ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 2 Αυγούστου 2016
Σελ. /20
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Δύο έργα του Ι. Καμπανέλλη για πρώτη φορά στη σκηνή

Δύο έργα του Ιάκωβου Καμπανέλλη, «Ο Κρυφός Ηλιος» (1952) και «Σιλωάμ» (1951), από τα πρώτα θεατρικά έργα του συγγραφέα, με νωπές μνήμες, παραστάσεις και βιώματα από τον εγκλεισμό του στο χιτλερικό στρατόπεδο συγκέντρωσης Μαουτχάουζεν, θα ανέβουν για πρώτη φορά στη σκηνή, από τον ερχόμενο Οκτώβρη, κάθε Δευτέρα και Τρίτη στο Θέατρο «Τζένη Καρέζη».

«Ο Κρυφός Ηλιος» είχε χαθεί για πολλά χρόνια και ανακαλύφθηκε στην αποθήκη του σπιτιού του συγγραφέα από τον καθηγητή Γιώργο Πεφάνη (δημοσιεύθηκε από το Πανεπιστήμιο Αθηνών το 2005). Το «Σιλωάμ» αποτελεί την πρώτη γραφή του μονόπρακτου του Καμπανέλλη «Η Οδός» και τα χειρόγραφα βρέθηκαν πρόσφατα από την κόρη του συγγραφέα, Κατερίνα Καμπανέλλη.

Τα δύο μονόπρακτα ανεβαίνουν με ενιαίο τίτλο «Σιλωάμ», σε σκηνοθεσία Γιώργου Γιανναράκου, σκηνικά - κοστούμια Λαλούλας Χρυσικοπούλου, μουσική Κώστα Μαντζώρου, φωτισμούς Αργύρη Θέου και επιμέλεια κίνησης Δήμου Αμπράζη, ενώ τους ρόλους ερμηνεύουν: Γιώργος Γιαννούτσος, Δημήτρης Κανέλλος, Ερρίκος Λίτσης, Ευθύμιος Ξυπολυτάς, Κωνσταντίνος Πλεμμένος και Κώστας Φαλελάκης.

Στον «Κρυφό Ηλιο», έργο ευρύ και πυκνό, με λεπτομερή απεικόνιση του χώρου δράσης (κελιού του Μαουτχάουζεν), της κατάστασης και των προσώπων, οι ανατριχιαστικές περιγραφές εναλλάσσονται με ψυχολογικά παιχνίδια μεταξύ των κρατούμενων (ο Γιαπωνέζος, ο Κλέφτης, ο Γιατρός, ο Φαγιάς, ο Καλόγερος, ο Επιθεωρητής), που ψάχνουν ανάμεσά τους τον Προδότη. Ποιος πρόδωσε; Ολοι; Κανείς; Αθώοι, ένοχοι, συνένοχοι.

Στο «Σιλωάμ» (απεσταλμένος), τέσσερις σκιώδεις τραγικές υπάρξεις, ανώνυμοι (ο Πρώτος, ο Δεύτερος, ο Τρίτος, ο Τέταρτος), δηλαδή κανείς και όλοι, ζουν στη συντέλεια του κόσμου, σε ένα κελί όπου κανείς δεν μπαίνει. Ούτε οι δεσμοφύλακες. Εκεί, στα έσχατα της απελπισίας, καταφεύγει ένας κρατούμενος (ο νοσοκόμος), για να κερδίσει λίγη ακόμη ζωή. Η απεγνωσμένη αναζήτηση της ελευθερίας συνοδεύεται από ένα ξέσπασμα για τον απόντα Θεό και μια έκρηξη εκδίκησης για τη δολοφονική μηχανή.

Η Γλυκερία «ζωγραφίζει όνειρα»

Με τα «χρώματα» αγαπημένων τραγουδιών, λαϊκών, έντεχνων και παραδοσιακών, αλλά και τις μεγάλες δικές της επιτυχίες και κομμάτια από το νέο της άλμπουμ, που αναμένεται να κυκλοφορήσει το επόμενο διάστημα, η Γλυκερία «ζωγραφίζει όνειρα» ανά την Ελλάδα, καλώντας μας σε ένα μουσικό ταξίδι που χαρίζει η μοναδική ερμηνεύτρια σε κάθε της συναυλία. Πλαισιωμένη από μια ορχήστρα εξαίρετων μουσικών, σε ένα πρόγραμμα που επιμελείται ο Στέλιος Φωτιάδης και με τη συμμετοχή του νέου ταλαντούχου τραγουδιστή Βασίλη Προδρόμου.

Τις επόμενες μέρες το πρόγραμμα της περιοδείας της γνωστής τραγουδίστριας έχει ως εξής: 5/8 Τραγάνα Μεσσηνίας (με τον Χρήστο Νικολόπουλο), 6/8 Αίγιο, 10/8 Ζαγοροχώρια (Βίτσα), 12/8 Ωρωπός, 13/8 Φλώρινα (Πολυπλάτανος).

Η «Αντιγόνη» ταξιδεύει

Στο Αρχαίο Θέατρο Δίου παρουσιάζει, αύριο Τετάρτη 3 Αυγούστου, την «Αντιγόνη» του Σοφοκλή το Εθνικό Θέατρο, σε συμπαραγωγή με το ΚΘΒΕ και τον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου, σε μετάφραση Δημήτρη Μαρωνίτη και σκηνοθεσία Στάθη Λιβαθινού. Σκηνικά - κοστούμια: Ελένη Μανωλοπούλου. Φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου. Μουσική: Χαράλαμπος Γωγιός. Κίνηση: Πολίν Ουγκέ.

Η σύγκρουση μεταξύ των δύο γιων του Οιδίποδα, Πολυνείκη και Ετεοκλή, για το θρόνο της Θήβας έχει τελειώσει. Τα δύο αδέλφια βρίσκονται νεκρά στο πεδίο της μάχης. Ο Κρέων, ο νέος βασιλιάς της Θήβας, έχει δώσει διαταγή να παραμείνει άταφος ο Πολυνείκης, που πολέμησε ενάντια στην πατρίδα του. Ομως, η αδελφή του νεκρού, Αντιγόνη, αποφασίζει να τον τιμήσει με την πρέπουσα ταφή. Συλλαμβάνεται και οδηγείται στον Κρέοντα, που, τηρώντας τους νόμους της πολιτείας, την καταδικάζει σε θάνατο. Ο βασιλιάς παραμένει αμετάπειστος ακόμη και μετά την παρέμβαση του γιου του, Αίμονα, και διατάζει να θαφτεί η Αντιγόνη ζωντανή σε μια σπηλιά. Ωστόσο, τα δεινά που έχει προβλέψει ο μάντης Τειρεσίας δεν θα αργήσουν να γίνουν πραγματικότητα. Η καθυστερημένη υπαναχώρηση του βασιλιά δεν θα προλάβει την καταστροφή. Η Αντιγόνη έχει απαγχονιστεί μέσα στη φυλακή της, ο Αίμονας έχει αυτοκτονήσει και η Ευρυδίκη, γυναίκα του Κρέοντα, ακολουθεί τον γιο της στο θάνατο.

Διανομή: Μπέτυ Αρβανίτη, Δήμητρα Βλαγκοπούλου, Κώστας Καστανάς, Αντώνης Κατσαρής (ΘΟΚ), Αναστασία - Ραφαέλα Κονίδη, Μαρία Κωνσταντά, Δημήτρης Λιγνάδης, Βασίλης Μαγουλιώτης, Νίκος Μπουσδούκος, Αστέρης Πελτέκης (ΚΘΒΕ), Μαρία Σκούντζου, Ευτυχία Σπυριδάκη, Λυδία Τζανουδάκη, Στέλλα Φυρογένη (ΘΟΚ), Αντωνία Χαραλάμπους (ΘΟΚ), Γιάννης Χαρίσης (ΚΘΒΕ). Μουσικοί επί σκηνής: Κλαρινέτο: Αλέξανδρος Μιχαηλίδης / Κώστας Τζέκος, Κόρνο: Μάνος Βεντούρας, Τρομπόνι: Γιάννης Καΐκης / Σπύρος Βέργης.

«Αποκάλυψη» από τον Αλέκο Φασιανό

Στο νησί της Αποκάλυψης ταξιδεύουν τον Αύγουστο τα έργα του Αλέκου Φασιανού. Η νέα ατομική έκθεση του ζωγράφου, η πρώτη του στην Πάτμο, εγκαινιάζεται στην γκαλερί Kapopoulos Fine Arts, στις 6 Αυγούστου, με τον τίτλο «Αποκάλυψη». Ο Αλέκος Φασιανός, που έργα του υπάρχουν στις μεγαλουπόλεις του κόσμου, τόσο της Ευρώπης, όσο και της Αμερικής, ταξιδεύει τώρα τις μυθολογίες της καθημερινότητάς μας στην Πάτμο.

Στα έργα του παρατηρούμε χαρακτηριστικά στοιχεία του καλλιτέχνη. Ο Αλέκος Φασιανός ζωγραφίζει τον άνθρωπο, τη φύση και το περιβάλλον, εντάσσοντας στη δημιουργία του στοιχεία του ελληνικού πολιτισμού. Ο κόσμος της Αρχαίας Ελλάδας και του ίδιου του ζωγράφου ενώνονται στην έκθεσή του στην Πάτμο, αποκαλύπτοντας το ελληνικό φως, την απλότητα της έκφρασης, την καθαρότητα των γραμμών, του χρώματος, της κίνησης. Η τέχνη του Αλέκου Φασιανού δεν απευθύνεται στους λίγους και στους ειδικούς, αλλά σε όλους.

Διάρκεια έκθεσης έως τις 20 Αυγούστου. Ωρες λειτουργίας καθημερινά: 11.00 - 14.00 και 19.00 - 24.00. «Fine Arts Πάτμος»: Κεντρική πλατεία - Χώρα Πάτμου, τηλ.: 2247.031.222 - 6958.473.518 patmos@kapopoulosart.gr.

Οι «Επτά επί Θήβας» περιοδεύουν

Η τραγωδία «Επτά επί Θήβας» του Αισχύλου, η καλοκαιρινή παραγωγή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, παρουσιάζεται σήμερα, 2 Αυγούστου, στους Δελφούς, Θέατρο «Φρύνιχος», στις 4 Αυγούστου στη Χαλκίδα Θέατρο «Ορέστης Μακρής» και στις 10 Αυγούστου στη Χαλκιδική Αμφιθέατρο Σίβηρης («24ο Φεστιβάλ Κασσάνδρας»). Μετάφραση του ποιητή Γιώργου Μπλάνα και σκηνοθεσία του Λιθουανού σκηνοθέτη Τσέζαρις Γκραουζίνις.

Σκηνικά - κοστούμια: Κέννυ Μακ Λέλλαν. Μουσική: Δημήτρης Θεοχάρης. Χορογραφία - κίνηση: Εντι Λάμε. Φωτισμοί: Αλέκος Γιάνναρος. Διανομή: Ετεοκλής: Γιάννης Στάνκογλου / Χρίστος Στυλιανού, Πολυνείκης: Γιάννης Στάνκογλου / Χρίστος Στυλιανού, Αγγελος: Γιώργος Καύκας, Κήρυκας: Αλέξανδρος Τσακίρης, Αντιγόνη: Νάντια Κοντογεώργη, Ισμήνη: Ιώβη Φραγκάτου. Χορός: Λουκία Βασιλείου, Δημήτρης Δρόσος, Δάφνη Κιουρκτσόγλου, Χρήστος Μαστρογιαννίδης, Κλειώ - Δανάη Οθωναίου, Βασίλης Παπαγεωργίου, Σταυριάννα Παπαδάκη, Γρηγόρης Παπαδόπουλος, Αλεξία Σαπρανίδου, Εύη Σαρμή, Πολυξένη Σπυροπούλου, Γιώργος Σφυρίδης, Ευανθία Σωφρονίδου, Κωνσταντίνος Χατζησάββας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ