Ακαρπη έληξε χτες η συνάντηση της διοίκησης της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΠΟΕ - ΟΤΑ), με τον υπουργό Εσωτερικών Αλέκο Παπαδόπουλο και τον υφυπουργό Εσωτερικών Λάμπρο Παπαδήμα,σχετικά με την υπογραφή της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΣΣΕ) για το 1997. Η κυβέρνηση διά στόματος των υπουργών αποποιήθηκε για μια ακόμα φορά τις ευθύνες της και έριξε το "μπαλάκι" στην Κεντρική Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ), η οποία συμμετέχει από πέρσι στις διαπραγματεύσεις. Τόσο ο υπουργός, όσο και ο υφυπουργός όμως υποστήριξαν ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για μεγάλες αυξήσεις. Να σημειώσουμε ότι η ΠΟΕ - ΟΤΑ ζητάει αυξήσεις μέσω της ΣΣΕ στο 12% - 13%, ενώ η ΚΕΔΚΕ προτείνει αυξήσεις 9% - 10%. Ο υφυπουργός Εσωτερικών αρκέστηκε να πει στους εργαζόμενους ότι αν συμφωνήσουν με την ΚΕΔΚΕ για αυξήσεις στο 11%, θα πιέσει το υπουργείο Οικονομικών να το δεχτεί, αφήνοντας όμως ανοιχτό το ενδεχόμενο να μη γίνει δεκτή ούτε αυτή η αύξηση. Τελικά, σήμερα το πρωί η ηγεσία του υπουργείου, η ΚΕΔΚΕ και η ΠΟΕ - ΟΤΑ θα έχουν εκ νέου συνάντηση για να συζητήσουν το θέμα.
Νωρίς το πρωί είχε πραγματοποιηθεί συνάντηση των προέδρων των πρωτοβάθμιων σωματείων των εργαζομένων της Αττικής με τη διοίκηση της ΠΟΕ - ΟΤΑ, η οποία τους ενημέρωσε για τους λόγους της καθυστέρησης της υπογραφής της ΣΣΕ. Στην ενημέρωση τονίστηκε ότι ο λόγος που η ΚΕΔΚΕ αρνείται τις αυξήσεις που προτείνουν οι εργαζόμενοι είναι γιατί οι Δήμοι είχαν επιβάρυνση στους προϋπολογισμούς τους, λόγω του νέου μισθολογίου, ύψους 7 δισ. δραχμών. Την ίδια στιγμή όμως, η ίδια η ΚΕΔΚΕ έχει χαρίσει στην κυβέρνηση 10 δισ. από τα τακτικά της έσοδα από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Ο πρόεδρος της ΠΟΕ - ΟΤΑ, Νώντας Λαμπρακάκης,τόνισε ότι αν μετά τις συναντήσεις δεν υπάρξουν αποτελέσματα θα προχωρήσουν σε πιο μαζικές και δυναμικές παρεμβάσεις και ότι δε θα πρέπει να υπογραφεί η σύμβαση κάτω από τα όρια που βάζουν.
Ο γενικός γραμματέας της ΠΟΕ - ΟΤΑ, Γιάννης Στρατηγός,από την πλευρά του τόνισε ότι η Συλλογική Σύμβαση έχει πολλές προεκτάσεις και δεν μπορεί να την απομονώσει κανένας από άλλα ζητήματα, όπως αυτό της πολιτικής προσωπικού και το ζήτημα των ιδιωτικοποιήσεων.
"Το θέμα της ΣΣΕ έχει γίνει μπαλάκι που ένας το πετάει στον άλλο. Εμείς διαπραγματευόμαστε μόνο με τα υπουργεία. Η παρέμβαση της ΚΕΔΚΕ όμως στις διαπραγματεύσεις δίνει το άλλοθι στους εκπροσώπους του υπουργείου να αποποιούνται τις ευθύνες τους. Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι την κύρια ευθύνη την έχει η κυβέρνηση" επισήμανε ο Γ. Στρατηγός.
Τη διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης και συγκεκριμένα τη διεύθυνση προσωπικού καταγγέλλει σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος των έκτακτων υπαλλήλων του Δήμου, καθώς αρνούνται να τους χορηγήσουν τα στοιχεία για το πόσοι από τους 800 έκτακτους εργαζόμενους μονιμοποιούνται.
Συγκεκριμένα ο Σύλλογος στην ανακοίνωση τονίζει ότι έχει στείλει επανειλημμένα έγγραφα στη Διεύθυνση Προσωπικού ζητώντας να του χορηγήσει τα στοιχεία για το πόσοι και ποιοι από τους περίπου 800 έκτακτους εργαζόμενους πληρούν τις προϋποθέσεις που θέτει ο νόμος 2508/97 και η ερμηνευτική εγκύκλιος για να μονιμοποιηθούν ή να μετατραπούν οι συμβάσεις τους σε αορίστου χρόνου.
Η ΠΟΕ - ΟΤΑ κήρυξε παράλληλα 4ωρη στάση εργασίας για τους εργαζόμενους των υπόλοιπων Δήμων και Κοινοτήτων του νομού, ενώ ήδη το κύμα αλληλεγγύης προς τους αγωνιζόμενους εργατοϋπαλληλους του Δήμου Θεσσαλονίκης μεγαλώνει.Συμπαραστάτες στους συναδέλφους τους, που διώκονται επειδή διεκδίκησαν αγωνιστικά την επίλυση οικονομικών και θεσμικών αιτημάτων τους, δηλώνουν οι δημοτικοί υπάλληλοι του Νομού Καρδίτσας, της Καβάλας, του Δήμου Μαρκόπουλου και του Δήμου Πειραιά. Με ανακοινώσεις τους καταγγέλλουν την προσπάθεια ποινικοποίησης των αγώνων και σημειώνουν πως απέναντι σε τέτοιες ενέργειες οι εργαζόμενοι της ΤΑ πρέπει αντισταθούν ενωμένοι στις μεθοδεύσεις που γυρνούν την ΤΑ πολλά χρόνια πίσω. Παράλληλα επισημαίνουν πως η ευθύνη για τα οικονομικά προβλήματα του Δήμου Θεσσαλονίκης δε βρίσκεται στους εργαζόμενους, αλλά στην κυβέρνηση και τη διοίκηση του Δήμου.
Ερώτηση προς τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτη κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Ν. Γκατζής και Αχ. Κανταρτζής για το τι μέτρα και πότε θα πάρει προκειμένου να αποκατασταθεί η νομιμότητα και να προστατευτεί η περιοχή Κάτω Πολυδενδρίου - Πύργου στο Νομό Λάρισας.
Οι βουλευτές του ΚΚΕ επισημαίνουν ότι τα τελευταία χρόνια έχουν δημιουργηθεί στην κοινή γνώμη της περιοχής σοβαρότατα ερωτηματικά σχετικά με τη νομιμότητα της οριοθέτησης και της ανοικοδόμησης του οικισμού "Κάτω Πολυδένδρι - Πύργος".
Ακολούθως σημειώνουν ότι μετά από επανειλημμένες καταγγελίες, απαντήσεις και ανταπαντήσεις, με εντολή του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ συγκροτήθηκε επιτροπή που στις 24/4/97 κατέληξε σε αναλυτικό πόρισμα, σύμφωνα με το οποίο:
"... α) Η συγκεκριμένη πρόταση οριοθέτησης του οικισμού (...) δεν εξασφάλισε την προστασία της περιοχής προς την κατεύθυνση της παραλίας και προς τον αρχαιολογικό χώρο...
β)... Το οδικό δίκτυο, η ρυμοτόμηση και η ανοικοδόμηση όλης της καταγγελλόμενης έκτασης, που συμπίπτει με το δημιουργηθέντα "παραθεριστικό οικισμό", έχει γίνει μη νόμιμα, κατά παράβαση της κείμενης νομοθεσίας...
γ)... Για το λόγο ότι παραβιάστηκαν οι διατάξεις του άρθρου 20 του ΝΔ 17-7-1923 όλα τα προαναφερθέντα συμβόλαια φαίνεται να είναι άκυρα, τα αναφερόμενα σε αυτά οικόπεδα δεν έχουν δημιουργηθεί νόμιμα και οι εκδοθείσες άδειες είναι και αυτές μη νόμιμες και ανακλητές...
δ) Οσον αφορά τον οικισμό Πύργου και τη σχετική απόφαση του νομάρχη... θα έπρεπε η ίδια υπηρεσία να εισηγηθεί την ανάκλησή της, προκειμένου να μην εφαρμοστεί και να μην εκδοθούν άδειες, αφού η απόφαση ήταν άκυρη, ως στηριζόμενη σε διατάξεις που είχαν καταργηθεί...".
Μετά από αυτά οι ερωτώντες βουλευτές του ΚΚΕ τονίζουν ότι είναι προφανές πως η επιτροπή του ΥΠΕΧΩΔΕ θεωρεί ότι έγιναν σοβαρότατες παρανομίες, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα το γεγονός ότι έχει ήδη ξεκινήσει ποινική διαδικασία κατά των υπευθύνων.
Οι Ν. Γκατζής και Αχ. Κανταρτζής ρωτούν τον Κ. Λαλιώτη: "Με δεδομένη την απαίτηση για προστασία του περιβάλλοντος, των δασών και των αρχαιολογικών χώρων, με δεδομένη την ανάγκη σωστής πολεοδόμησης για το συμφέρον και των κατοίκων και του περιβάλλοντος και με δεδομένο το πόρισμα που δεν αφήνει πλέον ερωτηματικά και αμφισβητήσεις ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. υπουργός τι μέτρα και πότε θα πάρει για να αποκατασταθεί η νομιμότητα και να προστατευτεί η περιοχή Κάτω Πολυδενδρίου - Πύργου Νομού Λάρισας;".
Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η Επιτροπή του υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ, στο τέλος του πορίσματός της προτείνει:
α) Ακύρωση και επανακαθορισμό των ορίων του οικισμού.
β) Προσδιορισμό των αναγκών του οικισμού για κοινόχρηστους - κοινωφελείς χώρους.
γ) Πολεοδόμηση της υπόλοιπης περιοχής κατόπιν μελέτης ΖΟΕ και ΣΧΑΠ. Μελέτη που πρέπει, κυρίως, να προσδιορίσει τις περιοχές που χρήζουν προστασίας, τόσο λόγω του αρχαιολογικού χώρου, όσο και του δασώδους - δασικού χαρακτήρα της ευρύτερης περιοχής και της γειτνίασής της με το ενδιαφέρον, αξιόλογο, φυσικό περιβάλλον και τις ακτές.
Υπενθυμίζεται πως ο Κ. Λαλιώτης, παρά το γεγονός ότι πολλές φορές έχουν καταγγελθεί - μέσω του Τύπου, τοπικού και αθηναϊκού - οι παρανομίες στο Πολυδένδρι και παρά το γεγονός ότι η επιτροπή του υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ, που ο ίδιος όρισε, κατέληξε στο παραπάνω σαφές πόρισμα, καθυστερεί να λάβει τα νόμιμα μέτρα. Από την άλλη πλευρά, βεβαίως, δε φείδεται δηλώσεων περί προστασίας τους περιβάλλοντος και δε διστάζει να γκρεμίσει κάποιες αυθαίρετες παράγκες, φτωχών ανθρώπων, ενώ συνεχίζουν να χτίζονται αυθαίρετες βίλες και ολόκληρος οικισμός, δημιουργώντας μια νέα γενιά, νέου τύπου αυθαιρέτων...
Σε όλα τα άλλα προβλήματα, τον τελευταίο μήνα ζουν και χωρίς νερό
Σοβαρό πρόβλημα ύδρευσης αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της Κοινότητας Σαμωνίβας, επαρχίας Σουλίου, στο Νομό Θεσπρωτίας, πολλοί από τους οποίους είναι περίπου ένα μήνα χωρίς νερό. Αυτό προκύπτει από επιστολή - υπόμνημα, που κατέθεσε προχτές στη Νομαρχία Θεσπρωτίας επιτροπή κατοίκων του χωριού. Με το υπόμνημα αυτό, καλείται ο νομάρχης να προβεί στις αναγκαίες ενέργειες, ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα υδροδότησης των κατοίκων της Κοινότητας Σαμωνίβας.
Οι κάτοικοι, στην επιστολή τους, επισημαίνουν ότι κατά τους θερινούς μήνες υπάρχει σοβαρό πρόβλημα ύδρευσης των σπιτιών του χωριού. Από την επιστολή - υπόμνημα προκύπτει με σαφήνεια ότι το κακό παράγινε φέτος, αφού για πρώτη φορά παρουσιάζεται με τόση οξύτητα το πρόβλημα υδροδότησης των κατοίκων του Σουλίου. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην επιστολή - υπόμνημα, στις διακλαδώσεις απ' όπου παίρνουν νερό άλλα χωριά και περιοχές και υδρεύονται κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, κάποιοι έχουν σπάσει τις κλειδαριές των φρεατίων όπου υπάρχουν οι βάνες διανομής νερού. Αυτό, τονίζεται, έχει σαν συνέπεια να περιορίζουν νερό της κοινότητάς τους αυθαίρετα.
Ζητούν από το νομάρχη να φροντίσει ώστε να ρυθμιστεί η υδροπαροχή στις διακλαδώσεις απ' όπου υδρεύονται και οι άλλες κοινότητες και να σφραγιστούν με μπετόν τα φρεάτια όπου υπάρχουν οι βάνες διανομής προς τις άλλες κοινότητες και τις περιοχές κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, ώστε να μην μπορεί κανείς να τα ανοίξει.
Να σημειωθεί ότι οι προσπάθειες της νομαρχίας να "λύσει" το πρόβλημα στέλνοντας μερικές φορές βυτιοφόρα με νερό, αποδείχτηκαν για κάποιους κατοίκους της κοινότητας Σουλίου χωρίς αντίκρισμα. Κι αυτό, γιατί 2-3 οικογένειες έμειναν χωρίς νερό, καθώς τα βυτιοφόρα της νομαρχίας που μετέφεραν νερό στο Σούλι τούς είχαν... ξεχάσει.
Το οξύ πρόβλημα υδροδότησης των κατοίκων της Κοινότητας Σαμωνίβας καλείται με υπόμνημα να λύσει ο νομάρχης Θεσπρωτίας