Για επιτήρηση της εκεχειρίας και «αποτροπή» κατά της Ρωσίας, σύμφωνα με δημοσιεύματα
Russian Defense Ministry Press |
Στο επίκεντρο βρέθηκαν οι λεγόμενες «εγγυήσεις ασφαλείας» που θα μπορούσαν να δοθούν στο Κίεβο σε μια ενδεχόμενη συμφωνία εκεχειρίας, όπως ανάπτυξη ευρωπαϊκών στρατευμάτων, ένταξη στο ΝΑΤΟ, ενίσχυση των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων και της παραγωγής όπλων, σε μια προσπάθεια τα «δυτικά» μονοπώλια να πιάσουν «πόστα» στις επενδύσεις μιας μελλοντικής ανοικοδόμησης.
Ο γγ του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε υποδέχτηκε στις Βρυξέλλες τον Πρόεδρο της Ουκρανίας Β. Ζελένσκι και τους ηγέτες των μεγαλύτερων ευρωπαϊκών δυνάμεων, τον Γάλλο Πρόεδρο, Εμ. Μακρόν, τον Γερμανό καγκελάριο, Ολ. Σολτς, την πρωθυπουργό της Ιταλίας, Τζ. Μελόνι και της Πολωνίας, Ντ. Τουσκ, τον Βρετανό ΥΠΕΞ, Ντ. Λάμι, την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αντ. Κόστα.
Ο Ρούτε επιδιώκει να συγκεντρώσει τους «αποφασιστικότερους» ως προς την υποστήριξη προς το Κίεβο Ευρωπαίους «συμμάχους» για να θέσει προς συζήτηση δύο θέματα: Πώς θα αντιμετωπιστεί η νέα κυβέρνηση Τραμπ και τι περισσότερο μπορεί να γίνει για την Ουκρανία, συνοψίζει Ευρωπαίος διπλωμάτης.
OLIVIER MATTHYS |
Οπως μετέδωσε χτες το Reuters, επικαλούμενο πηγές, οι ευρωπαϊκές χώρες συζητούν την ανάπτυξη έως και 100.000 στρατιωτών στην Ουκρανία σε περίπτωση κατάπαυσης του πυρός ή ειρηνευτικής συμφωνίας.
Σύμφωνα με Ευρωπαίους και Ουκρανούς αξιωματούχους, η δύναμη θα μπορούσε να σχηματιστεί από έναν συνασπισμό περίπου 5-8 κρατών, συμπεριλαμβανομένων της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Πολωνίας.
Αναλυτές και αξιωματούχοι πιστεύουν ότι το μέγεθος της στρατιωτικής δύναμης θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από την ακριβή αποστολή της. «Ορισμένοι αναλυτές θεωρούν ότι περίπου 40.000 στρατιώτες μπορεί να είναι εφικτός στόχος», σημειώνει το Reuters.
Οι πηγές επισημαίνουν επίσης ότι «μέχρι στιγμής συζητιέται αν μια μελλοντική ευρωπαϊκή αποστολή θα αναλάμβανε έναν παραδοσιακό "ειρηνευτικό ρόλο", όπως η παρακολούθηση γραμμής κατάπαυσης του πυρός ή θα παρείχε ισχυρό αποτρεπτικό μέσο» κατά της Ρωσίας.
Ιταλοί και Γερμανοί αξιωματούχοι έχουν μιλήσει για «ειρηνευτικό σώμα», ενώ Γάλλοι και Ουκρανοί αξιωματούχοι έχουν επικεντρωθεί στην «αποτροπή».
Μια τέτοια δύναμη θα μπορούσε να δημιουργηθεί εάν ορισμένα ευρωπαϊκά κράτη περιορίσουν άλλες αποστολές, όπως «η Διατήρηση της Ειρήνης στα Βαλκάνια», δήλωσε ο Φραντς-Στέφαν Γκάντι του Διεθνούς Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών.
«Η εντολή της διεθνούς δύναμης και η ανάγκη να βρίσκεται υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών έχουν επίσης συζητηθεί», σύμφωνα με το ρεπορτάζ.
Το Reuters ανέφερε νωρίτερα ότι ο Γάλλος Πρόεδρος και ο Πολωνός πρωθυπουργός συζήτησαν το ενδεχόμενο αποστολής ευρωπαϊκών στρατευμάτων στην Ουκρανία σε συνάντηση στη Βαρσοβία την περασμένη βδομάδα. Τον Νοέμβρη ο Μακρόν συζήτησε την πρωτοβουλία με τον Βρετανό πρωθυπουργό Κιρ Στάρμερ στο Παρίσι. Πηγές του Reuters ανέφεραν επίσης ότι το Κίεβο είχε συνομιλίες για το θέμα με τα κράτη της Σκανδιναβίας και της Βαλτικής.
Ο νέος απεσταλμένος των ΗΠΑ για την Ουκρανία, Κιθ Κέλογκ, θα ταξιδέψει στο Κίεβο και σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες στις αρχές Γενάρη, αλλά δεν σχεδιάζει να επισκεφτεί τη Μόσχα στη διάρκεια αυτού του ταξιδιού, σύμφωνα με πηγές.
Στο μεταξύ οι ΗΠΑ παρέδωσαν στο ΝΑΤΟ τον συντονισμό της ευρωατλαντικής στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία, έπειτα από καθυστέρηση αρκετών μηνών. Η σχετική απόφαση είχε παρθεί στην περασμένη Σύνοδο Κορυφής στην Ουάσιγκτον, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η στρατιωτική στήριξη θα συνεχιστεί ανεξάρτητα από την αλλαγή ηγεσίας στις ΗΠΑ ή οποιαδήποτε πολιτική αστάθεια στα κράτη - μέλη, δίνοντας στο ΝΑΤΟ έναν πιο άμεσο ρόλο στον πόλεμο με τη Ρωσία. Το αρχηγείο της νέας αποστολής NSATU (NATO Security Assistance and Training for Ukraine) βρίσκεται στο Clay Barracks, μια αμερικανική βάση στη γερμανική πόλη Βισμπάντεν.
Οι ΗΠΑ στην πραγματικότητα εμπλέκονται άμεσα στη σύγκρουση στην Ουκρανία μετά από χτυπήματα με αμερικανικούς πυραύλους μεγάλης εμβέλειας κατά του ρωσικού εδάφους, δήλωσε ο αρχηγός του ρωσικού Γενικού Επιτελείου Β. Γκερασίμοφ, προσθέτοντας πως «οι ουκρανικές Ενοπλες Δυνάμεις δεν είναι σε θέση να εισαγάγουν από μόνες τους δεδομένα διαστημικής νοημοσύνης και να προβλέψουν την προετοιμασία πτήσεων για πυραύλους».
Τα πρόσφατα αρνητικά σχόλια του Τραμπ, για την έγκριση χτυπημάτων με αμερικανικούς πυραύλους ATACMS σε ρωσικό έδαφος, «ενισχύουν και δικαιώνουν» την άρνηση του Βερολίνου να προμηθεύσει στο Κίεβο πυραύλους Taurus μεγάλου βεληνεκούς, ώστε να αποφευχθεί τυχόν κλιμάκωση του πολέμου, δήλωσε ο Γερμανός καγκελάριος.
«Οπως το βλέπω, θα αξιολογηθεί κατ' ανάλογο τρόπο στο μέλλον, για παράδειγμα σε ό,τι αφορά τη διατλαντική συνεργασία. Τουλάχιστον αυτό διαβάζω σε πρόσφατες συνεντεύξεις του Προέδρου Τραμπ», είπε μιλώντας εκδήλωση του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD).
Πάντως, σύμφωνα με τον Γκερασίμοφ, «το θέμα του ελέγχου των εξοπλισμών ανήκει στο παρελθόν, αφού η επιστροφή σε ένα ελάχιστο επίπεδο εμπιστοσύνης είναι αδύνατη σήμερα». Κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι πυροδοτούν συγκρούσεις σε όλο τον κόσμο και ως «απάντηση» η Ρωσία θα αναπτύξει σχέσεις με την Κίνα, την Ινδία, το Ιράν, τη Βόρεια Κορέα και τη Βενεζουέλα.
Οπως επισήμανε, η ανάπτυξη αμερικανικών πυραύλων στην Ευρώπη και στην Ασία πυροδοτεί μια «στρατηγική επιθετική κούρσα εξοπλισμών», με την ενίσχυση των δυνάμεων των ΗΠΑ στις Φιλιππίνες να προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία στη Ρωσία.
Μετά την «κατάρρευση» συμφωνιών ΗΠΑ - Ρωσίας, όπως η Συνθήκη Αντιβαλλιστικών Πυραύλων (ABM) και η Συνθήκη Πυραύλων Μέσου Βεληνεκούς (INF), η αναστολή της συμμετοχής της Ρωσίας στη συνθήκη New START, που περιορίζει τα στρατηγικά πυρηνικά όπλα των δύο πλευρών, επιρρίπτοντας την ευθύνη γι' αυτό στην υποστήριξη των ΗΠΑ στην Ουκρανία, έχει σαν αποτέλεσμα μια νέα κούρσα εξοπλισμών, με τη συμμετοχή περισσότερων «παικτών».
Η Φινλανδία - με 1.300 χλμ. σύνορα με τη Ρωσία - εξετάζει το ενδεχόμενο αποχώρησης από τη Συνθήκη της Οττάβα, που απαγορεύει τις νάρκες ξηράς κατά προσωπικού λόγω της χρήσης τέτοιων όπλων από τη Ρωσία στην Ουκρανία, δήλωσε ο Φινλανδός υπουργός Αμυνας Αντι Χακάνεν.
Η αποχώρηση από τη συμφωνία θα επιτρέψει στον στρατό της Φινλανδίας να αρχίσει να αποθηκεύει και πάλι τέτοιες νάρκες και θα πρέπει να εγκριθεί από το κοινοβούλιο.
«Εξετάσαμε πολύ προσεκτικά μέσω πληροφοριών πώς λειτουργεί η Ρωσία στην Ουκρανία, συγκεκριμένα τη μαζική χρήση του πεζικού και τη μαζική χρήση ναρκών», είπε ο Χακκάνεν.
Από την πλευρά της η ετήσια έκθεση της Δανέζικης Υπηρεσίας Πληροφοριών Αμυνας προειδοποίησε χθες για «αυξημένο κίνδυνο μιας στρατιωτικής αντιπαράθεσης στην Αρκτική, σε σχέση με το παρελθόν, εξαιτίας της επιθετικής και απειλητικής συμπεριφοράς της Ρωσίας».
Η Ρωσία αναμένεται να παραχωρήσει απρόθυμα στην Κίνα μεγαλύτερη πρόσβαση στην Αρκτική, κάτι που το Πεκίνο θα χρησιμοποιήσει για να αποκτήσει στρατιωτική παρουσία, αναφέρεται στην έκθεση.
Η Αρκτική έχει σημαντική στρατιωτική στρατηγική σημασία ως περιοχή ανάπτυξης πυρηνικών υποβρυχίων, τα οποία μπορούν να καλυφθούν κάτω από τον πάγο και, σε περίπτωση σύγκρουσης, να πλήξουν το μεγαλύτερο μέρος της Βόρειας Αμερικής, της Ευρώπης και της Ρωσίας.
Η απόσταση πάνω από τον Βόρειο Πόλο είναι επίσης η συντομότερη διαδρομή μεταξύ Βόρειας Αμερικής και Ρωσίας, καθιστώντας πιθανό βαλλιστικοί πύραυλοι να πετούσαν πάνω από τον Βόρειο Πόλο προς τους στόχους τους σε ένα πιθανό σενάριο πολέμου, σχολιάζει το Reuters.
Η Γροιλανδία, ένα ημιαυτόνομο τμήμα του Βασιλείου της Δανίας, φιλοξενεί την αεροπορική βάση Πίτουφικ, ένα βασικό τμήμα του συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης των ΗΠΑ για βαλλιστικούς πυραύλους.
Δύο ρωσικά στρατηγικά βομβαρδιστικά αεροσκάφη Tu-95 πραγματοποίησαν πτήσεις περιπολίας πάνω από τα ουδέτερα ύδατα των θαλασσών Μπέρινγκ και Τσούκτσι, ανακοίνωσε χθες το ρωσικό υπουργείο Αμυνας.
Η Ολλανδία, σε συντονισμό με τη Φινλανδία και τη Σουηδία, αναχαίτισε την Τρίτη ρωσικό αεροσκάφος που μετέφερε υπερηχητικούς πυραύλους πάνω από τη Βαλτική Θάλασσα, δήλωσε ο Ολλανδός υπουργός Αμυνας Ρ. Μπρέκλεμανς. Δεν δόθηκαν περαιτέρω λεπτομέρειες σχετικά με την εμπλοκή ή τις προθέσεις του αεροσκάφους. Από τον Δεκέμβριο, ολλανδικά F-35 περιπολούν στα ανατολικά σύνορα του ΝΑΤΟ.
Δύο παρόμοια επεισόδια σημειώθηκαν πριν από λίγες ημέρες, μεταξύ ρωσικών δυνάμεων και χωρών - μελών του ΝΑΤΟ, αυξάνοντας τον κίνδυνο ατυχήματος. Στις 6 Δεκέμβρη ολλανδικά μαχητικά F-35 αναχαίτισαν τρία ρωσικά αεροσκάφη πάνω από τη Θάλασσα της Βαλτικής.
Η έκρηξη που σκότωσε τον Ρώσο στρατηγό Ιγκόρ Κιρίλοφ προχθές φέρεται ως η πιο «φιλόδοξη», στοχευμένη ουκρανική επίθεση επί ρωσικού εδάφους από την αρχή του πολέμου, και μάλιστα στην «καρδιά» της Μόσχας.
Ως επικεφαλής των υπηρεσιών ραδιολογικής, βιολογικής και χημικής «προστασίας» της Ρωσίας, ο Κιρίλοφ πρωτοστατούσε στη θεωρία ότι η Ουκρανία κατασκευάζει μια «βρώμικη βόμβα» και, σύμφωνα με ρωσικά ΜΜΕ, τη μέρα του θανάτου του επρόκειτο να παραθέσει νέα σχετικά στοιχεία.
Μία μέρα πριν από τη δολοφονία του Κιρίλοφ η Ουκρανία τον κατηγόρησε για εγκλήματα πολέμου με την έγκριση της χρήσης χημικών όπλων, ιδιαίτερα τη ρίψη χειροβομβίδων με CS και δακρυγόνων CN από drones.
Τον Οκτώβρη το Ηνωμένο Βασίλειο επέβαλε κυρώσεις στον Κιρίλοφ, λέγοντας ότι ήταν «υπεύθυνος για τη βοήθεια στην ανάπτυξη αυτών των βάρβαρων όπλων».
Σε κάθε περίπτωση, οι δολοφονίες βασικών στρατιωτικών στελεχών επί ρωσικού εδάφους, είτε άμεσα είτε έμμεσα συνδεδεμένες με την Ουκρανία, είναι ένα ακόμα χαρακτηριστικό του πολέμου, σημειώνουν τα ρεπορτάζ του CNN και του BBC.
Ο θάνατος του Κιρίλοφ σηματοδοτεί το τέταρτο ανάλογο περιστατικό μόνο τους τελευταίους δύο μήνες.
Τον Ιούλη του περασμένου έτους ο Στάνισλαβ Ρίτσκι, πρώην διοικητής υποβρυχίου, πυροβολήθηκε στη νότια πόλη Κρασνοντάρ ενώ έκανε τζόγκινγκ.
Τον Οκτώβρη ο Ντμίτρι Γκολένκοφ, πιλότος του 52ου Συντάγματος Βαρέων Βομβαρδιστικών της Ρωσίας, χτυπήθηκε μέχρι θανάτου με σφυρί στην Μπριάνσκ.
Στα μέσα Νοέμβρη, πηγή από τις υπηρεσίες ασφαλείας της Ουκρανίας είπε στο CNN ότι ευθύνεται για παγιδευμένο αυτοκίνητο στη Σεβαστούπολη της Κριμαίας το οποίο σκότωσε τον Βαλερί Τρανκόφσκι, αρχηγό του επιτελείου αντιπυραυλικών πλοίων του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας.
Και, την περασμένη βδομάδα, ο αναπληρωτής επικεφαλής σχεδιαστής του ρωσικού Γραφείου Σχεδιασμού Μιχαήλ Σάτσκι πυροβολήθηκε σε πάρκο της Μόσχας, με το επιχείρημα ότι ήταν υπεύθυνος για την αναβάθμιση ορισμένων πυραύλων Κρουζ που εκτοξεύτηκαν στην Ουκρανία, όπως μετέδωσε το CNN.
Οι υπηρεσίες ασφαλείας της Ουκρανίας, γράφει το BBC, φαίνεται να εντείνουν τη στόχευση Ρώσων ανώτερων αξιωματούχων, ατόμων που συνδέονται με συγκεκριμένα γεγονότα ή έχουν κρίσιμες δεξιότητες και αρμοδιότητες στον πόλεμο της Ουκρανίας.
Η Ρωσία θα θέσει τη δολοφονία του στρατηγού της στη συνεδρίαση του ΟΗΕ, είπε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, ενώ χθες η ρωσική Ανακριτική Επιτροπή ανακοίνωσε ότι συνελήφθη ένας 29χρονος Ουζμπέκος ως ύποπτος για την τοποθέτηση της βόμβας. Οπως αναφέρουν ρωσικά ΜΜΕ, παραδέχτηκε ότι είχε στρατολογηθεί από την Ουκρανία με την υπόσχεση για 100.000 δολάρια και διαμονή σε χώρα της ΕΕ.