ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 22 Μάρτη 2024
Σελ. /24
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Διπλωματικές διεργασίες από ΗΠΑ - ΕΕ ενώ αναμασούν το «δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα»

ΗΠΑ και Γαλλία ετοιμάζουν την κατάθεση σχεδίων απόφασης στο Συμβούλιο Ασφαλείας στον ΟΗΕ

Copyright 2024 The Associated

Την ίδια ώρα που ΗΠΑ και ΕΕ συνεχίζουν να αναμασούν διαρκώς το «δικαίωμα του Ισραήλ να κυνηγήσει τη Χαμάς» - το πρόσχημα δηλαδή με το οποίο το Ισραήλ μακελεύει τον παλαιστινιακό λαό με περίπου 32.000 νεκρούς και ισοπεδώνει τη Λωρίδα της Γάζας - εντείνουν μια σειρά διπλωματικές κινήσεις, υπό την πίεση της εντεινόμενης λαϊκής κατακραυγής για το έγκλημα στη Γάζα, αλλά και με το βλέμμα στην «επόμενη μέρα» και σε σχεδιασμούς που υπηρετούν τα συμφέροντά τους ευρύτερα στη Μέση Ανατολή.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι ΗΠΑ, μετά από τα αλλεπάλληλα βέτο που άσκησαν το προηγούμενο διάστημα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ενάντια σε ψηφίσματα που απαιτούσαν άμεση εκεχειρία στη Γάζα, κυκλοφόρησαν χτες στα μέλη του Συμβουλίου ένα σχέδιο απόφασης για «άμεση εκεχειρία συνδεδεμένη με την απελευθέρωση των ομήρων στη Γάζα».

Στην κίνηση αυτή αναφέρθηκε χτες ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Αντ. Μπλίνκεν, που συνέχισε στο Κάιρο την έκτη περιοδεία του στη Μέση Ανατολή από τον περασμένο Οκτώβρη.

Σε δηλώσεις που έκανε φεύγοντας προχτές βράδυ από τη Σαουδική Αραβία, είπε πως το αμερικανικό σχέδιο απόφασης πιθανώς να υποστηριχτεί από τις άλλες χώρες. «Νομίζω πως θα στείλει ένα ισχυρό μήνυμα (...) Βεβαίως στεκόμαστε στο πλευρό του Ισραήλ και στο δικαίωμά του για αυτοάμυνα», επανέλαβε, «αλλά ταυτόχρονα είναι σημαντικό οι άμαχοι που υποφέρουν τόσο, να εστιάσουμε πάνω τους (...) να τους προστατεύσουμε και να τους δώσουμε ανθρωπιστική βοήθεια».

Σταθερά στο επίκεντρο των ΗΠΑ η προσπάθεια για προώθηση συμφωνίας «εξομάλυνσης» σχέσεων Ισραήλ - Σαουδικής Αραβίας
Σταθερά στο επίκεντρο των ΗΠΑ η προσπάθεια για προώθηση συμφωνίας «εξομάλυνσης» σχέσεων Ισραήλ - Σαουδικής Αραβίας
Αργότερα, Αμερικανός διπλωμάτης στον ΟΗΕ δήλωσε πως η ψηφοφορία θα επιδιωχθεί να γίνει σύντομα, «ίσως και πριν το τέλος αυτής της βδομάδας».

Την ίδια ώρα που η Ουάσιγκτον ρίχνει κροκοδείλια δάκρυα για τους Παλαιστίνιους αμάχους, στο αμερικανικό Κογκρέσο και δη στο πολυσέλιδο σχέδιο προϋπολογισμού που αναμένεται να εγκριθεί το επόμενο 48ωρο, επιδιώκεται η απαγόρευση κάθε νέας χρηματοδότησης της UNRWA, της Υπηρεσίας Αρωγής του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες, που είναι μακράν ο βασικότερος φορέας παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα. Ουσιαστικά δηλαδή οι ΗΠΑ υιοθετούν τις αναπόδεικτες κατηγορίες του Ισραήλ περί δεσμών μιας χούφτας υπαλλήλων της UNRWA με τη Χαμάς.

Σχέδιο απόφασης και από τη Γαλλία - Συζήτηση στη Σύνοδο της ΕΕ

Παράλληλα, σχέδιο απόφασης για εκεχειρία στη Γάζα ανακοίνωσε χτες πως σχεδιάζει να προωθήσει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και η Γαλλία. Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Στ. Σεζουρνέ, ανακοίνωσε πως έχει έρθει σε συνεννόηση με τους ομολόγους του από Ιορδανία, Αίγυπτο, Παλαιστίνη και Αλγερία ώστε να διατυπώσουν σχέδιο ψηφίσματος «που ζητεί κυρίως άμεση εκεχειρία».

Το Παλαιστινιακό και η κατάσταση στη Μέση Ανατολή συζητήθηκαν επίσης στη χτεσινή πρώτη μέρα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Ο γγ του ΟΗΕ, Αντ. Γκουτέρες, σε γεύμα εργασίας με τους ηγέτες της ΕΕ, ενημέρωσε για την κατάσταση στη Γάζα και για την UNRWA. Σε δηλώσεις του νωρίτερα είχε αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «χρειαζόμαστε κατάπαυση του πυρός στη Γάζα» και πως δεν πρέπει να ισχύουν δύο μέτρα και σταθμά για την Ουκρανία και τη Γάζα.

Ο επικεφαλής Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ Ζ. Μπορέλ επανέλαβε και αυτός με τη σειρά του έκκληση για «βιώσιμη εκεχειρία στη Γάζα», την απελευθέρωση των ομήρων, εκφράζοντας «μεγάλη ανησυχία για την κατάσταση του λαού της Γάζας που είναι απαράδεκτη».

Αναφερόμενος στο αμερικανικό σχέδιο απόφασης στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για άμεση εκεχειρία στη Γάζα, ο Βέλγος πρωθυπουργός Αλεξάντερ Ντε Κρο τόνισε πως είναι θετική κίνηση, καλώντας ωστόσο τους Ευρωπαίους να μην ακολουθούν τις ΗΠΑ, αλλά να ηγηθούν.

Πληροφορίες που μετέδωσε η ΕΡΤ από τις Βρυξέλλες ανέφεραν ότι στο προσχέδιο των Συμπερασμάτων της Συνόδου σε σχέση με τη Μέση Ανατολή, αναφέρεται πως «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί σε μία άμεση ανθρωπιστική παύση, η οποία θα οδηγήσει σε μία βιώσιμη εκεχειρία», με την επιπλέον προσθήκη που κάνει λόγο για «την χωρίς όρους απελευθέρωση όλων των ομήρων και την πρόβλεψη για ανθρωπιστική βοήθεια».

Οι επαφές του Μπλίνκεν σε Τζέντα και Κάιρο

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μ. Μίλερ, αναφερόμενος στην προχτεσινή συνάντηση του Μπλίνκεν στην Τζέντα με τον Σαουδάραβα πρωθυπουργό και πρίγκιπα διάδοχο, Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, δήλωσε πως συζήτησαν ευρεία γκάμα θεμάτων.

Μεταξύ άλλων συζήτησαν για τις διαπραγματεύσεις για εκεχειρία, την ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα και κυρίως για «τον συντονισμό για έναν μεταπολεμικό σχεδιασμό για τη Γάζα, συμπεριλαμβανομένου ενός τρόπου εξασφάλισης πως η Χαμάς δεν θα μπορεί πλέον να κυβερνήσει ή να επαναλάβει τις επιθέσεις της 7ης Οκτώβρη και ένα πολιτικό μονοπάτι για τον παλαιστινιακό λαό με εγγυήσεις ασφαλείας για το Ισραήλ, και μία αρχιτεκτονική για διαρκή ειρήνη και ασφάλεια στην περιοχή».

Πριν φτάσει στο Κάιρο, ο Μπλίνκεν επιβεβαίωσε για πολλοστή φορά τη βαρύτητα που δίνει η Ουάσιγκτον στο πώς θα γίνει δυνατή, παρά το ισραηλινό έγκλημα στη Γάζα, η προώθηση της «εξομάλυνσης» σχέσεων του Ισραήλ με τη Σαουδική Αραβία, επεκτείνοντας τις «Συμφωνίες του Αβραάμ» που προωθούν τα αμερικανικά συμφέροντα στη Μέση Ανατολή.

Χαρακτηριστικό ρεπορτάζ ισραηλινής εφημερίδας, αναφερόμενη σε ανώτερο Αμερικανό διπλωμάτη που συνοδεύει τον Μπλίνκεν στην περιοδεία του στη Μέση Ανατολή, τον φέρει να δηλώνει πως «μόνο λίγα θέματα» παραμένουν ανοικτά για να κλείσει μία συμφωνία μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και ΗΠΑ.

Μεταξύ αυτών φέρεται πως είναι νέες αμερικανικές «εγγυήσεις ασφαλείας» στη Σαουδική Αραβία και «βοήθεια» στη δημιουργία ενός ειρηνικού πυρηνικού προγράμματος. Τον περασμένο Γενάρη ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπ. Νετανιάχου, είχε απορρίψει ανάλογη πρόταση του Μπλίνκεν για «εξομάλυνση» σχέσεων με τη Σαουδική Αραβία με αντάλλαγμα ένα «μονοπάτι» για ίδρυση παλαιστινιακού κράτους - παρότι το «παλαιστινιακό κράτος» για το οποίο μιλούν οι ΗΠΑ είναι ένα προτεκτοράτο που δεν έχει καμία σχέση με όσα προβλέπουν δεκάδες αποφάσεις του ΟΗΕ για δημιουργία πραγματικά ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους στα σύνορα του 1967, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ, με επιστροφή όλων των προσφύγων κ.ά.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ΑΡ, ο Αμερικανός διπλωμάτης που συνοδεύει τον Μπλίνκεν τόνισε πως συζήτησαν «ένα ευρύτερο σχέδιο κατά το οποίο η Σαουδική Αραβία θα αναγνωρίσει το Ισραήλ με αντάλλαγμα αξιόπιστη πρόοδο για την δημιουργία παλαιστινιακού κράτους».

Χτες ο Αντ. Μπλίνκεν συναντήθηκε στο Κάιρο με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ Σίσι, συζητώντας (σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ) τις διαπραγματεύσεις στο Κατάρ για την εξασφάλιση «άμεσης εκεχειρίας για τουλάχιστον 6 βδομάδες» και την απελευθέρωση όλων των ομήρων της Χαμάς που κρατούνται στη Γάζα. Συζήτησαν επίσης την εγκαθίδρυση ενός «ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους», «με εγγυήσεις ασφαλείας για το Ισραήλ», και επιπλέον έκαναν «μαζί μία εκτίμηση της προόδου έως τώρα στις συνομιλίες».

Ο Σίσι από την πλευρά του αναφέρθηκε στην «ανάγκη η εκεχειρία να αντιμετωπίσει την κλιμακούμενη ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα» και προειδοποίησε ξανά για τους ευρύτερους κινδύνους από μία γενική στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα.

Αργότερα χτες ο Μπλίνκεν επρόκειτο να συναντήσει στο Κάιρο τους ομολόγους του από Αίγυπτο, Ιορδανία, Σαουδική Αραβία, τον υπουργό Διεθνούς Ανάπτυξης των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, και τον γγ της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, Χουσεΐν αλ Σέικχ.

Πριν τη συνάντηση αυτή, οι έξι αξιωματούχοι χωρών του Αραβικού Συνδέσμου είχαν εκδώσει κοινή ανακοίνωση, απαιτώντας μεταξύ άλλων εκεχειρία στη Γάζα, ανεμπόδιστη ανθρωπιστική βοήθεια στην περιοχή, αποτροπή των σχεδίων του Ισραήλ για διωγμό των κατοίκων της Γάζας από τη γη τους και στήριξη της UNRWA.

Σήμερα ο Μπλίνκεν αναμένεται να μεταβεί στο Ισραήλ, όπου θα συναντήσει τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπ. Νετανιάχου και το υπουργικό συμβούλιο πολέμου.

Προηγουμένως, ο Ρον Ντέρμερ, υπουργός Στρατηγικών Υποθέσεων του Ισραήλ, που αναμένεται να συμμετάσχει σε αποστολή κυβερνητικών και στρατιωτικών αξιωματούχων στις ΗΠΑ τις επόμενες μέρες, δήλωσε πως το Ισραήλ θα πάρει τον έλεγχο της Ράφα πάση θυσία, ακόμη και εάν αυτό προκαλέσει ρήγμα στις σχέσεις με τις ΗΠΑ, επειδή «εκεί υπάρχουν άθικτα 4 τάγματα της Χαμάς», μαζί με δυνάμεις που κατέφυγαν εκεί από άλλα μέρη της Λωρίδας της Γάζας και ισοδυναμούν «με το 25% της δύναμης που είχε πριν τον πόλεμο».

Νέα αποστολή του αρχηγού της Mossad στο Κατάρ

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός ενέκρινε χτες βράδυ την ισραηλινή αντιπροσωπεία που αναχωρεί για την Ντόχα του Κατάρ στο πλαίσιο νέου γύρου διαπραγμάτευσης για συμφωνία εκεχειρίας και ανταλλαγής κρατουμένων, παρότι ο ίδιος προηγουμένως είχε απορρίψει ως «γελοίες» τις προτάσεις και τα αιτήματα της Χαμάς.

Επικεφαλής της αντιπροσωπείας θα είναι ο αρχηγός των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών Mossad, Ντ. Μπαρνέα, που θα συναντηθεί εκεί με τον Αμερικανό διευθυντή της CIA Γ. Μπερνς και τους ομολόγους τους από Αίγυπτο και Κατάρ.

Στο μεταξύ, «κριτική στάση» απέναντι στην κυβέρνηση Νετανιάχου φαίνεται πως παίρνει και η Βρετανία, η οποία όλο το προηγούμενο διάστημα έχει στηρίξει πολύμορφα το έγκλημα στη Γάζα. Ο Βρετανός ΥΠΕΞ, Ντ. Κάμερον, δήλωσε πως το Ηνωμένο Βασίλειο θα επιβάλει εμπάργκο όπλων κατά του Ισραήλ εάν συνεχιστεί η σημερινή κατάσταση στη Γάζα. Απαίτησε δε να επιτρέψει το Ισραήλ τις επισκέψεις ξένων διπλωματών και μελών του Ερυθρού Σταυρού στις ισραηλινές φυλακές που κρατούνται και βασανίζονται μαχητές της Χαμάς, για να διαπιστωθεί εάν παραβιάζεται το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και το δίκαιο πολέμου. Σύμφωνα με το ισραηλινό «Ynet News», ο Κάμερον απείλησε πως το εμπάργκο όπλων θα είναι «πανευρωπαϊκό» σε περίπτωση που το Ισραήλ συνεχίσει να αγνοεί τις πιέσεις αυτές.

Στο μεταξύ, το ισραηλινό Κανάλι 12 μετέδωσε πως ο αγγλόφωνος κυβερνητικός εκπρόσωπος του Ισραήλ, Εϊλόν Λεβί, αποπέμφθηκε μετά τις αντιδράσεις του σε αναρτήσεις του Βρετανού ΥΠΕΞ στην πλατφόρμα «Χ» στις 8/3 με αφορμή την προτροπή του τελευταίου στο Ισραήλ να επιτρέψει περισσότερη ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα.

Ισραηλινό σχέδιο για τη Γάζα για μετά τον πόλεμο

H «Wall Street Journal» παρουσίασε σε ρεπορτάζ της ένα ισραηλινό σχέδιο διαχείρισης της Γάζας μετά τον πόλεμο.

Κατά το σχέδιο αυτό, μελετάται να δοθούν ρόλοι - κλειδιά σε προσωπικότητες Παλαιστινίων και επιχειρηματίες που δεν έχουν σχέση με τη Χαμάς, ώστε να αναλάβουν τη διακυβέρνηση της περιοχής.

Το σχέδιο αναφέρει πως αντί να εγκατασταθούν στη Λωρίδα της Γάζας Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι από τη Δυτική Οχθη, θα αναλάβουν Παλαιστίνιοι «ηγέτες και επιχειρηματίες χωρίς δεσμούς με τη Χαμάς» που θα αναλάβουν πρώτα τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα με «δυνάμεις ασφαλείας που θα χρηματοδοτήσουν πλούσιες αραβικές κυβερνήσεις» και μετά θα αναπτύξουν ένα σύστημα «παλαιστινιακής διακυβέρνησης». Αναφέρεται δε πως Ισραηλινοί αξιωματούχοι ασφαλείας είχαν ήδη συζητήσεις σχετικές σε Αίγυπτο, ΗΑΕ και Ιορδανία και πως προσέγγισαν Παλαιστίνιους πρώην αξιωματούχους όπως ο Μοχάμεντ Νταχλάν, που ήταν πρώην ανώτερο στέλεχος της Φατάχ (του Παλαιστίνιου Προέδρου Μ. Αμπάς) και ήταν επικεφαλής ασφαλείας της Παλαιστινιακής Αρχής στη Γάζα πριν «αυτοεξοριστεί» στα ΗΑΕ. Πάντως το ίδιο δημοσίευμα τονίζει πως ο Νετανιάχου δεν έχει δώσει το τελικό «πράσινο φως».

ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ - ΙΣΡΑΗΛ
Συνεχίζεται η γενοκτονία με βομβαρδισμούς, πείνα και παραπέρα ισοπέδωση όλης της Γάζας

Με τους βομβαρδισμούς και τις επιθέσεις του ισραηλινού κατοχικού στρατού να συνεχίζονται ασταμάτητα επί 167 μέρες στη Λωρίδα της Γάζας, ο Παλαιστινιακός λαός πληρώνει βαρύ τίμημα, με δεκάδες χιλιάδες νεκρούς και τραυματίες από τα ισραηλινά πυρά, με ανθρώπους να πεθαίνουν από την πείνα, με ασθενείς να πεθαίνουν μέσα στα ελάχιστα νοσοκομεία που έχουν απομείνει, εξαιτίας της έλλειψης φαρμάκων και ηλεκτρικού ρεύματος για τα ιατρικά μηχανήματα...

Οπως ανακοίνωσε χτες το υπουργείο Υγείας στη Γάζα, οι νεκροί Παλαιστίνιοι από τις ισραηλινές επιθέσεις έφτασαν τους 31.988 και οι τραυματίες τους 74.188. Μέσα στο τελευταίο 24ωρο σκοτώθηκαν 65 Παλαιστίνιοι και τραυματίστηκαν άλλοι 92.

Μεταξύ άλλων, φονικά πλήγματα με δεκάδες νεκρούς εξαπολύθηκαν από τον ισραηλινό στρατό στην περιοχή Αλ-Μίνα, δυτικά της πόλης της Γάζας, στον καταυλισμό Σάτι, επίσης δυτικά της πόλης της Γάζας, στην Ντέιρ ελ-Μπάλαχ και τον καταυλισμό Νουσεϊράτ, στην κεντρική Γάζα.

Συνεχίστηκαν επίσης για 4η μέρα οι πολύνεκρες επιθέσεις του ισραηλινού στρατού στο Νοσοκομείο αλ Σίφα, με χιλιάδες εκτοπισμένους που έχουν αναζητήσει καταφύγιο στους χώρους γύρω από το κτιριακό συγκρότημα του νοσοκομείου να δέχονται απειλές για τη ζωή τους, να συλλαμβάνονται ή να υποβάλλονται σε ανακρίσεις.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε χτες ότι σκότωσε άλλους «50 τρομοκράτες της Χαμάς», ενώ το απόγευμα απαίτησε από χιλιάδες εγκλωβισμένους ανθρώπους που βρίσκονται στο κτιριακό συγκρότημα να το εγκαταλείψουν. Απείλησε δε να ανατινάξει όλο το κτίριο του νοσοκομείου σε περίπτωση που δεν εκκενωθεί πλήρως...

Αξιωματούχοι της Χαμάς δήλωσαν ότι το περασμένο 24ωρο πέθαναν 13 ασθενείς στο Νοσοκομείο αλ Σίφα λόγω έλλειψης περίθαλψης, εξοπλισμού και φαρμάκων. Από αυτούς οι 4 πέθαναν λόγω έλλειψης ηλεκτρικού ρεύματος στα συστήματα του νοσοκομείου.

Τις τεράστιες ανθρώπινες απώλειες συμπληρώνει η ισοπέδωση του παλαιστινιακού θύλακα από τον ισραηλινό στρατό.

Δορυφορικές εικόνες που ανέλυσε το Δορυφορικό Κέντρο του ΟΗΕ (UNOSAT) δείχνουν ότι το 35% των κτιρίων σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας έχουν καταστραφεί ή υποστεί ζημιές από τις ισραηλινές επιθέσεις.

Συγκεκριμένα, 88.868 κτίρια έχουν καταστραφεί ή υποστεί ζημιές. Από αυτά τα 31.198 έχουν καταστραφεί πλήρως, τα 16.908 έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές και 40.762 έχουν υποστεί μέτριες ζημιές.

Καταγράφεται μάλιστα αύξηση κατά σχεδόν 20.000 στον αριθμό των κτιρίων που έχουν καταστραφεί ή υποστεί ζημιές σε σύγκριση με εκτίμηση που είχε κάνει το UNOSAT, με βάση εικόνες που είχαν ληφθεί τον Γενάρη.

«Η σημαντικότερη αύξηση στις ζημιές καταγράφηκε στη Χαν Γιούνις και στη Γάζα», επισημαίνεται.

Νέες φονικές εισβολές στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη

Την ίδια ώρα, εκτεταμένες φονικές εισβολές σε πόλεις της Δυτικής Οχθης, όπως στην Τουλκαρέμ, και στον προσφυγικό καταυλισμό Νουρ Σαμς πραγματοποίησαν και χτες οι ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις.

Στην Τουλκαρέμ εισέβαλαν τις πρώτες μεταμεσονύχτιες ώρες προκαλώντας τον θάνατο 4 νέων Παλαιστινίων. Στη μνήμη των 4 νεκρών προκηρύχθηκε απεργία.

Παράλληλα, συνεχίστηκαν οι εισβολές του στρατού σε σπίτια αμάχων, οι αυθαίρετες ανακρίσεις και συλλήψεις και η κήρυξη «κλειστής στρατιωτικής ζώνης» έξω από τον προσφυγικό καταυλισμό Νουρ Σαμς από 50 άρματα μάχης και μπουλντόζες του στρατού.

Παράλληλα, χτες τα ξημερώματα, οι κατοχικές δυνάμεις σκότωσαν έναν 18χρονο Παλαιστίνιο και τραυμάτισαν σοβαρά άλλους δύο στον προσφυγικό καταυλισμό Αλ Αμάρι που βρίσκεται κοντά στη Ραμάλα, στη διάρκεια συγκρούσεων.

Χτες το απόγευμα, Ισραηλινός έποικος έφεδρος στρατιώτης σκότωσε εν ψυχρώ έναν 62χρονο Παλαιστίνιο, τον Σαμίχ Μουχάμαντ Αμπντ αλ Ράι Ζαϊτούν από τη Χεβρώνα, λίγα λεπτά αφότου είχε αποβιβαστεί από ταξί σε σταθμό λεωφορείων. Η εκτέλεση έγινε κοντά στον εποικισμό Ελαζάρ. Ο άτυχος άνδρας τραυματίστηκε θανάσιμα επειδή φάνηκε «ύποπτος» μολονότι είχε σηκώσει ψηλά τα χέρια.

Ο Ναμπίλ Αμπού Ρουντέινα, εκπρόσωπος Τύπου του Παλαιστίνιου Προέδρου, τόνισε ότι από το μεσημέρι της Τετάρτης ως το μεσημέρι της Πέμπτης σκοτώθηκαν τουλάχιστον 9 Παλαιστίνιοι στη Δυτική Οχθη.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Απέκλεισαν εργοστάσια που δίνουν εξοπλισμό στο Ισραήλ

Από την κινητοποίηση
Από την κινητοποίηση
Εκατοντάδες εργάτες και άλλοι διαδηλωτές απέκλεισαν, την Τετάρτη, εργοστάσια στην Αγγλία και στη Σκοτία που παράγουν εξαρτήματα για μαχητικά αεροσκάφη F-35, τα οποία χρησιμοποιεί το Ισραήλ για το μακέλεμα της Γάζας.

Στους συγκεντρωμένους περιλαμβάνονταν εργαζόμενοι στον τομέα της Υγείας, της Εκπαίδευσης, του επισιτισμού, ακαδημαϊκοί, καλλιτέχνες, που διαδήλωσαν με πανό που ανέγραφε «Εργάτες για μια Ελεύθερη Παλαιστίνη!».

Περίπου το 15% των εξαρτημάτων όλων των F-35 παράγεται στη Βρετανία, ενώ στο στόχαστρο των διαδηλωτών βρέθηκαν οι μονάδες GE Aviation Systems στο Cheltenham και η Leonardo UK στο Εδιμβούργο.

Σύμφωνα με τους διοργανωτές, θα ακολουθήσουν νέες κινητοποιήσεις, με αίτημα να πάψει η Βρετανία να πουλά όπλα στο Ισραήλ και να ταχθεί υπέρ μιας άμεσης και μόνιμης κατάπαυσης του πυρός. Τόνισαν δε ότι η δράση ήταν απάντηση στην επικείμενη εισβολή του Ισραήλ στη Ράφα και στις εκκλήσεις των Παλαιστινίων συνδικαλιστών προς τους εργαζόμενους σε όλο τον κόσμο να πιέσουν τις κυβερνήσεις τους να σταματήσουν τη στήριξή τους στα εγκλήματα πολέμου του Ισραήλ.

Το προηγούμενο διάστημα έχουν οργανωθεί αποκλεισμοί σε τέσσερα εργοστάσια όπλων, συμπεριλαμβανομένων των Eaton Mission Systems στο Bournemouth, BAE Systems στο Samlesbury Aerodrome στο Lancashire, L3Harris Release & Integrated Solutions Ltd στο Μπράιτον και BAE Systems στο Govan στη Γλασκόβη.

Το 2023, το Ισραήλ έκανε πρόσθετη παραγγελία για 25 μαχητικά αεροσκάφη F-35 Stealth από τη «Lockheed Martin», σε μια συμφωνία αξίας 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

ΤΟΥΡΚΙΑ - ΙΡΑΚ
Εξετάζουν κοινό κέντρο «αντιτρομοκρατικών επιχειρήσεων»

Βήματα περαιτέρω ενίσχυσης της συνεργασίας τους στην «αντιμετώπιση της τρομοκρατίας» εξετάζουν Τουρκία και Ιράκ, μετά και από την πρόσφατη συνάντηση που είχαν ανώτατα στελέχη των δύο κυβερνήσεων στη Βαγδάτη, «ώστε να διαμορφωθεί το δομικό πλαίσιο σε διάφορες πτυχές των διμερών σχέσεων» και «να δημιουργηθούν τακτικοί μηχανισμοί διασύνδεσης», όπως σημείωνε το Κοινό Ανακοινωθέν. Χτες, πηγές του τουρκικού υπουργείου Αμυνας διέρρεαν πως η ιρακινή πλευρά απάντησε «θετικά» στη δημιουργία ενός «κοινού κέντρου επιχειρήσεων» με επίκεντρο την αντιμετώπιση του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (PKK - που η Αγκυρα περιλαμβάνει στις «τρομοκρατικές οργανώσεις» εδώ και πολλά χρόνια).

«Το Ιράκ θεωρεί επίσης ότι (το PKK) είναι απειλή για τη χώρα. Προσέγγισαν θετικά την προσφορά μας να ιδρύσουμε ένα κοινό κέντρο επιχειρήσεων και να συνεργασθούμε στη μάχη εναντίον της τρομοκρατίας», ισχυρίστηκε ο Τούρκος αξιωματούχος. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η επίσημη συγκρότηση ενός τέτοιου Κέντρου πιθανώς θα περιλαμβάνεται σε ευρύτερη συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας που οι δύο πλευρές θα καταλήξουν στην επικείμενη επίσημη επίσκεψη που θα κάνει στο Ιράκ ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, το αμέσως επόμενο διάστημα.

  • Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο Βέλγος πρέσβης στην Αγκυρα κλήθηκε στο τουρκικό ΥΠΕΞ για εξηγήσεις, μετά την παρουσία του Βέλγου πρωθυπουργού, Αλεξάντερ Ντε Κρόο σε δείπνο ίφταρ (το δείπνο που οργανώνουν οι μουσουλμάνοι μετά τη δύση του ήλιου, στη διάρκεια του ραμαζανιού) μετά από πρόσκληση της βελγοτουρκικής οργάνωσης Fedaction στην Αμβέρσα.

Η Fedaction πρόσκειται στην οργάνωση του ισλαμιστή επιχειρηματία ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν, που μεταξύ άλλων φέρεται να πρωτοστάτησε και στην απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης του ΑΚΡ, το 2016. Το γραφείο του Ντε Κρόο σχολίασε ότι «η συμμετοχή ήρθε έπειτα από πρόσκληση που έλαβε. Ο πρωθυπουργός τίμησε την πρόκληση χωρίς πολιτική ατζέντα».

ΥΕΜΕΝΗ - ΛΙΒΑΝΟΣ
Συμφωνία των Χούθι με Κίνα και Ρωσία

Στο επίκεντρο βρέθηκαν χτες οι σφοδροί γεωπολιτικοί και οικονομικοί ανταγωνισμοί μεταξύ «Δύσης» - Ρωσίας και Κίνας στην Ερυθρά Θάλασσα, όπου βρίσκονται ορισμένα από τα πιο νευραλγικά περάσματα της διεθνούς ναυτιλίας.

Πληροφορίες του αμερικανικού πρακτορείου και τηλεοπτικού δικτύου «Bloomberg» ανέφεραν ότι οι Υεμενίτες Χούθι ανακοίνωσαν πως έκαναν συμφωνία με την Κίνα και τη Ρωσία να επιτρέψουν την ασφαλή διέλευση των πλοίων τους στην Ερυθρά Θάλασσα.

Το δημοσίευμα υποστηρίζει ότι το αντάλλαγμα που προσέφεραν στους Χούθι Μόσχα και Πεκίνο είναι η διπλωματική στήριξή τους στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ καθώς οι δύο χώρες, ως μόνιμα μέλη, διαθέτουν δυνατότητα άσκησης «βέτο».

Λίγες ώρες μετά ο αξιωματούχος των Χούθι Μοχάμεντ Αμπντουλσαλάμ επιβεβαίωσε την πληροφορία του «Bloomberg» με δήλωσή του στο «Ρόιτερς».

Εδώ και καιρό πάντως οι Χούθι είχαν ξεκαθαρίσει πως δεν είναι στο στόχαστρό τους κινεζικά και ρωσικά εμπορικά πλοία παρά μόνο ισραηλινά και «δυτικών» συμφερόντων.

Νωρίτερα, χτες, Γερμανοί αξιωματούχοι ανακοίνωσαν ότι η γερμανική φρεγάτα «Εσση» απέκρουσε επίθεση των Χούθι σε επιχείρηση ρυμούλκησης στην Ερυθρά Θάλασσα από ελικόπτερο του πλοίου. Η «Εσση», που συμμετέχει στην αποστολή της ΕΕ «Ασπίδες», όπως και η ελληνική φρεγάτα «Υδρα», είχε ως πρότινος καταρρίψει δύο τηλεκατευθυνόμενα αεροσκάφη των Χούθι (ενώ αστόχησε στην προσπάθεια να καταρρίψει και άλλο ένα που, όπως αποδείχθηκε, ήταν αμερικανικό...).

Παράλληλα, η κεντρική διοίκηση του αμερικανικού στρατού (CENTCOM), που μαζί με άλλες χώρες συμμετέχει στην επιχείρηση «Ευημερία» στην Ερυθρά Θάλασσα, ανακοίνωσε ότι δυνάμεις του κατέστρεψαν ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος και ένα μη επανδρωμένο πλοίο των Χούθι στην Ερυθρά την Τετάρτη. «Δεν ανακοινώθηκαν τραυματισμοί ή υλικές ζημιές σε αμερικανικά ή συμμαχικά πλοία», ανέφερε η ανακοίνωση της CENTCOM.

Ακολούθησε ανακοίνωση του γαλλικού Πολεμικού Ναυτικού κατά την οποία, χτες, μια γαλλική φρεγάτα που μετέχει στην επιχείρηση «ΑΣΠΙΔΕΣ» κατέρριψε τρεις πυραύλους που είχαν εκτοξευτεί από βάσεις των Χούθι στην Υεμένη και απειλούσαν πλοία.

Εχθροπραξίες στα σύνορα Ισραήλ - Λιβάνου

Χτες, ο ισραηλινός στρατός και μαχητές της Χεζμπολάχ συνέχισαν τις εχθροπραξίες στα σύνορα των δύο χωρών. Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε πως μαχητικά αεροσκάφη βομβάρδισαν το μεσημέρι κτίριο που φέρεται ότι χρησιμοποιούσε η Χεζμπολάχ στη νότια πόλη του Λιβάνου Κφαρ Κίλα. Αργά προχτές βράδυ ισραηλινά βομβαρδιστικά είχαν χτυπήσει κτίριο στην περιοχή Ντάιρα του νότιου Λιβάνου.

Από την άλλη μεριά, μαχητές της Χεζμπολάχ εκτόξευσαν τέσσερις ρουκέτες από τον νότιο Λίβανο στη Μετούλα του βόρειου Ισραήλ δίχως να αναφερθούν υλικές ζημιές ή τραυματίες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ