ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 23 Νοέμβρη 2008
Σελ. /32
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ ΤΕΙ
Για να διοχετευτεί η αγανάκτηση σε ριζοσπαστική διέξοδο

Οταν από τα περισσότερα ΤΕΙ λείπει εργαστηριακός εξοπλισμός, αίθουσες κατάλληλα εξοπλισμένες για να πραγματοποιούνται σε αυτές εργαστήρια, μόνιμο εκπαιδευτικό και διοικητικό προσωπικό, στοιχειώδεις υποδομές για την απρόσκοπτη ολοκλήρωση των σπουδών... Οταν οι σπουδαστές είναι αναγκασμένοι να χρυσοπληρώνουν τις σπουδές, τη στέγασή τους καθώς δεν υπάρχουν εστίες, συγγράμματα και φωτοτυπίες σημειώσεων, υλικά για τα εργαστήρια και για τις εργασίες τους... Οταν η συντριπτική πλειοψηφία των σπουδαστών αναγκάζεται να εργάζεται παράλληλα με τις σπουδές, σε άθλιες συνθήκες, ενώ περνάει από «τεστ προετοιμασίας και αντοχής» στην εκμετάλλευση, από την πρακτική άσκηση όπου πληρώνεται ψίχουλα και χωρίς ασφάλιση...

Οταν όλα τα παραπάνω συμβαίνουν, ως αποτέλεσμα της πολιτικής ΕΕ - κυβέρνησης - ΠΑΣΟΚ, της πολιτικής υποχρηματοδότησης και υποβάθμισης των ΤΕΙ, η αγανάκτηση των σπουδαστών φουντώνει, τα ιδρύματα «βράζουν» και οι σπουδαστές αναζητούν διέξοδο. Είναι απόλυτα δίκαιη η αγανάκτηση των σπουδαστών. Γιατί όχι μόνο αντιμετωπίζουν τα παραπάνω προβλήματα κατά τη διάρκεια των σπουδών τους, αλλά έχουν πια καταλάβει ότι και οι σπουδές είναι υποβαθμισμένες και το πτυχίο που θα πάρουν είναι υποβαθμισμένο - διαβατήριο για να γίνουν φτηνοί και ευέλικτοι απασχολήσιμοι. Μάλιστα, η εφαρμοζόμενη πολιτική προδιαγράφει το μέλλον των ΤΕΙ και των σπουδαστών και αποφοίτων ακόμα πιο δυσοίωνο: Η κοινοτική οδηγία 36/05 για τα κολέγια χτυπάει διπλά τα ΤΕΙ, καθώς αναγνωρίζονται στους απόφοιτους ιδιωτικών «μαγαζιών» επαγγελματικά προσόντα ισότιμα με των πτυχιούχων πανεπιστημίων, ενώ οι απόφοιτοι των ΤΕΙ παραμένουν πτυχιούχοι «δεύτερης κατηγορίας». Οι αντεργατικές ευρωενωσιακές ρυθμίσεις (κατάργηση ασφαλιστικών δικαιωμάτων, διευθέτηση εργάσιμου χρόνου) χτυπάνε και τους αποφοίτους των ΤΕΙ, ως αυριανούς εργαζόμενους χωρίς δικαιώματα.

Αιτήματα που ανταποκρίνονται στις ανάγκες

Στην κατεύθυνση της διεκδίκησης των σύγχρονων δικαιωμάτων στη μόρφωση και τη δουλειά, έξι σπουδαστικοί σύλλογοι, με κοινό κάλεσμα προς όλους τους συλλόγους και τους σπουδαστές ΤΕΙ σε όλη την Ελλάδα, καλούν σε νέες γενικές συνελεύσεις στους συλλόγους, στα τμήματα, στα έτη, στα εξάμηνα, στα εργαστήρια για να οργανώσουν οι σπουδαστές τον αγώνα και να προχωρήσουν σε συντονισμό της δράσης, στις 27 Νοέμβρη στην Αθήνα. Οι έξι σύλλογοι (Σχολής Γραφικών Τεχνών και Καλλιτεχνικών Σπουδών ΤΕΙ Αθήνας, Σχολής Διοίκησης Οικονομίας ΤΕΙ Πειραιά, ΤΕΙ Ρεθύμνου, Λαϊκής Παραδοσιακής Μουσικής ΤΕΙ Αρτας, Εστίας ΑΣΠΑΙΤΕ και Εστίας ΤΕΙ Χαλκίδας) καλούν όλους τους σπουδαστές μαζικά να απαιτήσουν:

Αύξηση της χρηματοδότησης για την Παιδεία στο 15% του κρατικού προϋπολογισμού. Κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας στην Παιδεία. Να λυθούν άμεσα όλες οι ελλείψεις σε εξοπλισμό, αίθουσες, καθηγητές, στέγαση, σίτιση, βιβλία. Ολα δωρεάν για όλους.

Να μην εφαρμοστεί η οδηγία της ΕΕ για τα ΚΕΣ. Να καταργηθεί ο νόμος για τα κολέγια.

Να μην εφαρμοστεί η οδηγία της ΕΕ για τη διευθέτηση του εργάσιμου χρόνου (65ωρο). 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο. Μισθοί που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες μας. Κανένας ανασφάλιστος. Πρακτική με όλα τα δικαιώματα και όχι σε συνθήκες γαλέρας.

Μόνιμη και σταθερή δουλειά. Το πτυχίο μόνη προϋπόθεση για δουλειά με δικαιώματα.

Να καταργηθούν οι νόμοι της Μπολόνια - όλοι οι αντιεκπαιδευτικοί και αντεργατικοί νόμοι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

Να αποσαφηνιστεί ο ρόλος των ΤΕΙ. Παλεύουμε για πραγματικά Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση, Δημόσια και Δωρεάν, με ενιαίο σκοπό την επιστημονική ειδίκευση. Σύστημα δημόσιων και δωρεάν επαγγελματικών σχολών, υψηλού επιπέδου, μετά το 12χρονο υποχρεωτικό σχολείο για όσα αντικείμενα δεν απαιτούν επιστημονική ειδίκευση.

Υπόθεση όλων των σπουδαστών

Με τα παραπάνω αιτήματα έχει συμφέρον να συνταχτεί η συντριπτική πλειοψηφία των σπουδαστών. Γιατί ανταποκρίνονται στον προβληματισμό και την ανησυχία τους για το σήμερα και το αύριο. Γιατί είναι αιτήματα σε ρήξη και σύγκρουση με την πολιτική που δημιουργεί αυτά τα προβλήματα, με την πολιτική ΕΕ - ΝΔ - ΠΑΣΟΚ. Και οι σπουδαστές πρέπει πια (μετά και την αποκάλυψη του «φιάσκου» της «ανωτατοποίησης») να γνωρίζουν ότι δε θα μετρήσουν κατακτήσεις, ούτε αν η κατάσταση παραμείνει ως έχει, ούτε αν απλά «διορθωθούν» επιμέρους πλευρές της, ούτε ακόμα και αν αλλάξει η ταμπέλα των ΤΕΙ και γράψει με φωτεινά γράμματα «τεχνολογικό πανεπιστήμιο».

Γι' αυτό άλλωστε και οι έξι σύλλογοι σπουδαστών καλούν σε συντονισμό της δράσης, ώστε ενιαία και χωρίς συντεχνιακές αντιπαλότητες να βαδίσουν στο δρόμο του αγώνα. Γι' αυτό και καλούν όλους τους σπουδαστές στα συλλαλητήρια στις 27 Νοέμβρη μαζί με το ΠΑΜΕ, για να συμβαδίσουν με τους πραγματικούς τους συμμάχους, την εργατική τάξη, γιατί και αυτοί παιδιά της εργατικής τάξης και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων είναι και αύριο ως εργαζόμενοι με τις ταξικές δυνάμεις έχουν συμφέρον να συνταχτούν.

Απόπειρα αποπροσανατολισμού των διεκδικήσεων

Απέναντι στις διεργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη μέσα στις σχολές και καθώς υπάρχουν προϋποθέσεις να αναπτυχθεί ένα ρωμαλέο σπουδαστικό κίνημα, επιχειρούνται «ντρίπλες» από τις δυνάμεις της υποταγής και της συναίνεσης, από τους υποστηρικτές της κυρίαρχης πολιτικής προκειμένου να εγκλωβιστούν οι αγώνες των σπουδαστών. Ετσι, εμφανίζονται οι Διοικήσεις των ΤΕΙ να παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο - υπό τα χειροκροτήματα των δυνάμεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ σε εκπαιδευτικούς και σπουδαστές. Τις παρατάξεις ΔΑΠ και ΠΑΣΠ τις συμφέρει, άλλωστε, να μπουν μπροστά οι Διοικήσεις και να εγκλωβιστούν οι σπουδαστές σε έναν ανέξοδο «αγώνα» από τον οποίο θα βγουν με μεγαλύτερη απογοήτευση και παραίτηση...

Ως «παντιέρα» παρουσιάζεται η υποχρηματοδότηση, αποστεωμένη βέβαια από το γεγονός ότι η τραγική υποχρηματοδότηση των ΤΕΙ αποτελεί συνειδητή επιλογή της ΕΕ και των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ που θέλουν τα ΤΕΙ ιδρύματα «δεύτερης κατηγορίας». Με αυτόν τον τρόπο επιδιώκεται να εκτονωθεί μεν η αγανάκτηση των σπουδαστών που έχει φουντώσει, χωρίς όμως να στοχεύσει στην καρδιά της εφαρμοζόμενης πολιτικής. Αλλωστε, οι ίδιες οι Διοικήσεις, διατυπώνοντας τα αιτήματα για αύξηση της χρηματοδότησης, σπεύδουν να τα διανθίσουν με δηλώσεις υποστηρικτικές της αντιδραστικής πολιτικής. Ούτε λίγο ούτε πολύ, η χρηματοδότηση διεκδικείται γιατί ...μόνο έτσι μπορούν τα ιδρύματα να εφαρμόσουν τις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις! Με άλλα λόγια, οι σπουδαστές καλούνται να εναποθέσουν τις ελπίδες τους για ένα καλύτερο αύριο σε διεκδικήσεις που πηγαίνουν παρέα με την υλοποίηση της πολιτικής που ιδιωτικοποιεί και υποβαθμίζει ακόμα περισσότερο τις σπουδές τους...

Στο χορό του «λουκέτου», που πρώτη άνοιξε η Διοίκηση του ΤΕΙ Πειραιά, μπαίνουν σιγά σιγά και άλλες Διοικήσεις. Την περασμένη βδομάδα συμβολικό «λουκέτο» για μια μέρα έβαλαν το ΤΕΙ Αθήνας και το ΤΕΙ Κρήτης.

Θέλουν να εγκλωβίσουν τους σπουδαστές

Αποκαλυπτικό των στόχων τέτοιου είδους κινητοποιήσεων είναι κείμενο της Διοίκησης του ΤΕΙ Κρήτης με τον τίτλο «Δήλωση αποφασιστικότητας για τη δρομολόγηση λύσεων στα προβλήματα των ΤΕΙ».

Στο κείμενο αναφέρεται ως επιχείρημα για τη διεκδίκηση αύξησης της χρηματοδότησης ότι «ο τετραετής οικονομικός προγραμματισμός των ΑΕΙ, τις διαδικασίες του οποίου η ίδια η πολιτεία εκπόνησε για μας, προβλέπει τουλάχιστον διπλασιασμό των προϋπολογισμών μας». Βέβαια, ο τετραετής οικονομικός προγραμματισμός στον οποίο αναφέρεται η Διοίκηση του ΤΕΙ Κρήτης είναι τα τετραετή business plan του νόμου - πλαισίου που θεσμοθετούν την επιχειρηματική λειτουργία των ιδρυμάτων! Δηλαδή, το επιχείρημα που επιστρατεύεται είναι η εφαρμογή του νόμου - πλαισίου στον οποίο οι σπουδαστές αντιδρούν και διεκδικούν την κατάργησή του. Ανάλογο αίτημα έχει διατυπώσει και η Διοίκηση του ΤΕΙ Πειραιά, σημειώνοντας μάλιστα σε συνέντευξη Τύπου ότι έφτιαξε τετραετές σχέδιο, αλλά το υπουργείο Παιδείας δεν τους χρηματοδοτεί με βάση το σχέδιο...

Οσο για τα ΚΕΣ στο ίδιο κείμενο επισημαίνεται: «Η πολιτεία θα πρέπει να αναζητήσει νομικές οδούς σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τροποποίηση της κοινοτικής οδηγίας, για έλεγχο των ιδιωτικών αυτών φορέων εκπαίδευσης, έστω με τα κριτήρια ποιότητας του μητρικού πανεπιστημίου (...) Ναι, η ελεύθερη διακίνηση των εργαζομένων στις χώρες της ΕΕ είναι ένα κοινωνικό απόκτημα και θα πρέπει να διασφαλιστεί». Με άλλα λόγια, η Διοίκηση υπογραμμίζει ότι δεν αντιτίθεται ούτε στα ...σημεία στίξης της αντιδραστικής ευρωπαϊκής νομοθεσίας για ιδιωτικοποίηση της Παιδείας και ένταση της εκμετάλλευσης του εργατικού δυναμικού.

Τέτοιου είδους είναι τα «αιτήματα» που προβάλλονται από τις δυνάμεις της υποταγής. Αν εγκλωβιστούν οι σπουδαστές σε τέτοια αιτήματα, πρακτικά βάζουν ταφόπλακα στο δικό τους μέλλον, γιατί προσυπογράφουν ότι αύριο θα δουλεύουν ακόμα πιο φτηνοί, ακόμα πιο ευέλικτοι με ακόμα λιγότερα δικαιώματα... Και όχι απλά το προσυπογράφουν, αλλά το έχουν ...διεκδικήσει κιόλας! Τα υποτιθέμενα αιτήματα που προβάλλονται είναι στάχτη στα μάτια των σπουδαστών για να συγκαλυφτεί η πραγματική σύμπλευση με την ουσία: Συνύπαρξη ιδιωτικών και δημόσιων πανεπιστημίων, ιδιωτικοποίηση των δημόσιων και υποβάθμιση των σπουδών και των πτυχίων.


Ελένη ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ