ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 19 Ιούλη 2019
Σελ. /24
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Να μην περάσει η κατάργηση του ασύλου!

«Να μην περάσει η κατάργηση του ασύλου! Να μην περάσουν οι σχεδιασμοί κυβέρνησης και επιχειρηματικών ομίλων για την Ανώτατη Εκπαίδευση!», διαμηνύει το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο (ΠΑΜΕ) με αφορμή τη διακηρυγμένη πρόθεση της κυβέρνησης της ΝΔ και σε σχετική ανακοίνωσή του σημειώνει:

«Με το "καλημέρα", η κυβέρνηση της ΝΔ δείχνει τα δόντια της απέναντι στους φοιτητές και τους εργαζόμενους. Η πρώτη νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργείου Παιδείας θα είναι η κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου σε νομοσχέδιο που θα καταθέσει η κυβέρνηση στη Βουλή, στις 23 Ιούλη.

Το έδαφος γι' αυτή τη νομοθετική πρωτοβουλία έχει στρωθεί όλα τα προηγούμενα χρόνια με την ανοχή της προηγούμενης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, όπως με το περιβόητο "Πόρισμα Παρασκευόπουλου", που έβαλε επίσημα στην ίδια συζήτηση τα διάφορα περιστατικά εγκληματικότητας με τις κινητοποιήσεις των Φοιτητικών Συλλόγων και των εργαζομένων.

Δεν είναι το πανεπιστημιακό άσυλο αυτό που εμποδίζει την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας και της διακίνησης των ναρκωτικών στο κέντρο της Αθήνας ή και σε άλλες περιοχές, όπου δεν υπάρχουν πανεπιστήμια. Αυτό που λείπει σήμερα στα πανεπιστήμια δεν είναι τα ΜΑΤ και οι διμοιρίες καταστολής.

Το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο δίνει τη δυνατότητα παρέμβασης στην αστυνομία σε περίπτωση αξιόποινων πράξεων. Για να λυθούν προβλήματα όπως π.χ. έλλειψη φωτισμού, συντήρησης και φύλαξης, που δίνουν χώρο σε φαινόμενα εγκληματικότητας, που αξιοποιούνται υποκριτικά μετά για το χτύπημα του ασύλου, απαιτείται η επαρκής χρηματοδότηση και στελέχωση με προσωπικό που θα δουλεύει με μόνιμες και σταθερές σχέσεις εργασίας.

Η προσπάθεια για την κατάργηση του ασύλου έχει άλλες στοχεύσεις. Τόσο η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και αυτή της ΝΔ, υπηρέτησαν και υπηρετούν την εμπορευματοποίηση της Ανώτατης Εκπαίδευσης, την επιχειρηματική λειτουργία και δραστηριότητα των πανεπιστημίων. Αυτή η λειτουργία επιτάσσει και την κατάργηση του ασύλου, για να εξασφαλιστεί η "ασυλία" στα κέρδη των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, το χτύπημα των δικαιωμάτων των φοιτητών και των εργαζομένων. Γι' αυτό και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ υπερασπίζονται την κατάργηση του ασύλου.

Την ίδια στιγμή οι εργατικές και λαϊκές οικογένειες θα πρέπει να βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να σπουδάσουν τα παιδιά τους, τα πτυχία θα υποβαθμίζονται συνεχώς και οι απόφοιτοι θα δουλεύουν με τσακισμένα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

Το ΠΑΜΕ στηρίζει τους αγώνες των Φοιτητικών Συλλόγων, του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών για να μην περάσουν τα σχέδια της κυβέρνησης και των επιχειρηματικών ομίλων για την Ανώτατη Εκπαίδευση.

Καλεί τα Σωματεία, τις Ομοσπονδίες, τα Εργατικά Κέντρα να καταδικάσουν με αποφάσεις τις προσπάθειες αυτές της κυβέρνησης, να μπουν στην πρώτη γραμμή του αγώνα για τα δικαιώματα των φοιτητών και των εργαζομένων.

Καλεί εργαζόμενους και συνδικάτα να στηρίξουν τις κινητοποιήσεις των Φοιτητικών Συλλόγων που θα πραγματοποιηθούν τη μέρα που θα φέρει η κυβέρνηση το νομοσχέδιο στη Βουλή.

Το εργατικό και το φοιτητικό κίνημα μπορούν και πρέπει να κόψουν τη φόρα στην κυβέρνηση της ΝΔ και να διεκδικήσουν Ανώτατη Εκπαίδευση αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν, που θα υπηρετεί τις πραγματικές μορφωτικές ανάγκες των φοιτητών, τις πραγματικές κοινωνικές ανάγκες».

Αποφάσεις φοιτητικών συλλόγων

Θυμίζουμε ότι η Εκτελεστική Γραμματεία του ΜΑΣ έχει καλέσει σε κινητοποίηση στα Προπύλαια τη μέρα κατάθεσης στη Βουλή του νομοσχεδίου της κυβέρνησης που θα περιλαμβάνει τη διάταξη για το άσυλο. Στο πλαίσιο αυτό ήδη έχουν πάρει αποφάσεις συμμετοχής, καλώντας τους φοιτητές να ισχυροποιήσουν τη συλλογική και οργανωμένη διεκδίκηση και να μπλοκάρουν την κατάργηση του ασύλου, οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Ιστορικού - Αρχαιολογικού, Δασκάλων, Νηπιαγωγών, Τουρκικών Σπουδών και Νοσηλευτικής του ΕΚΠΑ, καθώς και οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Αρχιτεκτονικής και Νέων Εστιών του ΕΜΠ.


Η κάλπικη αντιπαράθεση ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ για τη μεταφορά της ΓΓΕΤ

Με την υπαγωγή της Γενικής Γραμματείας Ερευνας και Τεχνολογίας και των εποπτευόμενων από αυτήν ερευνητικών φορέων στο νέο υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, η κυβέρνηση της ΝΔ επιχειρεί να βάλει σε νέο περίβλημα την πολιτική που χρόνια τώρα έχει γονατίσει τους εργαζόμενους στο χώρο της Ερευνας, όπως και τους υπόλοιπους εργαζόμενους της χώρας. Είναι η πολιτική που προσδένει την επιστημονική έρευνα στην προκρούστεια κλίνη της καπιταλιστικής ανάπτυξης, όπως επιτάσσει η ευρωενωσιακή στρατηγική για την αναμόρφωση του Ενιαίου Χώρου Εκπαίδευσης και Ερευνας. Είναι η πολιτική που με συνέπεια υπηρέτησε τα προηγούμενα χρόνια και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Με τη μεταφορά της ΓΓΕΤ στο υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων (σχήμα δοκιμασμένο και στο παρελθόν), συνεχίζονται και επιτείνονται η μεγάλη διασπορά και πολυκατηγοριοποίηση των ερευνητικών κέντρων και ινστιτούτων (άλλα είναι ΝΠΔΔ και άλλα ΝΠΙΔ, άλλα εποπτεύονται από τη ΓΓΕΤ και άλλα από φορείς που υπάγονται σε άλλα υπουργεία, άλλα υπάγονται σε πανεπιστημιακά ιδρύματα και άλλα είναι εκτός αυτών κ.ο.κ.) και οι διαφοροποιήσεις στις πηγές χρηματοδότησης της λειτουργίας τους και του ερευνητικού έργου που παράγεται σε αυτά, που προκαλεί σοβαρά προβλήματα στην ανάπτυξη της έρευνας, αλλά και στις εργασιακές συνθήκες και τις σχέσεις εργασίας των εργαζομένων σε αυτά.


Εχοντας ζήσει την τελευταία δεκαετία μια σειρά αλλαγές σε οργανωτικά σχήματα για την εποπτεία των διάφορων ερευνητικών φορέων και το πλαίσιο λειτουργίας τους, οι εργαζόμενοι στο χώρο της Ερευνας ξέρουν ότι παραμένουν αντιμέτωποι με τον πραγματικό αντίπαλο: Την πολιτική που καταδυναστεύει τις ζωές τους και υποσκάπτει τις προοπτικές της επιστημονικής έρευνας, υποτάσσοντας τη δουλειά τους (τόσο ως προς τους όρους όσο και ως προς το περιεχόμενο) στις ανάγκες, στις προτεραιότητες και τους ανταγωνισμούς του κεφαλαίου. Η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων στην Ερευνα βρίσκεται όλα αυτά τα χρόνια αντιμέτωπη με την εργασιακή ανασφάλεια, οι καθυστερήσεις πληρωμών έχουν γίνει πλέον κανόνας (με αποκορύφωμα τις νέου τύπου υποτροφίες), στο χώρο κυριαρχούν απαράδεκτες σχέσεις εργασίας (το «μπλοκάκι» ζει και βασιλεύει), η ανασφάλιστη εργασία επεκτείνεται μέσω των πάσης φύσεως υποτροφιών, οι αμοιβές για μόνιμους και συμβασιούχους είναι κατά πολύ κάτω από τις ανάγκες, οι απώλειες των προηγούμενων χρόνων διατηρούνται έως και σήμερα.

Η κυβέρνηση της ΝΔ επιδιώκει να σηματοδοτήσει με τη μεταφορά της ΓΓΕΤ στο υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων την αποφασιστικότητά της να προωθήσει την επένδυση «στην έρευνα, στην καινοτομία και τη γνώση» ως έναν από τους βασικούς μοχλούς για την αναδιαμόρφωση της παραγωγικής βάσης της ελληνικής καπιταλιστικής οικονομίας.

Τίποτα θετικό δεν προοιωνίζεται για τους ερευνητές η μεταφορά της Γραμματείας από υπουργείο σε υπουργείο
Τίποτα θετικό δεν προοιωνίζεται για τους ερευνητές η μεταφορά της Γραμματείας από υπουργείο σε υπουργείο
Ο ΣΥΡΙΖΑ, έχοντας ως παρακαταθήκη τη συστηματική προσπάθεια που κατέβαλε ως κυβέρνηση να ευθυγραμμίσει τους ρυθμούς ανάπτυξης του χώρου της Ερευνας με τις διαχρονικά επίμονες απαιτήσεις του ΣΕΒ, προτάσσει τη θέση ότι μια τέτοια επιλογή από την πλευρά της κυβέρνησης έρχεται σε ρήξη με τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές και υπονομεύει τις προοπτικές αναμόρφωσης του Ενιαίου Χώρου Εκπαίδευσης και Ερευνας. Ουσιαστικά, δηλαδή, ασκεί κριτική από τη σκοπιά τού πώς θα προωθηθούν πιο αποτελεσματικά η ευρωενωσιακή στρατηγική και τα συμφέροντα του κεφαλαίου.

Τελικά, δηλαδή, και οι μεν και οι δε προωθούν τον εγκλωβισμό των δυνατοτήτων ανάπτυξης της επιστημονικής έρευνας στον στενό κορσέ των συμφερόντων της καπιταλιστικής ανάπτυξης και την επιχειρηματική λειτουργία των φορέων της.

Το ΚΚΕ είναι κάθετα αντίθετο σε κάθε προσπάθεια να ενισχυθεί η πρόσδεση των ερευνητικών φορέων στο άρμα των προτεραιοτήτων του κεφαλαίου, να επιταθεί η επιχειρηματική τους λειτουργία, όποιο οργανωτικό σχήμα κι αν επιλέγεται κάθε φορά για να επιτευχθεί αυτός ο σκοπός.

Οι εργαζόμενοι στο χώρο της Ερευνας δεν πρέπει να εγκλωβιστούν στις πλαστές διαχωριστικές γραμμές που επιδιώκουν να επιβάλλουν ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Το πρόβλημά τους δεν είναι αν η ΓΓΕΤ θα είναι στο ένα υπουργείο ή στο άλλο, λες κι έτσι θα άλλαζε ο ρόλος που καλείται να παίξει η ΓΓΕΤ, λες και είναι διαφορετικός ο προσανατολισμός του ενός ή του άλλου υπουργείου, λες και οποιαδήποτε δομή του αστικού κράτους μπορεί να παίξει άλλο ρόλο πέρα από αυτόν της προώθησης των συμφερόντων του κεφαλαίου, λες κι αυτό αλλάζει με οποιαδήποτε σύνθεση κι αν έχει μια κυβέρνηση στο έδαφος του καπιταλισμού.

Στην προμετωπίδα του αγώνα τους πρέπει να βρεθεί η διεκδίκηση για Ερευνα προσανατολισμένη στην ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών και όχι της κερδοφορίας και της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου. Για να αξιοποιούνται τα επιτεύγματα της επιστήμης και της τεχνολογίας, ώστε να δουλεύουμε όλοι με καλύτερες συνθήκες, με λιγότερο γενικό εργάσιμο χρόνο, αλλά και με εργασιακό εισόδημα και κοινωνικές υπηρεσίες που θα εξασφαλίζουν πολύ καλύτερο επίπεδο ζωής, αντίστοιχο με αυτό που αρμόζει στις σύγχρονες δυνατότητες, αλλά και ανάγκες.


Δ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ