ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 19 Μάρτη 2019
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ
«Ανοιχτό» δούλεμα και πρόκληση στους νέους

INTIME NEWS

Το κάλπικο και εκβιαστικό κάλεσμα της «πλατύτατης συσπείρωσης όλων των προοδευτικών δυνάμεων απέναντι στην άνοδο της ακροδεξιάς και του νεοφασισμού» προπαγάνδισε εκ νέου χτες το βράδυ ο Αλέξης Τσίπρας, «σε ανοιχτή συζήτηση με νέους για το μέλλον της Ελλάδας και της Ευρώπης» που διοργάνωσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στ. Κούλογλου, εκφράζοντας ταυτόχρονα την «αγωνία» του «για να διαφυλάξουμε τις ιδρυτικές αξίες της ΕΕ», απέναντι και στις «νεοφιλελεύθερες επιλογές».

Κατά τα λοιπά, βρήκε ευκαιρία να προπαγανδίσει τη νέα αντιεκπαιδευτική μεταρρύθμιση που προωθεί η κυβέρνησή του, όπως επίσης τα μέτρα που παίρνει για να στηρίξει την περιβόητη «νεοφυή επιχειρηματικότητα», ως τάχα απάντηση στην ανεργία και την εργασιακή ζούγκλα που η κυβέρνηση φουντώνει με την πολιτική της.

Εκανε δε και υποδείξεις προς το αγροτικό συνδικαλιστικό κίνημα και τους νέους αγρότες, επί της ουσίας να απέχουν από τις διεκδικήσεις και τις κινητοποιήσεις ενάντια στην πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνησή του και τους τσακίζει, και να προσαρμοστούν στις «νέες συνθήκες» που οδηγούν στο ξεκλήρισμα, να στραφούν στα «νέα ποιοτικά προϊόντα», φέρνοντας μάλιστα ως παράδειγμα τομέα που μπορεί να δώσει μια «προοπτική» στην αγροτική παραγωγή την ...κάνναβη!

Σε άλλο σημείο, δεν δίστασε να ισχυριστεί πως «η νεοφιλελεύθερη θέση ότι η ανταγωνιστικότητα επιτυγχάνεται μέσα από τη μείωση του εργασιακού και μισθολογικού κόστους έχει αποδειχθεί απολύτως αναποτελεσματική σε όλο τον πλανήτη» και πως με τον Ν. Ηλιόπουλο ως επικεφαλής του ΣΕΠΕ «οι μεγαλοεργοδότες συνειδητοποίησαν ότι υπάρχει κάποιος που ελέγχει αν εφαρμόζεται ο νόμος και έτσι άλλαξε η ζωή εκατοντάδων εργαζόμενων» (!), την ώρα που η κυβέρνηση εμπλούτισε το αντεργατικό οπλοστάσιο και τα στοιχεία δείχνουν παραπέρα μείωση των ελέγχων και των προστίμων στην εργοδοσία, που «ξεσαλώνει» στους χώρους δουλειάς.

«Καθήκον» τους το μακιγιάρισμα της ιμπεριαλιστικής ένωσης

Μιλώντας εξάλλου την Παρασκευή σε εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ και της GUE, ο Αλ. Τσίπρας δεν έκρυψε τις προθέσεις τους, ομολογώντας ότι τα «προοδευτικά μέτωπα» δεν είναι παρά το μέσο που στις σημερινές συνθήκες θα παίξει το ρόλο που έπαιξαν πριν μερικά χρόνια τα «αντιμνημονιακά», αυτή τη φορά προβάλλοντας σαν «μπαμπούλα» τον νεοφιλελευθερισμό, τις διδαχές του οποίου υπηρέτησε με ευλάβεια ο ΣΥΡΙΖΑ, και την ακροδεξιά, με την οποία συγκυβέρνησε, τροφοδοτώντας την με την πολιτική του, όπως άλλωστε την τροφοδοτεί η ΕΕ με τη στρατηγική εξίσωσης φασισμού - κομμουνισμού.

Στην ομιλία του ο πρωθυπουργός σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «κατά την εκτίμησή μας, έχουμε καθήκον να δώσουμε τη μάχη αυτή κυρίως απέναντι σε δύο μέτωπα: Ενάντια στη λιτότητα και το νεοφιλελευθερισμό (...) αλλά και ενάντια στην ακροδεξιά και το εθνικιστικό μίσος», προσθέτοντας ότι «για να το πετύχουμε αυτό δεν αρκεί να διαθέτουμε απλά (...) ένα αντινεοφιλελεύθερο και ευρωκριτικό πολιτικό πρόγραμμα. Πρέπει την ίδια στιγμή να προσφέρουμε και στους ευρωπαϊκούς λαούς μια σύγχρονη, εύληπτη και πειστική εναλλακτική λύση», προβάλλοντας δηλαδή την ανάγκη για στοίχιση των λαών της Ευρώπης πίσω από τις «εναλλακτικές λύσεις» του κεφαλαίου, που «πασπάλισε» με το σύνθημα για «την Ευρώπη των πολλών».

Ενδεικτικό εξάλλου για το τι εννοούν είναι ότι ο πρωθυπουργός, έπειτα από μια τετραετία κατά την οποία η κυβέρνησή του τσάκισε τα λαϊκά δικαιώματα, είχε το θράσος να δηλώνει δικαιωμένος, ότι «η δική μας προσπάθεια εδώ στην Ελλάδα για τον τερματισμό της λιτότητας, μέσα από συγκρούσεις αλλά και δύσκολους συμβιβασμούς, έχει οδηγηθεί σε ένα δρόμο που φαίνεται ότι οδηγεί σε ξέφωτο, που φαίνεται ότι έχει σαφή πλέον ορίζοντα» και ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε τάχα να επαναφέρει το κεφάλαιο σε τροχιά ανάκαμψης «προστατεύοντας τις λαϊκές εκείνες δυνάμεις, την κοινωνική εκείνη κατηγορία την οποία είμαστε ταγμένοι να εκπροσωπούμε. Τους πολλούς και τους αδύναμους. Και βεβαίως δημιουργήσαμε τις προϋποθέσεις για σημαντικές νίκες για τις δυνάμεις της εργασίας»!

ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
Ζητάει μουσουλμανικό συμβούλιο και δίγλωσσα σχολεία για τη μειονότητα

Τις προτάσεις του προέδρου της ΝΔ, Κυρ. Μητσοτάκη, για τη μουσουλμανική μειονότητα, όπως τις ανέπτυξε πριν από μερικές μέρες στην Ξάνθη, κατά την επίσκεψή του στο νομό, επανέφερε χτες η εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Μ. Σπυράκη, κατά την ενημέρωση δημοσιογράφων σημειώνοντας: «Από την επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στη Θράκη θα θέλαμε σήμερα να επανέλθουμε σε δύο σημεία που αφορούν τη μειονότητα: Το πρώτο είναι η δημιουργία μουσουλμανικού συμβουλίου παρά τω πρωθυπουργώ ώστε να υπάρχει μία αδιαμεσολάβητη επικοινωνία με την ελληνική κυβέρνηση, και το δεύτερο είναι η δημιουργία πραγματικά δίγλωσσων σχολείων ώστε τα παιδιά να μαθαίνουν εξίσου καλά τόσο τα Ελληνικά όσο και τα Τουρκικά».

Θυμίζουμε ότι ο πρόεδρος της ΝΔ από την Ξάνθη, όπου και περιόδευσε τις προηγούμενες μέρες, σημείωσε ότι στόχος της δημιουργίας ενός τέτοιου συμβουλίου είναι «η μειονότητα να μπορέσει να έχει επίσημη έκφραση στο ανώτατο δυνατό επίπεδο και ο διάλογος αυτός κεντρικής πολιτείας με μειονότητα, να αποκτήσει θεσμικά χαρακτηριστικά. Να θέσουμε συγκεκριμένους στόχους, να τους παρακολουθούμε και να τους υλοποιούμε στη συνέχεια».

Για δε τα σχολεία έβαλε πρόταγμα «η δίγλωσση Παιδεία να αποκτήσει πραγματικό και ποιοτικό περιεχόμενο. Και νομίζω ότι υπάρχουν προτάσεις σε αυτήν την κατεύθυνση, τις οποίες θα ήμουν διατεθειμένος να συζητήσω, ξεκινώντας από το νηπιαγωγείο, προχωρώντας στο Δημοτικό, πηγαίνοντας στο Γυμνάσιο και στο Λύκειο. Κατά το πόσο, παραδείγματος χάρη στο δημόσιο σχολείο, θα μπορεί να διδάσκεται η τουρκική ως ξένη γλώσσα, ώστε τα παιδιά της μειονότητας, τα οποία επιλέγουν τελικά το ελληνικό δημόσιο σχολείο (...) να έχουν τη δυνατότητα να κρατήσουν την επαφή τους με τη μητρική τους γλώσσα, τη γλώσσα που έμαθαν και ομιλείται μέσα στο σπίτι τους».

Εβαλε, επίσης, θέμα «να δούμε καλές πρακτικές για το πώς θα βελτιώσουμε ουσιαστικά την Εκπαίδευση που αφορά στη μειονότητα, ώστε να δοθεί στα παιδιά η δυνατότητα στο τέλος του σχολείου να επιλέξουν να σπουδάσουν στην Τουρκία αν το θέλουν, ελεύθερη χώρα είμαστε. Δεν μπορούμε να το απαγορεύσουμε αυτό σε κανέναν. `Η να τους δώσουμε περισσότερες δυνατότητες να σπουδάσουν στην Ελλάδα».

Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ - Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
«Μη ικανοποιητική» αλλά... απαραίτητη η συμφωνία των Πρεσπών

«Μη ικανοποιητική» χαρακτήρισε τη συμφωνία των Πρεσπών ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, κατά τη διάρκεια ομιλίας του χτες στη Θεσσαλονίκη, σε εκδήλωση που πραγματοποίησε το λεγόμενο «Δίκτυο Σύγχρονων Δημοκρατών» και ο υποψήφιος περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΙΝΑΛ, Χρ. Παπαστεργίου, σπεύδοντας παράλληλα να δηλώσει την «πίστη» του στο στόχο της αστικής τάξης και «στις δυνατότητες της Ελλάδας να επηρεάζει τις εξελίξεις στον βαλκανικό περίγυρο» και προσθέτοντας ότι ως εκ τούτου «η εκκρεμότητα στη διαφορά μας έπρεπε επομένως να λυθεί, ήταν προς το συμφέρον μας να λυθεί».

Ετσι, χωρίς να διαφοροποιείται στην ουσία απ' ό,τι λέει και η κυβέρνηση, έβαλε ως μόνη ένσταση ότι η συμφωνία έπρεπε να είναι καρπός μιας «κοινής προσπάθειας που θα αναζητούσε ευρύτερα αποδεκτές λύσεις για να αποφευχθούν νέες αντιπαλότητες. Η κυβέρνηση, όμως, προχώρησε μόνη της - γιατί ήθελε να επιδείξει ότι πέτυχε εκεί που οι άλλοι είχαν αποτύχει. Το αποτέλεσμα ήταν μια μη ικανοποιητική λύση και η αντιπαράθεση με όλη την αντιπολίτευση».

Κατά τ' άλλα, ο πρώην πρωθυπουργός σημείωσε ότι είναι «μεγάλο σφάλμα να λέμε ότι σε 2-3 μήνες θα αλλάξουν τα πράγματα», γιατί, όπως είπε, «η ελληνική οικονομία θα βρίσκεται σε αδυναμία για χρόνια ακόμα», προσθέτοντας και τη δική του φωνή στην ανάγκη για επιτάχυνση των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων που προχωράει η κυβέρνηση, όσο και στους εκβιασμούς απέναντι στα λαϊκά στρώματα, σημειώνοντας σε ό,τι αφορά τα «κόκκινα» δάνεια ότι η κυβέρνηση τάχα «καθυστερεί» γιατί δεν θέλει να χάσει ψηφοφόρους, ενώ «υπάρχει ο κίνδυνος να καταρρεύσουν οι τράπεζες με αποτέλεσμα να χάσουν οι καταθέτες τα λεφτά τους».

Να σημειωθεί στο μεταξύ ότι για «θαρραλέα απόφαση» σε ό,τι αφορά τη συμφωνία των Πρεσπών είχε μιλήσει την περασμένη Πέμπτη σε συνέντευξή του και ο Γ. Παπανδρέου, απευθύνοντας κάλεσμα «να αξιοποιήσουμε τα όποια θετικά σημεία της συμφωνίας για να απαλύνουμε τις αρνητικές πλευρές της» και για «να παίξει η Ελλάδα το φυσικό της ρόλο να ρυμουλκήσει τα Δυτ. Βαλκάνια στην ΕΕ», αν και κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν επεδίωξε την ευρύτερη δυνατή συναίνεση με τα άλλα κόμματα.

Στην ίδια συνέντευξη απέδωσε το φλερτ του ΣΥΡΙΖΑ σε «προεκλογικές σκοπιμότητες», στηλιτεύοντας την απουσία «προγραμματικού διαλόγου», συμπληρώνοντας ότι ο ίδιος ζητούσε διάλογο με τις άλλες αστικές πολιτικές δυνάμεις για τη διαχείριση της κρίσης ήδη από το 2009.

«Να συζητήσουμε πάνω σε ένα πρόγραμμα βαθιών αλλαγών, αλλά δεν βλέπω τέτοια διάθεση από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ», είπε χαρακτηριστικά, κατηγορώντας τον και ότι επέλεξε το 2015 να συγκυβερνήσει με τους ΑΝΕΛ και καραμανλικούς, χωρίς ωστόσο να αποκλείει για το ΚΙΝΑΛ στο μέλλον «συγκλίσεις με πολλές άλλες δυνάμεις».

Επίσης έδειξε αρνητικός στο ενδεχόμενο συνεργασίας ξανά του χώρου του με τη ΝΔ, προσπαθώντας ταυτόχρονα να κρατήσει αποστάσεις και από τον ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορώντας τον για διαιώνιση του «πελατειακού κράτους».

Σύνοδος του ΟΟΣΑ στην Αθήνα

Σήμερα ξεκινά στην Αθήνα η διήμερη υπουργική σύνοδος για την «περιφερειακή ανάπτυξη» του ΟΟΣΑ, με την παρουσία του επικεφαλής του, Α. Γκουρία, καθώς και της επιτρόπου Περιφερειακής Πολιτικής της ΕΕ, Κ. Κρέτσου, που χτες είχε συνάντηση με τον πρωθυπουργό. Μεταξύ άλλων, στο επίκεντρο των συζητήσεων αναμένεται να βρεθούν η λεγόμενη «πολιτική συνοχής» στην ΕΕ και ζητήματα του νέου μακροπρόθεσμου προϋπολογισμού στην ΕΕ.

Να σημειωθεί ότι ο μακροπρόθεσμος προϋπολογισμός της ΕΕ για την περίοδο 2021 - 2027, που φέρνει στην επιφάνεια και τις μεγάλες αντιθέσεις στο εσωτερικό της ιμπεριαλιστικής ένωσης, ενσωματώνει το «Πρόγραμμα Στήριξης Μεταρρυθμίσεων», ύψους 25 δισ. ευρώ (συνολικά στην ΕΕ), για τη χρηματοδότηση των «μεταρρυθμίσεων προτεραιότητας, ιδίως στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου», όπως έχει ανακοινώσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Συλλυπητήρια

Η ΕΠ Κρήτης του ΚΚΕ και η ΤΕ Ηρακλείου του ΚΚΕ εκφράζουν τα θερμά τους συλλυπητήρια στον σ. Δημήτρη Βρύσαλη, μέλος της ΕΠ Κρήτης, για το θάνατο του πατέρα του Παναγιώτη.

Τροπολογίες για τοπικές εκλογές και ευρωεκλογές

Τέσσερις τροπολογίες σχετικές με τον τρόπο διεξαγωγής των τοπικών εκλογών και των ευρωεκλογών κατέθεσε χτες η κυβέρνηση, στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών που εισάγεται σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής για ψήφιση. Με την πρώτη τροπολογία κάθε εκλογικό τμήμα θα έχει δύο κάλπες (αντί για τέσσερις) και ο εκλογέας θα ψηφίζει σε δύο διαδοχικά τμήματα. Με τη δεύτερη τροπολογία δίνεται η δυνατότητα διορισμού υπαλλήλων που κατέχουν πτυχίο Νομικής στις θέσεις των δικαστικών αντιπροσώπων, σε περίπτωση που διαπιστωθεί ανεπάρκεια δικηγόρων, συμβολαιογράφων κ.ο.κ. Με την τρίτη τροπολογία οι βουλευτές θα μπορούν πλέον να ανακηρύσσονται υποψήφιοι και να εκλέγονται μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, χωρίς προηγουμένως να παραιτηθούν του βουλευτικού τους αξιώματος, ενώ παράλληλα διατηρείται το ασυμβίβαστο της ιδιότητας του βουλευτή με αυτή του ευρωβουλευτή. Τέλος, η τέταρτη τροπολογία αφορά τη διασφάλιση της συμμετοχής των Ελλήνων που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο να συμμετάσχουν στις ευρωεκλογές από τον τόπο διαμονής τους, ανεξαρτήτως των διαδικασιών του Brexit.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ