ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 22 Απρίλη 2020
Σελ. /24
ΜΕΤΩΠΟ ΑΓΩΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ
Να δοθεί τώρα επίδομα στους φοιτητές που πληρώνουν νοίκι!

Ανακοίνωση της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΜΑΣ

«

Ενα μήνα μετά το κλείσιμο των πανεπιστημίων και ενώ πολλοί φοιτητές έχουν επιστρέψει στον τόπο καταγωγής τους, οι οικογένειές τους αναγκάζονται να καταβάλουν κανονικά τα ενοίκια για τη φοιτητική στέγη των παιδιών τους. Παρά τα αιτήματα φοιτητικών συλλόγων, φοιτητών και γονέων για να δοθεί λύση στο πρόβλημα, η κυβέρνηση εξακολουθεί να αδιαφορεί και τα όσα διαδίδει έως τώρα για ένταξη κάποιων οικογενειών στη μείωση ενοικίου 40% δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες που υπάρχουν».

Με τα παραπάνω η Εκτελεστική Γραμματεία του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών περιγράφει την κατάσταση που διαμορφώνεται για τους περισσότερους φοιτητές που σπουδάζουν μακριά από τα σπίτια τους και ζητά να τους δοθεί τώρα επίδομα.

Οπως τονίζει το ΜΑΣ, «η πλειοψηφία των φοιτητών που έχει διαφορετικό τόπο καταγωγής και σπουδών - και όχι ένας μικρός αριθμός αυτών - αναγκάζεται να πληρώνει νοίκι το οποίο και πριν την πανδημία ήταν δυσβάσταχτο, καθώς όλες οι τελευταίες κυβερνήσεις χτύπησαν το δικαίωμα στη φοιτητική στέγη. Πώς, λοιπόν, οι οικογένειες που ήδη πριν τα μέτρα της πανδημίας αδυνατούσαν να ανταπεξέλθουν στην πληρωμή των φοιτητικών ενοικίων θα πληρώσουν τώρα, την ώρα που οι γονείς είτε βρίσκονται σε καθεστώς αναστολής εργασίας είτε έχουν κλείσει τη μικρή επιχείρηση που μπορεί να διατηρούσαν. Τα 800 ευρώ που επικαλείται η κυβέρνηση ως στήριξη στους εργαζόμενους όχι μόνο έχουν δοθεί σε πολύ λιγότερους από αυτούς που σήμερα πλήττονται από τα μέτρα, αλλά δεν φτάνουν σε καμία περίπτωση για να ανταπεξέλθει μια οικογένεια με εισόδημα στην καλύτερη περίπτωση 1.600 ευρώ για δύο μήνες στα έξοδά της και να πληρώσει πιθανά και περισσότερα από ένα ενοίκιο. Την ίδια ώρα, το πενιχρό επίδομα στέγασης, που έτσι και αλλιώς δινόταν σε ελάχιστους φοιτητές, δεν έχει ακόμα καταβληθεί».

Η Εκτελεστική Γραμματεία του ΜΑΣ καλεί: «Να αναλάβουν τώρα τις ευθύνες τους κυβέρνηση και υπουργείο. Να δοθεί άμεσα στις οικογένειες φοιτητών στεγαστικό επίδομα 800 ευρώ για κάθε φοιτητική στέγη που να καλύπτει τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο και όλο το διάστημα που τα πανεπιστήμια θα παραμείνουν κλειστά. Να διαγραφούν τα δίδακτρα και τέλη σε μεταπτυχιακά και άλλα προγράμματα για το διάστημα που θα ισχύσουν τα μέτρα διακοπής της λειτουργίας των Ιδρυμάτων. Να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για τη δωρεάν και ασφαλή διαμονή των φοιτητών που βρίσκονται στις εστίες».

Και καταλήγει το ΜΑΣ: «Δεν κάνουμε πίσω από τις ανάγκες και τα δικαιώματά μας στο όνομα της πανδημίας! Τώρα η κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της! Δεν θα πληρώσουν οι φοιτητές και οι οικογένειές τους τα μέτρα μπροστά στην πανδημία! Τώρα να προστατευτούν η υγεία και τα δικαιώματα του λαού! Δεν μένουμε σιωπηλοί! Δυναμώνουμε τη διεκδίκηση! Οργανώνουμε την αλληλεγγύη!».

Κινητοποίηση εκπαιδευτικών στη Θεσσαλονίκη

Να δοθεί το επίδομα των 800 ευρώ σε όλους τους εργαζόμενους στην ιδιωτική Eκπαίδευση που δουλεύουν σε πολλούς εργοδότες και δεν τους έχει γίνει αναστολή της σύμβασης απαιτεί το Σωματείο Εργαζομένων Φροντιστηρίων - Ιδιωτικών Εκπαιδευτηρίων (ΣΕΦΙΕ) Θεσσαλονίκης - Βορείου Ελλάδος.

Χτες, εκπρόσωποι του Σωματείου πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Μακεδονίας Θράκης, στη Θεσσαλονίκη, όπου κατέθεσαν το πλαίσιο των αιτημάτων τους.

Οπως καταγγέλλουν: «Με ευθύνη των υπουργείων Παιδείας, Εργασίας και του ΙΝΕΔΙΒΙΜ, οι εργαζόμενοι που εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα σε πολλαπλούς εργοδότες, σε Κέντρα Ξένων Γλωσσών, ιδιωτικά σχολεία, σε φροντιστήρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, σε Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης, ΙΙΕΚ, σε ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς και νηπιαγωγεία, έχουν μείνει κυριολεκτικά αβοήθητοι όλο αυτό το διάστημα ως προς τη διαβίωσή τους. Και αυτό γιατί στην περίπτωση που έστω και ένας από τους εργοδότες εμφανίζεται ενεργός, οι συνάδελφοί μας δεν έχουν τη δυνατότητα υπαγωγής στο μηχανισμό στήριξης των εργαζομένων για να λάβουν το επίδομα ειδικού σκοπού των 800 ευρώ, αν και η συντριπτική πλειονότητα των εργαζομένων έχει στον ενεργό εργοδότη λιγότερες από 5 ώρες την εβδομάδα. Είναι αδύνατον για τον οποιοδήποτε να μπορέσει να ζήσει με 30, 50 ή 70 και 100 ευρώ το μήνα.

(...) Σε αυτόν τον εργασιακό μεσαίωνα, προστίθεται το απαράδεκτο εργασιακό καθεστώς για τους εκπαιδευτικούς στις δομές μαθητείας (ΔΙΕΚ, ΣΔΕ, σχολές ΟΑΕΔ), οι οποίοι παραμένουν απλήρωτοι από τον Οκτώβρη του 2019, καθώς το ΙΝΕΔΙΒΙΜ δεν έχει καταβάλει δεδουλευμένα και ασφαλιστικές εισφορές».

ΤΕΦΑΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Πρωτοβουλία φοιτητών για τη στήριξη των πρακτικάριων

Τη λήψη άμεσων μέτρων στήριξης των εργαζομένων στον Αθλητισμό και συγκεκριμένα των πρακτικάριων του ΤΕΦΑΑ απαιτούν φοιτητές του ΤΕΦΑΑ Θεσσαλονίκης με ψήφισμα που υπογράφουν μέσα από τον Φοιτητικό τους Σύλλογο. Οι υπογραφές, που θα κατατεθούν στον πρόεδρο του Τμήματος και στην Πρυτανεία, έχουν φτάσει ήδη τις 150 και η προσπάθεια συνεχίζεται.

Οπως αναφέρουν μεταξύ άλλων στο ψήφισμά τους, το κλείσιμο των αθλητικών εγκαταστάσεων στο πλαίσιο της προστασίας της δημόσιας υγείας «αφήνει ξεκρέμαστους και μία ακόμη κατηγορία συμφοιτητών μας που αυτήν τη στιγμή ολοκληρώνουν την πρακτική τους άσκηση. Πρόκειται για φοιτητές 4ου έτους, η αναστολή της πρακτικής άσκησης των οποίων γεννά προβληματισμούς και ερωτήματα όσον αφορά την καθυστέρηση του χρόνου περάτωσης των σπουδών τους. Τους επόμενους μήνες πολλοί από αυτούς πιθανόν να αναγκαστούν να παρατείνουν τη διαμονή τους στην πόλη των σπουδών τους, γεγονός που συνεπάγεται πρόσθετα έξοδα τα οποία θα επιβαρυνθούν αυτοί και οι οικογένειές τους!

Οι πρακτικάριοι είναι εργαζόμενοι! Είναι συμφοιτητές μας, που δουλεύουν με πλήρη απασχόληση και αμείβονται με ποσά κατώτερα του "υποκατώτατου" μισθού! Είναι μία από τις εκατοντάδες ομάδες εργαζομένων που συνειδητοποιούν αυτές τις μέρες ότι δεν θα λάβουν ούτε ένα ευρώ από τα σημερινά μέτρα "στήριξης" που παίρνει η κυβέρνηση, δυσχεραίνοντας ακόμα περισσότερο την ήδη άθλια κατάσταση που διαχρονικά έχουν διαμορφώσει οι κυβερνήσεις για τα εργασιακά δικαιώματα των φοιτητών και αποφοίτων των ΤΕΦΑΑ (...)

Καλούμε την κυβέρνηση να συμπεριλάβει στα μέτρα στήριξης, που είναι αναγκαία για την ελάχιστη προστασία και ενίσχυση, όλους όσοι απασχολούνται στο χώρο του Αθλητισμού και τους πρακτικάριους ΤΕΦΑΑ, τις διοικήσεις των ΣΕΦΑΑ να πάρουν όλα τα αναγκαία μέτρα ώστε να μη χαθεί το εξάμηνο, κανένας τελειόφοιτος φοιτητής να μην αναγκαστεί να παρατείνει τις σπουδές του».

Να σταματήσουν τα δίδακτρα στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο

Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή

Να σταματήσουν τα δίδακτρα των φοιτητών του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου (ΕΑΠ) όσο διαρκούν τα μέτρα για την πανδημία ζητά το ΚΚΕ με Ερώτησή του στη Βουλή προς την υπουργό Παιδείας, στην οποία σημειώνει:

«Εν μέσω μέτρων για τη μη μετάδοση της πανδημίας του COVID-19 που ανακοίνωσε η κυβέρνηση και με δεδομένη την οικονομική δυσκολία που βιώνει η λαϊκή οικογένεια που μετράει ήδη ανέργους, εργαζόμενους με περαιτέρω μειωμένους μισθούς, νέα χτυπήματα σε εργασιακά δικαιώματα, η διοίκηση του ΕΑΠ (Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο) στέλνει ενημερωτικό σημείωμα στους φοιτητές, όπου καθορίζει το ύψος και τον τρόπο καταβολής των διδάκτρων για το νέο ακαδημαϊκό εξάμηνο. Συγκεκριμένα, ενημερώνει ότι προκειμένου οι φοιτητές να δηλώσουν τις προτιμητέες θεματικές ενότητες, πρέπει να καταβάλουν τα δίδακτρα σε 3 δόσεις, κατά την περίοδο από Ιούνη μέχρι Αύγουστο. Και όλα αυτά, ενώ ήδη δεν υπάρχει καμιά ενημέρωση λόγω κορονοϊού για τη διεξαγωγή της τρέχουσας εξεταστικής περιόδου. Επισημαίνεται επιπλέον ότι οι όροι αποπληρωμής των διδάκτρων έγιναν δυσμενέστεροι εν μέσω πανδημίας, καθώς περιλαμβάνουν 3 δόσεις, σε διάστημα μόλις 1,5 μήνα, ενώ για τις εγγραφές του προηγούμενου έτους προβλέπονταν 5 δόσεις.

Αποδεικνύεται για άλλη μια φορά ότι το αφήγημα της κυβέρνησης, αυτής και των προκατόχων της, ότι "η κρίση είναι ευκαιρία", "η πανδημία είναι ευκαιρία", βρίσκει ευήκοα ώτα σε διοικήσεις Ιδρυμάτων όπως στο ΕΑΠ, για να εντείνουν τους ανταποδοτικούς όρους λειτουργίας των ΑΕΙ, να ενισχύσουν τη λογική του φοιτητή - πελάτη. Η επιχειρηματική λειτουργία της Ανώτατης Εκπαίδευσης πάει χέρι χέρι με τα νέα μέτρα επίθεσης απέναντι στα λαϊκά, τα εργατικά δικαιώματα. Ανοίγει έτσι η όρεξη των επιχειρηματιών που εμπορεύονται τη μόρφωση, όσο η Παιδεία και η Υγεία παραμένουν πεδία κερδοφορίας και όχι κοινωνικά αγαθά για τους εργαζόμενους που παράγουν τον πλούτο», σχολιάζουν οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Δελής, Γιάννης Γκιόκας, Νίκος Καραθανασόπουλος, Μαρία Κομνηνάκα και Μανώλης Συντυχάκης, που υπογράφουν την Ερώτηση και ζητούν μέτρα ώστε:

  • Να διαγραφούν οι οικονομικές υποχρεώσεις των φοιτητών του ΕΑΠ για όσο διάστημα διατηρούνται τα έκτακτα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
  • Να διευκολυνθούν με επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής και μείωση του ύψους των διδάκτρων μετά το πέρας των έκτακτων μέτρων για τον COVID-19.
  • Να εξασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία του ΕΑΠ, των μαθημάτων και της εξεταστικής περιόδου για όλους τους φοιτητές, ώστε να μη χαθούν διδασκαλίες και εξάμηνα.
Εκδηλώσεις των Οργανώσεων της ΚΝΕ

Συσκέψεις με θέμα «Η Υγεία τις μέρες της πανδημίας: Παγκόσμιο θύμα του κέρδους και απόδειξη της ανωτερότητας του σοσιαλισμού» διοργανώνουν σήμερα, Τετάρτη, οι Οργανώσεις της ΚΝΕ στους Μηχανολόγους Μηχανικούς του ΕΜΠ στις 19.00 (συμμετοχή στο: vagkar99@gmail.com) και οι Οργανώσεις της Ιατρικής του ΕΚΠΑ στις 20.00 (συμμετοχή στο: Jgionis2000@gmail.com).

Η Τομεακή Οργάνωση Κέρκυρας της ΚΝΕ οργανώνει διαδικτυακή συζήτηση με τίτλο «Η Υγεία τις μέρες της πανδημίας: Παγκόσμιο θύμα του κέρδους και απόδειξη των δυνατοτήτων του σοσιαλισμού», με ομιλητή τον Γιάννη Ιωαννίδη, μέλος του Γραφείου Περιοχής Ηπείρου - Κέρκυρας - Λευκάδας της ΚΝΕ. Η εκδήλωση θα γίνει αύριο, Πέμπτη, στις 17.30, μέσω της πλατφόρμας Webex. Η είσοδος γίνεται από το σύνδεσμο meetingsemea12.webex.com πληκτρολογώντας αντίστοιχα: meeting information: 141290334 και password: 95QJdiyM

Διαδικτυακές βιβλιοπαρουσιάσεις του έργου «Κομμουνιστικό Μανιφέστο» οργανώνει η Τομεακή Οργάνωση Πειραιά της ΚΝΕ. Για συμμετοχή και κατάθεση ερωτήσεων στέλνετε mail στο: Kne-peiraia@outlook.com.gr Το πρόγραμμα παρουσιάσεων: Στον δήμο Πειραιά, αύριο, Πέμπτη, στις 21.00, με ομιλητή τον Λέστερ Γκουτιέρες, στέλεχος της ΚΝΕ. Στον δήμο Κερατσινίου, την Παρασκευή 24 Απρίλη στις 19.00, με ομιλήτρια την Ελένη Καλλιγιαννίδου, στέλεχος της ΚΝΕ.

Διαδικτυακή εκδήλωση - συζήτηση με τίτλο «"Ολοι μαζί" και άλλα παραμύθια σε καιρούς κρίσης» πραγματοποιεί η Τομεακή Οργάνωση ΝΟΠΕ της Σπουδάζουσας Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ την Παρασκευή 24 Απρίλη, στις 18.00, στο «ZOOM». Θα μιλήσει ο Γιώργος Μαργαρίτης, καθηγητής Σύγχρονης Ιστορίας στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ, και θα ακολουθήσουν παρεμβάσεις και συζήτηση. Το link της εκδήλωσης είναι: https://us04web.zoom.us/j/78318080698.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ