ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 20 Ιούλη 2022
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΗΓΕΤΩΝ ΙΡΑΝ - ΡΩΣΙΑΣ - ΤΟΥΡΚΙΑΣ
Πολύπλευρο παζάρι με αιχμή και τις ισορροπίες γύρω από τη Συρία

Ο Πούτιν έσπευσε να αναφερθεί στα περιθώρια συνεργασίας και με την Κίνα, ενώ ξεχώρισαν και επισημάνσεις για την ανάγκη να τηρηθούν ενεργειακές συμφωνίες

Από τη σύνοδο στην Τεχεράνη

Sputnik

Από τη σύνοδο στην Τεχεράνη
Οι εξελίξεις στη Συρία, όπου μια σειρά ιμπεριαλιστικά κέντρα κονταροχτυπιούνται με το βλέμμα στις μεταπολεμικές ισορροπίες όλης της περιοχής, τέθηκαν στο επίκεντρο της χτεσινής Συνόδου των ηγετών Ρωσίας - Τουρκίας - Ιράν (Βλαντιμίρ Πούτιν, Ρ.Τ. Ερντογάν, Εμπραχίμ Ραϊσί), στην Τεχεράνη, όπου η συζήτηση φυσικά «άνοιξε» σε όλα τα κρίσιμα πεδία στα οποία εκφράζεται η κλιμάκωση της αντιπαράθεσης στην Ουκρανία, καταρχήν τις ενεργειακές συνεργασίες και την «επισιτιστική ασφάλεια». Με φόντο την προσπάθεια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ να μεγαλώσουν την πίεση κατά της Ρωσίας (και όχι μόνο), εξετάστηκαν και πολυεπίπεδα σχέδια σύσφιξης των σχέσεων ανάμεσα στις χώρες που συμμετείχαν.

Η συνάντηση ξεκίνησε μετά τις 9 μ.μ. (ώρα Ελλάδας), με τον Τούρκο Πρόεδρο να εκτιμά πως Ιράν και Ρωσία κατανοούν τις ανησυχίες της χώρας του, αλλά - πρόσθεσε - «τα λόγια δεν αρκούν». Ανέφερε ότι η μάχη της Τουρκίας κατά του YPG και άλλων πολιτοφυλακών θα συνεχιστεί, ενώ - σύμφωνα με ανταπόκριση του Ρόιτερς - κατηγόρησε την Πολιτοφυλακή των Κούρδων μαχητών της οργάνωσης YPG ότι παίρνει μέτρα για τον διαμελισμό της Συρίας με ξένη υποστήριξη.

Από την πλευρά του, ο Πούτιν εστίασε και στις διαπραγματεύσεις για την εξαγωγή των δημητριακών από την Ουκρανία μέσω της Μαύρης Θάλασσας, ευχαριστώντας θερμά τον Τούρκο ομόλογό του για τη διαμεσολάβησή του.

Ο Ιρανός Πρόεδρος Εμπραχίμ Ραϊσί επέκρινε την «παράνομη παρουσία των κατοχικών αμερικανικών δυνάμεων» που «αποσταθεροποιεί τη Συρία».

Σημειωτέον ότι κατά τη διάρκεια των συνολικότερων συζητήσεων η ρωσική πλευρά έσπευσε να υπερασπιστεί την εισβολή στην Ουκρανία, επικρίνοντας τις «επεκτατικές πολιτικές του ΝΑΤΟ», αλλά και την «αμερικανική πίεση» κάτω από την οποία πολλές ευρωπαϊκές χώρες τελικά συμφώνησαν με την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ. Σύμφωνα με το ιρανικό IRNA, ο Πούτιν στάθηκε ειδικά στις «απώλειες» που φέρνουν για πολλές χώρες οι δυτικές κυρώσεις κατά της Μόσχας, ενώ μεταξύ άλλων έσπευσε να επισημάνει την «περιεκτική συνεργασία» που η κυβέρνησή του προκρίνει, με χώρες όπως και το Ιράν. Πρόσθεσε δε - σύμφωνα με την ίδια πηγή - ότι αυτή πρέπει να επεκταθεί ειδικά στην «αντιμετώπιση της τρομοκρατίας», στον στρατιωτικό τομέα αλλά και στην «τριμερή συνεργασία σε γυμνάσια με την Κίνα».

Εκκλήσεις για κοινό «αγώνα κατά της τρομοκρατίας»

Νωρίτερα, με τους ξένους ηγέτες είχε συναντήσεις και ο Ιρανός Σιίτης ανώτατος ιερωμένος Αλί Χαμενεΐ, που μεταξύ άλλων χαιρέτισε την έκκληση του Ερντογάν για «κοινό αγώνα κατά τρομοκρατικών ομάδων». Σε άλλο σημείο διαβεβαίωσε τον Τούρκο ηγέτη πως «η ασφάλεια της Τουρκίας στα σύνορά της είναι και δική μας ασφάλεια». Επανέλαβε πως Ιράν, Τουρκία και Ρωσία πρέπει να διαπραγματευτούν τον τερματισμό του πολέμου στη Συρία. Εξέφρασε επίσης «ικανοποίηση» για την «επαναφορά» του Καραμπάχ στο Αζερμπαϊτζάν, μην παραλείποντας να αναφερθεί σε προσπάθειες για κλείσιμο των συνόρων μεταξύ Ιράν και Αρμενίας, τονίζοντας πως η Τεχεράνη αντιτίθεται σε τέτοια κίνηση.

Ο Ερντογάν τόνισε πως η κυβέρνησή του δεν θα μείνει «ποτέ σιωπηλή» στην καταπίεση κατά του Ιράν, προσθέτοντας πως οι διμερείς αδελφικές σχέσεις έχουν γίνει πιο στενές σε όλους τους τομείς. Σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων ο Ερντογάν παρατήρησε πως η Τουρκία «πάντα ήταν αντίθετη με τις μονομερείς κυρώσεις κατά του Ιράν και θα συνεχίσει να το κάνει». Πρόσθεσε επίσης πως η Τουρκία στηρίζει τις νόμιμες προσδοκίες του Ιράν για την επίτευξη συμφωνίας για το πυρηνικό του πρόγραμμα.

Σε ό,τι αφορά τη Συρία, αναφέρθηκε σε «τρομοκρατικές ομάδες που παίρνουν ευρεία ένοπλη υποστήριξη από δυτικές χώρες όπως η Γερμανία, η Βρετανία, η Γαλλία και οι ΗΠΑ».

Η «καταπολέμηση της τρομοκρατίας» απασχόλησε και τη συνάντηση Ραϊσί - Ερντογάν, με τον Ραϊσί να σημειώνει πως αυτή «είναι απαραίτητη για να εξασφαλίσει σύνορα και χώρες». Οι δύο πλευρές συζήτησαν και θέματα συνοριακής ασφάλειας, ενώ ήδη «τρέχουν» παζάρια για την επέκταση των διμερών εμπορικών και οικονομικών σχέσεων, συμπεριλαμβανομένης της παράτασης 25ετούς συμφωνίας εξαγωγής ιρανικού φυσικού αερίου στην Τουρκία.

«Ενεργειακές συμφωνίες» που «πρέπει να υλοποιηθούν»

Ενδιαφέρον είχε, ανάμεσα σε άλλα, η επισήμανση της ανακοίνωσης που εκδόθηκε μετά από τη συνάντηση Χαμενεΐ - Πούτιν, για το ότι «υπάρχουν συμφωνίες και συμβάσεις μεταξύ των δύο χωρών στους τομείς του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, οι οποίες θα πρέπει να υλοποιηθούν πλήρως».

Αλλωστε ο Πούτιν συζήτησε και με τον Ιρανό ομόλογό του τρόπους ανάπτυξης των διμερών σχέσεων σε Ενέργεια, μεταφορές, εμπόριο κ.ά.

Μεταξύ άλλων, κατατέθηκαν ξανά οι αντιρρήσεις που προκαλούν τα τουρκικά σχέδια νέων επεμβάσεων στη Συρία. Ο Ρώσος ειδικός απεσταλμένος στη Συρία, Αλεξάντερ Λαβρεντίεφ, δήλωσε ότι «η Ρωσική Ομοσπονδία καταβάλλει προσπάθειες να πείσει την τουρκική ηγεσία να μην ασκήσει βία για να επιλύσει εκκρεμή ζητήματα, αλλά να προσπαθήσει να βρει λύση μέσω διαπραγματεύσεων και διαλόγου μεταξύ των ενδιαφερόμενων πλευρών».

Ολα αυτά ενώ ο διευθυντής της ιρανικής εταιρείας πετρελαίου (NIOC) Χοζαστέχ Μεχρ ανακοίνωσε πως η Ρωσία προωθεί συμφωνία 4 δισ. δολαρίων για την ανάπτυξη της ιρανικής πετρελαϊκής βιομηχανίας και πως η Τεχεράνη «δεν πρόκειται να χάσει την παραμικρή επενδυτική ευκαιρία με την Gazprom».

Νωρίτερα χτες εκπρόσωπος του απεσταλμένου του ΟΗΕ στη Συρία ανακοίνωσε ματαίωση της προγραμματισμένης συνάντησης εκπροσώπων συριακής κυβέρνησης και φορέων αντιπολίτευσης, επειδή κατά τη Δαμασκό η Ελβετία έπαψε να είναι ουδέτερη χώρα από τη στιγμή που αποφάσισε να υιοθετήσει κυρώσεις κατά της Ρωσίας με αφορμή την εισβολή της στην Ουκρανία. Στην Τεχεράνη, τέλος, μετέβη χτες και ο Σύρος υπουργός Εξωτερικών Φ. Μικντάντ για συνάντηση με τον Ιρανό ομόλογό του στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της Αστάνα για τη Συρία.

ΑΣΙΑ - ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
Εντονες «προειδοποιήσεις» του Πεκίνου για την Ταϊβάν

...ενώ απανωτές αντιπροσωπείες από ΗΠΑ - ΕΕ φτάνουν στην Ταϊπέι

Σοβαρή υπονόμευση για «την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Κίνας» χαρακτήρισε ο εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ, Ζάο Λιζιάν, την επίσκεψη της προέδρου της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι, η οποία, αφού αναβλήθηκε την άνοιξη (όταν προσβλήθηκε από Covid-19), φαίνεται ότι προετοιμάζεται για τις επόμενες μέρες.

Σχολιάζοντας δημοσιεύματα για επικείμενη επίσκεψη της Πελόζι στην Ταϊβάν, ο Ζάο είπε ότι «εάν η αμερικανική πλευρά εμμείνει πεισματικά σε αυτήν την πορεία, η Κίνα σίγουρα θα λάβει αποφασιστικά και ισχυρά μέτρα για να υπερασπιστεί με σθένος την εθνική κυριαρχία και την εδαφική της ακεραιότητα».

Το ταξίδι Πελόζι στον Ειρηνικό - σύμφωνα με τα σχετικά δημοσιεύματα - περιλαμβάνει και επαφές σε Ινδονησία, Μαλαισία και Σιγκαπούρη. Σημειωτέον, στην περιοχή συνεχίζει πολυήμερες επαφές η Αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών, Τζάνετ Γέλεν, η οποία χτες από τη Νότια Κορέα δήλωσε ότι η Ουάσιγκτον επιθυμεί να τερματίσει την «αδικαιολόγητη εξάρτησή της» από τις σπάνιες γαίες και άλλα βασικά αγαθά της Κίνας. Σύμφωνα με την Ουάσιγκτον, «δεν μπορούμε να επιτρέψουμε σε χώρες όπως η Κίνα να χρησιμοποιήσουν τη θέση τους στην αγορά βασικών πρώτων υλών, τεχνολογίας ή προϊόντων για να διαταράξουν την οικονομία μας και να ασκήσουν ανεπιθύμητη γεωπολιτική μόχλευση».

Στην Ταϊβάν και η αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου

Στο μεταξύ, το ΥΠΕΞ της Ταϊβάν ανακοίνωσε πως τη Δευτέρα θα επισκεφθεί την Ταϊπεϊ αμερικανική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον πρώην επικεφαλής του Πενταγώνου (επί προεδρίας Ντόναλντ Τραμπ) Μαρκ Εσπερ, για 4ήμερες επαφές. Τον Εσπερ θα συνοδεύουν δύο συνεργάτες της «δεξαμενής σκέψης» «Atlantic Council» και θα έχει επαφές με κυβερνητικούς αξιωματούχους της Ταϊβάν, επιστήμονες αλλά και επιχειρηματίες, με βασικά θέματα την περιφερειακή ασφάλεια και την αύξηση της στήριξης της Ταϊβάν από ΗΠΑ και άλλες δυτικές δυνάμεις.

Χτες, έφτασε στην Ταϊπέι και η (Γερμανίδα) αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Νίκολα Μπέερ, που δήλωσε ότι η Ευρώπη «δεν θα εθελοτυφλήσει απέναντι στις απειλές της Κίνας κατά της Ταϊβάν». Η Μπέερ - που θα έχει τριήμερες επαφές - πρόσθεσε ότι «τώρα είναι η ώρα να σταθούμε σταθερά στο πλευρό της Ταϊβάν» και ότι η Ταϊβάν δεν πρέπει να γίνει το «επόμενο Χονγκ Κονγκ».

Ολα αυτά ενώ χτες ΕΕ και Κίνα διεξήγαγαν τον 9ο γύρο συνομιλιών στο πλαίσιο του Οικονομικού και Εμπορικού Διαλόγου Υψηλού Επιπέδου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση των Βρυξελλών, ο Διάλογος «εστίασε στις παγκόσμιες οικονομικές προκλήσεις και τις διακοπές στις εφοδιαστικές αλυσίδες, που προκαλεί η COVID-19, αλλά και τον αντίκτυπο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία». Ακόμα σε αυτή αναφέρεται ότι «τα δύο μέρη συζήτησαν ανησυχίες για το διμερές εμπόριο και τις επενδύσεις και την επιτάχυνση της συνεργασίας τους στις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες». Η επόμενη συνάντηση στο πλαίσιο του Διαλόγου συμφωνήθηκε να γίνει το 2023.

ΣΡΙ ΛΑΝΚΑ
Σήμερα η εκλογή νέου Προέδρου

Σήμερα η Βουλή της Σρι Λάνκα έχει προγραμματιστεί να συνεδριάσει για να εκλέξει νέο Πρόεδρο στη χώρα, μετά την παραίτηση που υπέβαλε (αφού διέφυγε στο εξωτερικό) ο μέχρι πρόσφατα ηγέτης της, Γκοταμπάγια Ρατζαπάκσα.

Υποψήφιος για την προεδρία είναι ο υπηρεσιακός Πρόεδρος της χώρας, Ρανίλ Βικρεμεσίνγκε, που έχει την επίσημη στήριξη της ηγεσίας του SLPP, κόμματος του Ρατζαπάκσα και βασικής δύναμης στον κυβερνητικό συνεταιρισμό μέχρι πρόσφατα. Ο Βικρεμεσίνγκε κήρυξε τη χώρα σε «κατάσταση έκτακτης ανάγκης», ζητώντας από στρατό και άλλες δυνάμεις καταστολής να λάβουν κάθε «απαραίτητο μέτρο» για την «τήρηση της δημόσιας τάξης». Ακόμα, υποψήφιος ανακοινώθηκε ότι είναι και ο Ντούλας Αλαχαπερούμα, τον οποίο στηρίζουν πολλές δυνάμεις του SLPP, διαφωνώντας με την επίσημη γραμμή της ηγεσίας. Μάλιστα, χτες, τον Αλαχαπερούμα ανακοίνωσε ότι στηρίζει και ο μέχρι πρότινος υποψήφιος της αντιπολίτευσης Σατζίθ Πρεμαντάσα, αποσύροντας τη δική του υποψηφιότητα. Ακόμα, υποψήφιος είναι και ο Ανούρα Ντισαναγιάκε, ηγέτης του κόμματος JVP.

Στο μεταξύ, χτες, η Ενωση των Εκτελεστικών Διευθυντών της Κεντρικής Τράπεζας (Central Bank Executive Officers Union - CBEOU) ανακοίνωσε πως «η πολιτική σταθερότητα είναι ουσιαστική για την επίτευξη οικονομικής σταθερότητας» και εκτιμώντας ότι «η άποψη του γενικού κοινού δεν αντανακλάται στη σημερινή κοινοβουλευτική πλειοψηφία» και ζήτησε τη διεξαγωγή εκλογών «όταν εκπληρωθεί ένα βασικό επίπεδο σταθερότητας στη χώρα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ