συνεχώς στο προσκήνιο

Από το βήμα ενεργειακού φόρουμ που έγινε χτες στη Μόσχα ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ σημείωσε με νόημα ότι «όλοι οι καταναλωτές ρωσικού φυσικού αερίου, περιλαμβανομένης της Ουκρανίας, πρέπει να είναι συνεπείς ως προς τον απλό κανόνα ότι οι προμήθειες πρέπει να πληρώνονται», προσθέτοντας ότι η Ενέργεια και η πολιτική πρέπει «να παραμένουν διαχωρισμένες». Απευθυνόμενος στη Δύση, ο Μεντβέντεφ δήλωσε: «Θέλουμε προβλέψιμους κανόνες του παιγνιδιού (στην αγορά της Ενέργειας)... που να μην εξαρτώνται από διάφορα κέντρα και κάποιου είδους διακυβέρνηση».

Προχτές, η Ρωσία ανακοίνωσε ότι θα επαναλάβει τις συνομιλίες με την Ουκρανία, εάν η κυβέρνηση του Κιέβου αποπληρώσει τουλάχιστον μέρος του χρέους του για το φυσικό αέριο και είναι ανοικτή σε αναθεώρηση της τιμής από τα 485 δολάρια ανά 1.000 κυβικά μέτρα. Φαίνεται ότι ένα νέο ραντεβού ΕΕ, Ρωσίας, κυβέρνησης του Κιέβου έχει κλειστεί για τις 19 Μάη στο Βερολίνο. Από την πλευρά του, ωστόσο, ο υπουργός Ενέργειας της Ρωσίας Αλεξάντρ Νόβακ έριξε το «καρφί» του ότι θεωρεί πως «η Ουκρανία δεν θα είναι σε θέση να πληρώσει για την προμήθεια φυσικού αερίου, ακόμη και να της χορηγηθεί έκπτωση». Το θέμα της Ενέργειας, αλλά και της συνολικής διασύνδεσης των συμφερόντων των ευρωπαϊκών και ρωσικών μονοπωλίων είναι ένα βασικό ζήτημα που δυσκολεύει τη συνεννόηση των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων της ΕΕ για πιο αυστηρές κυρώσεις στη Ρωσία για τη στάση της στην Ουκρανία. Αυτή η απειλή επανέρχεται μπροστά στο «σταθμό» των προεδρικών εκλογών, που η Ρωσία κατηγορείται ότι εμποδίζει.


ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Την αντιτρομοκρατική «συνδρομή» των ΗΠΑ ζήτησε ο στρατάρχης Σίσι

ΚΑΪΡΟ--

Τη «βοήθεια» των ΗΠΑ στην καταπολέμηση εξτρεμιστών ισλαμιστών που δρουν στην Αίγυπτο και στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής ζήτησε, χτες, σε συνέντευξή του στο πρακτορείο «Ρόιτερς» ο Αιγύπτιος στρατάρχης και υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές της 26ης και 27ης Μάη, Αμπντέλ Φατάχ Σίσι, επιμένοντας παράλληλα στην έκκλησή του για «ξεπάγωμα» της αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας προς τη χώρα του, που ανέρχεται ετησίως σε 1,3 δισ. δολάρια και ανεστάλη μετά την ανατροπή του ισλαμιστή Προέδρου της Αιγύπτου τον περασμένο Ιούλη.

«Διεξάγουμε πόλεμο εναντίον της τρομοκρατίας», απάντησε ο Σίσι όταν ρωτήθηκε τι μήνυμα θέλει να στείλει στον Πρόεδρο των ΗΠΑ, προσθέτοντας στη συνέχεια ότι «ο αιγυπτιακός στρατός διεξάγει μεγάλες επιχειρήσεις στο Σινά ώστε (η χερσόνησος) να μη μεταμορφωθεί σε μια βάση τρομοκρατών που θα απειλεί τους γείτονές μας και θα κάνει την Αίγυπτο ασταθή, διότι αν η Αίγυπτος αποσταθεροποιηθεί τότε όλη η περιοχή θα αποσταθεροποιηθεί».

Στην πρώτη συνέντευξη που παραχώρησε σε ξένο μέσο ενόψει των προεδρικών εκλογών της 26ης και 27ης Μάη ο Σίσι έκανε εμμέσως πλην σαφώς κριτική στη χρήση ισλαμιστών εξτρεμιστών από τις ΗΠΑ και άλλες δυτικές και αραβικές ιμπεριαλιστικές χώρες για την ανατροπή της κυβέρνησης του Προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ στη Συρία, σημειώνοντας ότι τέτοιες δυνάμεις οδηγούν στον κατακερματισμό της Συρίας και στη διάδοση της ισλαμικής τρομοκρατίας. Ο ίδιος μάλιστα τάχθηκε υπέρ της ενότητας της Συρίας, υπογραμμίζοντας ότι η δυτική ιμπεριαλιστική επέμβαση του 2011 στη Λιβύη έχει εξελιχθεί σε μείζονα απειλή ασφαλείας για την Αίγυπτο γιατί, όπως είπε χαρακτηριστικά, από τα διάτρητα σύνορα μπαινοβγαίνουν οι ισλαμιστές εξτρεμιστές εξαπολύοντας επιθέσεις κατά των αιγυπτιακών δυνάμεων ασφαλείας. Δεν παρέλειψε να προειδοποιήσει τις δυτικές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις ότι «η τρομοκρατία θα φθάσουν στην πόρτα τους αν δεν βοηθήσουν στην εξάλειψή της γι' αυτό και οφείλουν να δίνουν προσοχή στο χάρτη του εξτρεμισμού και την επέκτασή του».

Αναφερόμενος στην αμερικανική αντίδραση για τη στρατιωτική επέμβαση στην πολιτική ζωή τον περασμένο Ιούλη και στην αιματηρή καταστολή των ισλαμιστών υποστηρικτών «Αδελφών Μουσουλμάνων» του ανατραπέντος Προέδρου Μοχάμεντ Μούρσι ο Σίσι είπε: «Ο στρατός δεν θα μπορούσε να εγκαταλείψει το λαό του καθώς σε μια τέτοια περίπτωση θα ξεσπούσε εμφύλιος και δεν γνωρίζουμε πού θα καταλήγαμε. Αντιλαμβανόμαστε την αμερικανική θέση. Ελπίζουμε ότι θα καταλάβουν κι εκείνοι τη δική μας».

Αναφερόμενος στις επιπτώσεις της πολιτικά συγκεχυμένης κατάστασης στην αιγυπτιακή οικονομία ο στρατάρχης Σίσι παραδέχθηκε ότι «η οικονομική κατάσταση στην Αίγυπτο είναι δύσκολη, κι όχι μόνο τα τελευταία τρία χρόνια, επειδή πάνω από το 50% των Αιγυπτίων πλήττονται από τη φτώχεια και την υψηλή ανεργία». Πάντως, η αστική τάξη της Αιγύπτου, τουλάχιστον το τμήμα που εκφράζει ο Σίσι, έχει ρίξει «γέφυρες» και προς τη Ρωσία, η αστική τάξη της οποίας έχει συμφέροντα στην Αίγυπτο και τη βόρεια Αφρική.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ