ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 19 Δεκέμβρη 2014
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Συνέντευξη Τύπου με πολλαπλά μηνύματα από τον Πούτιν

Νέα δεινά ετοιμάζονται για το ρωσικό λαό που θα πληρώσει την εξελισσόμενη καπιταλιστική κρίση

Από τη χτεσινή συνέντευξη Πούτιν που κράτησε 4 ώρες
Από τη χτεσινή συνέντευξη Πούτιν που κράτησε 4 ώρες
Την καθιερωμένη ετήσια εφ' όλης της ύλης συνέντευξη Τύπου παρέθεσε χτες ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, σε μια συγκυρία όπου βαθαίνει η καπιταλιστική κρίση που επιδεινώθηκε περαιτέρω από την πτώση της διεθνούς τιμής του πετρελαίου (σημαντικό έσοδο για τη ρωσική οικονομία) και τις δυτικές κυρώσεις για την υπόθεση της Ουκρανίας. Αν και σε αυτές τις δύο αιτίες ως «εξωτερικούς παράγοντες» επιχείρησε να αποδώσει την κρίση, δεν έκρυψε ότι «η οικονομική ύφεση στη Ρωσία μπορεί να διαρκέσει για περίπου δύο χρόνια στη χειρότερη περίπτωση». Ετσι, προειδοποίησε ουσιαστικά για περικοπές και αντιλαϊκά μέτρα, συμπεριλαμβανομένων και περικοπών σε κοινωνικές παροχές, στο όνομα της βελτίωσης της οικονομίας και της ανάκαμψης.

Σχετικά με τη συνεχή πτώση που έχει το ρούβλι, κάλεσε την Κεντρική Τράπεζα να δράσει ταχύτερα και ζήτησε να υπάρξει καλύτερος συντονισμός με την κεντρική κυβέρνηση. Ζήτησε, επίσης, να σταθεροποιηθούν τα βασικά επιτόκια, ώστε, όπως είπε, «να σταθεροποιηθεί η μακροοικονομία της χώρας». Θυμίζουμε ότι την περασμένη βδομάδα, η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας αύξησε το βασικό της επιτόκιο από 10,5% σε 17%, προκειμένου να συγκρατήσει την πρώτη στο ρούβλι σε σχέση με το δολάριο και το ευρώ, ωστόσο με καθημερινές διακυμάνσεις (χτες ήταν στα 63 ρούβλια ανά δολάριο) αυτό δεν έχει επιτευχθεί και ούτε αναμένεται να συμβεί σύντομα.

Ανέφερε ακόμα ότι η χώρα δεν πρόκειται να ξοδέψει επιπλέον ποσά για τη διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου ποδοσφαίρου το 2018, ενώ σημείωσε ότι αναζητεί μηχανισμούς, ώστε να επιστρέψουν στη Ρωσία κεφάλαια, τα οποία έχουν τοποθετηθεί σε υπεράκτιες (offshore) εταιρείες, ενώ πρόσφατα στο διάγγελμά του προς το έθνος είχε μιλήσει για «πλήρη αμνηστία» για τα κεφάλαια που θα επαναπατρισθούν, χωρίς ερωτήσεις για το «πόθεν έσχες» και φορολογικές επιβαρύνσεις.

Ο κ. Πούτιν δήλωσε επίσης ότι θεωρεί τη σταθεροποίηση της ρωσικής οικονομίας εφικτή, εάν υπάρχει η στήριξη του ρωσικού λαού προς την κυβέρνηση και πρόσθεσε ότι νιώθει αυτήν τη στήριξη, όπως καταγράφεται σε πρόσφατες δημοσκοπήσεις που εμφανίζουν τη δημοτικότητά του στο 81%.

Προβολή και της «πυρηνικής αποτροπής»

Σχετικά με τις σχέσεις μεταξύ Δύσης και ΕΕ λόγω Ουκρανίας, ο Πούτιν επανέλαβε την άποψή του πως «ό,τι κι αν κάνει η Ρωσία, αντιμετωπίζεται με κριτική και αντίθεση» και σημείωσε ότι «η Δύση φέρεται ως αυτοκρατορία προς υποτελείς», κατέκρινε την επέκταση του ΝΑΤΟ προς ανατολάς μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου, ενώ ανέφερε ότι ήταν λάθος της ουκρανικής κυβέρνησης να επιτεθεί με στρατό ενάντια στους φιλορώσους αποσχιστές, στις ανατολικές επαρχίες της Ουκρανίας.

«Οι ΗΠΑ δημιουργούν απειλές για τη Ρωσία», ανέφερε στη συνέχεια και παραλλήλισε τη χώρα του με την αρκούδα που, όταν δεν την αφήνουν ήσυχη και θέλουν να την περιορίσουν και να την αλυσοδέσουν, «δείχνει τα δόντια και τα νύχια της και αυτά είναι τα μέσα πυρηνικής αποτροπής».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στα σχέδια των ΗΠΑ για την κατασκευή της λεγόμενης αντιπυραυλικής ασπίδας, που ήδη συστήματά της έχουν εγκατασταθεί στη Ρουμανία και το σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας Aegis και κάλεσε «τη διεθνή κοινότητα να αντιμετωπίσει αυτό το ζήτημα».

Πάντως, σημασία έχει επίσης η απάντηση που έδωσε ο Πούτιν σχετικά με τις δαπάνες που προγραμματίζει το υπουργείο Αμυνας. Οπως είπε, «ο προϋπολογισμός του υπουργείου Αμυνας έχει αναπτυχθεί για το επόμενο έτος σε περίπου 50 δισεκατομμύρια δολάρια, αλλά ο προϋπολογισμός του Πενταγώνου είναι σχεδόν 10 φορές μεγαλύτερος, περίπου 575 δισεκατομμύρια δολάρια».

Αναφερόμενος στο θέμα των δυτικών κυρώσεων, ο Ρώσος Πρόεδρος υποστήριξε ότι δεν ήταν η Κριμαία ο λόγος που επεβλήθησαν στη Ρωσία. Οι κυρώσεις επεβλήθησαν εξαιτίας «των προσπαθειών να υπερασπίσουμε την ανεξαρτησία μας και το δικαίωμα ύπαρξης» και είπε ότι «χτίζουν γύρω μας ένα τείχος». Για να προσθέσει με νόημα προς τους άλλους ιμπεριαλιστές ανταγωνιστές της Ρωσίας: «Η θέση μας στην Ουκρανία πρέπει να δείξει στους εταίρους της Ρωσίας ότι οφείλουν να σταματήσουν να χτίζουν αυτό το τείχος».

«Μπορεί να βρεθεί συμβιβασμός στην Ουκρανία»

Αμέσως μετά, πρόσθεσε ότι «η ουκρανική κρίση πρέπει να επιλυθεί το συντομότερο δυνατόν με πολιτικά μέσα και αν η Ουκρανία θέλει ειρήνη, πρέπει να σεβαστεί όλες τις περιοχές της», ενώ συμπλήρωσε ότι «η στάση του προέδρου Ποροσένκο είναι να επιλυθεί η κρίση».

Με έμφαση σημείωσε ότι «πρέπει να ακολουθηθούν οι γενικές αρχές του διεθνούς Δικαίου, καθώς και οι άνθρωποι της Νοβοροσία (σ.σ. οι αυτοαποκαλούμενες Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ) έχουν το δικαίωμα να αποφασίσουν τη μοίρα τους» και πρόσθεσε ότι «ο οικονομικός αποκλεισμός των ανατολικών περιοχών είναι απολύτως μάταιη και αντιπαραγωγική διαδικασία για την κρατική υπόσταση της χώρας».

Την ίδια στιγμή, ο Ρώσος Πρόεδρος άφησε περιθώρια για βελτίωση των σχέσεων με τη Δύση, λέγοντας ότι «η Ρωσία ελπίζει να επεκτείνει τις προμήθειες φυσικού αερίου προς τη Νότια Ευρώπη, μέσω ενός μελλοντικού αγωγού στα σύνορα της Τουρκίας με την Ελλάδα». Πρόκειται για τον αγωγό που θα αντικαταστήσει τον αγωγό «South Stream» («Νότιο Ρεύμα») που μετά τις αντιδράσεις της ΕΕ έχουν ανασταλεί τα έργα κατασκευής του, χωρίς να έχει ματαιωθεί οριστικά.

ΙΣΡΑΗΛ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ
Ανοιχτό σε διαβουλεύσεις, μέχρι να ψηφιστεί, το παλαιστινιακό σχέδιο στον ΟΗΕ

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.--

Την επίτευξη δίκαιης, βιώσιμης και συνολικής ειρηνευτικής λύσης στο Παλαιστινιακό, 12 μήνες από την υιοθέτηση του ψηφίσματος και σταδιακή αποχώρηση των ισραηλινών κατοχικών δυνάμεων από τα παλαιστινιακά εδάφη έως το τέλος του 2017 προτείνει, μεταξύ άλλων, το σχέδιο απόφασης που κατέθεσε αργά το βράδυ της Τετάρτης η παλαιστινιακή διπλωματική αντιπροσωπεία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ στη Ν. Υόρκη.

Το προσχέδιο απόφασης αναφέρει ότι μια λύση ύστερα από διαπραγμάτευση πρέπει να βασίζεται σε αρκετές παραμέτρους, όπως η χάραξη των συνόρων που υπήρχαν πριν από τον πόλεμο των Εξι Ημερών το 1967, συμφωνίες σε θέματα ασφαλείας και η «Ιερουσαλήμ, ως κοινή πρωτεύουσα των δύο κρατών». Καλεί επίσης τις αντιτιθέμενες πλευρές «να απόσχουν από κάθε μονομερή και παράνομη ενέργεια - όπως η εποικιστική δραστηριότητα - η οποία θα μπορούσε να υπονομεύσει τη βιωσιμότητα μιας λύσης δύο κρατών».

Ο Παλαιστίνιος πρέσβης στον ΟΗΕ, Ριγιάντ Μανσούρ, σημείωσε πως το τροποποιημένο σχέδιο απόφασης είναι ανοιχτό σε αλλαγές μέχρις ότου τεθεί σε ψηφοφορία, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει καμία βιασύνη γι' αυτή τη διαδικασία. Ως εκ τούτου, υπογράμμισε ότι οι διαβουλεύσεις θα συνεχιστούν «με όλες τις πλευρές και τους Αμερικανούς, αν είναι έτοιμοι και πρόθυμοι, ώστε να καταφέρουμε να υιοθετήσουμε κάτι στο Συμβούλιο Ασφαλείας που θα ανοίξει μία σοβαρή πόρτα στην ειρήνη».

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, για μία ακόμη φορά απέφυγε να ξεκαθαρίσει εάν οι ΗΠΑ θα ασκήσουν βέτο στο αραβικό σχέδιο απόφασης που κατατέθηκε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Πρόσθεσε εντούτοις ότι το παλαιστινιακό σχέδιο «δεν συνιστά πρόβλημα εάν μπορεί να αποφύγει μία όξυνση της έντασης στην περιοχή και νέα προβλήματα».

Από την πλευρά του, ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών, Αβιγκντορ Λίμπερμαν, χαρακτήρισε «τέχνασμα» το προτεινόμενο παλαιστινιακό σχέδιο ψηφίσματος στο Συμβούλιο Ασφαλείας προεξοφλώντας ότι «σίγουρα δεν θα επισπεύσει μια συμφωνία, γιατί χωρίς τη συγκατάθεση του Ισραήλ τίποτα δεν θα αλλάξει». Ο ίδιος υποστήριξε ακόμη ότι η «μονομερής» πρωτοβουλία στον ΟΗΕ το μόνο που κάνει είναι να βαθαίνει αυτή τη σύγκρουση δεκαετιών.

ΣΥΡΙΑ - ΙΡΑΚ
Η επέμβαση συνεχίζεται με νέα προσχήματα

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.--

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ζήτησε χτες από τις εμπόλεμες πλευρές στη Συρία να προχωρήσουν σε κατάπαυση του πυρός στη λεγόμενη «νεκρή» ζώνη μεταξύ Συρίας και Ισραήλ και να αποσυρθούν από την περιοχή κοντά στα κατεχόμενα Υψώματα του Γκολάν, στην οποία κάνουν περιπολίες περίπου 900 κυανόκρανοι της αποστολής «UNDOF» του ΟΗΕ, καταδικάζοντας τις εκεί πρόσφατες ανταλλαγές πυρών και τη χρήση βαρέων όπλων.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας αποφάσισε ομόφωνα την παράταση της αποστολής «UNDOF» του ΟΗΕ στην περιοχή έως τις 30 Ιούνη 2015. Εξέφρασε ακόμη την πρόθεσή του να επιβάλει κυρώσεις σε όσα άτομα και οργανώσεις παρέχουν υποστήριξη στους τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους» και του «Μετώπου Νούσρα». Βεβαίως, οι τζιχαντιστές, που φούντωσαν με τη στήριξη των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων για την επέμβαση ενάντια στην κυβέρνηση της Συρίας, σήμερα και πάλι αξιοποιούνται για τη συνέχιση της επέμβασης και την παρουσία των ιμπεριαλιστών στην ευρύτερη περιοχή, που από την επέμβαση στο Ιράκ έχει τραβήξει το ενδιαφέρον των μονοπωλίων για τον πλούτο της και τη γεωστρατηγική της θέση.

Δεν είναι τυχαίο ότι από την Ουάσιγκτον ο αντιστράτηγος Τζέιμς Τέρι σημείωνε ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον τρία χρόνια μέχρις ότου ο ιρακινός στρατός καταστεί δυνατός και αποτελεσματικός στον αγώνα αντιμετώπισης των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους». Πρόσθεσε ότι «βασική πρόκληση» είναι να γίνουν μάχιμοι και αποτελεσματικοί, μετά την επανεκπαίδευσή τους, οι Ιρακινοί στρατιώτες, ώστε να μπορούν να σχεδιάσουν και να ανακτήσουν τον έλεγχο σε περιοχές που έχουν καταλάβει οι τζιχαντιστές. Ανήγγειλε ότι περίπου 1.000 Αμερικανοί στρατιώτες και εκπαιδευτές αναμένεται να αναπτυχθούν «σύντομα» στο Ιράκ, πέρα από τους ήδη υπάρχοντες 1.700. Σε ερώτηση που του τέθηκε στη διάρκεια ενημέρωσης στο Πεντάγωνο σχετικά με τις προόδους στα πεδία των μαχών, ο αντιστράτηγος Τζέιμς Τέρι ανακοίνωσε ότι οι Κούρδοι μαχητές Πεσμεργκά «χάρη στη μαζική υποστήριξη του διεθνούς συνασπισμού του οποίου ηγούνται οι ΗΠΑ» ανέκτησαν τον έλεγχο μιας έκτασης 100 τετραγωνικών χιλιομέτρων που είχαν καταλάβει το καλοκαίρι οι τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους», κοντά στη βορειοδυτική πόλη Σιντζάρ, στη μεθόριο με τη Συρία.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη ο Υπατος Αρμοστής για τους Πρόσφυγες, Αντόνιο Γκουτέρες, ζήτησε από τις χώρες - μέλη του ΟΗΕ περίπου 8,4 δισ. δολάρια για να βοηθήσει περίπου 18.000.000 Σύρους πρόσφυγες και ανθρώπους σε γειτονικές χώρες που επηρεάζονται από τις πολεμικές συγκρούσεις.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ