ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 2 Δεκέμβρη 2014
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Μάχη γύρω από το αεροδρόμιο του Ντονέτσκ

ΝΤΟΝΕΤΣΚ.--

Κλιμακώνεται η αντιπαράθεση στην Ουκρανία με τις μάχες ανάμεσα στον ουκρανικό στρατό και τους πολιτοφύλακες να είναι σφοδρές τις προηγούμενες τρεις μέρες γύρω από το στρατηγικής σημασίας αεροδρόμιο του Ντονέτσκ. Η κυβέρνηση του Κιέβου, για άλλη μια φορά, κατήγγειλε ότι στην περιοχή αυτή επιχειρούν ρωσικές ειδικές δυνάμεις, πράγμα που διαψεύδει η ρωσική πλευρά.

Αυτό το μοτίβο υιοθέτησε χτες και ο γγ του ΝΑΤΟ, Γενς Στολτενμπέργκ, ενόψει της σημερινής συνεδρίασης των ΥΠΕΞ της λυκοσυμμαχίας, που σημείωσε ότι υπάρχει «μεταφορά στρατιωτικών δυνάμεων και μέσων γύρω και μέσα στην Ουκρανία, στα χέρια των βίαιων αποσχιστών» και «μια μεγάλη αύξηση της ρωσικής στρατιωτικής δραστηριότητας πέριξ της Ευρώπης και παραπέρα». Αυτό τη στιγμή που το ΝΑΤΟ εντείνει τα γυμνάσια και την παρουσία γύρω από τα σύνορα στη Ρωσία, ενώ με έμφαση διεμήνυσε ότι η λυκοσυμμαχία θα «συνεχίσει να υποστηρίζει την Ουκρανία στην πορεία που επέλεξε». Δηλαδή θα συνεχίσει την επέμβαση που ξεκίνησε μαζί με την ΕΕ με την ανατροπή της προηγούμενης αστικής κυβέρνησης του Β. Γιανουκόβιτς το φετινό Φλεβάρη.

Πάντως, χαρακτηριστικό της κατάστασης στην Ουκρανία είναι ότι χτες ανακοινώθηκε η καθαίρεση 50 αξιωματικών του στρατού για πλημμελή άσκηση των καθηκόντων τους. Επίσης, την ίδια ώρα που συνεχίζονται οι συγκρούσεις και βομβαρδισμοί στην περιοχή του Ντονμπάς, γίνονται και εκκλήσεις για την τήρηση της συμφωνίας εκεχειρίας της 5ης Σεπτέμβρη στο Μινσκ, συμφωνία βέβαια που έχει γίνει κουρελόχαρτο. Αυτή η γενικόλογη έκκληση βγήκε και από τη χτεσινοβραδινή επικοινωνία του Προέδρου της Ουκρανίας Π. Ποροσένκο με την καγκελάριο της Γερμανίας Α. Μέρκελ, που συμφώνησαν στην επιδίωξη να «βρεθεί ειρηνική λύση με πολυμερή συμμετοχή».

MΟΛΔΑΒΙΑ
Επικράτηση του φιλοδυτικού μπλοκ

ΚΙΣΙΝΑΟΥ.--

Βουλευτικές εκλογές πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή στη Μολδαβία, σε μια περίοδο που εντείνονται οι προσπάθειες της αστικής τάξης για ένταξή της στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, ενώ υπογράφτηκε πρόσφατα η συμφωνία σύνδεσης με την ΕΕ. Το αποτέλεσμα επιβεβαιώνει την περαιτέρω ενίσχυση των φιλοϊμπεριαλιστικών κομμάτων και την εμπέδωση του κλίματος τρομοκρατίας και αντικομμουνισμού σε όσους αντιστέκονται στην πορεία αυτή.

Με καταμετρημένο το 97,68% των ψήφων, σύμφωνα με τις εκλογικές αρχές, τα τρία κόμματα - οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες, οι Φιλελεύθεροι και οι Δημοκράτες - κερδίζουν συνολικά το 45% των ψήφων, ποσοστό που επαρκεί για να κερδίσουν περισσότερες από τις 51 έδρες που απαιτούνται για να έχουν την πλειοψηφία στο 101μελές Κοινοβούλιο.

Πρώτο ωστόσο ήρθε το Σοσιαλιστικό Κόμμα με 20,87%, που έχει κυρίως προσανατολισμό για στενότερη σχέση με τη Ρωσία, ενώ το Κόμμα Κομμουνιστών της Δημοκρατίας της Μολδαβίας πήρε 17,84% σε μια σταδιακή πορεία συρρίκνωσης της εκλογικής του δύναμης. Το κόμμα αυτό, που βρέθηκε στην εξουσία και διαχειρίστηκε τον καπιταλισμό από το 2001 έως το 2009, έχει διολισθήσει όλο και περισσότερο σε σοσιαλδημοκρατικές θέσεις, από το 2007 ανήκει στο οπορτουνιστικό μόρφωμα του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς (όπου συμπροεδρεύει ο ΣΥΡΙΖΑ) και προβάλλει τη σύνδεση με τον ευρωατλαντικό ιμπεριαλισμό και με τη Ρωσία ως «εθνικό συμφέρον». Το 2007, ενέκρινε νέο Πρόγραμμα στο οποίο παραιτήθηκε από τις έννοιες «μαρξισμός - λενινισμός» και «προλεταριακός διεθνισμός» και δήλωσε πως είναι «αριστερό κόμμα νέου τύπου». Και όχι απλώς εγκατέλειψε κάθε αναφορά στο σοσιαλισμό - κομμουνισμό, αλλά φρόντισε να επιτεθεί με απαράδεκτους χαρακτηρισμούς στο σοσιαλισμό που γνωρίσαμε στον 20ό αιώνα, ενώ ο πρόεδρός του, Βλ. Βορόνιν, το 2006 ως Πρόεδρος της χώρας είχε υπογράψει το λεγόμενο «Ατομικό σχέδιο συνεργασίας της Μολδαβίας με το ΝΑΤΟ», συνεχίζοντας τη συμμετοχή στο ΝΑΤΟικό πρόγραμμα του λεγόμενου «Συνεταιρισμού για την Ειρήνη».

Ως αποτέλεσμα της διολίσθησης αυτής, πολλοί κομμουνιστές αποχώρησαν από τις γραμμές του ΚΚΔΜ, συγκροτώντας το Κίνημα «Αντίσταση», που θέτει στόχο τη συγκρότηση νέου ΚΚ. Το κόμμα αυτό λόγω των εκλογικών περιορισμών δεν μπόρεσε να πάρει μέρος στις εκλογές.

Στις εκλογές επίσης συμμετείχε και το λεγόμενο Κομμουνιστικό Μεταρρυθμιστικό Κόμμα, με ακόμα πιο διαχειριστικό και σοσιαλδημοκρατικό πρόγραμμα από το ΚΚΔΜ, που πήρε 4,99% και δεν μπαίνει στη Βουλή αφού υπάρχει πλαφόν 6%. Ενδεικτικό του κλίματος των εκλογών είναι ότι υπάρχουν καταγγελίες για παρατυπίες με τους εκλογικούς καταλόγους, ενώ τρεις μέρες μόλις πριν την εκλογική διαδικασία απαγορεύτηκε η συμμετοχή του κόμματος «Πατρίδα» με φιλορωσικό προσανατολισμό.

16η ΣΥΝΟΔΟΣ ΓΑΛΛΟΦΩΝΙΑΣ
Ο γαλλικός ιμπεριαλισμός ψάχνει διόδους περαιτέρω διείσδυσης

ΝΤΑΚΑΡ.--

Την προσπάθεια του γαλλικού ιμπεριαλισμού να αναβαθμίσει το ρόλο και την παρουσία του διεθνώς, αποτυπώνει η παρέμβαση του Γάλλου Προέδρου, Φρανσουά Ολάντ, στις εργασίες της 16ης Συνόδου Κορυφής της Γαλλοφωνίας που έγινε το Σαββατοκύριακο στο Ντακάρ της Σενεγάλης.

Μεταξύ άλλων, ο Ολάντ βρήκε ευκαιρία να αναλύσει τη σημασία του «κοινού αγώνα κατά της τρομοκρατίας», δηλαδή ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων που γίνονται με πρόσχημα την «αντιμετώπιση της τρομοκρατίας» και στόχο το ξαναμοίρασμα αγορών στις οποίες το Παρίσι επιδιώκει να έχει το πάνω χέρι. Δεν παρέλειψε να «παινέψει» την ιμπεριαλιστική επέμβαση στο Μάλι. «Δείξαμε ότι μπορούμε να νικήσουμε την τρομοκρατία, το φονταμενταλισμό, τη βαρβαρότητα (...). Δείξαμε ότι μπορούμε να αγωνιστούμε για να επιτευχθεί συμφιλίωση» και πρόσθεσε: «Δείξαμε επίσης ότι η Γαλλία μπορεί να τεθεί στην υπηρεσία της Αφρικής για την ασφάλειά της». Ξεκαθάρισε, δηλαδή, ότι τα μονοπώλια που εκπροσωπεί ιεραρχούν τη συγκεκριμένη περιοχή στα σχέδια ενίσχυσης της κερδοφορίας τους.

Η συγκεκριμένη συνάντηση ήταν η 16η που έγινε. Η Διεθνής Οργάνωση Γαλλοφωνίας (Organization International de Francophonie- ΟΙΤ) ιδρύθηκε επίσημα το 1997 στο Ανόι του Βιετνάμ. Μέλη της είναι σήμερα συνολικά 77 χώρες σε όλο τον κόσμο, πλέον, όχι μόνο χώρες όπου τα γαλλικά είναι επίσημη γλώσσα (μέλος της έγινε και η Ελλάδα, το 2004). Ως στόχοι της ΟΙΤ επίσημα αναφέρονται «η ανάπτυξη της δημοκρατίας», η «παρεμπόδιση συγκρούσεων», η «ενίσχυση της αλληλεγγύης με ενέργειες πολυμερούς συνεργασίας που αναπτύσσουν τις οικονομίες» κ.τ.λ. Ενα μεγάλο μέρος των μελών της οργάνωσης είναι πρώην γαλλικές αποικίες.

ΙΣΡΑΗΛ
Τριγμοί στην κυβέρνηση

ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΡΑΜΑΛΑ.--

Οι τριγμοί εντός του ισραηλινού κυβερνητικού συνασπισμού συνεχίζονται με σημαντική μερίδα του ισραηλινού Τύπου να προβλέπει σύντομα τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών. Η τελευταία σφυγμομέτρηση της κοινής γνώμης που δημοσιεύτηκε την Κυριακή στην ισραηλινή εφημερίδα «Χα'αρέτζ» καταγράφει σημαντική πτώση της δημοτικότητας του πρωθυπουργού από τον Αύγουστο. Ετσι, το 38% των ερωτηθέντων δήλωσε ικανοποιημένο από την κυβέρνηση Νετανιάχου αντί του 77% που ήταν στις αρχές Αυγούστου. Επιπλέον, το 47% των ερωτηθέντων τάχθηκε υπέρ της άμεσης παραίτησης του πρωθυπουργού Νετανιάχου.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, νεαρή Παλαιστίνια τραυματίστηκε χτες σοβαρά από τα πυρά των ισραηλινών κατοχικών δυνάμεων, επιχειρώντας να επιτεθεί εναντίον Ισραηλινού κοντά στον εβραϊκό οικισμό Γκους Ετζιόν, στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη, τον οποίον και τραυμάτισε ελαφρά. Σύμφωνα με τις ισραηλινές υπηρεσίες πρώτων βοηθειών και τις παλαιστινιακές υπηρεσίες ασφαλείας, η νεαρή γυναίκα νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση στο νοσοκομείο Χαντάσα της Ιερουσαλήμ.

Είναι η πρώτη φορά που μία γυναίκα κατηγορείται ότι πραγματοποιεί επίθεση τέτοιου είδους.

ΓΑΛΛΙΑ
«Ανάβουν μηχανές» για τις προεδρικές του 2017

ΠΑΡΙΣΙ.--

Αφετηρία για νέες πιο άγριες «κόντρες» μεταξύ των διαφορετικών μερίδων του γαλλικού κεφαλαίου αποτελούν οι «εσωτερικές» εκλογές που έγιναν το Σαββατοκύριακο για την ανάδειξη ηγετών στο «δεξιό» UMP και το ακροδεξιό «Εθνικό Μέτωπο».

Στο μεν UMP, ο Νικολά Σαρκοζί επανεκλέχτηκε μέσω διαδικτύου πρόεδρος με 64,5%. Στις αντίστοιχες εκλογές του 2004, ο Σαρκοζί είχε λάβει 85%.

Στο «Μέτωπο», η Μαρίν Λεπέν επανεκλέχτηκε πρόεδρος χωρίς να υπάρχουν άλλοι υποψήφιοι και μετά από ψηφοφορία δι' αλληλογραφίας, ενώ στην ΚΕ εκλέχτηκε και το νέο «φιντάνι», η εγγονή του ιδρυτή Ζ. Μ. Λεπέν, η Μαριόν Λεπέν.

Στο πλαίσιο και της όλο και χαμηλότερης δημοτικότητας που εμφανίζει τους τελευταίους μήνες το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα (PS) και ο Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, οι διεργασίες έχουν ήδη ξεκινήσει με πολλά «σημάδια» αναμόρφωσης του αστικού πολιτικού σκηνικού, όπως οι διαφωνίες που έχουν εκφραστεί και στο εσωτερικό του PS.

ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Αντιδράσεις για την αθώωση Μουμπάρακ

ΚΑΪΡΟ.--

Αναβρασμό προκαλεί στην Αίγυπτο η απόφαση δικαστηρίου το περασμένο Σάββατο να απαλλάξει τον πρώην Πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ από τις κατηγορίες για διαφθορά και συνέργεια στους φόνους περίπου 900 διαδηλωτών το 2011 στη διάρκεια εξέγερσης που προκάλεσε την ανατροπή της κυβέρνησής του στο πλαίσιο της λεγόμενης «αραβικής άνοιξης», που ήταν η επιχείρηση αντικατάστασης ενός αστικού με ένα άλλο πιο βολικό καθεστώς για τους ιμπεριαλιστές και τη χειραγώγηση του λαού στις ενδοαστικές κόντρες.

Η απόφαση προκάλεσε προχτές διαδηλώσεις από αντικυβερνητικούς (ως επί το πλείστον ισλαμιστές) διαδηλωτές, που φώναζαν συνθήματα κατά του Μουμπάρακ και του νυν Προέδρου Αμπντέλ Φατάχ Σίσι, ώσπου αντιμετωπίστηκαν με «σιδερένια» πυγμή από την αστυνομία. Στη διάρκεια τέτοιων συγκρούσεων και σοβαρών επεισοδίων, που σημειώθηκαν την Κυριακή στην κεντρική πλατεία του Καΐρου, «Ταχρίρ», σκοτώθηκαν τουλάχιστον δύο άτομα και τραυματίστηκαν αρκετοί άλλοι.

Ο γενικός εισαγγελέας στο Κάιρο σημείωσε ότι θα ανακοινώσει έως την Τετάρτη πότε θα αποφυλακιστεί ο πρώην Πρόεδρος.

Παράλληλα, αιγυπτιακό δικαστήριο καταδίκασε την Κυριακή τον αναπληρωτή ηγέτη των (εκτός νόμου) «Αδελφών Μουσουλμάνων» και άλλα 25 άτομα σε τρία χρόνια φυλάκιση με την κατηγορία της προσβολής του δικαστηρίου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ